Husqvarna QCE 541 K Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Bruks-
anvisning
S
REGINETT TIMJAN
QCE 541
315 3070 09 / 10.01 vle
2
Till våra kunder
Läs noga igenom bruksanvisningen. Lägg särskilt
märke till avsnittet «Säkerhetsanvisningar».
Förvara bruksanvisningen väl för att kunna titta i den
senare och överlämna den vid ett eventuellt ägarbyte.
Information som är viktig för din säkerhet och
för maskinens funktionsduglighet är markerad
med en varningstriangel och/eller orden «Var-
ning!», «Se upp!». Lägg särskilt märke till
denna information.
1. Numrerade anvisningar visar dig steg för steg
hur du använder maskinen.
2. . . .
3. . . .
Efter den här symbolen får du kompletterande
information om skötsel och praktisk använd-
ning av maskinen.
Tips och information om maskinens ekono-
miska och miljövänliga användning är marke-
rade med denna symbol.
I avsnittet «Åtgärder vid störningar» finns information
om hur du själv kan åtgärda eventuella fel som upp-
står.
3
Innehållsförteckning
Säkerhetsanvisningar 5. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Elsäkerhet 5. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Säkerhet för barn 5. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Användning 5. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Säkerhet vid rengöring 5. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Avfallshantering 6. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inbyggnadsugn 7. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Beskrivning av ugnen 7. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Panel 7. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnsutrymmet 8. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tillbehör 8. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Innan ugnen används första gången 9. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ställ in klockan 9. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rengör ugn och tillbehör 9. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Värm upp ugnen 9. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Information om ugnens elektronik 10. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Informationsfönster 10. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Allmän information 10. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Luckspärr 11. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnens ventilation 11. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Manuell nersläckning av ugnsbelysning och dygnstid. 12. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnens funktioner 13. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inkoppling – start 14. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Val av ugnsfunktion 14. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Val av temperatur 14. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Signalur/timer 15. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Automatikprogram 16. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Automatisk avstängning av ugnen 16. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Automatisk start och avstängning av ugnen 18. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ångkokning – våt ånga 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Intervalltillagning 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stektermometer 20. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Funktionslås (barnsäkerhet) 21. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Service–symbolen 21. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Så här använder du ugnsfunktioner 22. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ångkokning 22. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Varmluft och ånga i följd 22. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Intervalltillagning 23. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Över/undervärme 23. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Varmluft 23. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Pizza/paj 24. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Lågtemperaturstekning 24. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Grillning 25. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Gratinering 25. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Torkning 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Sterilisering–Konservering 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
4
Allmänt om bakning, stekning och ångtillagning 27. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Allmänt om bakning 27. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bakning med varmluft 27. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Allmänt om bakplåtar och långpanna 27. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stekning 27. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Upptining med varmluft 27. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rengöring och skötsel 28. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Cleanemaljen 28. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Emaljerad plåt och långpanna 28. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnsgallret och skyddslocket 28. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnsstegarna 28. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ånggeneratorsystemet 29. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Panel och ugnslucka 30. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugn med rostfri panel och lucka 30. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Byte av ugnslampa 31. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tips och råd 32. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Praktiska problem 32. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Om ugnen inte fungerar 33. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tekniska problem 33. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Installation 34. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Transportskador 34. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inbyggnad av ugnen 34. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Fastsättning av ugnen 34. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Elektrisk anslutning 34. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tekniska data 35. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
EG – direktiv 35. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ångkokning tabell 36. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Intervalltillagning 37. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Varmluft och ånga efter varandra 37. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tabeller 38. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bakning 38. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnsrätter 38. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stekning 39. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Lågtemperatur–stekning “Lo” 39. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Gratinering 40. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Grillning 40. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Pizza/paj 40. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Torkning 41. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Sterilisering 41. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Service och reservdelar 43. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Konsumentköp EHL 43. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Konsumentkontakt 43. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Service och reservdelar 43. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
5
Säkerhetsanvisningar
Denna elektriska apparat uppfyller tillämpade tekniska regler och säkerhetsnormer. Trots detta vill vi ändå göra dig
uppmärksam på följande säkerhetsanvisningar.
Elsäkerhet
Installation och anslutning av den nya ugnen får
endast utföras av en behörig elektriker. Ur säker–
hetssynpunkt bör ugnen byggas in i anpassat in–
byggnadsskåp.
Skadad ugn får inte användas. Om fel uppstår skall
ugnen göras strömlös.
