KitchenAid KOGSS 60600 Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
Bruksanvisning
Viktig säkerhetsinformation 4
Installation 8
Miljöskyddsråd 9
EG Förklaring om överensstämmelse 9
Felsökning 9
Kundservice 10
Rengöring 10
Underhåll 11
Bruksanvisning för denna ugn 12
Tabell med beskrivning av funktioner 14
Tillagningstabell 16
Testade recept 18
Råd och förslag 19
4
Viktig säkerhetsinformation
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
I bruksanvisningen och på själva apparaten finns viktiga säkerhetsvarningar som
ska läsas och alltid följas.
Detta är en säkerhetsrelaterad varningssymbol som varnar om eventuella
risker för användaren och andra i närheten. Alla säkerhetsvarningar är
markerade med denna symbol och följande text:
Anger en farlig situation som kommer att orsaka
allvarlig skada om den inte undviks.
Anger en farlig situation som kan orsaka allvarlig
skada om den inte undviks.
Alla säkerhetsvarningar ger specifika detaljer om den
potentiella risk som föreligger och anger hur du kan
undvika skador på personer och föremål och elektriska
stötar på grund av felaktig användning av apparaten. Följ
följande instruktioner noggrant:
Använd skyddshandskar vid uppackning och
installation.
Apparaten ska alltid vara frånkopplad från elnätet innan
någon form av installation påbörjas.
Installation och underhåll ska utföras av behörig
fackman i enlighet med tillverkarens anvisningar och i
enlighet med lokala säkerhetsbestämmelser. Reparera
eller byt inte ut delar på apparaten om detta inte
direkt anges i bruksanvisningen.
Byte av elsladd måste utföras av en kvalificerad
elektriker. Vänd dig till en auktoriserad
serviceverkstad.
Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta denna apparat
till jord.
VARNING
FARA
Dessa instruktioner finns även tillgängliga på webbsidan www.kitchenaid.eu
5
När apparaten har monterats i utrymmet måste
elsladden vara tillräckligt lång för att apparaten ska
kunna anslutas till ett eluttag.
För att installationen ska uppfylla gällande
säkerhetskrav måste en allpolig strömbrytare med
minst 3 mm kontaktavstånd användas.
Använd inte grenuttag om ugnen är utrustad med en
stickkontakt.
Använd inte förlängningssladdar.
Dra inte i apparatens elsladd.
När installationen är klar ska inte användaren kunna få
åtkomst till de elektriska komponenterna.
Använd inte apparaten om induktionsplattans yta är
sprucken. Stäng av den för att undvika risken för
elektrisk stöt (gäller endast för modeller med
induktionsfunktion).
Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var
inte barfota när du använder den.
Apparaten är endast avsedd för användning i hushållet
för att laga mat. Det är inte tillåtet att använda
apparaten för andra ändamål (t.ex värma upp rum).
Tillverkaren avsäger sig allt ansvar för felaktig
användning eller felaktig inställning av kontrollerna.
Under användning blir apparaten och dess åtkomliga
delar heta.
Var noga med att inte vidröra värmeelementen.
Småbarn (0-3 år) och barn (3-8 år) ska hållas under
uppsikt när de vistas i närheten av apparaten.
Barn från och med 8 års ålder och personer med
nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, eller
bristande erfarenhet och kunskap, får bara lov att
6
använda apparaten om de övervakas eller om de har
fått instruktioner om hur apparaten används på ett
säkert sätt och förutsatt att de förstår vilka faror det
innebär. Barn får inte leka med apparaten. Rengöring
och underhåll får inte utföras av barn utan
övervakning.
Vidrör inte värmeelementen eller de inre panelerna
under och efter användning av apparaten eftersom du
kan bränna dig. Undvik att apparaten kommer i
kontakt med trasor eller andra brännbara material tills
alla komponenter har svalnat helt.
När du är klar med matlagningen, öppna apparatens
lucka försiktigt för att gradvis släppa ut den varma
luften eller ångan innan du öppnar helt. Med stängd
lucka kommer varm luft ut från öppningen som finns
över apparatens kontrollpanel. Täpp aldrig till
ventilationsöppningarna.
Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör
och var noga med att inte vidröra värmeelementen.
Lägg aldrig lättantändligt material inuti apparaten eller i
närheten av den. Om apparaten skulle slås på av
misstag kan materialet fatta eld.
