Sv-4
Sv
Viktig information
Undvik detta genom:
a) Använd inte kärl med parallella sidor
och smala öppningar.
b) Överhetta inte vätskan.
c) Rör om vätskan innan du sätter in den
i ugnen och efter halva tillagningstiden.
d) Låt vätskan stå i ugnen en kort stund
efter tillagningen. Rör om igen innan
du tar ut kärlet försiktigt.
7. Papper och plast
• Om du värmer upp mat i behållare av plast
eller papper, kontrollera ugnen ofta
eftersom dessa behållare kan börja brinna
om de blir överhettade.
• Använd inte återvinningspapper, till
exempel papper från köksrullar,
om papperet inte är märkt att det går att
använda i mikrovågsugn.
Återvinningspapper kan innehålla
föroreningar, som orsakar gnistor
eller brand i mikrovågsugnen.
• Ta bort metallklammer innan du värmer
mat i mikrovågssäkra pappersförpackningar.
8. Kokkärl och folie
• Värm inte burkar och flaskor med lock. De
kan explodera.
• Använd inte metallkärl och tallrikar med
metalldekor i ugnen.
De orsakar gnistor.
• Om du använder aluminiumfolie eller
något metallföremål i ugnen, måste
avståndet till ugnens väggar och lucka
vara minst 2 cm för att undvika
gnistbildning.
9. Barnmatsburkar och nappflaskor
• Ta bort locket och nappen på
barnmatsflaskan och locket på
barnmatsburken innan du placerar dem i
ugnen.
• Innehållet i barnmatsburkar och
nappflaskor måste röras om eller skakas.
• Kontrollera temperaturen på maten innan
du ger den till barnet. Om den är för het,
kan barnet få svåra brännskador.
1. Tillagningstider
• Tillagningstiden beror på matens
konsistens, form, temperatur, mängd
och på typen av kokkärl.
• Börja med den kortaste tillagningstiden för
att undvika överkokning. Om inte maten är
klar, kan du fortsätta tillagningen en kort
stund till.
MÄRK: Om du överskrider de
rekommenderade tillagningstiderna blir
maten förstörd. I extrema fall kan
den ta eld och skada ugnens inre.
2. Små mängder mat
• Små mängder mat eller mat med litet
vatteninnehåll kan brännas, torka ut eller ta
eld om den tillagas för länge. Om något
skulle börja ryka eller brinna i ugnen, låt
ugnsluckan vara stängd och dra ut
nätkontakten eller stäng av strömmen vid
elcentralen.
3. Ägg
• Försök aldrig koka ägg i skal eller värma
upp hårdkokta ägg med MIKROVÅGOR.
Ett tryck kan byggas upp och äggen kan
explodera även då uppvärmningen med
mikrovågor har upphört.
4. Pricka täta skal och skinn
• Mat med täta skinn, till exempel potatis,
äggulor och korv, måste prick as före
tillagningen med MIKROVÅGOR, så att de
inte spricker.
5. Köttermometer
• Ta ut maten ur ugnen, innan du kontrollerar
temperaturen i kött och fågel med en
köttermometer. Använd aldrig en vanlig köt-
termometer tillsammans med
MIKROVÅGOR eller KOMBINATION,
eftersom den kan orsaka gnistor.
6. Vätskor
• Vid upphettning av vätskor, till exempel
soppa, sås och drycker, i mikrovågsugnen
kan de nå kokpunkten utan utan att
bubblor syns. De kan sedan koka över
plötsligt.