Reparationer av ugnen får endast utföras av fack–
man. Felaktigt utförda reparationer kan medföra
betydande risker för användaren. Vid reparationer
– kontakta vår kundservice eller din fackhandel.
Ugnen får inte anslutas och användas förrän den
är monterad i ett skåp.
Säkerhet för barn
Håll alltid barnen under uppsikt då du använder ugnen.
Användning
Ugnen får endast användas i enskilt hushåll och
för normal hushållsanvändning.
Före första användning skall ugnen värmas upp.
Vädra köket. Var försiktig! Ugnen blir mycket varm.
Lägg inte aluminiumfolie på ugnens botten. Hind-
ras undervärmen kan emaljen skadas på grund av
överhettning.
Håll alltid ugnsluckan stängd under tillagning med
våt ånga. Var försiktig då luckan öppnas eftersom
den heta ångan kan orsaka skada.
Använd endast kärl av material som är avsett för
tillagning i ugn. Kontrollera kärltillverkarens anvis-
ningar.
Använd alltid väl isolerande grytvantar och ta ett
stadigt tag i det som skall tas ut ur ugnen.
Kontrollera att ugnen är avstängd när den inte an-
vänds. Samtliga vred skall vara nollställda.
Säkerhet vid rengöring
Se till att ugnen svalnat av innan rengöring sker.
Håll alltid ugnen ren. Fett och spill osar rejält vid
uppvärmning och medför i värsta fall risk för brand.
Se till att ugnslucka och ugnslister hålls rena.
Ugnsluckan är monterad på ett speciellt sätt för att
förhindra korrosion. Om ugnsluckan måste tas av
skall en serviceman utföra detta.
Det är absolut förbjudet att rengöra ugnen med
hjälp av en högtryckstvätt.
6
Avfallshantering
Avfallshantering av för
packningsmaterial
Alla förpackningsdelar kan återvinnas, plastfo-
lier och frigolitdelar märkta på motsvarande
sätt. Förpackningsmaterial och eventuell gam-
mal apparat ska avfallshanteras på riktigt sätt..
Följ de nationella och regionala bestämmel-
serna och materialmärkningen (materialsor-
tering, avfallsinsamling, återbruk).
Anvisningar för avfalls
hantering
Ugnen får inte skrotas tillsammans med hus-
hållssoporna.
Upplysningar om hämtningstider eller sam-
lingsplatser erhålls hos det lokala gatukontoret
eller hos kommunalförvaltningen.
Varning! Uttjänta gamla apparater ska göras
obrukbara innan de skrotas. Klipp av elslad-
den.
7
Inbyggnadsugn
Beskrivning av ugnen
Panel
Ugnslucka
med värmereflekterande glas
Handtag
Informationsfönster (displayer)
Knappar för olika inställningar
Luckspärr
Panel
12 7 9345 6 81012 11
Tryckknappar
1. Inkoppling (PÅ), Belysningen tänds
2. Avstängning (AV), Stänger av alla inställningar utom signaluret och inställd klocka
3. Barnsäkert funktionslås (säkerhetsfunktion)
4. Stektermometer
5. Val av olika ugnsfunktioner
6. Minus / Plus för inställning av tid och temperatur
7. Tillagningstid = koktid
8. Färdigtid = stopptid
9. Manual nersläckning av ugnens belysning eller informationsfönstret
10. Signalur / Timer
11. Klocka
12. Utdragbar vattenpåfyllningsbehållare
8
Ugnsutrymmet
A Löstagbara ugnsstegar med silikontätning
B Grillelement
C Takelement (bottenelementet ej synligt)
B + C Maxgrill
D + E Ugnsbelysning
F Ventilationsöppning med självrengörande
filter
G Uttag för stektermometer
H Ånggenerator
J Skyddslock över ånggeneratorn
1 – 5 Antal ugnsfalsar
Tillbehör
Använd endast formar och kärl som är ugnstå-
liga.
Följ kärltillverkarens anvisningar.
Följande utrustning medföljer ugnen:
1 Emaljerade bakplåtar
(ej lämplig i våt ånga.)
1 Emaljerad långpanna
(ej lämplig i våt ånga.)
2 Galler
2 Proffsplåtar,dvs.silikonbelagda hålplåtar.
Speciellt lämpade vid bakning (matbröd, bullar)
och torkning med varmluft, men glöm inte att det är
hål i plåten.
Använd bakplåtspapper när det finns risk att fett
och fyllning droppar ner på ugnsbotten.
