ELEKTRO HELIOS SN5300 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Spis
Bruksanvisning
s
SN5300
2
Välkommen till Electrolux
värld
Tack för att du har valt en förstklassig
produkt från Electrolux, vilken vi hoppas skall
ge dig mycket nöje i framtiden.Electrolux
ambition är att erbjuda ett brett sortiment av
produkter som kan göra livet enklare.Du
hittar några exempel på omslaget till denna
bruksanvisning.Avsätt några minuter till att
läsa denna bruksanvisning så att du kan
utnyttja fördelarna med din nya produkt.Vi
lovar att den kommer att vara överlägset
användarvänlig. Lycka till!
3
Innehåll
Säkerhet
Spisen
Uppackning
Tillbehören
Säkerhetsutrustningen
Tippskyddet
Kastrullskyddet
Luckspärren
Före första användning
Rengöring av spisen
Rengör tillbehören
Upphetta plattorna
Bränn av ugnen
Manöverpanelen
Kontrollamporna
Platthällen
Användning av hällen
Rengöring av plattorna
Ugnen
Ugnens funktioner
Praktiskt användning
Rengöring och skötsel
Installation
Ändring av sockelhöjd och –djup
Nivåjustering
Elektrisk anslutning
Service
Tekniska uppgifter
Bakning tabell
Grill & matlagning tabell
Praktiska råd och tips
Problem och åtgärder
Skrotning
4
6
6
6
7
7
7
8
8
8
8
8
9
9
9
10
10
12
13
13
13
15
17
17
18
18
19
20
21
22
23
24
24
4
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan
inte alltid använda din nya spis som den
gamla. Läs därför noga igenom
anvisningarna och bekanta dig med din nya
spis och dess funktioner. Spisen är avsedd
för normal hushållsanvändning. Tänk på att
spara bruksanvisningen, som måste finnas
om spisen säljs eller överlåts på annan
person. Hör gärna av dig till oss om du har
några synpunkter eller frågor om spisen och
dess användning. Adress och telefonnummer
finns under kapitel “Service”.
Denna apparat är inte avsedd att
användas av personer (inklusive barn)
med nedsättningar eller begränsningar
vad avser fysisk, sensorisk eller mental
förmåga, eller av personer i avsaknad av
erforderliga kunskaper, såvida inte
användningen av apparaten sker under
överinseende av en ansvarig vuxen
person eller efter instruktioner från
densamma.
Text med en VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet. LÄS DESSA TEXTER
EXTRA NOGGRANT, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade
av det mesta, även spisen. Vi vill för
säkerhets skull betona några saker som du
bör tänka på om du har barn eller besök av
barn:
Det måste finnas minst 40 cm
avställningsyta, alternativt en vägg eller ett
högskåp, på båda sidor om spisen. Se till att
TIPPSKYDDET är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har KASTRULLSKYDD (som extra
tillbehör) till din spis, skall det vara monterat.
LUCKSPÄRREN/LUCKSPÄRRARNA skall
också vara i funktion.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär
dem att kärl, häll och ugnar blir mycket varma
och behåller värmen en tid efter användning.
BERÖRING KAN GE BRÄNNSKADOR!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av BEHÖRIG
FACKMAN. Arbete utfört av lekman kan
försämra spisen samt leda till skada på person
och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du
vanligtvis inte kommer i kontakt med kan vara
vassa. Använd handskar vid förflyttning av
spisen.
TIPSKYDDET ska vara monterat, då undviker
du att spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller lättantändligt utan tillsyn. Vid
brand, nollställ spisens vred och stäng av
köksfläkten. KVÄV ELDEN MED LOCK,
använd aldrig vatten.
Håll dig på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan under tillagning, eller när maten är
klar, så att du inte står i vägen för den ånga
eller värme som kan strömma ut när du
öppnar luckan.
Använd endast kärl som är avsedda för platta
respektive ugn.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Spisen blir hett vid användning. Var försiktig i
närheten av värme element, som ligger i ugnen.
5
Rengöring
Håll plattor och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmnng och medför i värsta fall
risk för brand.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred fore bute av trasig
lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast
original reservdelar.
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen;
Lossa sladden från vägguttaget och kapa
den så nära spisens bakstycke som mögligt.
Sätt luckspärren/luckspärrarna ur funktion.
6
Spisen
1. Ventilationsöppning
2. Häll med PLATTOR
3. Manöverpanel med VRED
4. Ugn
5. Förvaringslåda
6. Sockel
Spisen har hjul baktill för att underlätta
förflyttning vid städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i överkant och dra sedan ut spisen.
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan
skador. Transportskador anmäler du
omedelbart till återförsäljaren – kontakta
dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta din
kommunkontor om du inte vet var du ska
lämna det.
4
3
2
6
5
1
Tillbehören
DESSA LEVERERAS MED SPISEN:
Emaljerad långpanna
Emaljerad plåt (2 st.)
Ungsgaller
Tippskydd inkl. Monteringsdetaljer
Bruksanvisning
Kondensationsskydd
FÖLJANDE FINNS ATT KÖPA SOM EXTRA
TILLBEHÖR:
Kastrullskydd inkl. Monteringsdetaljer
7
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm
breda, på båda sidor om spisen (SE BILD). En av
bänkarna kan ersättas av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till
att följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Vid installation av spisen måste även
tippskyddet monteras.
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är
inskjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till
att spisen har blivit justerad till den rätta nivån,
se kapitel Installation, s.16.
1. Rita en linje på väggen längs hällens
bakre kant (SE BILD).
2. Måttuppgifter gäller för montering på
vänster sida (SE BILD). Mät ut var
tippskyddet ska placeras och skruva fast
det i massivt material eller lämplig
förstärkning.
OBS! Om utrymmet mellan bänkskåpen är
store än spisens bredd, måste du justera
sidmåttet om du önskar centrera spisen.
3. Tänk på, om du justerat måttet, att passa
in tippskyddet i hålet på spisens bakstycke
när du skjuter in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör
det svårare för barn att komma åt kärl på hällen.
1. Placera skyddet på spisen.
2. Tryck skyddet över hällkanten med bakre
fasten upplyftat.
3. Lås skyddet genom att trycka de främre fasten
på platsen och tryck nedåt de bakre fasten.
8
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna
luckan. När du ska öppna luckan tryck ner
spärren och drå ut luckan.
Luckspärren hindrar öppningen av ungsluckan.
Det finns ändå smala spalter omkring luckan
samt mellan kontrollpanelen och luckan.
Särskilt små barn kan sticka fingrarna i dessa
spalter och få brännskador.
Före första andvändning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren
trasa, varmt vatten och lite handdiskmedel
direkt efter användning. ANVÄND ALDRIG
SKURMEDEL ELLER ANDRA REPANDE
MEDEL. Ett effektivare rengöring kan på några
fall vara på plats.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du
dragit ur spisen för att göra rent bakom den.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och
handdiskmedel. Skölj och torka torrt.
Upphetta plattorna
Plattorna är förbehandlande med ett
rostskyddsmedel, som faster bättre om du
upphettar plattorna före andvändning.
- Värm upp en platta i taget på högsta effekt
i max. fem minuter.
Plattan blir mycket het. Håll därför spisen under
uppsikt så att ingen kommer till skada. Låt rök
och os utvecklas när rester av lösningsmedlet
förångas.
Bränn inte av ugnen förrän du är klar med
plattorna.
Kondens
Det är fullt normalt att det ibland bildas
kondens vid tillagning och bakning i spisen.
Var försiktig då ugnsluckan öppnas. Stå inte
för nära luckan och öppna först luckan en
aning innan den öppnas helt för att släppa ut
kondens som bildats.
Mängden av kondens kan minimiseras genom
följande åtgärder:
- Om maträtten innehåller mycket fukt t.ex
en gryta bör lock användas.
Förvärm ugnen under 15-20 minuter innan
tillagning, stekning eller bakning sker.
9
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången,
måste du bränna av den. Kontrollera, att ugnen
är tom. Gör så här:
1. Sätt på över/undervärme
samt
maximal temperatur. Ugnsluckan skall
vara stängd.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3. Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
Manöverpanelen
2
3
1
4 a
4 b
1. Vred till PLATTOR
2. Termostatvred UGNEN
3. Funktionsvred UGNEN
4.a Termostatens kontrollampa UGNEN
4.b Kontrollampa SPISEN
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har
normalt lång livslängd. Om de slutar fungera,
kontakta service.
10
Platthällen
Hällen har tre gjutjärnsplattor. Eventuella
snabbplattor är märkta med en röd prick och
har överhettningsskydd.
Användning av hällen
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av
fett, paraffin eller annat lättantändligt utan
tillsyn. Vid eventuell brand, nollställ spisens
vred och stäng av köksfläkten. KVÄV ELDEN
MED LOCK, Använd aldrig vatten.
Plattorna har vred med fasta lägen från 0-6, där
6 ger den högsta värmen. Samtliga vred kan
vridas både med- och moturs.
Val av vredläge beror på dina kärl samt vad
och hur mycket du ska tillaga. Efter en tid lär du
dig att välja rätt inställning. Spisens röda
kontrollampa tänds när du sätter på en platta.
Kokning
Vanligtvis kokar du upp på högsta läget för att
sedan vidarekoka på en lägre inställning. Ljudet
eller storleken på “vattenbubblorna” kan hjälpa
dig att välja rätt läge:
SVAG VÄRME: Sjudande vatten. Lämpligt för
vidarekokning av ris, fisk, samt grönsaker som
t.ex. sockerärter och broccoli.
MEDEL VÄRME: Småkokande vatten. Lämpligt
för det mesta som ska kokas t.ex. kött,
rotfrukter och vidarekokning av potatis.
STARK VÄRME : Ljudet tystnar innan vattnet
börjar bubbla kraftigt. Lämpligt för uppkokning
av vatten till pasta och ris. Ställ sedan in önskat
läge för vidarekokning.
Ø 145 m
m
Ø 180 m
m
Ø 220 m
m
11
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte
är kylskåpskall och täcker högst 2/3 av
stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ
in ett läge på vredet. Det är viktigt att fettet har
rätt färg (temperatur) när du börjar steka för att
du ska få ett bra resultat. Tryck en ljus
stekspade mot botten så ser du lätt fettets färg.
SVAGT BRYNT FETT: Lämpligt för t.ex. lök, rå
potatis, kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT FETT: Lämpligt för det mesta:
pannkakor, färsrätter, korv, tuna fiskfiléer,
grytbitar osv.
KRAFTIGT BRYNT FETT: Lämpligt för tuna
köttskivor. Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
Val av kastrull/stekpanna
För att spara tid och därmed energi ska
kastrullens/stekpannans botten:
täcka plattan helt. Med en för liten botten
bränner dessutom överkok lätt fast på
plattan.
vara slät.
vara plan. En botten som buktar för mycket
utåt eller inåt ger förlängda
uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att
välja en rostfri model med sandwichbotten, dvs.
en stabil botten med lager av olika metaller.
12
Spara energi!
Använd lock och du halverar
energiåtgången (jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med utan lock).
Se till att plattan är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen mellan
kärl och platta.
Stäng av plattan och låt maten bli fårdig på
eftervärmen.
Ång- och tryckkokning spar också energi.
Rengöring av plattorna
Låt inte överkok bränna fast utan ta bort det
med en gang. Smuts försämrar
värmeöverföringen mellan platta och kärl.
Rengöring och rostskyddsbehandling
1. Rengör plattorna grundligt med stålull, typ
Svinto. Skölj bort allt lödder och torka tort
med hushållspapper.
2. Stryk ut ett jämnt lager rostskyddsmedel
på den torra och kalla plattan. Medlet finns
att köpa hos auktoriserad service.
3. Bränn därefter in rostskyddet genom att
värma upp plattan på högsta temperatur i
max. fem minuter. Lätt rök och os
utvecklas då rester av lösningsmedel
förångas.
4. Ev. färg på händerna och emaljen, när den
kallnat, tar du bort med lacknafta.
.
13
Ugnen
Ugnen har löstagbara ungsstegar med fyra
falser. Vilken falsnivå som är lämplig att
använda för olika funktioner och temperaturer,
kan du se i tabellerna för bakning och
matlagning i slutet av bruksanvisningen.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula
kontrollampan på manöverpanelen lyser under
uppvärmning och slocknar vid uppnådd
temperatur (tänds och släcks när termostaten
slår till och från). För att väl
j
a u
g
nsfunktion vride
r
du funktionsvredet till symbolen för önskad
funktion (se nedan).
UGNEN HAR FÖLJANDE FUNKTIONER
Belysning
Ugnsbelysningen tänds automatiskt vid
samtliga inställningar. Du kan även ha enbart
belysningen på, utan att någon av de andra
funktionerna är igång.
Över/undervärme
Tak- och bottenelement är inkopplade.
