ELEKTRO HELIOS SN5001 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Bruks-
anvisning
Spis
SN5001
Bruks-
anvisning
Spis
SN5001
SV
2
Innehåll
Säkerhet……………………………………..
Spisen ……………………………………….
Uppackning……………………………
Tillbehören…………………………...
Säkerhetsutrustningen……………………...
Tippskyddet…………………………..
Kastrullskyddet
(extra tillbehör)……………………….
Luckspärren……………………..…….
Före första användning..…………………….
Rengöring av spisen……………………
Rengör tillbehören…………………....
Upphetta plattorna…………………....
Bränn av ugnen…………….……….....
Manöverpanelen…………………………......
Kontrollamporna……………………...
Platthällen………………………………........
Användning av hällen……………….….
Rengöring av plattorna………………..
Ugnen..……………………………………
Ugnens funktioner……………………..
Praktiskt användning…………………..
Rengöring och skötsel…………………
Installation……………………………………
Ändring av sockelhöjd ochdjup …………..
Nivåjustering………………….…………
Elektrisk anslutning……………………..
Service ……………………………………….
Tekniska uppgifter..………………………….
Bakning tabell………………………………..
Matlagning tabell……………………..
Grill tabell……………………..
Praktiska råd och tips……………………......
Problem och åtgärder……………………….
Skrotning……………..………………………
3
5
5
5
6
6
6
7
7
7
7
7
7
8
8
8
8
10
11
11
11
13
15
16
16
17
17
18
19
20
21
21
23
23
3
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs
därför noga igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen
är avsedd för normal hushållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas
om spisen säljs eller överlåts på annan person. Hör gärna av dig till oss om du har några
synpunkter eller frågor om spisen och dess användning. Adress och telefonnummer finns under
kapitel “Service”.
Text med en VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet. LÄS DESSA TEXTER
EXTRA NOGGRANT, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av
det mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets
skull betona några saker som du bör tänka på
om du har barn eller besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm
avställningsyta, alternativt en vägg eller ett
högskåp, på båda sidor om spisen. Se till att
TIPPSKYDDET är monterat, så att spisen inte
tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har KASTRULLSKYDD (som extra
tillbehör) till din spis, skall det vara monterat.
LUCKSPÄRREN/LUCKSPÄRRARNA skall
också vara i funktion.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men
lär dem att kärl, häll och u
g
nar blir m
y
cket varma
och behåller värmen en tid efter användning.
BERÖRING KAN GE BRÄNNSKADOR!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av BEHÖRIG
FACKMAN. Arbete utfört av lekman kan
försämra spisen samt leda till skada på person
och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du
vanligtvis inte kommer i kontakt med kan
vara vassa. Använd handskar vid förflyttning
av spisen.
TIPSKYDDET ska vara monterat, då
undviker du att spisen tippar vid onormal
belastning
Användning
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller lättantändligt utan tillsyn. Vid
brand, nollställ spisens vred och stäng av
köksfläkten. KVÄV ELDEN MED LOCK,
använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för
platta respektive ugn.
Kontrollera att spisen är avstängd när den
inte används, samtliga vred ska vara
nollställda.
Spisen blir hett vid användning. Var försiktig i
närheten av värme element, som ligger i
ugnen.
Rengöring
Håll plattor och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmnng och medför i värsta fall
risk för brand.
4
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig
lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett
av leverantören godkänt företag. Använd
endast original reservdelar.
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen;
Lossa sladden från vägguttaget och kapa den
så nära spisens bakstycke som mögligt. Sätt
luckspärren/luckspärrarna ur funktion.
5
Spisen
1. Ventilationsöppning
2. Häll med PLATTOR
3. Manöverpanel med VRED
4. Ugn
5. Förvaringslåda
6. Sockel
Spisen har hjul baktill för att underlätta
förflyttning vid städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i överkant och dra sedan ut spisen.
4
3
2
6
5
1
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäler du omedelbart till
återförsäljaren – kontakta dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt
kommunkontor om du inte vet var du ska
lämna det.
Tillbehören
DESSA LEVERERAS MED SPISEN:
Emaljerad långpanna
Emaljerad plåt (2 st.)
Ugnsgaller
Tippskydd inkl. Monteringsdetaljer
Bruksanvisning
Kondensationsskydd
FÖLJANDE FINNS ATT KÖPA SOM EXTRA
TILLBEHÖR:
Kastrullskydd inkl. Monteringsdetaljer
6
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm
breda, på båda sidor om spisen (SE BILD). En
av bänkarna kan ersättas av en vägg eller ett
högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser
till att följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Vid installation av spisen måste även
tippskyddet monteras.
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är
inskjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till
att spisen har blivit justerad till den rätta nivån,
se kapitel Installation, s.16.
1. Rita en linje på väggen längs hällens bakre
kant (SE BILD).
2. Måttuppgifter gäller för montering på
vänster sida (SE BILD). Mät ut var
tippskyddet ska placeras och skruva fast
det i massivt material eller lämplig
förstärkning.
OBS! Om utrymmet mellan bänkskåpen är
större än spisens bredd, måste du justera
sidmåttet om du önskar centrera spisen.
3. Tänk på, om du justerat måttet, att passa
in tippskyddet i hålet på spisens bakstycke
när du skjuter in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det
gör det svårare för barn att komma åt kärl på
hällen.
7
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna
luckan. När du ska öppna luckan tryck ner
spärren och dra ut luckan.
Luckspärren hindrar öppningen av ugnsluckan.
Det finns ändå smala utrymme omkring luckan
samt mellan kontrollpanelen och luckan.
Särskilt små barn kan sticka in fingrarna i
dessa och få brännskador.
Före första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren
trasa, varmt vatten och lite handdiskmedel
direkt efter användning. ANVÄND ALDRIG
SKURMEDEL ELLER ANDRA REPANDE
MEDEL. Ett effektivare rengöring kan på några
fall vara på plats.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när
du dragit ur spisen för att göra rent bakom den.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och
handdiskmedel. Skölj och torka torrt.
Upphetta plattorna
Plattorna är förbehandlande med ett
rostskyddsmedel, som faster bättre om du
upphettar plattorna före andvändning.
Värm upp en platta i taget på högsta effekt i
max. fem minuter. Plattan blir mycket het. Håll
därför spisen under uppsikt så att ingen
kommer till skada. Låt rök och os utvecklas när
rester av lösningsmedlet förångas. Bränn inte
av ugnen förrän du är klar med plattorna.
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången,
måste du bränna av den. Kontrollera, att
ugnen är tom. Gör så här:
1. Sätt på över/undervärme
samt
maximal temperatur. Ugnsluckan skall
vara stängd.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt
och rökutveckling upphört.
3. Torka av ugn, lucka och stegar med
varmt vatten och handdiskmedel. Torka
torrt.
8
Manöverpanelen
2
3
1
4 a 4 b
1. Vred till PLATTOR
2. Termostatvred UGNEN
3. Funktionsvred UGNEN
4a Termostatens kontrollampa UGNEN
4b Kontrollampa SPISEN
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har
normalt lång livslängd. Om de slutar fungera,
kontakta service.
Platthällen
Hällen har tre gjutjärnsplattor. Eventuella
snabbplattor är märkta med en röd prick och
har överhettningsskydd.
Ø 145 m
m
Ø 180 m
m
Ø 220 m
m
Användning av hällen
Lämna aldrig frityrkokning,
smältning av fett, paraffin eller annat
lättantändligt utan tillsyn. Vid eventuell
brand, nollställ spisens vred och stäng av
köksfläkten. KVÄV ELDEN MED LOCK,
Använd aldrig vatten.
Plattorna har vred med fasta lägen från 0-6,
där 6 ger den högsta värmen. Samtliga vred
kan vridas både med- och moturs.
Val av vredläge beror på dina kärl samt
vad och hur mycket du ska tillaga. Efter en
tid lär du dig att välja rätt inställning. Spisens
röda kontrollampa tänds när du sätter på en
platta.
9
Kokning
Vanligtvis kokar du upp på högsta läget för att
sedan vidarekoka på en lägre inställning.
Ljudet eller storleken på “vattenbubblorna” kan
hjälpa dig att välja rätt läge:
SVAG VÄRME: Sjudande vatten. Lämpligt för
vidarekokning av ris, fisk, samt grönsaker som
t.ex. sockerärter och broccoli.
MEDEL VÄRME: Småkokande vatten.
Lämpligt för det mesta som ska kokas t.ex.
kött, rotfrukter och vidarekokning av potatis.
STARK VÄRME : Ljudet tystnar innan vattnet
börjar bubbla kraftigt. Lämpligt för uppkokning
av vatten till pasta och ris. Ställ sedan in
önskat läge för vidarekokning.
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte
är kylskåpskall och täcker högst 2/3 av
stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och
ställ in ett läge på vredet. Det är viktigt att fettet
har rätt färg (temperatur) när du börjar steka
för att du ska få ett bra resultat. Tryck en ljus
stekspade mot botten så ser du lätt fettets färg.
SVAGT BRYNT FETT: Lämpligt för t.ex. lök, rå
potatis, kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT FETT: Lämpligt för det mesta:
pannkakor, färsrätter, korv, tuna fiskfiléer,
grytbitar osv.
KRAFTIGT BRYNT FETT: Lämpligt för tuna
köttskivor. Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
Val av kastrull/stekpanna
För att spara tid och därmed energi ska
kastrullens/stekpannans botten:
10
täcka plattan helt. Med en för liten botten
bränner dessutom överkok lätt fast på
plattan.
vara slät.
vara plan. En botten som buktar för mycket
utåt eller inåt ger förlängda
uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att
välja en rostfri model med sandwichbotten,
dvs. en stabil botten med lager av olika
metaller.
Spara energi!
Använd lock och du halverar
energiåtgången (jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med utan lock).
Se till att plattan är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen
mellan kärl och platta.
Stäng av plattan och låt maten bli fårdig på
eftervärmen.
Ång- och tryckkokning spar också energi.
Rengöring av plattorna
Låt inte överkok bränna fast utan ta bort det
med en gang. Smuts försämrar
värmeöverföringen mellan platta och kärl.
Rengöring och rostskyddsbehandling
1. Rengör plattorna grundligt med stålull, typ
Svinto. Skölj bort allt lödder och torka tort
med hushållspapper.
2. Stryk ut ett jämnt lager rostskyddsmedel
på den torra och kalla plattan. Medlet
finns att köpa hos auktoriserad service.
3. Bränn därefter in rostskyddet genom att
värma upp plattan på högsta temperatur i
max. fem minuter. Lätt rök och os
utvecklas då rester av lösningsmedel
förångas.
4. Ev. färg på händerna och emaljen, när
den kallnat, tar du bort med lacknafta.
11
Ugnen
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fyra
falser. Vilken falsnivå som är lämplig att
använda för olika funktioner och temperaturer,
kan du se i tabellerna för bakning och
matlagning i slutet av bruksanvisningen.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula
kontrollampan på manöverpanelen lyser under
uppvärmning och slocknar vid uppnådd
temperatur (tänds och släcks när termostaten
slår till och från). För att välja ugnsfunktion
vrider du funktionsvredet till symbolen för
önskad funktion (se nedan).
Ugnen har följande funktioner
Belysning
Ugnsbelysningen tänds automatiskt vid samtliga inställningar.
Du kan även ha enbart belysningen på, utan att någon av de
andra funktionerna är igång.
Över/undervärme
Tak- och bottenelement är inkopplade.
Övervärme
Takelement inkopplat.
Undervärme
Bottenelement inkopplat.
Grill
Grill- och takelement inkopplade.
Snabbstart
Grill- och bottenelement inkopplade. Det tar
ca 9-10 minuter att värma upp ugnen till 200°C. Kan även
användas vid gratinering.
Praktisk användning
Placera aldrig aluminiumfolie,
långpanna eller plåt direkt på ungsbotten.
Hindras undervärmen kan emaljen skadas
på grund av överhettning. Ugnen blir varm
under användning, HÅLL BARN UNDER
UPPSIKT.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn
placering av t.ex. pizza på en plåt finns det
risk att den slår sig (blir skev). Plåten återgår
till sin ursprungliga form när den kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna
när du använder ugnen? Här nedan får du
praktiska råd och tips på hur du bäst utnyttjar
ugnens olika funktioner för olika typer av
matlagning:
12
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem
minuter före full tid. Du har då möjlighet att
förkorta/förlänga gräddningstiden. Resultatet
kan påverkas av recept, formars material, färg,
form och storlek.
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt.
Stekar av nötkött, som rostbiff och innanlår, blir
saftigast om de tillagas i 125°C ugnsvärme,
men tar lite längre tid än vid högre
ugnstemperatur. Välj en ugnsäker form med
låg kant där steken précis får plats, så
undviker du att skyn torkar in. Vid ugnsbakning
av julskinka bildas det ofta mycket spad.
Använd
därför ett stort stekfat eller ugnsgallret och
därunder en långpanna. Slå i litet vatten till
pannan, det hindrar fettet att bränna fast.
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett),
formen, mängden och temperaturen på det
som du ska grilla inverkar på tiden och
resultatet. Fisk och ljust kött (fågel, kalv och
gris) blir inte lika lätt färgsatt som mörkt kött
(nöt och vilt). Grilloja och/eller grillkryddor
ger bättre färg, men ökar risken för bränd
yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas
inte tas direkt från kylskåpet. Torka av och
lägg det på ugnsgallret och krydda efter
önskemål. Placera en långpanna, gärna
folieklädd, under gallret för att samla upp
fettstänk m.m. fläskkotletter, biffar, fiskfiléer
o.d. placeras högt upp i ugnen medan t.ex.
tjocka revbensspjäll placeras i nedre delen
av ugnen.
Ställ funktionsvredet på
och
termostatvredetpå önskad temperatur. Börja
grilla efter 3-5 minuters prevärmning. Passa
noga och vänd minst en gang under tiden.
En för lång grilltid ger torr, tråkig och i värsta
fall bränd mat.Ugnsluckan ska vara stängd
vid grillning.
13
Snabbstart (Gratinering)
Utmärkt vid färgsättning av gratänger och
varma smörgåsar. Den här funktionen kan du
även använda för snabbuppvärmning av
ugnen till inställd temperatur. När ugnen
kommit upp i den valda temperaturen väljer du
önskad funktion. Det tar ca 8 minuter att värma
upp ugnen till 200°C. Men, ingen regel utan
undantag, undvik snabbuppvärmning om du
ska grädda småkakor eller maränger.
Rengöring och skötsel
Håll ugn ren. Fett och spill osar rejält
vid uppvärmning och medför i värsta fall
risk för brand.
Nollställ samtliga vred före rengöring.
Kontrollera, att ugnen är svalnat innan du
börjar .
Rengöringsmedel
Kontrollera, att rengöringsmedel är avsedd för
ugnsrengöring.
Använd INTE rengöringsmedel som innehåller
blekmedel, det kan bli skador i emaljen. Det är
förbjudet att rengöra ugnen med en å
högtrycksspruta. Använd aldrig skurmedel eller
andra repande medel.
Rengöring av yttre delen
Använd rengöringsmedel som inte innehåller
skurmedel; undvika skrapande hjälpmedel, som
stålull osv. Torka av manöverpanelen,
ugnsluckan och luckans tätning med varmt
vatten och rengöringsmedel.
Ugnen
Rengör den emaljerad ugnen när den
fortfarande är lite varm. Torka av ugnen efter
användning med varmt vatten och
handdiskmedel.
GÖR SÅ HÄR OM UGNEN ÄR MYCKET
SMUTSIG:
1. Spill eller överkok som sitter fast, lossar
du men t.ex. en stekspade.
2. Stryk med en svamp ut såpa i ugnen.
3. Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och
över/undervärme i ca 10 minuter.
4. När ugnen svalnat tvättas den med rent
vatten, ev. kan du behöva gnida
försiktigt med tvålull. Torka torrt.
Ugnstillbehören
1. Skruva ur skruvarna (A), ta ut stegen.
Diska stegen och galler för hand eller i
diskmaskin. Om de är rejält smutsiga,
lägg dem i blöt innan de rengörs med.
t.ex. tvålull.
2. Återmontera delar i motsatt ordning.
14
Plåtar och långpanna torkas av med
hushållpapper och kan vid behov diskas för
hand. Fastbrända fläckar tas bort med en
bakplåtsskrapa.
Byte av ugnslampa
Innan du byter ungslampan:
Nollställ alla vred!
1. Ställ en trasa på botten av ugnen.
2. Skruva moturs av skyddglaset och
rengör det.
3. Sätt i en ny ugnslampa märkt 25 W,
230V, 300°C.
4. Återmontera skyddglaset.
5. Ta ut trasan.
Ugnslucka
Det går att ta bort ugnluckan för att kunna
rengöra den.
Demontering av ugnsluckan
1. Öppna ugnsluckan helt och hållet.
2. Fäll upp spärren på båda gångjärnen
(1) helt och hållet.
3. Stäng ugnsluckan till ungefär ¾, alltså
förbi motståndet (2).
4. Ta tag i luckan med båda händerna på
sidorna. Dra luckan ut (varning: den är
tung!) från ugnen (3).
Montering av ugnsluckan
1. Ta tag i luckan med båda händerna
från hantagssidan sett.
2. Håll luckan i cirka 60° vinkel.
3. Skjut in gångjärnen så långt som
möjligt i de båda urtagen samtidigt till
höger och vänster nedtill på ugnen (1).
4. Lyft upp luckan till motståndet (2) och
öppna den helt och hållet (3).
5. Fäll tillbaka spärren på båda
gångjärnen till sina ursprungliga lägen
(4).
6. Stäng ugnsluckan.
15
Förvaringslådan
Förvaringslådan blir het, om ugnen är i
bruk under längre tid. Förvara inte
värmekänsligt materialer t.ex plåstpåsar,
bakdukar inne i förvaringslådan.
1. Ta tag i lådan (se bild) och dra ut den.
2. Dra ut den till stopp, lyft lätt uppåt och
lådan går fri från spärren i bakkanten och
dra ut lådan helt.
3. Efter rengöring sätt lådan tillbaka som
motsatta ordning.
Ovanför förvaringslådan finns det stöden, för att
förvara långpannan.
Kondensationsskyddet används för att samla
kondensationsvattnet som bildas när ugnen
används.
Efter varje användning skall
kondensationssyddet rengöras.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG FACKMAN. Spisen är tung.
Kanter och horn, som du vanligtvis inte
kommer i kontakt med, kan vara vassa.
ANVÄND HANDSKAR vid förflytting av
spisen.
Stämmer spisens mått överens med övrig
köksinredning? Mät arbersbänkens höjd från
golvet till bänkens ovansida och sockeldjupet
från väggen till sockelns framkant (SE BILD).
Spisen kan även installeras med en vägg eller
ett högskåp på den ena sidan och en
avställningsyta på den andra
Vid leverans är spisen anpassad till en
bänkhöjd på 90 cm och ett sockeldjup på 50
cm.
16
Du kan ändra höjd och djup på sockeln så att
spisen passar till en bänkhöjd på 85, 88 eller
88 cm och ett sockeldjup på 49, 50, 51 eller 52
cm (se bild). Se till att spisens kabel inte
kommer i kläm vid förflyttning av spisen.
Ändring av sockelhöjd och -djup
Om du vill ändra båda måtten så bör du göra
det samtidigt. Men läs först igenom samtliga
punkter här nedan innan du börjar.
1. Lägg ned spisen försiktigt. Använd t.ex.
frigolit från emballaget som skydd mellan
golv och spis.
2. För att ändra sockeldjup skruva ur skruvar
A (2 skruvar) och skruva ur skruvar B (2
skruvar), se bild.
3. Haka fast sockeln i önskad djup läge (SE
BILD).
4. Skruva åter i skruvar A och B.
5. För att ändra spisens höjden, skruva ur
skruven C (1 skruv) sockelns bak mitten.
Skruva ur skruvar D (4 skruvar, SE BILD).
6. Haka fast sockeln till önskad höjd, 90, 88
or 85 cm (SE BILD).
7. Skruva åter skruvarna C och D.
Nivåjustering
Spisen måste stå plant för att t.ex. fettet ska
fördelar sig jämnt i stekpannan. Om du vill
kontrollera att spisen står plant placerar du ett
vattenpass på hällramen, först på ramens
vänstra eller högra sida därefter på dess
framsida.
Vid behov kan du från sockelns framsida
sänka respective höje spisens hjul och fötter.
Använd en kryssmejsel för att justera de bakre
hjulen och en polygrip till de främre fötterna.
4950 5152
17
Elektisk anslutning
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG FACKMAN. Arbete utfört av
lekman kan försämra spisen samt leda till
skada på person och/eller egendom.
Inkopplingsalternativ för spisen framgår av
skylten på bakstycket. Anslutningseffekt och
spänning finns angivet på dataskylten.
Spis i 400V är försedd med kabel och
perilexdon. Spis i 230 V levereras utan
kabel.
PNC 943265250 943265249
Inkoppling 400V ~ 230/400V 3N ~
230V 1N ~
Elementspänning 400 V 230 V
230 V
Kabel / don 4 ledare + Perilex Lev. utan kabel Lev. utan kabel
Inkopplingsanvisning på
plinten
L3
5
1 2
3 4
L1 L2
PE
1 2 3
4 5
3
L3
4 5
L1
PEN
L2
1 2
L1
N
PE
Konsumentköp EHL
Service och reservdelar
Vill du beställa service, insta
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG FACKMAN. Arbete utfört av
lekman kan leda till skada på person
och/eller egendom samt försämra spisen.
Problem med spisen? Vi rekommenderar att
du läser bruksanvisningen, speciellt sid. 22
och 23.
Det kan löna sig.
Reklamation
Vid försäljning till konsument i Sverige gäller
den svenska konsumentlagstiftningen. Kom
ihåg att spara kvittot för eventuell
reklamation.
Konsumentkontakt
Har du frågor angående produktens funktion
eller användning ber vi dig att kontakta vår
konsumentkontakt på tel. 0771-11 44 77 eller
via e-mail på vår hemsida www.elektro-
helios.se
llation eller
– service.
reservdelar ber vi dig kontakta Electrolux
Service på tel 0771-76 76 76 eller via vår
hemsida på www.elektro-helios.se. Du kan
även söka hjälp via din återförsäljare.
Adressen till din närmaste servicestation
finner du via www.elektro-helios.se eller
Gula Sidorna under rubrik
Hushållsutrustning, vitvaror
Innan du beställer service,
ollera först om du kan avhjä
själv. Här i bruksanvisningen finns en tabell,
som beskriver enklare fel och hur man kan
åtgärda dem. Observera, elektriska fel skall
alltid åtgärdas av certifierad elektriker.
kontr lpa felet
18
Modellbeteckning
……………………………
Produktnummer
……………………………
Serienummer
……………………………
Inköpsdatum
……………………………
Hur och när uppträder felet ?
Tekniska uppgifter
Med reservation för ändringar. Denna apparat uppfyller kraven i EG-direktiv 89/336/EEC
och 73/23/EEC IEC klass:Y.
SN5001
Bredd (mm):
Höjd (mm):
Djup (mm):
Ugnsvolym (liter):
Total effekt 230V-spis (W):
400V-spis (W):
500
850/880/900
600
49
8025
8045
PLATTORNA
Främre högra:
Bakre högra:
Främre vänstra:
STORLEK (mm)
145
180
220
EFFEKT (W)
1000
1500
2600
ENERGIKLASS
ENERGIFÖRBRUKNING
Konventionell (kWh)
Varmluft (kWh)
B
0,87
-
TILLAGNINGSTID STANDARDLAST
Konventionell (min)
Varmluft (min)
YTA PÅ BAKPLÅTEN (cm
2
)
47
-
1200
19
Vid märkning av energieffektivitetsklass har läge konventionell används.
KONTROLLAMPORNA är av
glimlampetyp
UGNSLAMPAN: E-14 sockel,
märkt 230V, 25W och
300ºC.
Tabeller
Bakning
Över/undervärme
Typ av bakverk
Placering
fals
Temperatur
0
C
Tid i
minuter
Mjuka kakor
Tunga kakor, fruktkakor 2 160 -180 50-70
Kakor med lite fett 2 180-200 40-50
Tårtbotten 2 190–200 1) 25-35
Långpannekakor 3 180-190 1) 20-35
Muffins, tunga 3 170-180 1) 15-25
Muffins, lätta 3 180-210 1) 10-20
Rulltårta 3 225-250 1) 6-8
Småkakor
Mördegskakor 3 170-180 1) 10-15
Pepparkakor 3 170-190 1) 8-12
Smördegskakor 2 180-200 1) 20-30
Maränger 3 100-115 60-100
Matbröd
Formbröd 2 180-200 1) 40-50
Lätta limpor 2 190-200 1) 35-45
Tunga limpor 2 160-180 45-70
Tekakor 3 190-210 1) 10-15
Portionsbröd 2 210-220 1) 12-18
Vetebröd
Bullar/snäckor 3 225-250 1) 8-12
Längder,kransar 2 180-200 1) 25-35
20
Över/undervärme
Typ av bakverk
Placering
fals
Temperatur
0
C
Tid i
minuter
Ugnsrätter
Pizza 2 210-230 25-30
Potatisgratäng 2 200-225 40-50
Äggstanning 2 160-170 1) 30-40
Sufflér 2 180-200 1) 30-50
Ugnspannkaka 3 190-200 20-35
Kokning av fisk utan folie 2 100-110 40-60
Kokning av fisk med folie 3 180-200 25-40
1) förvärm ugnen
Stektabell
Över/undervärme
Innertemp. i kött
°C
Ca.tid, min
för 1 kg
Kött Fals Temp. °C
Rostbiff, blodig 2 125 50-55 55 - 75
Rostbiff/ nötstek, röd 2 125 55 - 60 75 - 85
Rostbiff/nötstek, rosa 2 125 65 90 - 120
Nötstek, genomstekt 2 125 70 - 75 100 - 130
Skinkstek 2 170 80 90 - 105
Karré med ben 2 170 85 105
Revbenspjäll, tjocka 2 175 - 90
Rimmad skinka i folie 2 170 73 - 75 60 - 70
Lamm/kalvstek, rosa 2 170 70 90
Lamm/kalvstek, genomstekt 1 170 75 105
Köttfärslimpa 2 170 75-80 60 - 70
Fågel
Hel kyckling 2 190 85 50 - 60
Kyckling/kalkonbröst, filé 3 210 75 ----
Kalkon, hel eller halv 1 170 90 45 - 55
Anka 2 160 45 - 55
Gås 1-2 160 40 - 45
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

ELEKTRO HELIOS SN5001 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual