Skär i svålen runtom hela fläskläggen.
Blanda olja, salt, paprika och basilika och
sprid ut över fläskläggen. Lägg
fläskläggen i en långpanna och strö ut
champinjonerna över den. Tillsätt
soppgrönsakerna och vatten. Botten bör
vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm.
Vänd steken efter cirka 30 minuter.
• Tid i produkten: 160 minuter
• Ugnsnivå: 1
4.5 Fläskbog
Ingredienser:
• 1,5 kg fläskbog med skinn, från
spädgris
• salt
• peppar
• 2 matskedar olivolja
• 150 g fint skuren selleri
• 1 purjolök, skivad
• 1 liten burk tomater, finhackade (400
g)
• 250 ml grädde
• 2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
• färsk rosmarin och timjan
Beskrivning:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor med olivolja i en stekpanna.
Fräs selleri och purjolök med lite olja i en
långpanna, tillsätt sedan tomater,
grädde, vitlöksklyftor, rosmarin och
timjan. Rör om och lägg fläskbogen
ovanpå. Sätt in i produkten.
• Tid i produkten: 130 minuter
• Ugnsnivå: 1
4.6 Plommonfylld fläskkarré
Ingredienser:
• 200 g torkade plommon
• 150 ml vitt vin / 50 ml vatten, 50 ml
äppeljuice, 50 ml söt druvjuice och 1
msk limejuice
• 1,5 kg grisstek /kalvsadel (utan ben)
• 1 medelstor lök
• äpple
• salt, peppar och paprikapulver
Gör så här:
Låt plommonen bli mjuka i: vitt vin / en
blandning av vatten, äppeljuice, söt
druvjuice och limejuice i två timmar. Skölj
köttet snabbt med vatten och torka det
sedan. Skär hål i köttets undersida och
stoppa in ett plommon i varje hål. Tryck
in dem så långt det går. Krydda köttet
och lägg det i ugnsformen med
plommonsidan nedåt. Skala lök och
äpple. Skär i klyftor och lägg runt steken.
Tillsätt upp till 2,5 dl vatten till
plommonmarinaden och häll över
steken. Servera till exempel med
croquetter, potatisgratäng eller broccoli.
• Tid i ugnen: 60 minuter
• Ugnsnivå: 1
4.7 Kalvlägg
Ingredienser:
• 1 kalvstek 1,5 - 2 kg
• 4 skivor kokt skinka/ lufttorkat kött
• 2 msk matolja
• 1 tsk salt
• 1 tsk paprikapulver
• 1/2 tsk basilika
• 1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
• soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
• vatten
Gör så här:
Skär 8 snitt på längden runtom hela
kalvköttet. Skär fyra skivor av: kokt
skinka / lufttorkat kött i halvor och lägg i
snitten. Blanda olja, salt, paprikapulver
och basilika och sprid ut över kalvläggen.
Lägg kalvläggen i en långpanna och strö
ut champinjonerna över den. Tillsätt
soppgrönsaker och vatten. Botten bör
vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm.
Vänd steken efter cirka 30 minuter.
• Tid i ugnen: 160 minuter
• Ugnsnivå: 1
4.8 Ossobuco
Ingredienser:
• 4 msk smör för bryning
• 4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till
benen)
• 4 medelstora morötter, skurna i små
tärningar
• 4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
• 1 kg mogna tomater, skalade,
halverade, urkärnade och tärnade
www.aeg.com
6