www.zanussi.com
99
SV
Temperaturreglage
Användning av produkten
Denna produkt är bara avsedd för användning
i ett hushåll, speciellt för förvaring av matvaror.
Denna produkt är avsedd att användas i omgivn-
ingstemperaturer (omgivande lufttemperatur)
mellan 16°C och 38°C. Om dessa temperaturer
överskrids, till exempel kallare eller varmare,
fungerar inte produkten korrekt. Skulle omgivn-
ingstemperaturen överskridas under en längre
period, stiger temperaturen i frysutrymmet över
-18°C och matvaror kan förstöras.
Före användning
Tag bort all skyddstejp. Tvätta produktens insida
med ljummet vatten och lite tillsatt natriumbikar-
bonat (5 ml till 0,5 liter vatten). Använd inte tvål
eller tvättmedel eftersom lukten kan kvarstanna.
Torka produkten noga.
Start av produkten
1. Låt produkten stå frånslagen i 2 timmar efter
installationen.
2. Anslut produkten och slå på strömmen.
3. Vrid temperaturreglaget till önskad inställn-
ing. En medelinställning är alltid lämplig för
normal drift (se temperaturreglage).
4. Låt produkten stå i ca. 4 timmar så att rätt
temperatur uppnås innan matvaror läggs in.
Temperaturreglaget som sitter på kontrollpanelen
reglerar temperaturen i frysutrymmet.
• Läge ”Min -Kallt”.
• Läge ”Normal” -kallare, normal inställning.
• Läge ”Max” -Kallast.
Temperaturen påverkas av:
• Rumstemperaturen
• Hur ofta dörren öppnas
• Mängden förvarade matvaror
• Produktens placering
För att kunna erhålla en korrekt tempera-
turinställning måste hänsyn tas till alla dessa
faktorer och det kan vara nödvändigt att göra
några prov. Låt inte barn ngra på kontrollerna
eller leka med produkten.
Frysutrymmet
Symbolen innebär att din frys förvarar
frysta livsmedel vid -18°C (-0.4 ‘F) eller kallare
vilket innebär att livsmedel kan förvaras länge
samt möjlighet att frysa in färska livsmedel. Tem-
peraturen i frysen kontrolleras automatiskt av
termostaten i kontrollpanelen. Beroende på olika
installationer, användningsmetoder och väder-
förhållanden kan justeringar av temperaturinställ-
ningarna vara nödvändig.Dessa fastställs bäst
med avläsning av en termometer insatt bland
de frysta matvarorna. Avläsningen måste ske
snabbt eftersom temperaturen stiger fort när
termometern har tagits bort.
Infrysning av färska livsmedel
Placera de färska livsmedlen på översta hyllan
i frysen. Matvaror kan behöva yttas om för att
kunna göra detta. Under infrysningen bör tem-
peraturen på färska livsmedel minskas snabbt så
att iskristallerna blir så små som möjligt, för att
förhindra att livsmedlets struktur skadas. Om in-
frysningen sker långsamt bildas stora iskristaller
och dessa påverkar kvaliteten på livsmedlet när
det har tinat upp.
Förvaring av frysta livsmedel
Produkten har följande netto förvaringsvolym:
68 liter. Detta är ett standardmått och aktuell ka-
pacitet beror på matvarornas täthet och storlek.
Förpackade frysta färdigmaträtter bör förvaras
enligt tillverkarens anvisningar och bör placeras i
frysen så snart som möjligt efter inköpet. Din frys
är lämpad för långtidsförvaring vilket generellt
innebär upp till 3 månader, med tiden kan variera
och det är viktigt att följa de rekommenderade
förvaringstiderna som anges på förpackningen till
frysta färdigvaror. Placera inte förslutna behållare
eller kolsyrade vätskor såsom mousserande
drycker i frysen, eftersom det uppstår ett tryck i
behållaren vilket kan orsaka explosion och skada
frysen. Istärningar och isglass bör inte konsum-
eras när de tagits direkt från frysen eftersom det
kan resultera i frysskador på huden. Av tillverka-
ren rekommenderade förvaringstider bör följas.