FUNKTIONSRATT
0
OFF -
AVSTÄNGNING
För att avsluta tillagning och stänga av ugnen.
LAMP - LAMPA
För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
SPECIAL
FUNCTIONS
(SPECIALFUN
KTIONER)
DEFROST
(UPPTINING)
För att snabba på upptiningen av livsmedel. Placera maten på den mittersta
ugnsfalsen. Låt maten ligga kvar i förpackningen. Det förhindrar att ytan blir torr.
KEEP WARM
(VARMHÅLLNING)
För att bibehålla nyss tillagad mat varm och knaprig (som köt, friterade maträtter
eller puddingar). Placera maten på den mittersta ugnsfalsen. Funktionen kan inte
aktiveras om temperaturen i ugnen överstiger 65 °C.
YOGHURT
För att göra hemlagad yoghurt. Använd små porslinskärl eller aluminiumformar.
Täck med aluminiumfolie under tillagningen. Placera långpannan med behållarna på
den 1:a ugnsfalsen. Ugnen behöver inte förvärmas.
RISING - JÄSNING
För att få optimal jäsning av söt eller salt deg. Placera degen på 2:a ugnsfalsen.
Ugnen behöver inte förvärmas. För att skydda jäsningskvaliteten skall denna
funktion inte aktiveras om ugnen fortfarande är het efter ett tillagningsprogram.
SLOW COOKING
MEAT
(LÅNGKOK KÖTT)
Denna funktion innebär långsam tillagning av kött vid en temperatur om 90 °C
vilket garanterar att maten förblir mör och saftig. Bryn först stekar i långpannan så
att det bildas en stekyta som håller kvar köttsaften. Tillagningstiden varierar från 4
timmar för stekar på 1Kg till 6-7 timmar för stekar på 3 kg. För optimalt resultat,
rekommenderas att öppna ugnsluckan så få gånger som möjligt under tillagningen
och att använda en ugnstermometer för att kontrollera temperaturen inuti köttet.
SLOW COOKING
FISH
(LÅNGKOK FISK)
Denna funktion innebär långsam tillagning av fisk vid en temperatur om 85 °C
vilket garanterar att maten förblir mör och saftig. Tack vare den låga temperaturen
bryns inte maten och resultatet blir ungefär som vid ångkokning. Tillagningstiden
varierar från 2 timmar för fiskar på 300 g till 4-5 timmar för stekar på 3 kg. För ett
optimalt resultat, rekommenderas att öppna ugnsluckan så få gånger som möjligt
under tillagningen för att inte släppa ut värmen.
EKO VARM-
LUFT
För att tillaga fyllda stekar och kött i hel bit på en ugnsfals. Denna funktion
använder sig av en oregelbunden och skonsam varmluftsfläkt, vilket förhindrar att
maten blir för torr. Vid denna EKO-funktion är belysningen avstängd under
tillagningen och kan tillfälligt slås på igen genom ett tryck på knappen Bekräfta. För
att maximera energibesparingen rekommenderar vi att du inte öppnar luckan
under tillagningen. Det är lämpligt att använda den 3:e ugnsfalsen. Ugnen behöver
inte förvärmas.
ÖVER/
UNDERVÄRME
För tillagning av alla typer av rätter på en enda ugnsfals. Använd den 3:e ugnsfalsen.
För tillagning av pizza, pajer och bakverk med blöt fyllning, använd den 1:a eller 2:a
ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du ställer in maten.
CONVECTION
BAKE (ÖVER/
UNDERVÄRME &
FLÄKT)
För att tillaga kött och paj med vätskefyllning (söt eller salt) på en enda fals.
Använd 3:e ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du startar tillagningen.
FORCED AIR
(VARMLUFT)
Används när man vill laga flera olika maträtter som kräver samma temperatur, på
två ugnsfalsar (t ex: fisk, grönsaker, sockerkakor). Funktionen gör det möjligt att
laga diverse rätter utan risk att de drar åt sig lukt av varandra. Det är lämpligt att
använda den 2:e ugnsfalsen för tillagningen på en enda fals.
För tillagning på två ugnsfalsar rekommenderar vi att du använder den 1:a och den
3:e falsen, efter att du förvärmt ugnen.
MAXI COOKING
(MAX
TILLAGNING)
För att steka stora köttbitar (över 2,5 kg). Använd den 1:a eller den 2:a falsen,
beroende på köttstyckets storlek. Ugnen behöver inte förvärmas. Låt gärna
maträtterna växla läge i ugnen under koktiden för att få en jämnare tillagning. Det
är bra att ösa maträtten då och då för att den inte ska torka ut.
Tabell med beskrivning av funktioner
20