också göras om apparaten inte varit i
användning under en längre tid, samt efter
avkalkning.
Allmän information
-
Måttskalan på vattenbehållaren och
glaskannan gör det lättare för dig att fylla
behållaren med korrekt mängd rent
vatten. Vid dubbel skala är den vänstra
skalan avsedd för 125 ml koppar av
normal storlek, medan den högra skalan
är avsedd för mindre koppar. Se till att
den maximala vattenmängden inte
överskrids.
● Om flera bryggningsomgångar krävs
efter varandra bör du stänga av kokaren
efter varje omgång och låta apparaten
svalna i ungefär 5 minuter.
● Viktig anmärkning: När du fyller
apparaten med färskt vatten strax efter
en bryggning slutförts finns det en risk för
skållning då hett vatten utlöses genom
vattenavloppet.
Så brygger du kaffe
-
Fyll med vatten:
Öppna vattenbehållarens lock, fyll
behållaren med önskad mängd vatten och
sätt tillbaka locket.
-
Sätt i pappersfilter:
Öppna filterinsatsen åt sidan och sätt i ett
pappersfilter av storlek 4 i filterhållaren, då
du först vikit ner den perforerade sidan av
filtret.
-
Fyll med malet kaffe:
För varje 125 ml kopp krävs cirka 6 g (= 1
1
/
2
- 2 teskedar) fint malet kaffe. Stäng
filterhållaren när du fyllt kaffe i filtret.
-
Tillred kaffe i glaskannan:
Sätt aromskyddslocket på kannan och
placera kannan i apparaten. Om locket
monterats korrekt kommer det att förhindra
att “droppstopp”-mekanismen i
filterhållaren fungerar under
bryggningsprocessen.
-
Starta bryggningsomgången:
Sätt stickproppen i ett lämpligt vägguttag
och använd på/av-knappen för att koppla på
kaffekokaren. Filtreringsomgången startar
och vattnet rinner genom filtret.
-
Tag bort glaskannan:
Vänta tills allt vatten har runnit genom filtret
innan du tar kannan från apparaten.
-
Stäng av kaffekokaren:
Kaffet kan hållas varmt i kannan om du
lämnar kannan på den varma plattan.
Plattan hålls varm tills apparaten stängs av.
Stäng alltid av apparaten efter användning
och dra stickproppen ur vägguttaget.
Avkalkning
● Beroende på vattenkvaliteten
(kalkinnehållet) på din hemort samt på
apparatens användningstäthet, behöver
alla apparater som används med varmt
vatten avkalkas (dvs kalkavlagringar
avlägsnas) regelbundet för att fungera
ordentligt.
● En förlängning av bryggningstiden och
högre oljud vid bryggningen indikerar att
avkalkning av kaffekokaren är
nödvändig.
● En alltför stor kalkavlagring är mycket
svår att avlägsna, trots att
avkalkningsmedel används. Den kan
också orsaka läckage i
bryggningssystemet. Vi rekommenderar
därför att apparaten avkalkas efter var
trettionde eller fyrtionde
bryggningsomgång. För avkalkning kan
följande ättiksblandning användas:
-
Blanda 2-3 matskedar ättika med den
indikerade maximala mängden kallt
vatten.
-
Häll avkalkningslösningen i
vattenbehållaren, sätt ett filter i
filterhållaren utan att tillsätta malet kaffe
enligt avsnittet Så brygger du kaffe och
låt apparaten genomföra en
filtreringsomgång. Upprepa proceduren
vid behov. Under avkalkningen bör du
vädra tillräckligt och inte andas in
ättiksångorna.
-
För att rengöra apparaten efter
avkalkningen bör du låta den göra 2-3
filtreringsomgångar med rent vatten.
26