42
säkerhet
l
Läs bruksanvisningen noggrant och spara
den för framtida bruk.
l
Avlägsna allt emballage och alla etiketter.
l
Om sladden är skadad måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av Kenwood eller av
en auktoriserad Kenwood-reparatör.
l
Kör inte apparaten under längre
tid än vad som anges nedan utan
viloperiod. Kontinuerlig bearbetning
under längre perioder kan skada
apparaten.
Funktion/
tillbehör
Maximal
drifttid
Viloperiod mellan
bearbetningar
Vispar 6 min.
Koppla ur
apparaten och
låt den svalna
under 15 min.
Degkrokar
Kraftiga
kaksmetar
Degar
3 min.
l
Kontrollera att hela sladden är utrullad innan
du använder handmixern.
l
Lägg aldrig handmixerns stomme i vatten
och låt inte sladden eller stickkontakten bli
våta.
l
Håll fingrar, hår, kläder och redskap borta
från delar som är i rörelse.
l
Låt aldrig sladden komma i kontakt med
varma ytor eller hänga ned så att ett barn
kan nå den.
l
Använd aldrig en skadad handmixer. Lämna
in den för kontroll eller reparation: se ’service
och kundtjänst’.
l
Använd aldrig tillbehör som inte är godkända.
Vik ut framsidan med illustrationerna innan du börjar läsa
Svenska
43
l
Koppla alltid ur apparaten när den inte
används, innan du sätter ihop eller tar loss
delar och före rengöring.
l
Apparaten kan användas av personer med
begränsad fysisk eller mental förmåga
eller begränsad känsel eller med bristande
erfarenhet eller kunskap, om de övervakas
eller får instruktioner om hur den ska
användas på säkert sätt och förstår de
medföljande riskerna.
l
Barn får inte lov att leka med apparaten.
Lämna dem inte ensamma med den.
l
Denna apparat ska inte användas av barn.
Håll apparat och sladden utom räckhåll för
barn.
l
Använd apparaten endast för avsett ändamål
i hemmet. Kenwood tar inte på sig något
ansvar om apparaten används på felaktigt
sätt eller om dessa instruktioner inte följs.
innan du sätter i kontakten
l
Se till att nätspänningen hos dig
motsvarar den som visas på
handmixerns undersida.
l
Den här apparaten uppfyller EG
förordning 1935/2004 om material
och produkter avsedda att komma i
kontakt med livsmedel.
innan du använder
handmixern första gången
l
Diska delarna (se ‘rengöring’).
förklaring till bilder
a hastighetskontroll
HM520 - 3 hastigheter
HM530 - 5 hastigheter
b frigöringsknapp för redskap
c vispar
d degkrok med krage (om sådan
medföljer)
e degkrok utan krage (om sådan
medföljer)
f förvaringsutrymme för tillbehör
g förvaringsutrymme för sladd
använda handmixern
1 Linda upp sladden och ställ
hastighetsreglaget a i läge ”O”.
Kontrollera att förvaringsutrymmet
för verktyget f har tagits bort.
2 Montera visparna eller degkrokarna
1 genom att vrida och trycka tills du
känner ett tydligt klick.
viktigt! Degkroken med kragen d
passar bara i det större uttaget.
3 Anslut stickkontakten.
4 Placera ingredienserna i en skål av
lämplig storlek och för ned visparna/
degkrokarna i skålen.
5 Vrid hastighetsreglaget till
önskad inställning (första punkten
på elvispens stomme är den
långsammaste hastigheten).
Rikta pricken på sidan av
hastighetsreglaget mot motsvarande
hastighet.
l
Öka hastigheten när blandningen
tjocknar.
44
l
Sänk hastigheten om maskinen går
trögt.
l
Flytta hastighetsreglaget framåt
till pulsläge ”P” och kör på
maxhastighet. Pulskörningen pågår
så länge reglaget är aktiverat.
6 När blandningen har den
konsistens du vill ha, vrider du
hastighetsreglaget till läget ”O” och
lyfter ur visparna/degkrokarna ur
skålen.
7 Ta bort tillbehören genom att
kontrollera att hastighetsreglaget
är i läge ”O” och dra ut
elvispens stickkontakt. Tryck
på frisläppningsknappen b för
tillbehöret. Håll i tillbehörets skaft när
du matar ut det.
viktigt!
l
enbart degkrokar – när du gör
deg bör du inte använda mer än 450
g mjöl.
tips
l
För bästa resultat ska smör eller
margarin få mjukna i rumstemperatur
innan det vispas.
l
Välj en skål i lämplig storlek så att
den inte blir överfull.
l
Stora mängder och tjocka
blandningar kan kräva längre vipstid.
l
När du viskpar grädde ska du
använda en skål med höga kanter så
att det inte stänker.
l
Stäng av den direkt när du har
önskad konsistens.