Värm och tillaga inte mat i stängda behållare i
apparaten.
Det tryck som utvecklas i behållaren kan få den att
explodera och skada apparaten.
Använd inte kokkärl av syntetmaterial.
Överhettad fett och olja kan lätt fatta eld. Var vaksam
när du lagar mat med mycket fett och olja.
Lämna aldrig apparaten utan uppsyn då du torkar mat.
7
KASSERING AV HUSHÅLLSAPPARATER
Denna apparat är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas.
Kassera apparaten i enlighet med lokala miljöbestämmelser om
avfallshantering. Innan skrotning ska du klippa av elsladden så att apparaten
inte kan anslutas till elnätet.
För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av
elektriska hushållsapparater, var god kontakta de lokala myndigheterna, din
lokala sophanteringstjänst eller butiken där du köpte apparaten.
Om alkoholhaltiga drycker används vid matlagningen
(t.ex. rom, konjak, vin), tänk på att alkohol avdunstar
vid höga temperaturer. Därför finns det risk för att
dessa alkoholångor fattar eld när de kommer i kontakt
med det elektriska värmeelementet.
Använd inte ångtvätt för rengöring.
Rör inte vid ugnen under pyrolysrengöringen. Håll barn
på avstånd från ugnen under pyrolysrengöringen.
Större mängder matrester i ugnen ska torkas bort
innan pyrolysrengöringen startar (endast ugnar med
pyrolysfunktion).
Under och efter pyrolysrengöringen ska djur hållas på
avstånd från apparatens installationsområde (endast
ugnar med pyrolysfunktion).
Använd endast termometern som rekommenderas för
den här ugnen.
Använd inga starka, slipande rengöringsmedel eller
vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans glas.
De kan repa ytan, vilket kan leda till att glaset splittras.
Kontrollera att apparaten är avstängd innan du byter ut
lampan för att undvika elektrisk stöt.
Använd inte aluminiumfolie för att täcka över kokkärlet
(endast för ugnar med tillhörande kokkärl).
När ugnen har packats upp, kontrollera att den inte
har skadats under transporten och att ugnsluckan
stänger ordentligt.
Om du inte är säker, kontakta din återförsäljare
eller närmaste Kundservice. För att undvika
eventuella skador, rekommenderar vi att du inte tar
ut ugnen från sitt emballage förrän du skall
installera den.
Förbereda köksskåpet för inbyggnad
De köksskåp som står intill ugnen måste vara
värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln
innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt
sågspån och damm.
Den undre delen av ugnen får inte vara
tillgänglig efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du
inte blockera öppningen mellan arbetsbänken
och den övre delen av ugnen.
Elanslutning
Försäkra dig om att den spänning som anges på
apparatens typskylt överensstämmer med
nätspänningen. Typskylten sitter på framkanten av
ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av strömkabel (av typ H05 RR-F
3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad
elektriker. Vänd dig till auktoriserad
Kundservice.
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på
tillbehören.
Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på
200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så
att lukt och ånga från skyddsfett och
isoleringsmaterial elimineras.
Under användning:
Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan
eftersom detta kan skada den.
Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess
handtag.
Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
Häll inte vatten på insidan av en varm ugn, detta
kan skada emaljen.
Dra inte pannor eller andra kokkärl över
bottnen, för att inte skada emaljen.
Se till att nätkablar till andra hushållsapparater
inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i
ugnsluckan.
Utsätt inte apparaten för “väder och vind”.
Installation
8
Miljöskyddsråd
Kassering av förpackningsmaterialet
Förpackningsmaterialet kan återvinnas till 100%,
vilket framgår av återvinningssymbolen .
De olika delarna av förpackningen får inte
kasseras som vanligt avfall, utan skall återvinnas
enligt bestämmelserna från lokala myndigheter.
Kassering av apparaten
Denna apparat är märkt enligt EU-direktiv
2012/19/EU beträffande elektriskt och
elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
Genom att säkerställa att denna produkt
kasseras på korrekt sätt bidrar du till att
förhindra potentiella negativa konsekvenser för
vår miljö och vår hälsa.
Symbolen på produkten eller i medföljande
dokumentation anger att produkten inte får
kasseras som vanligt hushållsavfall utan måste
lämnas in hos en lämplig uppsamlingsstation för
återvinning av elektrisk och elektronisk
utrustning.
Energibesparande råd
Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt
tillagningstabellen eller om ditt recept kräver
det.
Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar
och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme
mycket bättre än andra matlagningskärl.
Denna apparat är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, och är tillverkad i överensstämmelse med
regelverket nr.1935/2004 och är designad, framtagen och såld på marknaden i enlighet med
kraven i direktivet för Lågspänning 2006/95/EG (som ersätter direktivet 73/23/EEG och påföljande
tillägg), och skyddskraven i direktivet “EMC” 2004/108/EG.
Denna apparat uppfyller de ekologiska designkraven i de europeiska regelverken 65/2014 och 66/2014 i
enlighet med den europeiska föreskriften EN 60350-1.
EG Förklaring om överensstämmelse
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget, och att ugnen är ansluten till detta.
Stäng av och slå på ugnen igen för att undersöka om problemet har löst sig.
Programmeraren fungerar inte:
På displayen visas “ F ” följt av ett nummer - kontakta närmaste Kundservice. Specificera i detta fall
numret som följer bokstavenF “.
Felsökning
9
Innan du kontaktar Kundservice:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt
anvisningarna i punkterna i kapitel “Felsökning”.
2. Stäng av och slå på ugnen igen för att undersöka
om problemet har löst sig.
Om problemet kvarstår efter dessa
kontrollera bör du kontakta närmaste
Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
En kort beskrivning av felet.
Ugnens fullständiga typ- och modellbeteckning.
Servicenumret (dvs numret som finns efter
ordet Service på typskylten) som är placerad på
höger innerkant i ugnsutrymmet (syns när
ugnsluckan är öppen). Servicenumret finns även i
garantihäftet;
Din fullständiga adress.
Ditt telefonnummer.
Om du behöver utföra reparation, kontakta
auktoriserad Kundservice (för att garantera att
originalreservdelar används och reparationen blir
korrekt utförd).
Kundservice
Rengöring
- Använd inte ångtvätt.
- Utför rengöring av ugnen endast när den
har kallnat tillräckligt för beröring.
- Skilj apparaten från elnätet.
Ugnens utsida
VIKTIGT: Använd inte frätande eller slipande
rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ
av misstag skulle spillas på apparaten bör du
omedelbart torka bort den med en fuktig
mikrofibertrasa.
• Rengör ytorna med en fuktig mikrofibertrasa.
Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par
droppar flytande diskmedel till vattnet. Torka
med en torr trasa.
Ugnens insida
VIKTIGT: Använd inte svampar med slipeffekt,
metallskrapor eller stålull. De kan skada de
emaljerade ytorna och luckans glas.
Efter varje användningstillfälle, låt ugnen svalna
och rengör den helst medan den fortfarande är
varm för att ta bort ansamlad smuts och fläckar
som orsakats av matrester (t.ex. mat med hög
sockerhalt).
Använd inte frätande eller slipande
rengöringsmedel.
Rengör luckans glas med ett specifikt flytande
rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för
att underlätta rengöring av ugnen (se
UNDERHÅLL).
OBS: Under lång tillagning av mat med hög
vattenhalt (t.ex. pizza, grönsaker) kan kondens
bildas på ugnens insida och runt tätningen.
När ugnen har svalnat, torka av insidan med
en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt
efter användningen, hantera dem med ugnsvantar
om de fortfarande är varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste
eller svamp.
VARNING
10
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande moment när ugnen har
kallnat.
- Skilj apparaten från elnätet.
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av luckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (fig. 1).
3. Stäng luckan så långt det går (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den
lossnar (D) (fig. 2).
Gör så här för att sätta tillbaka
ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng luckan.
ATT AVLÄGSNA SIDOGALLREN
Sidogallren är stöd för tillbehören och de sitter fast med hjälp av två
skruvar (fig. 3)som gör att de sitter stadigare.
1. Avlägsna skruvarna och deras brickor till höger och vänster med hjälp av
ett mynt eller specialverktyg (fig. 4).
2. Ta ut gallren genom att lyfta dem (1) och vrida dem (2) så som visas i
bilden fig. 5.
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet.
2. Skruva ur lampskyddet, byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa)
och skruva tillbaka lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
Anmärkning:
- Använd endast glödlampor 25-40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller
halogenlampor 20-40W/230 V typ G9, T300 °C.
- Den lampa som används i ugnen är speciellt framtagen för elektriska
apparater och är inte avsedd för rumsbelysning i hemmet (EU
förordning (EG) nr 244/2009).
