97
SE
97
SE
till 3 månader, med tiden kan variera och
det är viktigt att följa de rekommenderade
förvaringstiderna som anges på förpackningen
till frysta färdigvaror. Placera inte förslutna
behållare eller kolsyrade vätskor såsom
mousserande drycker i frysen, eftersom det
uppstår ett tryck i behållaren vilket kan orsaka
explosion och skada frysen. Istärningar och
isglass bör inte konsumeras när de tagits
direkt från frysen eftersom det kan resultera
i frysskador på huden. Av tillverkaren
rekommenderade förvaringstider bör följas.
Tips
Öppnade förpackningar med frysta livsmedel
bör slås in i lufttätt material för att förhindra
avdunstning från ytan vilket orsakar uttorkning
eller "frostbrännskador". Fryst mat som har
tinat oavsiktligt bör antingen förtäras direkt
eller kastas bort. Alternativt om maten inte
är tillagad och datum på förpackningen har
passerat den rekommenderade är det inte
farligt men arom och struktur börjar ändras.
Normala driftljud
Du kan höra små gurglingar eller bubblande
ljud när kylmedlet pumpas genom spiraler
eller rör på baksidan till kylplattan/avdunstaren
eller till de fasta fryshyllorna. Då kompressorn
är igång pumpas kylmedlet runt, och då hör
du ett surrande eller pulserande ljud från
kompressorn. En termostat styr kompressorn
och termostaten slår till och från.
Matförvaring
Placera den frysta maten direkt i frysen när
du kommer hem. Håll tiden för inköp av kyld
mat så kort som möjligt innan den placeras i
kylskåpet.
Tryck inte ihop matvaror för mycket; Se till att
luft kan cirkulera runt varje förpackning.
Förvara inte mat som inte är övertäckt. Se
till att mat som ligger i frysen är försedd med
etikett och datum och används i tidsordning
så att den konsumeras när den är som bäst.
Tag bort mat som är skämd från kylen och
rengör, se Rengöring och skötsel.
Tips för att spara energi
Installera inte produkten intill värmekällor,
till exempel en spis, diskmaskin eller
värmeelement. Placera produkten i ett svalt, väl
ventilerat rum och se till att ventilationen är bra.
Undvik onödig isbildning i skåpet genom att
förpacka alla matvaror i lufttäta förpackningar.
Låt alltid varm mat kallna före infrysning.
Mat som skall frysas in (när den är kall) bör
placeras i kylen innan den läggs i frysen. Tina
upp fryst mat i kylskåpet. Detta säkerställer en
säker upptining och minskar kyldelens drift.
Försök att inte ha dörren öppen för länge,
varm luft kommer in i skåpet och ökar
energiförbrukningen.
Se till att inget hindrar dörren från att stängas
ordentligt.
Vi rekommenderar att regelbundet rengöra frysen.
Vid ett strömavbrott
Håll dörren stängd vid ett strömavbrott när
frysta matvaror förvaras. Om temperaturen i
frysen stiger, frys inte om matvarorna utan att
kontrollera deras kondition.
Följande riktlinjer bör hjälpa dig:
● Glass: Tinad bör kasseras.
● Frukt och grönsaker: Är de mjuka bör de
kokas och användas.
● Bröd och kakor: Kan frysas om utan risk.
● Skaldjur: Bör frysas om och användas
snarast.
● Tillagade maträtter: Till exempel grytor, bör
frysas om och användas snarast.
● Stora köttstycken: Kan frysas om förutsatt
att det nns iskristaller kvar i dem.
● Små stekar: Bör tillagas och sedan frysas
om som färdiga maträtter.
● Kyckling: Bör tillagas och sedan frysas om
som färdig maträtt
Råd och tips