Övervärme
Takelement inkopplat.
Undervärme
Bottenelement inkopplat.
Grill
Grill- och takelement inkopplade.
Snabbstart
Grill- och bottenelement inkopplade. Det tar
ca 9-10 minuter att värma upp ugnen till
200°C. Kan även användas vid gratinering.
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna
eller plat direkt på ungsbotten. Hindras
undervärmen kan emaljen skadas på grund
av överhettning. Ugnen blir varm under
användning, HÅLL BARN UNDER UPPSIKT.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn
placering av t.ex. pizza på en plåt finns det
risk att den slår sig (blir skev). Plåten återgår
till sin ursprungliga form när den kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när
du använder ugnen? Här nedan får du
praktiska råd och tips på hur du bäst utnyttjar
ugnens olika funktioner för olika typer av
matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem
minuter fore full tid. Du har då möglighet att
förkorta/förlänga gräddningstiden. Resultatet
kan påverkas av recept, formars material,
färg, form och storlek. ÖVER/UNDERVÄRME
ger jämn färgsättning.
14
Matlagning
ÖVER/UNDERVÄRME är normalt som bäst när
du lagar mat med ett fals. Följ
tabellrekommendationerna.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt. Stekar
av nötkött, som rostbiff och innanlår, blir
saftigast om de tillagas i 125°C ugnsvärme,
men tar lite längre tid än vid högre
ugnstemperatur. Välj en ugnsäker form med låg
kant där steken précis får plats, så undviker du
att skyn torkar in. Vid ugnsbakning av julskinka
bildas det ofta mycket spad. Använd
därför ett stort stekfat eller ungsgallret och
därunder en långpanna. Slå i litet vatten till
pannan, det hindrar fettet att fastbrinna.
Grillning
Viktigt! Vid denna funktion får inställd
temperatur vara max 230°C.
Storleken, marmoreringen (insprängt fett),
formen, mängden och temperaturen på det som
du ska grilla inverkar på tiden och resultatet.
Fisk och ljust kött (fågel, kalv och gris) blir inte
lika lätt färgsatt som mörkt kött (nöt och vilt).
Grilloja och/eller grillkryddor ger bättre färg,
men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas
inte tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg
det på ugnsgallret och krydda efter önskemål.
Placera en långpanna, gärna folieklädd, under
gallret för att samla upp fettstänk m.m.
fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d. placeras
högt upp i ugnen medan t.ex. tjocka
revbensspjäll placeras i nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet på och
termostatvredet
på önskad temperatur. Börja grilla efter 3-5
minuters prevärmning. Passa noga och vänd
minst en gang under tiden. En för lång grilltid
ger torr, tråkig och i värsta fall bränd
mat.Ugnsluckan ska vara stängd vid grillning.
Snabbstart (Gratinering)
Utmärkt vid färgsättning av gratänger och
varma smörgåsar. Den här funktionen kan du
även använda för snabbuppvärmning av
ugnen till inställd temperatur. När ugnen
kommit upp i den valda temperaturen väljer du
önskad funktion. Det tar ca 8 minuter att
värma upp ugnen till 200°C. Men, ingen regel
utan undantag, undvik snabbuppvärmning om
du ska grädda småkakor eller maränger.
15
Rengöring och skötsel
Håll ugn ren. Fett och spill osar rejält vid
uppvärmning och medför i värsta fall risk för brand.
Nollställ samtliga vred före rengöring. Kontrollera, att
ugnen är svalnat innan du börjar.
Rengöringsmedel
Kontrollera, att rengöringsmedel är avsedd för
ungsrengöring.
Använd INTE rengöringsmedel som
innehåller blekmedel, det kan bli skador i
emaljen. Det är förbjudet att rengöra ugnen
med en ångstrålespruta. Använd aldrig
skurmedel eller andra repande medel.
Rengöring av yttre delen
Använd rengöringsmedel som inte innehåller
skurmedel; undvika skrapande hjälpmedel, som
stålull osv. Torka av manöverpanelen,
ugnsluckan och luckans tätning med varmt
vatten och rengöringsmedel.
Ugnen
Rengör emaljerad ugnen när den är litet varm
ännu. Torka av ugnen efter användning med
varmt vatten och handdiskmedel.
GÖR SÅ HÄR OM UGNEN ÄR MYCKET
SMUTSIG:
1. Spill eller överkok som sitter fast, lossar du
men t.ex. en stekspade.
2. Stryk med en svamp ut såpa i ugnen.
3. Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och
över/undervärme i ca 10 minuter.
4. När ugnen svalnat tvättas den med rent
vatten, ev. kan du behöva gnida försiktigt
med tvålull. Torka torrt.
Ugnstillbehören
1. Skruva ur skruvarna (A), ta ut stegen.
Diska stegen och galler för hand eller i
diskmaskin. Om de är rejält smutsiga,
lägg dem i blöt innan de rengörs med.
t.ex. tvålull.
2. Återmontera delar i motsatt ordning.
Plåtar och långpanna torkas av med
hushållpapper och kan vid behov diskas för
hand. Fastbrända fläckar tas bort med en
bakplåtsskrapa.
Byte av ugnslampa
Innan du byter ungslampan:
Nollställ alla vred!
1. Ställ en trasa på botten av ugnen.
2. Skruva moturs av skyddglaset och
rengör det.
3. Sätt i en ny ugnslampa märkt 25 W,
230V, 300°C.
4. Återmontera skyddglaset.
5. Ta ut trasan.
16
Ugnslucka
Det går att ta bort ugnluckan för at
t kunna
rengöra den.
an till ungefär ¾, alltså
luckan ut (varning: den är
tu
. Skjut in gångjärnen så långt som möjligt i
igt till höger och
n
(4).
n.
Demontering av ugnsluckan
1. Öppna ugnsluckan helt och hållet.
2. Fäll upp spärren på båda gångjärnen (1)
helt och hållet.
3. Stäng ugnsluck
förbi motståndet (2).
4. Ta tag i luckan med båda händerna på
sidorna. Dra
ng!) från ugnen (3).
Montering av ugnsluckan
1. Ta tag i luckan med båda händerna från
hantagssidan sett.
2. Håll luckan i cirka 60° vinkel.
3
de båda urtagen samtid
vänster nedtill på ugnen (1).
4. Lyft upp luckan till motståndet (2) och
öppna den helt och hållet (3).
5. Fäll tillbaka spärren på båda gångjärne
till sina ursprungliga lägen
6. Stäng ugnslucka
Förvaringslådan
Förvaringslådan blir het, om ugnen
nder längre tid. Förvarär i bruk u a inte
ne i förvaringslådan.
tt uppåt och
lådan går fri från spärren i bakkanten och
dra ut lådan helt.
3. Efter rengöring sätt lådan tillbaka som
motsatta ordning.
Kondensationsskyddet används för att samla
kondensationsvattnet som bildas när ugnen
används.
värmekänsligt materialer t.ex plåstpåsar
bakdukar in
,
1. Ta tag i lådan (se bild) och dra ut den.
2. Dra ut den till stopp, lyft lä
Efter varje användning skall
kondensationssyddet rengöras.
17
Ingrepp i spisen ska utföras av BEHÖRIG
FACKMAN. Spisen är tung. Kanter och horn,
som du vanligtvis inte kommer i kontakt med,
kan vara vassa.
ANVÄND HANDSKAR vid förflytting av spisen
Stämmer spisens mått överens med övrig
köksinredning? Mät arbersbänkens höjd från
golvet till bänkens ovansida och sockeldjupet
från väggen till sockelns framkant (SE BILD).
Spisen kan även installeras med en vägg eller
ett högskåp på den ena sidan och en
avställningsyta på den andra
Vid leverans är spisen anpassad till en bänkhöjd
på 90 cm och ett sockeldjup på 50 cm. Du kan
ändra höjd och djup på sockeln så att spisen
passar till en bänkhöjd på 85, 88 eller 88 cm och
ett sockeldjup på 49, 50, 51 eller 52 cm (se bild).
Se till att spisens kabel inte kommer i kläm vid
förflyttning av spisen.
Ändring av sockelhöjd och -djup
Om du vill ändra båda måtten så bör du göra det
samtidigt. Men läs först igenom samtliga punkter
här nedan innan du börjar.
1. Lägg ned spisen försiktigt. Använd t.ex.
frigolit från emballaget som skydd mellan
golv och spis.
2. För att ändra sockeldjup skruva ur skruvar
A (2 skruvar) och skruva ur skruvar B (2
skruvar), se bild.
3. Haka fast sockeln i önskad djup läge (SE
BILD).
4. Skruva åter i skruvar A och B.
18
5. För att ändra spisens höjden, skruva ur
skruven C (1 skruv) sockelns bak mitten.
Skruva ur skruvar D (4 skruvar, SE
BILD).
6. Haka fast sockeln till önskad höjd, 90,
88 or 85 cm (SE BILD).
7. Skruva åter skruvarna C och D.
Nivåjustering
Spisen måste stå plant för att t.ex. fettet ska
fördelar sig jämnt i stekpannan. Om du vill
kontrollera att spisen står plant placerar du
ett vattenpass på hällramen, först på ramens
vänstra eller högra sida därefter på dess
framsida.
Vid behov kan du från sockelns framsida
sänka respective höje spisens hjul och fötter.
Använd en kryssmejsel för att justera de
bakre hjulen och en polygrip till de främre
fötterna.
Elektisk anslutning
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG FACKMAN. Arbete utfört av
lekman kan försämra spisen samt leda till
skada på person och/eller egendom.
Inkopplingsalternativ för spisen framgår av
skylten på bakstycket. Anslutningseffekt och
spänning finns angivet på dataskylten.
Spis i 400V är försedd med kabel och
perilexdon. Spis i 230 V levereras utan kabel.
PNC 943265842 943265841
Inkoppling 400V ~ 230/400V 3N ~
230V 1N ~
Elementspänning 400 V 230 V
230 V
Kabel / don 4 ledare + Perilex Lev. utan kabel Lev. utan kabel
Inkopplingsanvisning på
plinten
L3
5
1 2
3 4
L1 L2
3
L3 L1
4 5
N
L2
1 2
1 2 3
4 5
L1
N
PE
19
Konsumentköp EHL
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG FACKMAN. Arbete utfört av lekman
kan leda till skada på person och/eller
egendom samt försämra spisen.
Problem med spisen? Vi rekommenderar att du
läser bruksanvisningen, speciellt.
Det kan löna sig.
Reklamation
Vid försäljning till konsument i Sverige gäller
den svenska konsumentlagstiftningen. Kom
ihåg att spara kvittot för eventuell
reklamation.
Konsumentkontakt
Har du frågor angående produktens funktion
eller användning ber vi dig att kontakta vår
konsumentkontakt på tel. 0771-11 44 77 eller
via e-mail på vår hemsida www.elektro-
helios.se
Service och reservdelar
Vill du beställa service, installation eller
reservdelar ber vi dig kontakta Electrolux
Service på tel 0771-76 76 76 eller via vår
hemsida på www.elektro-helios.se. Du kan
även söka hjälp via din återförsäljare.
Adressen till din närmaste servicestation finner
du via www.elektro-helios.se eller Gula
Sidorna under rubrik Hushållsutrustning,
vitvaror – service.
Innan du beställer service,
kontrollera först om du kan avhjälpa felet
själv. Här i bruksanvisningen finns en tabell,
som beskriver enklare fel och hur man kan
åtgärda dem. Observera, elektriska fel skall
alltid åtgärdas av certifierad elektriker.
Innan du kontaktar service, skriv upp följande
enligt dataskylten:
Modellbeteckning
………………
Produktnummer
………………
Serienummer
………………
Inköpsdatum
………………
Hur och när uppträder felet ?
20
Tekniska uppgifter
Med reservation för ändringar. Denna apparat uppfyller kraven i EG-direktiv 89/336/EEC och
73/23/EEC IEC klass:Y.
SN5300
Bredd (mm):
Höjd (mm):
Djup (mm):
Ugnsvolym (liter):
Total effekt 230V-spis (W):
400V-spis (W):
500
850/880/900
600
49
8025
8045
PLATTORNA
Främre högra:
Bakre högra:
Främre vänstra:
STORLEK (mm)
145
180
220
EFFEKT (W)
1000
1500
2600
ENERGIKLASS
ENERGIFÖRBRUKNING
Konventionell (kWh)
Varmluft (kWh)
B
0,87
-
TILLAGNINGSTID STANDARDLAST
Konventionell (min)
Varmluft (min)
YTA PÅ BAKPLÅTEN (cm
2
)
47
-
1200
Vid märkning av energieffektivitetsklass har läge konventionell används
KONTROLLAMPORNA är av glimlampetyp
UGNSLAMPAN: E-14 sockel, märkt 230V, 25W och 300ºC.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

ELEKTRO HELIOS SN5300 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual