Kenwood HM670 Bruksanvisning

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

English 2 - 8
Nederlands 9 - 16
Français 17 - 24
Deutsch 25 - 32
Italiano 33 - 40
Português 41 - 48
Español 49 - 55
Dansk 56 - 62
Svenska 63 - 69
Norsk 70 - 76
Suomi 77 - 83
Türkçe 84 - 90
Ïesky 91 - 97
Magyar 98 - 104
Polski 105 - 112
Ekkgmij 113 - 120
Slovenčina 121 - 128
Українська 129 - 136
´¸∂w
731 - 241
HM670 series
HM680 series
63 64
säkerhet
l
Läs bruksanvisningen noggrant och spara
den för framtida bruk.
l
Avlägsna allt emballage och alla etiketter.
l
Om sladden är skadad måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av Kenwood eller av
en auktoriserad Kenwood-reparatör.
l
Kör inte apparaten under längre
tid än vad som anges nedan
utan viloperiod. Kontinuerlig
bearbetning under längre perioder
kan skada apparaten.
Funktion/
tillbehör
Maximal
drifttid
Viloperiod mellan
bearbetningar
Vispar 6 min.
Koppla ur
apparaten och
låt den svalna
under 15 min.
Degkrokar
Kraftiga
kaksmetar
Degar
3 min.
l
Se till att sladden är helt utdragen ur
sladdhållaren innan du använder elvispen.
l
Sänk aldrig ned elvispen i vatten och låt
inte sladden eller stickkontakten bli våta.
l
Håll fingrar, hår, kläder och redskap borta
från delar som är i rörelse.
l
Låt aldrig sladden komma i kontakt med
varma ytor eller hänga ned så att ett barn
kan nå den.
l
Använd aldrig en skadad elvisp. Lämna in
den för kontroll eller reparation: se ’service
och kundtjänst’.
Vik ut framsidan med illustrationerna innan du börjar läsa
Svenska
63 64
innan du sätter i kontakten
l
Se till att nätspänningen motsvarar
den som visas på elvispens
undersida.
l
Den här apparaten uppfyller EG
förordning 1935/2004 om material
och produkter avsedda att komma
i kontakt med livsmedel.
innan du använder elvispen
första gången
l
Diska delarna (se ‘rengöring’).
förklaring till bilder
a hastighetskontroll
b frigöringsknapp för redskap
c elvisp
d vispar
e degkrokar
f slickepott
g stänkskydd
h skål
i frånkopplare för elvisp
j sladdhållare
k frånkopplare för fäste
l fäste
m stativ
l
Använd aldrig tillbehör som inte är
godkända.
l
Koppla alltid ur apparaten när den inte
används, innan du sätter ihop eller tar loss
delar och före rengöring.
l
Apparaten kan användas av personer med
begränsad fysisk eller mental förmåga
eller begränsad känsel eller med bristande
erfarenhet eller kunskap, om de övervakas
eller får instruktioner om hur den ska
användas på säkert sätt och förstår de
medföljande riskerna.
l
Barn får inte lov att leka med apparaten.
Lämna dem inte ensamma med den.
l
Denna apparat ska inte användas av barn.
Håll apparat och sladden utom räckhåll för
barn.
l
Använd apparaten endast för avsett
ändamål i hemmet. Kenwood tar inte på
sig något ansvar om apparaten används
på felaktigt sätt eller om dessa instruktioner
inte följs.
65 66
använda elvispen
l
Linda upp sladden från sladdvindan
j före användning.
1 Sätt elvispen i fästet och tryck ned
för att låsa den på plats 1.
l
Ta bort den genom att trycka på
frånkopplaren i medan du lyfter
upp elvispen ur fästet.
2 Tryck ned frånkopplaren för fästet k
och vrid elvispen uppåt på stativet
2.
3 Placera ingredienserna i skålen och
placera sedan skålen på stativet.
4 Montera visparna eller degblandarna
på elvispen – vrid tills du känner ett
tydligt klick 3.
l
Om du använder elvispen med
stativet sätter du i vispen/degkrokarn
med plastdelen och kontrollerar
att den är riktad mot drivningen på
fästet.
l
Om du använder elvispen utan
stativet måste du sätta i vispen/
degkrokarn med plastdelen i uttaget
med metallringen.
l
Visparna/degblandarna kan enbart
demonteras när hastighetsbrytaren
a är i läget av ”O”.
5 Fäst stänkskyddet 4 om du vill
använda det. Ha fästet uppfällt och
för ned stänkskyddet i fronten tills
det sitter på plats.
6 Stötta stativet med en hand och sänk
ned fästet/elvispen med den andra.
Använd inte frånkopplaren för
fästet.
7 Anslut stickkontakten.
8 Vrid hastighetsreglaget bakåt till
önskad hastighet (första punkten
på elvispen är den långsammaste
hastigheten). Rikta pricken på
sidan av hastighetsreglaget mot
motsvarande hastighet.
l
Öka hastigheten när blandningen
tjocknar.
l
Sänk hastigheten om maskinen går
trögt.
l
Flytta hastighetsreglaget framåt
till pulsläge “P” och kör på
maxhastighet. Pulskörningen pågår
så länge reglaget är aktiverat.
9 När blandningen har den
konsistens du vill ha, vrider du
hastighetsreglaget till läget off ”O”
och lyfter upp elvispen/fästet.
l
Det kan vara nödvändigt att skrapa
ned längs skålens sidor och längs
botten med jämna mellanrum för att
blandningen ska bli jämn.
10 Ta bort tillbehören genom att
kontrollera att hastighetsreglaget
är i läge ”O” och dra ut elvispens
stickkontakt. Fatta tag i
tillbehörens skaft och tryck på
frisläppningsknappen b.
tips
l
För bästa resultat ska smör eller
margarin få mjukna i rumstemperatur
innan det vispas.
l
För bästa resultat med små mängder
använder du elvispen utan stativet.
l
Stora mängder och tjocka
blandningar kan kräva längre vipstid.
l
Om du vill blanda större mängder
eller tjockare blandningar demonterar
du mixern från stativet och använder
en skål av lämplig storlek.
l
Om du vill knåda om
bröddegar tar du bort mixern
från stativet och håller den i
handen.
65 66
Rekommenderade hastigheter för vispar och
degkrokar
Observera att de här rekommendationerna gäller användning av stativet med
den medföljande skålen. Om du använder elvispen utan stativet beror
hastigheten på skålen storlek (om du inte använder den medföljande skåle),
mängden, ingredienserna du blandar och din personliga uppfattning.
Öka gradvis till rekommenderad hastighet nedan.
Typ av ingredienser Rekommend- Rekommend- Ungefärliga
erade erade tider
maximala
hastigheter
mängder
Vispar
Äggvitor 10 4 – 5 2 – 4 minuter
Grädde 500 ml 1 – 5 4 minuter
Allt-i-ett, kakmix 600 g totalvikt 1 – 5 1
1
2 - 2 minuter
Smet 800 ml 4 – 5 1 minut
Blanda fett i vetemjöl. 250 g mjöl 1 – 2 4 minuter
Tillsätta vatten för att 1 1 minut
blanda ingredienser till
kakdeg
Fruktkaka 900 g totalvikt
Vispa upp matfett och 5 4 minuter
socker
Vända ned mjöl, frukt etc. 1 – 2 1 minut
Glasyr recept med 4 ägg 1 – 5 5 – 6 minuter
Degkrokar
Bröd 450 g mjöl 1 – 5 2 – 3 minuter
rengöring
l
Stäng alltid av, dra ut
stickkontakten och ta loss visparna
eller degkrokarna före rengöring.
l
Diska aldrig delarna i slipande
rengöringsmedel.
elvispens stomme
l
Torka av med en fuktig trasa och
torka efter med en torr.
l
Sänk aldrig ned elvispen i
vatten och låt inte sladden
eller stickkontakten bli våta.
fäste/stativ
l
Torka av med en fuktig trasa och
torka efter med en torr.
l
Doppa aldrig i vatten
och använd inte slipande
rengöringsmedel.
alla övriga delar
l
Diska för hand och torka.
l
Alternativt kan de diskas i den övre
korgen i diskmaskinen. Undvik att
placera dem i den nedre korgen
direkt ovanför värmeelementet. Ett
kort program med låg temperatur
(maximalt 50°C) rekommenderas.
skål (HM680)
l
Använd aldrig trådborste, stålull
eller blekmedel för att göra ren
den rostfria skålen. Kalkavlagringar
kan avlägsnas med ättika. Håll
borta från värme (spishäll, ugn,
mikrougn).
förvaring
l
Linda sladden runt fästets ände j.
67
service och kundtjänst
l
Om du får problem med att
använda apparaten ber vi dig
besök www.kenwoodworld.com
innan du ringer kundtjänst.
l
Produkten omfattas av en garanti
som efterföljer alla lagstadgade
bestämmelser vad gäller garanti
och konsumenträttigheter i
inköpslandet.
l
Om din Kenwood-produkt inte
fungerar som den ska eller om
du upptäcker fel ber vi dig att
lämna eller skicka in den till ett
godkänt KENWOOD-servicecenter.
För aktuell information
om närmaste godkända
KENWOOD-servicecenter besök
www.kenwoodworld.com eller
Kenwoods webbplats för ditt land.
l
Konstruerad och utvecklad av
Kenwood i Storbritannien.
l
Tillverkad i Kina.
VIKTIG INFORMATION OM HUR
PRODUKTEN SKALL KASSERAS
I ENLIGHET MED EUROPEISKA
DIREKTIV OM AVFALL
SOM UTGÖRS AV ELLER
INNEHÅLLER ELEKTRISK OCH
ELEKTRONISK UTRUSTNING
(WEEE)
När produktens livslängd är
över får den inte slängas i
hushållssoporna. Den kan
överlämnas till lokala myndigheters
avfallssorteringscentraler eller till en
återförsäljare som ger denna service.
När du avfallshanterar en
hushållsapparat på rätt sätt undviker
du de negativa konsekvenser för miljö
och hälsa som kan uppkomma vid
felaktig avfallshantering. Du möjliggör
även återvinning av materialen vilket
innebär en betydande besparing av
energi och tillgångar. Produkten är
märkt med en överkorsad soptunna
på hjul som en påminnelse om att
hushållsapparater ska återvinnas
separat.
Recept för vispar
kokospuff
ca 30 stycken
2 äggvitor, medelstora ägg
150 g strösocker
120 g kokosflingor
2 msk 1 citronskal (enbart det gula)
2 tsk vaniljextrakt
2 tsk majsmjöl
1 Värm ugnen till 150 °C.
2 Häll äggvitorna i skålen. Montera
visparna, vispa på hastighet 5
och tillsätt gradvis sockret tills
blandningen tjocknat (cirka 3
minuter).
3 Sänk till hastighet 2, tillsätt de
övriga ingredienserna och vispa tills
blandningen är slät.
4 Häll en tesked av smeten på en
bakplåt med bakplåtspapper.
5 Grädda i ugnen i 20 minuter, tills
utsidan börjar bli gyllenbrun.
gräddchokladmousse
räcker till 4
250 ml vispgrädde
2 msk kakaopulver
3 msk strösocker
1 Tillsätt alla ingredienserna i skålen.
Montera visparna och vispa på
hastighet 4 tills moussen tjocknar
och visparna lämnar ett snörformat
mönster när de lyfts ur.
2 Häll blandningen i serveringsskålar
och ställ i kylskåp i minst 12
timmar.
68
bananlimpa
räcker till 1 limpa
2 bananer, mycket mogna
315 g vetemjöl
220 g farinsocker
125 ml mellanmjölk
60 g osaltat, smält smör
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ tsk malen kanel
¼ tsk malen muskotnöt
1 Värm ugnen till 160 °C.
2 Skär bananen i smådelar och
lägg i skålen. Tillsätt de övriga
ingredienserna. Montera visparna
och stänkskyddet och vispa på
hastighet 1. När blandningen börjar
bli slät ökar du hastigheten. Vispa
tills alla ingredienser har blandats
helt.
3 Häll smeten i en nonstick-limpform
(23 cm x 6 cm) och grädda i 40 till
50 minutet. När limpan är klar är
en steknål som sticks in i mitten av
limpan torr när den dras ut.
4 Ta ut limpan ur ugnen och låt stå i
10 minuter.
5 Vänd sedan upp på ett galler och
låt svalna före servering.
rågbröd med
honungste
300g vanligt mjöl
180g rågmjöl
180g socker
15g/1 msk bakpulver
300g flytande honung
60ml mjölk
1 ägg
1 Montera visparna och lägg alla
ingredienserna i en skål.
2 Välj och tryck på Pulsläge (P) och
blanda i 30 sekunder.
3 Placera skålen med smeten på en
varm plats och låt stå i 20 minuter.
4 Välj och tryck sedan på Pulsläge
(P) och blanda ingredienserna i
ytterligare 70 sekunder.
5 Överför smeten till en fyrkantig
nonstick bakform (19cm x
4 cm djup) och grädda i 165°C i
40-45 minuter.
6 Ta ut ur ugnen och låt stå i
10 minuter.
7 Stjälp sedan upp på ett bakgaller
och låt svalna innan servering.
8 Obs! Detta är en kraftig smet och
det rekommenderas att man låter
handmixern svalna i 15 minuter
mellan användningarna.
69
Recept för
degkrokar
vetebrödsdeg
2 tsk torrjäst (den typ som måste
spädas):
1 tsk socker
250 ml varmt vatten
450 g vitt mjöl
1 tsk salt
15 g matfett
1 Placera torrjäst, socker och
vatten i en skål och låt stå tills det
skummar. Vattnet ska vara 43 °C
och det gör du genom att blanda
en tredjedel kokande vatten med
två tredjedelar kallt vatten.
2 Tillsätt de övriga ingredienserna.
Montera degkrokarna på elvispen
och blanda sedan ingredienserna
på låg hastighet tills mjölet har
arbetats in. Öka sedan hastigheten
och knåda i 2-3 minuter tills degen
är slät och elastisk. Täck med oljad
plastfilm och låt jäsa på varm plats i
45–60 minuter.
3 När du har lossat mixern från
stativet och håller den i handen
knådar du om degen på
maxhastighet i 30–45 sekunder
med degblandarna i degen.
4 Forma degen till en limpa eller
rundstycken och lägg på smorda
bakplåtar. Täck med oljad plastfilm
och låt jäsa till dubbel storlek.
5 Grädda i förvärmd ugn på 230
°C i 20–35 minuter för limpor eller
10–15 minuter för rundstycken. Det
ska låta ihåligt när man knackar på
brödets undersida.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147

Kenwood HM670 Bruksanvisning

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för