- Lamporna finns hos vår Kundservice.
VIKTIGT:
- Om du använder halogenlampor skall du inte hantera dem med
bara händer, eftersom de kan förstöras av fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
VARNING
Underhåll
(fig. 1)
(fig. 2)
(fig. 3)
(fig. 4)
(fig. 5)
11
FÖR ELANSLUTNING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (skall ej avlägsnas)
5. Lampor
6. Runt ugnselement (dolt)
7. Fläkt
8. Rotisserie-grill (beroende på modell)
9. Undre värmeelement (dolt)
10. Lucka
11. Placering av ugnsfalsar (nummer för höjd visas på ugnens front)
12. Bakre vägg
Anmärkning:
- Under tillagning kan fläkten slås på och av för att reducera energiåtgången.
- Då tillagningen är klar och ugnen stängts av kan kylfläkten fortsätta fungera under en viss tidsrymd.
- Om du öppnar ugnsluckan under tillagning avaktiveras värmeelementen.
Bruksanvisning för denna ugn
12
1
12
5
2
4
8
9
11
10
7
6
3
15
30
45
60
70
90
105
120
50
75
100
125
150
175
200
225
250
°C
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER: gallret kan användas för att tillaga mat eller som hylla för
bakplåtar, kakformar och andra ugnsfasta matlagningskärl.
B. BAKPLÅT: för bakning av bröd och konditorivaror, men även för
köttstekar, inbakad fisk, etc.
C. LÅNGPANNA: kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller
som långpanna för att tilllaga kött, fisk, grönsaker, foccaccia etc.
D. HYLLOR PÅ GLIDSKENA (beroende på modell): för enklare
hantering av hyllor och plåtar.
Antal tillbehör kan variera beroende på modell.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Andra tillbehör kan köpas separat från Kundservice.
Bruksanvisning för denna ugn
(Fig. A)
(Fig. B)
(Fig. C)
(Fig. D)
13
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
1. För in gallret vågrätt med den höjda sidan “A” uppåt (fig. 1).
2. Andra tillbehör, som långpanna och bakplåt, förs in med den höjda delen på den flata ytan “B” vänd
uppåt (fig. 2).
(fig. 1)
(fig. 2)
14
Tabell med beskrivning av funktioner
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
15
30
45
60
70
90
105
120
50
75
100
125
150
175
200
225
250
°C
1. FUNKTIONSRATT: för att välja funktion.
2. RATT FÖR VAL AV TILLAGNINGSTID för att slå på/av och för att ställa in tillagningsprogrammets
längd.
3. TERMOSTATRATT: för att ställa in tillagningstemperatur.
4. TERMOSTATENS LYSDIOD: slås på under uppvärmning.
På/Av
För att slå på ugnen måste en tillagningstid ställas in (även vid manuell tidsinställning).
Vrid tidsratten till 0 för att stänga av ugnen och därmed även avsluta ett tillagningsprogram.
ATT STARTA ETT TILLAGNINGSPROGRAM
Vrid ratten till önskad funktion.
För fullständig beskrivning av funktioner, se tabellen på sidan 15.
Välj en tillagningstid med hjälp av dess ratt (även vid manuell tidsinställning).
Vrid termostatratten medsols till önskad temperatur. Termostatens röda kontrollampa tänds, och
slocknar sedan när inställd temperatur har uppnåtts.
TIDSINSTÄLLNING
För att ställa in tillagningstid, vrid ratten medsols åt höger och placera den på önskad tid.
Använd denna ratt för att ställa in en tillagningstid mellan 15 och 120 minuter, eller för att välja manuell tid.
När den inställda tillagningstiden har gått ut stängs ugnen av och ratten blir kvar i läge 0.
När ugnen däremot skall användas manuellt, dvs utan inställning av tillagningstid, måste ratten stå på
symbolen . För att avsluta tillagningsprogrammet, placera ratten i läge 0.
GRILL
För att justera grilleffekten för Grill- och Turbogrillfunktionerna vrid på termostatratten. Den temperatur
som visas på kontrollpanelen visar grilleffektens nivå. Det finns 3 effektnivåer: låg (50-150 °C), medium
(150-220 °C), hög (220-250 °C).
1 2
4
3
15
FUNKTIONSRATT
0
AVSTÄNGNING
För att avsluta tillagning och stänga av ugnen.