Rekommenderade hastigheter för vispar och
degkrokar
Observera att detta endast är rekommendationer och att den hastighet du väljer
kan bero på skålens storlek, mängder, ingredienserna du blandar och personliga
önskemål.
Öka gradvis till rekommenderad hastighet nedan.
Typ av ingredienser Rekommend- Rekommend- Ungefärliga
erade erade tider
maximala
hastigheter
mängder
HM520 HM530
Vispar
Äggvitor 8 2 – 3 4 – 5 3 minuter
Grädde 500 ml 1 – 3 1 – 5 4 minuter
Vispad sockerkakssmet recept med 3 ägg 2 – 3 4 – 5 5 minuter
Allt-i-ett, kakmix 600 g totalvikt 1 – 3 1 – 5 1
1
2 - 2 minuter
Smet 800 ml 2 – 3 4 – 5 1 minut
Blanda fett i vetemjöl. 250 g mjöl 1 – 2 1 – 2 3 minuter
Tillsätta vatten för att 1 1 1 minut
blanda ingredienser till
kakdeg
Fruktkaka 900 g totalvikt
Vispa upp matfett och 3 5 4 minuter
socker
Vända ned mjöl, frukt etc. 1 1 – 2 1 minut
Glasyr recept med 4 ägg 1 – 3 1 – 5 5 – 6 minuter
Degkrokar (om sådana medföljer)
Bröd 450 g mjöl 1 – 3 1 – 5 2 3 minuter
Knåda igen i
30 45
sekunder
45 46
rengöring
l
Stäng alltid av, dra ut stickkontakten
och ta loss visparna eller
degkrokarna före rengöring.
l
Lägg aldrig handmixerns stomme
i vatten och låt inte sladden eller
stickkontakten bli våta.
l
Diska aldrig delarna i slipande
rengöringsmedel.
vispar, degkrokar
l
Diska för hand eller i diskmaskinen
och torka torr.
elvispens stomme
l
Torka av med en fuktig trasa och
torka efter med en torr.
förvaring
1 Linda sladden runt elvispens bas 2.
Fäst sedan sladden med sladdfästet.
2 Tryck fast förvaringen för tillbehör i
uttagen 3. Fäst sedan visparna och
degkrokarna 4.
service och kundtjänst
l
Om du får problem med att
använda apparaten ber vi dig besök
www.kenwoodworld.com innan du
ringer kundtjänst.
l
Produkten omfattas av en garanti
som efterföljer alla lagstadgade
bestämmelser vad gäller garanti och
konsumenträttigheter i inköpslandet.
l
Om din Kenwood-produkt inte
fungerar som den ska eller om du
upptäcker fel ber vi dig att lämna
eller skicka in den till ett godkänt
KENWOOD-servicecenter. För
aktuell information om närmaste
godkända KENWOOD-servicecenter
besök www.kenwoodworld.com eller
Kenwoods webbplats för ditt land.
köpte apparaten.
l
Konstruerad och utvecklad av
Kenwood i Storbritannien.
l
Tillverkad i Kina.
VIKTIG INFORMATION OM HUR
PRODUKTEN SKALL KASSERAS
I ENLIGHET MED EUROPEISKA
DIREKTIV OM AVFALL SOM
UTGÖRS AV ELLER INNEHÅLLER
ELEKTRISK OCH ELEKTRONISK
UTRUSTNING (WEEE)
När produktens livslängd är över får
den inte slängas i hushållssoporna. Den
kan överlämnas till lokala myndigheters
avfallssorteringscentraler eller till en
återförsäljare som ger denna service.
När du avfallshanterar en
hushållsapparat på rätt sätt undviker du
de negativa konsekvenser för miljö och
hälsa som kan uppkomma vid felaktig
avfallshantering. Du möjliggör även
återvinning av materialen vilket innebär
en betydande besparing av energi och
tillgångar. Produkten är märkt med en
överkorsad soptunna på hjul som en
påminnelse om att hushållsapparater
ska återvinnas separat.
45 46
rågbröd med honungste
300g vanligt mjöl
180g rågmjöl
180g socker
15g/1 msk bakpulver
300g flytande honung
60ml mjölk
1 ägg
1 Montera visparna och lägg alla
ingredienserna i en skål.
2 Välj och tryck på Pulsläge (P) och
blanda i 30 sekunder.
3 Placera skålen med smeten på en
varm plats och låt stå i 20 minuter.
4 Välj och tryck sedan på Pulsläge
(P) och blanda ingredienserna i
ytterligare 70 sekunder.
5 Överför smeten till en fyrkantig
nonstick bakform (19cm x
4 cm djup) och grädda i 165°C i
40-45 minuter.
6 Ta ut ur ugnen och låt stå i
10 minuter.
7 Stjälp sedan upp på ett bakgaller
och låt svalna innan servering.
8 Obs! Detta är en kraftig smet och
det rekommenderas att man låter
handmixern svalna i 15 minuter
mellan användningarna.
/