1 Stektermometer
1 Skyddslock
Vid ångkokning (ej intervallånga) rekommenderas
inte användning av plåt utan bästa resultat erhålls
vid placering på gallren .
Ugnsstegar
Silikontätningen förhindrar korrosion.
Stegarna har 5 st falsar. I tabellerna finns angivet
lämplig fals. 1= nedre fals och 5 = övre fals.
Placera plåtar/långpanna och galler enligt bil-
den så erhålls ett automatiskt tippskydd.
5
4
3
2
1
E
C
B
F
H
A
D
A
G
J
5
3
2
1
4
Stoppläge
9
Innan ugnen används första gången
Ställ in klockan
Efter anslutning av ugnen till el–nätet och vid strömav-
brott blinkar 12.00 i informationsfönstret. Rätt tid
måste sllas in. Klockan kan ställas in mellan 00.00 till
23.59.
Vänta ,med att ställa in en tid, tills displayen vi-
sar 12:05.
1. Tryck på 11. 12 00 lyser med fast sken och punk-
terna mellan«:» blinkar.
2. Tryck därefter på 6 eller . Ställ in rätt tid.
Inställningen måste påbörjas inom 4 sekun-
der. Har det gått för lång tid, tryck på nytt på 11.
Ovan gäller även för att ändra inställd tid, t ex från som-
mar– till vintertid.
Ändring av tid kan bara ske när ugnen är avstängd och
funktionslåset är urkopplat.
r att se rätt dygnstid då t. ex timer eller automatikpro-
gram används, tryck på 11.
Rengör ugn och
tillbehör
Ta ut samtliga medföljande tillbehör ur ugnen,
samt ev. skyddsfilmer och informationspap-
per. Ugnens dataskylt för inte tas bort.
Torka av ugnens insida, panel och lucka med varmt
vatten.
Diska plåtar, galler och långpanna med varmt vatten
och eventuellt handdiskmedel. Skölj och torka torrt
med hushållspapper.
För att få bättre insyn i ugnen under rengöringen.
Tryck på 1.
Värm upp ugnen
Se till att ugnen är tom och luckan stängd. Ven-
tilera väl med hjälp av t ex köksfläkt eller öppna
fönstret.
1. Tryck på .
2. Välj över/undervärme genom att trycka på .
3. Tryck på . Ställ in ugnstemperaturen 230 °C.
En obehaglig lukt uppstår på grund av att små rester
av olja från tillverkningen finns kvar på elementen.
4. Tryck på efter en timme.
11
6
1 65
10
Information om ugnens elektronik
Informationsfönster
Symboler (i informationsfönstret)
Service
Det barnsäkra funktionslåset är aktiverat
Ugnsfunktion
Visar inställd och uppnådd ugnstemperatur
Uppvärmning sker till inställd temperatur
Stektermometer kan inte anslutas
Stektermometer ansluten
Tillagningstid (koktid) är vald
Färdigtid (stopptid) är vald
Timer/Signalur
Allmän information
Inställning inom 4 sekunder
Efter att ha startat upp ugnen måste en funktion väljas
inom 4 sekunder. Detta gäller även vid t ex val av tider
att nästa steg måste ske inom 4 sekunder. En signal
hörs efter 4 sekunder som bekräftar att inställningen är
gjord. Om 4 sekunder gått innan inställning påbörjats,
tryck åter på önskad funktion och börja om.
Säkerhetsavstängning
Om funktionen “Automatisk avstängning“ inte använts
och du skulle glömma att stänga av ugnen samt vid ett
termostatfel, stänger ugnen av sig själv efter en viss
tid, beroende på inställd ugnstemperatur:
Ugnstemperatur Stänger av efter
upp till 120 °C
12 timmer
upp till 230 °C
6 timmer
11
Luckspärr
Se till att luckspärren är i funktion så att inte små barn
kan öppna ugnsluckan.
r spärren kopplas in måste ugnen vara sval,
annars risk för brännskador.
Koppla in luckspärren genom att lyfta spärren och
dra fram spärren (se fig.) OBS! Öppna först luckan.
Öppna luckan (om spärren är inkopplad) genom att
trycka spärren uppåt (se fig.).
Koppla ur luckspärren genom att lyfta upp och skjuta
in spärren till stopp.
Ugnens ventilation
Ugnen har en kylfläkt som startar när du valt en ugns-
funktion.
r ugnen stängs av går kylfläkten i ytterliggare 10 mi-
nuter.
Ugnens restvärme
När ugnen stängs av fortsätter informationsfönstret att
visa ugnsutrymmets temperatur till denna har sjunkit
under 40 °C.
Automatisk efterkylning
När ugnen stängs av fortsätter kylfläkten att ytterligare
gå i minst 3 minuter eller tills att ugnstemperaturen är
under 200 °C.
12
Energibesparing
Du kan automatiskt utnyttja ugnens eftervärme och
därmed spara energi om du använder någon av
följande funktioner:
Automatisk avstängning
Automatisk start och avstängning
Ugnens värmeelement kopplas ur (värmen stängs av)
innan inställd tillagningstid gått slut. När värmen
stängs av beror på hur lång inställd tid som valts.
Inställd tid:
Tid kvar när värmen
bryts:
0 – 29 min. 0 min.
30 – 59 min. 5 min.
längre än 60 min. 10 min.
Obs! Släck ner ugnsbelysningen under torkningen
och vid långa tillagningstider, så spar du lite energi.
Manuell nersläckning
av ugnsbelysning och
dygnstid.
När ugnen är igång kan du släcka och tända ugnsbe-
lysningen genom att trycka på 9.
När du trycker på knappen och ugnen är avstängd,
släcks dygnstiden i fönstret. Har du glömt att tända in-
nan ugnen sätts på, tryck på klocksymbolen.
9
13
Ugnens funktioner
Tryck lätt på knapp 5 för val av ugnsfunktion. Ugns-
funktionerna visas i fönstret med symboler enligt
nedan.
Ugnssymbol
Denna symbol visas i fönstet när knappen ”På”
trycks in.
Våt ånga
Lämpligt för kokning av t ex grönsaker, ris, po-
tatis och fisk
Temperaturen på ångan är 96 °C
Intervalltillagning
Lämpligt för t ex bakning, stekning, upptining
och uppvärmning.
Växelvis 75% varmluft och 25% ånga
Förinställd temperatur :180 °C
Över/undervärme
Tak– och bottenelement.
Förinställd temperatur: 200 °C
Varmluft
Ringelement och varmluftsfläkt,
Förinställd temperatur: 180 °C
Pizza/paj
Varmluft + undervärme.
Förinställd temperatur : 200 °C
Lågtemperaturstekning
Ringelement och varmluftsfläkt, (”Lo” visas i
fönstret innan förinställd tid kommer upp)
Förinställd temperatur: 140/80 °C
Gratinering
Min–grill + varmluftsfläkt. (Varmluftsgrillning)
Förinställd temperatur: 200 °C
Min–grill
Det inre elementet i taket
(grillelement) inkopplat.
Förinställd temperatur: 230 °C
Max–grill
Båda grill– och takelementen. Förinställd tem-
peratur: 230 °C
Torkning
undervärme och varmluftsfläkt
Förinställd temperatur: 45 °C
5
14
Inkoppling - start
Starta upp ugnen genom att trycka på knapp 1.
Om du endast vill använda signaluret behöver du inte
starta upp ugnen.
Om en felaktig inställning görs hörs 3 korta sig-
naler. Tryck på knapp 2 och därefter på nytt på
knapp 1.
Ugnens funktion och temperatur kan stängas av ma-
nuellt genom att trycka på knapp 2 eller automatiskt
om en tillagningstid och /eller färdigtid ställts in.
Tryck på knapp 2 för att stänga av ugnen.
Val av ugnsfunktion
Funktionerna ånga, intervall, varmluft, pizza, grill, och
över/undervärme kan användas för olika typer av mat-
lagningssätt.
Tryck lätt på knapp 5 tills önskad symbol visas i
fönstret.
Varje funktion har en förinställd temperatur.
Om denna temperatur inte ändras kommer ugnen att
börja uppvärmningen efter 4 sekunder.
Val av temperatur
Tillsammans med symbolen för ugnsfunktionen visas
den förinställda temperatur i fönstret.
Tryck på 6 eller och välj önskad temperatur.
Temperaturval kan göras mellan 40 – 230 °C.
Den valda temperaturen visas i fönstret.
Tillsammans med funktionerna varmluft, pizzaläget
och över/undervärme tänds symbolen 13 som visar att
uppvärmningsfasen.
Vid uppnådd temperatur hörs en signal och symbolen
13 slocknar.
1 52
613
15
Signalur/timer
Med hjälp av signaluret kan du välja en tid som
ger en signal.
Denna funktion kan användas även då ugnen
inte är inkopplad.
Du kan välja en timertid även om du redan valt
en automatisk tillagningstid. I fönstret visas då
timertiden.
1. Tryck 10. I fönstret symbolen 14 blinkar och vi-
sar :00.
2. Tryck på 6 och . Ställ in önskad tid. Du kan
ställa in en tid från 1 minut upp till 9 timmar och 59
sekunder.
Efter 4 sekunder börjar tiden räknas ned och symbolen
14 lyser.
3 korta signaler hörs när tiden gått slut och symbolen
14 blinkar.
Med 15 sekunders intervall hörs signalen i ytterligare
2 minuter. Tryck på knapp 10 så stängs signalen av.
6
10
14
16
Automatikprogram
Viktigt!
Innan val av automatisk programmering måste
ugnsfunktion och temperatur väljas.
Automatisk avstäng
ning av ugnen
Så fort du valt en tillagningstid börjar nedräkningen av
tiden. När tiden är slut stängs ugnen av.
Inställning av tillagningstid
1. Tryck på 7. I fönstret syns 00, «:» och symbolen 15
blinkar.
2. Tryck på 6 eller . Ställ in önskad tillagningstid.
Välj från 1 minut upp till 9 timmar och 59 minuter.
Tillagningstiden visas i fönstret och symbolen 15 lyser.
Exempel:
Klockan visar 11.15,
önskad tillagningstid 45 minuter.
Tryck på knapp 7 och tryck på 6 eller och ställ
in 00.45
Vill du ändra tiden:
Tryck knapp 7 och därefter på 6 eller och
ställ in 00.45
3 korta signaler hörs när tiden är slut. I fönstret visas
klockans tid och den valda ugnsfunktionens symbol
blinkar.
Signalen fortsätter i max 2 minuter med 15 sekunders
intervall.
Tryck på knapp 2 för att stänga av signalen och ug-
nen.
6
7
15
2
17
Inställning av färdigtid
Ugnen kan också programmeras så att den stängs av
vid en bestämd tidpunkt.
1. Tryck8·. I fönstret syns 00, «:» och symbolen
16 blinkar.
2. Tryck6 eller . Ställ in det klockslag du vill
att ugnen skall stängas av.
Du kan endast ställa in tid inom 24 timmar.
Den valda avstängningstiden syns i fönstret och sym-
bolen 16.
Exempel:
Klockan är 11.15
Maten skall vara klar klockan 12.00.
Tryck på knapp 8 och välj med knappen 6 eller
tiden 12.00. – Ugnen är nu på till och med 12.00.
Vill du ändra tiden:
Tryck på 8 och korrigera med på 6 eller .
När tiden gått ut hörs tre signaler. Ugnsfunktionens
symbol blinkar, belysningen i ugnen släcks och i fön-
stret syns aktuell dygnstid.
Signalen fortsätter i max 2 minuter med 15 sekunders
intervall.
Stäng av signalen och ugnen genom att trycka på
2.
8
6
16
2
18
Automatisk start och avstäng
ning av ugnen
Ugnen kan programmeras att starta vid en senare tid-
punkt och automatiskt stängas av när tillagningstiden
gått ut.
1. Tryck på 7. I fönstret syns 00, «:» och symbolen 15
blinkar.
2. Tryck på 6 eller . Ställ in önskad tillagningstid.
3. Tryck på 8.
4. Tryck 6 eller . Ställ in den tid du vill maten
skall vara klar (stopptid).
Exempel:
Klockan är 7.30.
Tillagningstiden skall vara 45 minuter
och maten skall vara klar klockan 12.00.
Tryck på 7 och välj med 6 eller tiden 00.45
tryck på 8 och välj med 6 eller 12.00.
Ugnen startar först klockan 11.15 (12.00 minus 00.45)
och efter 45 minuter d.v.s klockan 12.00 stängs ugnen
av.
I fönstret lyser stopptiden, «:» och symbolen 16
blinkar.
Efter 4 sekunder stängs ugnsfunktion och belysningen
i ugnen slocknar. Symbolen för vald funktion (utan
ram), aktuell dygnstid och symbolerna 15 och 16 syns
i fönstret.
r ugnen startar slocknar symbolen 15 och och tillag-
ningstiden räknas ner.
Kontroll:
Tryck på knapp 7 för att se inställd tillagningstid
och med knapp 8 inställd stopptid.
Vill du ändra tillagnings– eller stopptiden:
Tryck på 7 alt. 8 och ändra med 6 eller .
När tillagningstiden gått ut hörs tre signaler. Ugnsfunk-
tionens symbol blinkar, belysningen i ugnen släcks och
i fönstret syns aktuell dygnstid.
En upprepande signal hörs i ca 2 minuter och därefter
stängs ugnen av.
Stäng av signalen och ugnen helt med knapp 2.
6
7
15
8
6
16
2
19
Ångtillagningsprogram
Ställ alltid in en tillagningstid eller stopptid
när ett ångprogram används.
Då börjar ångan att försvinner ur ugnen 5 minuter in-
nan inställd tid är slut. När luckan öppnas kommer bara
ånga ut från den heta maten.
Om luckans temperatur är under 96° bildas kondens
på luckans insida vid ångkokning.
Eftersom det tar 2 min. innan ångan bildats har
en tid under 10 minuter ingen effekt.
När luckan öppnas kommer bara ånga från
den heta maten.
Har du kalkhaltigt vatten bör du använda des-
tillerat vatten för att unvika kalkbildningar.
Använd endast galler vid ångkokning.
Ett surrande ljud uppstår när vattnet är slut. Ljudet up-
phör strax efter att påfyllningen av vatten har gjorts.
Ångkokning - våt ånga
1. Häll vatten (ca. 0,7 Liter) i panelens vattenbehålla-
ren, inte direkt i ånggeneratorn. Vattnet räcker i ca
30 minuter.
2. Tryck på knapp .
3. Välj funktionen våt ånga med knapp .
4. Tryck på eller och därefter på knapp eller
för inställning av tillagningstid alternativ stopp-
tid.
Efter ca 2 minuter börja ånga bildas i ugnen. När tem-
peraturen på ångan uppnått 96 °C hörs en signal.
När tiden gått slut hörs 3 kort signaler.
5. Stäng av signalen och ugnen med knapp .
När ugnen svalnat skall det kvarvarande vattnet i
ånggeneratorn sugas upp med hjälp av en tvätt-
svamp. För rengöring av generatorn kan några
droppar vinäger användas.
Låt ugnsluckan stå på glänt (ca 2 cm öppning med
hjälp av en trägaffels skaft ) tills hela ugnen är torr.
Intervalltillagning
Automatiskt arbetar ugnen växelvis med 75% varmluft
och 25% ånga.
1. Vattnet, 0,7 liter som fylls på räcker i ca 1 timme.
2. Sätt på ugnen med knapp 1.
3. Välj funktionen Intervalltillagning, knapp 5 och ställ
in önskad ugnstemperatur med 6 eller .
4. Tryck7 eller 8 och därefter på knapp 6
eller eller för inställning av tillagningstid al-
ternativ stopptid.
Se vidare information under avsnittet ångkokning.
76
15
1 2 5
7
6
15
1
5
20
Stektermometer
Genom att välja en innertemperatur i kött, fisk eller vid
uppvärmning av tillagad maträtt kommer ugnen att au-
tomatiskt stängas av efter uppnådd temperatur
1. Stick in termometerns spets i rättens mitt så att
spetsen inte kan påverkas av ugnsvärmen (hos
fågel i bröstmuskeln). Se till så att spetsen inte lig-
ger mot något ben eller fett.
2. Anslut stektermometern till uttaget i ugnen.
Symbolen 17 syns i fönstret.
3. Välj först ugnsfunktion och temperatur. Tryck på
knapp 4.
En förinställd temperaturen på 70
o
C syns i fönstret.
4. Du kan välja innertemperatur mellan 30 och 99
o
C
med 6 eller .
Rekommenderad innertemperatur för:
Rostbiff eller oxfilé: mycket blodigt 45 °C
blodigt 50 °C
lätt rött 60 °C
Fläskstek 80 – 85 °C
Lammstek/kalvstek 70 – 75 °C
Nötstek 75 °C
I fönstret visas ugnsfunktionens symbol, innertemper-
atur istället för dygnstiden samt stektermotetersymbo-
len 17.
När innertemperaturen blivit högre än 30 °C syns tem-
peraturstegringen i fönstret.
Kontroll och ändring
Genom att trycka på 4 kan du kontrollera vald inner-
temperatur och ändra med 6 eller .
När vald innertemperatur uppnåtts hörs tre signaler.
En upprepande signal hörs i ca 2 minuter och därefter
stängs ugnen av.
Stäng av signalen och ugnen helt med knapp 2.
6
4
17
2
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Husqvarna QCE 541 K Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för