Ett rågat mått kaffe per kopp är lämplig mängd till
stora koppar.
Ett struket mått kaffe per kopp är lämplig mängd
till små koppar.
Använd bryggmalet kaffe eller E-brygg. Om du
maler kaffet själv, mal det inte för fint. Då kan
vattnet flöda över i filtertratten.
- Sväng in filterhållaren. Tryck in den så att den
fäster i inskjutet läge, fig 7.
- Sätt in glaskannan på värmeplattan med locket
påsatt, fig 8.
- Koppla på bryggaren med till/från-knappen (K),
fig 9. Signallampan tänds. Vattnet värms och
bryggningen kommer igång.
Droppstoppet förhindrar att kaffe droppar ner på
värmeplattan ...
- om du tar bort glaskanna ett kort ögonblick
innan allt kaffe runnit ner.
- när du tar bort glaskannan efter avslutad
bryggning och du lämnar filtertratten med
kaffesumpen kvar i bryggaren.
OBS! Locket måste sitta på glaskannan annars
förblir droppstoppet stängt och det heta
vattnet flödar över i filtertratten.
När kaffet är färdigt
- När allt kaffe runnit ner i glaskannan kan denna
tas ut med locket på, fig 10.
- Vill du inte dricka allt kaffe med en gång, fig 11,
är det lämpligt att omedelbart ställa tillbaka
glaskannan med resterande kaffe på
värmeplattan där det hålls varmt, fig 12.
• På värmeplattan hålls kaffet vid lämplig
temperatur. Nybryggt kaffe smakar dock
alltid bäst.
• Om du vill flytta Café Gourmet till en annan
plalts t ex till ett annat rum:
- Stäng av. Signallampan slocknar.
- Drag stickproppen ur vägguttaget.
- Därefter, lossa sladden från brygaren, fig 13.
Sedan går det lätt att flytta Café Gourmet,
fig 14. Värmeplattan håller kaffet varmt ännu
någon tid.
- När du druckit kaffet, stäng av bryggaren,
fig 18.
- Sväng ut filterhållaren, fig 15.
- Lyft ur filtertratten (E) ur filterhållaren, fig 16.
- Kast bort pappersfiltret med kaffesumpen,
fig 17.
- Kontrollera att du stängt av bryggaren.
Nytt kaffe med en gång
Om du just bryggt kaffe och med en gång vill
brygga nytt, gör så här:
Stäng av bryggaren. Signallampan skall vara
släckt.
Häll i kallt vatten direkt på temperaturgivaren (D)
vid mitten under locket så att ventilen i botten på
vattentanken stänger.
Om glaskannan går sönder
Ny glaskanna finns i handeln, typ nr HD 7919.
Avkalkning
Kaffebryggaren bör avkalkas regelbundet.
Används bryggaren normalt, d v s du brygger i
genomsnitt två fulla kannor om dagen, gäller:
Vid hårdhet under 18° DH, avkalka två eller tre
gånger per år.
Vid hårdhet över 18° DH, avkalka fyra eller fem
gånger per år.
Vattenverket på din ort kan upplysa om vattnets
hårdhetsgrad.
- Blanda 1/2 liter vatten och 1/2 liter ättikssprit.
Detta ger en 6%-ig ättiksblandning. Häll denna
blandning i vattentanken.
Använd aldrig andra i handeln förekommande
avkalkningsmedel.
- Sätt ett filter i filtertratten, men fyll inte i kaffe.
Glaskannan skall stå på på plats med locket
påsatt.
- Koppla på bryggaren och låt ättiksblandningen
värmas och strömma ner i glaskannan.
- Stäng av bryggaren, tag ut glaskannan.
- Låt ättiksblandningen och bryggaren kallna
minst 4 minuter.
- Upprepa förfarandet en gång till.
- Stäng av bryggaren och låt den kallna under
minst 4 minuter och kör den sedan 2 gånger
med enbart vatten för att skölja bort kalkrester
och ättika.
- Kasta filterpåsen, diska glaskannan och
filtertratten och övriga lösa tillbehör.
- Om utloppsöppningen satt igen sig kan du
lossa instatsen (elastiskt material), fig 20, och
rengöra den separat.
31