ÖVER/UNDERVÄRME
För tillagning av alla typer av rätter på en enda ugnsfals. Använd den 3:e
ugnsfalsen. För tillagning av pizza, pajer och bakverk med blöt fyllning, använd
den 1:a eller 2:a ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du ställer in maten.
KONVEKTION
UGNSBAKNING
För att tillaga kött och paj med vätskefyllning (söt eller salt) på en enda fals.
Använd den 3:e ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du startar tillagningen.
FORCED AIR
(VARMLUFT)
Används när man vill laga flera olika maträtter som kräver samma temperatur,
utan förvärmning (t ex: fisk, grönsaker, sockerkakor). Funktionen gör det möjligt
att laga diverse rätter utan risk att de drar åt sig lukt av varandra. Det är lämpligt
att använda den 2:e ugnsfalsen för tillagningen på en enda fals. För tillagning på
två ugnsfalsar, använd den 1:a och den 3:e ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du
startar tillagningen.
GRILL
För grillning av stekar, grillspett och korv, för att gratinera grönsaker och för att
rosta bröd. Placera maten på den 4:e eller 5:e ugnsfalsen. När du grillar kött,
använd långpannan för att samla upp stekstänk. Placera den på den 3:e eller 4:e
ugnsfalsen och fyll den med en halv liter vatten. Ugnen behöver inte förvärmas.
Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen.
TURBOGRILL
Används för att steka större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera
köttet på de mittersta falsarna. Använd långpannan för att samla upp stekstänk.
Placera den på den 1:a eller 2:a ugnsfalsen och fyll den med en halv liter vatten.
Ugnen behöver inte förvärmas. Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen.
Med denna funktion kan du använda det roterande grillspettet, om du har detta
tillbehör.
EKO VARM-
LUFT
För att tillaga fyllda stekar och kött i hel bit på en ugnsfals. Denna funktion
använder sig av en oregelbunden och skonsam varmluftsfläkt, vilket förhindrar att
maten blir för torr. I denna EKO-funktion förblir belysningen avstängd under
tillagning. För att maximera energibesparingen rekommenderar vi att du inte
öppnar luckan under tillagningen. Det är lämpligt att använda den 3:e ugnsfalsen.
Ugnen behöver inte förvärmas.
RISING - JÄSNING
För att få optimal jäsning av söt eller salt deg. Placera degen på den 2:a
ugnsfalsen och flytta temperaturratten medsols för att aktivera funktionen.
Ugnen behöver inte förvärmas och temperaturen ställs automatiskt in på 40 °C.
För att garantera kvaliteten på jäsningen bör denna funktion inte aktiveras om
ugnen fortfarande är het efter annan tillagning.
SNABB
PREHEATING -
FÖRVÄRMNING
Används för att snabbvärma ugnen. Termostatens lysdiod stängs av då ugnen är
redo och maten kan placeras i ugnen. Då förvärmningen är klar går ugnen
automatiskt över till inställningen över/undervärme: vrid Funktionsratten om du
vill ställa in en annan tillagningsfunktion.
Tabell med beskrivning av funktioner
16
Recept Funktion Förvärmning
Ugnsfals
(från botten)
Temperatur
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör
Sockerkakor
JA 2 / 3 160 - 180 30 - 90 Tårtform på galler
JA 1 - 4 160 - 180 30 - 90
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Fyllda pajer (ostkaka,
äppelstrudel, fruktpaj)
JA 3 160 - 200 30 - 85
Långpanna/bakplåt eller tårtform på
galler
JA 1 - 4 160 - 200 35 - 90
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Småkakor
JA 3 170 - 180 15 - 45 Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 160 - 170 20 - 45
Ugnsfals 4: galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Petit-chouer
JA 3 180 - 200 30 - 40 Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 180 - 190 35 - 45
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Maränger
JA 3 90 110 - 150 Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 90 130 - 150
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Bröd/Pizza/Focaccia
JA 1 / 2 190 - 250 15 - 50 Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 190 - 250 20 - 50
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Fryst pizza
JA 3 250 10 - 15 Långpanna/bakplåt eller galler
JA 1 - 4 250 10 - 20
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Kött- och grönsakspajer
(quiche)
JA 2/3 180 - 190 40 - 55 Tårtform på galler
JA 1 - 4 180 - 190 45 - 60
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Vol-au-
vent/Smördegsbröd
JA 3 190 - 200 20 - 30
Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 180 - 190 20 - 40
Ugnsfals 4: bakplåt eller ugnsfast
form på galler
Ugnsfals 2: långpanna/bakplåt
Lasagne/Flans/
Ugnsbakad
pasta/Cannelloni/
Pudding
JA 3 190 - 200 45 - 65
Långpanna eller ugnsfast form på
galler
Lamm/Kalv/Nöt/Fläsk
1 kg
JA 3 190 - 200 80 - 110
Långpanna eller ugnsfast form på
galler
Kyckling, kanin,
anka 1 kg
JA 3 200-230 50-100
Långpanna eller ugnsfast form på
galler
Kalkon/Gås 3kg JA 2 190-200 80-130
Långpanna eller ugnsfast form på
galler
Tillagningstabell
17
Recept Funktion Förvärmning
Ugnsfals
(från botten)
Temperatur
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör
Ugnsbakad fisk/inbakad
fisk (hel fisk eller filé)
JA 3 180 - 200 40 - 60
Långpanna eller ugnsfast form på
galler
Fyllda grönsaker
(tomater, squash,
aubergine)
JA 2 180 - 200 50 - 60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd 5 250 3 - 6 Galler
Fisk i skivor, filéer 4 200 20 - 30
Ugnsfals 4: galler (vänd maten efter
halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med vatten
Korv/grillspett/
revbensspjäll/
hamburgare
5 200-250 15 - 30
Ugnsfals 5: galler (vänd maten efter
halva tiden)
Ugnsfals 4: långpanna med vatten
Grillad kyckling,
1 - 1,3 kg
2 200 55 - 70
Ugnsfals 2: galler (vänd maten efter
2/3 av tiden om nödvändigt)
Ugnsfals 1: långpanna med vatten
Rostbiff blodig 1kg 3 200 35 - 50
Ugnsfast form på galler (vänd maten
efter 2/3 av tiden om nödvändigt)
Lammlägg/Fläsklägg 3 200 60 - 90
Långpanna eller ugnsfast form på
galler (vänd maten efter 2/3 av tiden
om nödvändigt)
Ugnsbakad potatis 3 200 35 - 55
Långpanna eller bakplåt (vänd maten
efter 2/3 av tiden om nödvändigt)
Gratinerade grönsaker 3 250 10 - 25
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Lasagne och kött JA 1 - 4 200 50-100*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller ugnsfast
form på galler
Kött och potatis JA 1 - 4 200 45 - 100*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller ugnsfast
form på galler
Fisk och grönsaker JA 1 - 4 180 30 - 50
Ugnsfals 4: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller ugnsfast
form på galler
Fyllda stekar 3 200 80 - 120
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Köttbitar (kanin,
kyckling, lamm)
3 200 50 - 100*
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Tillagningstabell
*Tillagningstiden är ungefärlig. Maten kan tas ut ur ugnen vid olika tidpunkter, beroende på personlig smak.
18
Testade recept
(i enlighet med regelverken IEC 60350-1:2011-12 och DIN 3360-12:07:07)
Recept Funktion Förvärmning
Ugnsfals
(från botten)
Temperatur
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och anmärkningar*
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Smördegskakor
JA 3 170 15 - 25 Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 150 25 - 35
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Småtårtor (Small cakes)
JA 3 170 20 - 30 Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 160 25 - 35
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Sockerkaka utan fett
(Fatless sponge cake)
JA 2 170 30 - 40 Tårtform på galler
JA 1 - 4 160 35 - 45
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
2 äppelpaj (apple pie)
JA 2 / 3 185 70 - 90 Tårtform på galler
JA 1 - 4 175 75 - 95
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Rostat bröd (toast)** 5 250 3-6 Galler
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgare (burgers)** 5 250 18 - 30
Ugnsfals 5: galler (vänd maten efter
halva tiden)
Ugnsfals 4: långpanna med vatten
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Äppelpaj, tårta i form
(Apple cake, yeast tray
cake)
JA 3 180 30 - 40 Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 160 55 - 65
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
DIN 3360-12:07 § 6.6
Grillat fläskkött (Roast
pork)
2 190 150-170 2:a ugnsfalsen långpanna
DIN 3360-12:07 annex C
Tårta
JA 3 170 35 - 45 Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 160 40 - 50
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Tillagningstabellen ger förslag på funktioner och idealtemperaturer för att få bästa resultat för alla typer av
recept. För tillagning med varmluft på en enda ugnsfals bör du använda ugnsfals 2 och samma temperaturer
som föreslås för “VARMLUFTS”-tillagning på flera ugnsfalsar.
*Tillbehör som ej medföljer kan köpas direkt från Kundservice.
**Då du grillar rekommenderar vi att du lämnar 3-4 cm fritt i framkanten på grillen för att underlätta att ta
ut maten.
Indikationer i tabellen är utan användning av glidskenor.
Energiklass (enligt EN 60350-1:2013-07)
Använd avsedd tabell för att utföra testerna.
19
Hur du skall läsa tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen att använda för en specifik maträtt, och som skall tillagas på en eller
flera ugnsfalsar samtidigt. Koktiderna startar från den stund du sätter in maten i ugnen, förutom
förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer och tider är indikativa och beror på kvantitet mat och på vilka
tillbehör som används. Använd i början de lägsta värdena som rekommenderas, för att sedan - om
tillagningen inte blir som du tänkt - övergå till de högre värdena. Vi rekommenderar att du använder
medföljande tillbehör, tårtformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att använda
formar och tillbehör i pyrex-glas eller keramik, men koktiderna blir en aning längre. För bästa möjliga
resultat, följ noggrant råden som finns i tillagningstabellen, speciellt vad gäller val av medföljande tillbehör
och på vilken ugnsfals de skall placeras.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen “VARMLUFT” (beroende på modell) kan du samtidigt, på olika ugnsfalsar, tillaga olika
typer av mat som kräver samma tillagningstemperatur (till exempel: fisk och grönsaker). Ta ut den maträtt
som kräver kortare tillagningstid och låt tillagningen fortsätta för maträtt som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka fina bakverk på funktionen över-/undervärme, och på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i mörk
metall och placera dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera nivåer, välj funktionen
med varmluft och placera tårtformarna i sicksack på gallren, så att luftcirkulationen fungerar väl.
- För att se om en tårta är klar, för in en sticka i den högsta delen av tårtan. Om stickan kommer ut och
är torr är tårtan klar.
- Om du använder teflonformar skall du inte smörja kanterna eftersom tårtan eventuellt då inte reser sig
jämnt på sidorna.
- Om tårtan “punkteras” under bakningen, använd en lägre temperatur nästa gång, reducera
vätskekvantiteten, och blanda smeten mera försiktigt.
- För rätter med fuktiga fyllningar (ostkaka eller fruktpajer), använd funktionen “CONVECTION BAKE”.
Om tårtbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och sprid brödsmulor eller smulade kakor på bottnen
av formen innan du tillsätter smeten.
Kött
- Använd alla typer av formar eller glasformar som passar för storleken på det köttstycke som skall
tillagas. När du steker kött är det bra om du häller lite buljong i botten på kokkärlet och öser köttet
under tillagningen för att ge det smak. Då steken är klar, låt den vila i ugnen under 10-15 minuter, eller
slå in den i aluminiumfolie.
- Då du skall grilla köttbitar blir tillagningen mer jämn om du använder delar som är lika tjocka. Köttbitar
som är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. För att undvika att de bränns vid på ytan, placera dem
längre bort från grillen genom att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet efter 2/3 av tiden
gått.
Då du grillar rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten under gallret där
köttet ligger, för att fånga upp köttsaften. Fyll på vid behov.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre
om det är kyckling, och se till att det sitter fast ordentligt innan du sätter spettets spets på plats i ugnens
bakre vägg och lägger spettet på stödet. För att undvika matos och för att fånga upp köttsaften,
rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten på den nedersta ugnsfalsen.
Spettet har ett plastvred som skall tas bort innan du börjar tillagningen, och detta skall användas igen vid
tillagningens slut för att ta ut spettet utan att du bränner dig.
Råd och förslag
20
Råd och förslag
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare pizza även i bottnen. Sprid ut mozzarellaost över pizzan då
den bakats 2/3 av tiden.
Jäsningsfunktion (endast på vissa modeller)
Vi rekommenderar att du alltid täcker över deg som skall jäsas innan du placerar den i ugnen. Jäsningstiden
med denna funktion reduceras med cirka en tredjedel jämfört med jäsningstid i rumstemperatur
(20-25 °C). Jäsningstid för 1 kg pizzadeg är ungefär en timme.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

KitchenAid KOGSS 60600 Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide