SVENSK RAIS - manual til RAIS Poleo II, Rais Epoca II
101
Första upptändningen
Det lönar sig att börja försiktigt. Börja med en liten brasa så att kaminen får vänja sig vid
den höga temperaturen. Detta ger en bra inkörning och du undviker att skada kaminen.
Var uppmärksam på att det kan komma en egendomlig men ofarlig lukt och rökutveckling
från kaminens utsida vid den första upptändningen. Detta uppstår när målning och mate-
rial härdas, men lukten försvinner snabbt. Sörj för god luftväxling, gärna korsdrag.
Under denna process ska du tänka på att inte vidröra de målade ytorna, och vi rekom-
menderar att du öppnar och stänger luckan med jämna mellanrum för att hindra att
packningen i luckan klibbar fast.
Dessutom kan kaminen under uppvärmning och nedkylning avge ett klickande ljud som
beror på de stora temperaturskillnaderna som materialet utsätts för.
Använd aldrig någon form av tändvätska eller liknande vid upptändningen eller för att
hålla eldden vid liv. Detta kan leda till en explosion.
När kaminen har stått oanvänd en tid, bör du gå tillväga på samma sätt som när du tän-
der kaminen för första gången.
Upptänding och påfyllning (bak i bruksanvisningen)
OBS: Om Air-box är ansluten, ventilen måste vara öppen.
”Top-Down” tänding
Börja med at placera 2-3 stk ved - ca. 1-1½kg - i botten av förbränningskammaren.
Lägg ca. 1kg torr ved, kluven til tändspånor, och 2-3 sprittabletter eller liknande (1-2).
Öppna spjället helt.
Tänd på bålet och luk luckan till (3).
När lågorna är klara - efter ca. 10-15 minuter - stänger du luckan helt (4).
Spjället - se inställning av spjället.
När den sista lågon slocknar och det finns en fin glödbädden (5), fyller du på med 2-3 stk
vedträn. Luk luckan till, och när elden har ett bra grepp stänger du luckan helt.
Spjället - se inställning av spjället.
Efter ca. 5 minuter - eller när lågorna är klara och gula (6), stänger du spjället gradvis.
Om det är lågt tryck i skorstenen och ventilerna är stängda kan det resultera i en hastig
gasantändning som riskerar att orsaka skada på kaminen eller omgivningen.
OBS!! Det är viktigt att få en snabb övertänding av veden.
När du fyller i, ska du öppna dörren försiktigt för att undvika röken. Fyll aldrig på, så länge
det brinner bra i ugnen.
OBS!!! Lämna inte ugnen under upptänding.
Under drift må luckan alltid vära stängt.