ställa tillbaka temperaturkontrollen på den önskade inställningen.
Notera: Temperaturen i frysen beror till stor del på faktorer såsom omgivningens temperatur och
maten som nyligen har frysts ner. Den beror även på hur ofta dörren öppnas och hur länge den
förblir öppen. Om nödvändigt ska temperaturinställningen justeras efter behov.
Infrysning och förvaring av mat
– Vid en temperatur på –18°C och under kan de olika frysfacken användas till att förvara djupfryst
eller industrifryst mat i flera månader, till att göra iskuber samt att frysa in färsk mat.
– Se till att matens näringsinnehåll såsom vitaminer bibehålls genom att frysa in färsk mat så
snabbt som möjligt. Varning: Frys inte in mer än den maximala kapaciteten under en och
samma dag. Produktbladet innehåller information om den maximala fryskapaciteten per dag.
Sprid ut den i frysfacket och undvik kontakt med mat som redan är fryst.
– Innan frysning bör färsk mat (t.ex. kött, fisk, köttfärs) delas i mindre portioner lämpliga för
användning efter upptining.
– Vid förvaring av tidigare fryst mat bör du noggrann uppmärksamma tillverkarens information
på förpackningen. Om ingen sådan information finns, bör emellertid en förvaringsperiod på 3
månader från inköpsdatumet inte överskridas.
– Vid inköp av fryst mat bör du försäkra dig om att maten är ordentligt fryst och att förpackningen
inte visar tecken på skada.
– För att upprätthålla kvaliteten av djupfryst mat bör den endast transporteras i lämpliga behållare
och sedan placeras i frysen utan dröjsmål.
– Kontrollera förpackningen noggrant vid inköp av fryst mat: om förpackningen visar tecken på
fukt, har blivit bucklig eller uppsvälld, kan maten ha förvarats felaktigt och blivit förstörd.
– Förvaringstiden för fryst mat beror mycket på omgivningens temperatur,
temperaturinställningen, typen av mat och tiden mellan butik och frys, men huvudsakligen
också på hur ofta frysdörren öppnas och hur länge den förblir öppen. Följ alltid instruktionerna
givna på matens förpackning och överskrid inte de specificerade maximala förvaringstiderna.
– Lämpliga förpackningsmaterial för fryst mat är genomskinlig (dvs. icke färgad) plastfilm,
fryspåsar av plast samt aluminiumfolie. Du bör lufta förvaringsmaterialen före användning och
kontrollera deras lufttäthet innan maten fryses. Vi rekommenderar starkt att du märker varje
produkt i frysen med all relevant information, såsom typ av mat, frysdatum och bäst före datum.
– Frys inte in vätskor som innehåller kolsyra, varma matprodukter eller vätskor i glasbehållare eller
–flaskor.
Bäst före datum för frysta matprodukter finns specificerade (i månader) i tabellen nedan.
Överskrid inte dessa förvaringstider.
– Ifall apparaten är avkopplad under en längre period (t ex under ett elavbrott) bör dörren inte
70