electrolux
25
Praktisk användning
Placera aldrig aluminiumfolie,
långpanna eller plåt direkt på ungsbotten.
Hindras undervärmen kan emaljen skadas
på grund av överhettning. Ugnen blir varm
under användning, HÅLL BARN UNDER
UPPSIKT.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn
placering av t.ex. pizza på en plåt finns det
risk att den slår sig (blir skev). Plåten
återgår till sin ursprungliga form när den
kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna
när du använder ugnen? Här nedan får du
praktiska råd och tips på hur du bäst
utnyttjar ugnens olika funktioner för olika
typer av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca
fem minuter före full tid. Du har då
möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas
av recept, formars material, färg, form och
storlek.
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt.
Stekar av nötkött, som rostbiff och
innanlår, blir saftigast om de tillagas i
125°C ugnsvärme, men tar lite längre tid
än vid högre ugnstemperatur. Välj en
ugnsäker form med låg kant där steken
précis får plats, så undviker du att skyn
torkar in. Vid ugnsbakning av julskinka
bildas det ofta mycket spad.
Använd därför ett stort stekfat eller
ugnsgallret och därunder en långpanna. Slå i
litet vatten till pannan, det hindrar fettet att
bränna fast.
Grillning
Viktigt! Vid denna funktion får inställd
temperatur vara max 230°C.
Storleken, marmoreringen (insprängt fett),
formen, mängden och temperaturen på det
som du ska grilla inverkar på tiden och
resultatet. Fisk och ljust kött (fågel, kalv och
gris) blir inte lika lätt färgsatt som mörkt kött
(nöt och vilt). Grilloja och/eller grillkryddor ger
bättre färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas
inte tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg
det på ugnsgallret och krydda efter önskemål.
Placera en långpanna, gärna folieklädd, under
gallret för att samla upp fettstänk m.m.
fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d. placeras högt
upp i ugnen medan t.ex. tjocka revbensspjäll
placeras i nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet på
och
termostatvredet på önskad temperatur. Börja
grilla efter 3-5 minuters prevärmning. Passa
noga och vänd minst en gang under tiden. En
för lång grilltid ger torr, tråkig och i värsta fall
bränd mat. Ugnsluckan ska vara stängd vid
grillning.