Electrolux EKE510103W Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Spis
EKE510103W
Bruksanvisning
3
Välkommen till Electrolux värld
Tack för att du har valt en förstklassig
produkt från Electrolux, vilken vi
hoppas skall ge dig mycket nöje i
framtiden.Electrolux ambition är att
erbjuda ett brett sortiment av produkter
som kan göra livet enklare.Du hittar
några exempel på omslaget till denna
bruksanvisning. Avsätt några minuter till
att läsa denna bruksanvisning så att du
kan utnyttja fördelarna med din nya
produkt.Vi lovar att den kommer att
vara överlägset användarvänlig. Lycka
till!
SV
4
Innehåll
Säkerhet……………………………………............................................
Spisen ………………………………………...........................................
Manöverpanelen……………………………...........................................
Kontrollamporna……………………......................................................
Platthällen…………………………………..............................................
Ugnen..……………………………………………………………………
Tillbehören…………………………........................................................
Säkerhetsutrustningen…………………….............................................
Kastrullskyddet (extra tillbehör)……………………………………………
Luckspärren……………………..………………………………………….
Före första användning..…………………………………………………..
Rengöring av spisen………………………………………………………..
Rengör tillbehören………………….......................................................
Upphetta plattorna…………………......................................................
Bränn av ugnen…………….………......................................................
Ugnens funktioner………………………………………………………….
Praktiskt användning……………………………………………………….
Bakning tabell………………………………………………………………
Grill & matlagning tabell…………………………………………………….
Användning av hällen……………………………………………………….
Rengöring och skötsel……………………………………………………..
Rengöring av plattorna……………………………………………………..
Ugnen ………………………………………………………………………
Praktiska råd och tips………………………..........................................
Problem och åtgärder………………………………………………………
Tekniska uppgifter..………………………………………………………
Installation…………………………………………………………………..
Ändring av sockelhöjd och –djup………………………………………
Nivåjustering………………….……………………………………………..
Elektrisk anslutning…………………………………………………………
5
7
7
8
8
8
8
9
10
10
11
11
11
11
12
13
14
17
18
19
22
22
22
26
27
27
28
28
29
29
5
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du
kan inte alltid använda din nya spis
som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta
dig med din nya spis och dess
funktioner. Spisen är avsedd för
normal hushållsanvändning. Tänk på
att spara bruksanvisningen, som
måste finnas om spisen säljs eller
överlåts på annan person. Hör gärna
av dig till oss om du har några
synpunkter eller frågor om spisen och
dess användning. Adress och
telefonnummer finns under kapitel
“Service”.
Text med en VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet. LÄS DESSA
TEXTER EXTRA NOGGRANT, så att
du inte skadar dig själv, andra eller
spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och
intresserade av det mesta, även spisen.
Vi vill för säkerhets skull betona några
saker som du bör tänka på om du har
barn eller besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm
avställningsyta, alternativt en vägg
eller ett högskåp, på båda sidor om
spisen. Se till att TIPPSKYDDET är
monterat, så att spisen inte tippar
framåt vid onormal belastning.
Om du har KASTRULLSKYDD (som
extra tillbehör) till din spis, skall det
vara monterat.
LUCKSPÄRREN/LUCKSPÄRRARNA
skall också vara i funktion.
Låt gärna barnen hjälpa till vid
spisen, men lär dem att kärl, häll och
ugnar blir mycket varma och behåller
värmen en tid efter användning.
BERÖRING KAN GE BRÄNNSKADOR!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN.
Arbete utfört av lekman
kan försämra spisen samt leda till
skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn
som du vanligtvis inte kommer i
kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPSKYDDET ska vara monterat,
då undviker du att spisen tippar vid
onormal belastning.
Användning
Lämna aldrig frityrkokning, smältning
av fett, paraffin eller lättantändligt utan
tillsyn. Vid brand, nollställ spisens vred
och stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN
MED LOCK
, använd aldrig vatten.
Håll dig på avstånd från ugnen när
du öppnar ugnsluckan under tillagning,
eller när maten är klar, så att du inte står
i vägen för den ånga eller värme som
kan strömma ut när du öppnar luckan.
Använd endast kärl som är avsedda
för platta respektive ugn.
Kontrollera att spisen är avstängd
när den inte används, samtliga vred
ska vara nollställda.
Spisen blir hett vid användning. Var
försiktig i närheten av värme element,
som ligger i ugnen.
6
Rengöring
Håll plattor och ugn rena. Fett och spill
osar rejält vid uppvärmnng och medför
i värsta fall risk för brand.
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan
skador. Transportskador anmäler du
omedelbart till återförsäljaren – kontakta
dem.
Emballaget kan återvinnas.
Kontakta ditt kommunkontor om du
inte vet var du ska lämna det.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av
trasig lampa.
Service och reparationer bör
utföras av ett av leverantören godkänt
företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade
spisen; Lossa sladden från
vägguttaget och kapa den så nära
spisens bakstycke som mögligt. Sätt
luckspärren/luckspärrarna ur funktion.
Kontakta ditt kommunkontor för
information om var du kan lämna din
spis.
Kapa sladden så nära bakstycket som
möjligt.
7
Spisen
Ventilationsöppning
Häll med PLATTOR
Manöverpanel med VRED
Ugn
Förvaringslåda
Sockel
Spisen har hjul baktill för att underlätta
förflyttning vid städning. Öppna luckan,
lyft försiktigt i överkant och dra sedan ut
spisen.
Manöverpanelen
Vred till PLATTOR
Termostatens kontrollampa UGNEN
Termostatvred UGNEN
Kontrollampa SPISEN
Funktionsvred UGNEN
8
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp
och har normalt lång livslängd. Om de
slutar fungera, kontakta service.
Platthällen
Hällen har fyra gjutjärnsplattor.
Eventuella snabbplattor är märkta med
en röd prick och har överhettningsskydd.
Ugnen
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med
fyra falser. Vilken falsnivå som är lämplig
att använda för olika funktioner och
temperaturer, kan du se i tabellerna
för bakning och matlagning i slutet av
bruksanvisningen.
Tillbehören
DESSA LEVERERAS MED SPISEN:
Emaljerad långpanna
Emaljerad plåt (2 st.)
Ugnsgaller
Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
Bruksanvisning
Kondensationsskydd
FÖLJANDE FINNS ATT KÖPA SOM
EXTRA TILLBEHÖR:
Kastrullskydd inkl. monteringsdetaljer
Ø 145 mm
Ø 180 mm
Ø 220 mm
9
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor,
minst 40 cm breda, på båda sidor om
spisen (SE BILD). En av bänkarna kan
ersättas av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du
dessutom ser till att följande är
monterat/i funktion:
Tippskyddet
Vid installation av spisen måste även
tippskyddet monteras.
Tippskyddet måste vara monterat,
för att hindra spisen från att tippa vid
onormal belastning. Tippskyddet
fungerar endast när spisen är
inskjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall
du se till att spisen har blivit justerad
till den rätta nivån, se kapitel Installation.
1. Rita en linje på väggen längs
hällens bakre kant (SE BILD).
2. Måttuppgifter gäller för montering
på vänster sida (SE BILD). Mät ut
var tippskyddet ska placeras och
skruva fast det i massivt material
eller lämplig förstärkning.
OBS! Om utrymmet mellan bänkskåpen
är större än spisens bredd, måste du
justera sidmåttet om du önskar
centrera spisen.
3. Tänk på, om du justerat måttet, att
passa in tippskyddet i hålet på
spisens bakstycke när du skjuter in
spisen.
10
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat.
Det gör det svårare för barn att
komma åt kärl på hällen.
1. Placera skyddet på spisen.
2. Tryck skyddet över hällkanten
med bakre fästet upplyftat.
3. Lås skyddet genom att trycka de
främre fästet på platsen och tryck
nedåt de bakre fästena.
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn
att öppna luckan. När du ska öppna
luckan tryck ner spärren och dra ut
luckan.
Luckspärren hindrar öppningen av
ugnsluckan. Det finns ändå smala
utrymme omkring luckan samt mellan
kontrollpanelen och luckan. Särskilt
små barn kan sticka in fingrarna i
dessa och få brännskador.
11
Före första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av
en ren trasa, varmt vatten och lite
handdiskmedel direkt efter användning.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL ELLER
ANDRA
REPANDE MEDEL.
Ett effektivare rengöring kan på några
fall vara på plats.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar
när du dragit ur spisen för att göra
rent bakom den.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt
vatten och handdiskmedel. Skölj och
torka torrt.
Upphetta plattorna
Plattorna är förbehandlande med ett
rostskyddsmedel, som faster bättre
om du upphettar plattorna före
andvändning.
Värm upp en platta i taget på
högsta effekt i max. fem minuter.
Plattan blir mycket het. Håll därför
spisen under uppsikt så att ingen
kommer till skada. Låt rök och os
utvecklas när rester av lösningsmedlet
förångas. Bränn inte av ugnen förrän
du är klar med plattorna.
Kondens
Det är fullt normalt att det ibland bildas
kondens vid tillagning och bakning i
spisen.
Var försiktig då ugnsluckan öppnas.
Stå inte för nära luckan och öppna
först luckan en aning innan den
öppnas helt för att släppa ut kondens
som bildats.
Mängden av kondens kan
minimiseras genom följande åtgärder:
12
- Om maträtten innehåller mycket fukt
t.ex en gryta bör lock användas.
- Förvärm ugnen under 15-20
minuter innan tillagning, stekning
eller bakning sker.
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första
gången, måste du bränna av den.
Kontrollera, att ugnen är tom. Gör så
här:
1. Sätt på över/undervärme
samt
maximal temperatur. Ugnsluckan
skall vara stängd.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när
lukt och rökutveckling upphört.
3. Torka av ugn, lucka och stegar
med varmt vatten och
handdiskmedel. Torka torrt.
13
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den
gula kontrollampan på manöverpanelen
lyser under uppvärmning och slocknar
vid uppnådd temperatur (tänds och
släcks när termostaten slår till och från).
För att välja ugnsfunktion vrider du
funktionsvredet till symbolen för önskad
funktion (se nedan).
UGNEN HAR FÖLJANDE FUNKTIONER
Belysning
Ugnsbelysningen tänds automatiskt vid
samtliga inställningar. Du kan även ha
enbart belysningen på, utan att någon
av de andra funktionerna är igång.
Över/undervärme
Tak- och bottenelement är inkopplade.
Övervärme
Takelement inkopplat.
Undervärme
Bottenelement inkopplat.
Grill
Grill- och takelement inkopplade.
Snabbstart
Grill- och bottenelement inkopplade.
Det tar ca 9-10 minuter att värma upp
ugnen till 200°C. Kan även användas
vid gratinering.
Lågtemperaturstekning
Långtidsläge, max. 125ºC.
Tak- och bottenelement är inkopplade
med ugnseffekt 500 W.
14
Praktisk användning
Placera aldrig aluminiumfolie,
långpanna eller plåt direkt på
ungsbotten. Hindras undervärmen
kan emaljen skadas på grund av
överhettning. Ugnen blir varm under
användning, HÅLL BARN UNDER
UPPSIKT.
Vid temperaturväxlingar och/eller
ojämn placering av t.ex. pizza på en
plåt finns det risk att den slår sig (blir
skev). Plåten återgår till sin
ursprungliga form när den kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika
funktionerna när du använder ugnen?
Här nedan får du praktiska råd och
tips på hur du bäst utnyttjar ugnens
olika funktioner för olika typer av
matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka
ca fem minuter före full tid. Du har då
möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan
påverkas av recept, formars material,
färg, form och storlek.
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt.
Stekar av nötkött, som rostbiff och
innanlår, blir saftigast om de tillagas i
15
125°C ugnsvärme, men tar lite längre
tid än vid högre ugnstemperatur. Välj
en ugnsäker form med låg kant där
steken précis får plats, så undviker du
att skyn torkar in. Vid ugnsbakning av
julskinka bildas det ofta mycket spad.
Använd därför ett stort stekfat eller
ugnsgallret och därunder en långpanna.
Slå i litet vatten till pannan, det hindrar
fettet att bränna fast.
Grillning
Viktigt! Vid denna funktion får inställd
temperatur vara max 230°C.
Storleken, marmoreringen (insprängt
fett), formen, mängden och temperaturen
på det som du ska grilla inverkar på
tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt
färgsatt som mörkt kött (nöt och vilt).
Grilloja och/eller grillkryddor ger bättre
färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som
ska grillas inte tas direkt från
kylskåpet. Torka av och lägg det på
ugnsgallret och krydda efter
önskemål. Placera en långpanna,
gärna folieklädd, under gallret för att
samla upp fettstänk m.m.
fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d.
placeras högt upp i ugnen medan
t.ex. tjocka revbensspjäll placeras i
nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet på
och
termostatvredet på önskad temperatur.
Börja grilla efter 3-5 minuters
prevärmning. Passa noga och vänd
minst en gang under tiden. En för lång
grilltid ger torr, tråkig och i värsta fall
bränd mat. Ugnsluckan ska vara
stängd vid grillning.
16
Snabbstart (Gratinering)
Utmärkt vid färgsättning av gratänger
och varma smörgåsar. Den här
funktionen kan du även använda för
snabbuppvärmning av ugnen till
inställd temperatur. När ugnen kommit
upp i den valda temperaturen väljer du
önskad funktion. Det tar ca 8 minuter
att värma upp ugnen till 200°C. Men,
ingen regel utan undantag, undvik
snabbuppvärmning om du ska
grädda småkakor eller maränger.
Lågtemperaturstekning - max.
125°C.
Ställ funktionsvredet på
och
termostatvredet på önskad temperatur
upp till max 125°C.
Lågtemperaturstekning är användbart
till mat som tål tillagning i låg temperatur
under en längre tid. Tänk på att det
tar tid innan maten blir klar när du
planerar din matlagning.
Stekar av nöt, som rosbiff och innanlår,
blir saftigast om de tillagas i 125°C
ugnsvärme. Köttet förlorar dessutom
mindre i vikt än vid tillagning i högre
temperatur. Använd stektermometer.
Obs! Kött får aldrig tillagas i lägre
temperatur än 100°C.
17
Bakning
Över/undervärme
Typ av bakverk
Placering
fals
Temperatur
0
C
Tid i
minuter
Mjuka kakor
Tunga kakor, fruktkakor 2 160 -180 50-70
Kakor med lite fett 2 180-200 40-50
Tårtbotten 2 190–200 1) 25-35
Långpannekakor 3 180-190 1) 20-35
Muffins, tunga 3 170-180 1) 15-25
Muffins, lätta 3 180-210 1) 10-20
Rulltårta 3 225-250 1) 6-8
Småkakor
Mördegskakor 3 170-180 1) 10-15
Pepparkakor 3 170-190 1) 8-12
Smördegskakor 2 180-200 1) 20-30
Maränger 3 100-115 60-100
Matbröd
Formbröd 2 180-200 1) 40-50
Lätta limpor 2 190-200 1) 35-45
Tunga limpor 2 160-180 45-70
Tekakor 3 190-210 1) 10-15
Portionsbröd 2 210-220 1) 12-18
Vetebröd
Bullar/snäckor 3 225-250 1) 8-12
Längder,kransar 2 180-200 1) 25-35
Ugnsrätter
Pizza 2 210-230 25-30
Potatisgratäng 2 200-225 40-50
Äggstanning 2 160-170 1) 30-40
Sufflér 2 180-200 1) 30-50
Ugnspannkaka 3 190-200 20-35
Kokning av fisk utan folie 2 100-110 40-60
Kokning av fisk med folie 3 180-200 25-40
1) förvärm ugnen
18
Stektabell
Över/undervärme
Innertemp.
i kött °C
Ca.tid, min
för 1 kg
Kött Fals Temp. °C
Rostbiff, blodig 2 125 50-55 55 - 75
Rostbiff/ nötstek, röd 2 125 55 - 60 75 - 85
Rostbiff/nötstek, rosa 2 125 65 90 - 120
Nötstek, genomstekt 2 125 70 - 75 100 - 130
Skinkstek 2 170 80 90 - 105
Karré med ben 2 170 85 105
Revbenspjäll, tjocka 2 175 - 90
Rimmad skinka i folie 2 170 73 - 75 60 - 70
Lamm/kalvstek, rosa 2 170 70 90
Lamm/kalvstek, genomstekt 1 170 75 105
Köttfärslimpa 2 170 75-80 60 - 70
Fågel
Hel kyckling 2 190 85 50 - 60
Kyckling/kalkonbröst, filé 3 210 75 ----
Kalkon, hel eller halv 1 170 90 45 - 55
Anka 2 160 45 - 55
Gås 1-2 160 40 - 45
Grillning Tabell
Ställning på
falsen
°C
Tid
min.
Toast 3
230
1)
3-5
Kyckling, Halv 2 230 30+30
Revbensspjäll 3 230 25+25
1)prevärm ugnen
19
Användning av hällen
Lämna aldrig frityrkokning, smältning
av fett, paraffin eller annat
lättantändligt utan tillsyn. Vid eventuell
brand, nollställ spisens vred och
stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN MED
LOCK,
Använd aldrig vatten.
Plattorna har vred med fasta lägen från
0-6, där 6 ger den högsta värmen.
Samtliga vred kan vridas både med- och
moturs.
Val av vredläge beror på dina kärl samt
vad och hur mycket du ska tillaga.
Efter en tid lär du dig att välja rätt
inställning. Spisens röda kontrollampa
tänds när du sätter på en platta.
20
Kokning
Vanligtvis kokar du upp på högsta
läget för att sedan vidarekoka på en
lägre inställning. Ljudet eller storleken
på “vattenbubblorna” kan hjälpa dig
att välja rätt läge:
SVAG VÄRME: Sjudande vatten.
Lämpligt för vidarekokning av ris, fisk,
samt grönsaker som t.ex. sockerärter
och broccoli.
MEDEL VÄRME: Småkokande vatten.
Lämpligt för det mesta som ska kokas
t.ex. kött, rotfrukter och vidarekokning
av potatis.
STARK VÄRME : Ljudet tystnar innan
vattnet börjar bubbla kraftigt. Lämpligt
för uppkokning av vatten till pasta och
ris. Ställ sedan in önskat läge för
vidarekokning.
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om
maten inte är kylskåpskall och täcker
högst 2/3 av stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan
och ställ in ett läge på vredet. Det är
viktigt att fettet har rätt färg
(temperatur) när du börjar steka för att
du ska få ett bra resultat. Tryck en ljus
stekspade mot botten så ser du lätt
fettets färg.
SVAGT BRYNT FETT: Lämpligt för
t.ex. lök, rå potatis, kotletter och biffar,
samt hel fisk.
BRYNT FETT: Lämpligt för det mesta:
pannkakor, färsrätter, korv, tuna
fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT BRYNT FETT: Lämpligt för
tuna köttskivor. Var försiktig, fettet blir
lätt bränt.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EKE510103W Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual