Kenwood BM 900 Instructions Manual

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Instructions Manual

Denna manual är också lämplig för

English 2 - 22
Nederlands 23 - 45
French 46 - 67
Deutsch 68 - 89
Italiano 90 - 111
Danish 112 - 133
Svenska 134 - 155
Norsk 156 - 177
Suomi 178 - 199
i
nnan du använder din Kenwood-apparat
Läs bruksanvisningen noggrant och spara den för
f
ramtida bruk.
A
vlägsna allt emballage och eventuella etiketter.
säkerheten
Vidrör inga heta ytor. De åtkomliga ytorna kan bli heta
under användning. Använd alltid grytlappar /grillvantar
för att ta ut det varma tråget.
Ta alltid ut tråget ur maskinen innan du tillsätter
ingredienser, för att undvika spill inne i ugnen.
Ingredienser, som stänker värmarelementet, kan
brännas och ge upphov till rök.
Använd inte maskinen, om det finns synliga tecken
skador nätsladden eller om den av misstag har
tappats i golvet.
Du får varken sänka ned maskinen, nätsladden eller
kontakten i vatten eller någon annan vätska.
Dra alltid ut kontakten ur uttaget efter användning,
innan du sätter dit eller tar bort delar samt före
rengöring.
Låt inte nätsladden hänga ned över kanten en
arbetsyta eller komma i kontakt med heta ytor, t ex en
spisplatta.
Denna maskin får enbart användas en plan,
värmebeständig yta.
Stick inte in handen i ugnen sedan du tagit ut tråget,
eftersom det är mycket varmt där inne.
Vidrör inte rörliga delar inuti bakmaskinen.
Överskrid inte de maximala kvantiteterna som angetts
för mjöl och jäst som anges i de medföljande recepten.
Placera inte bakmaskinen i direkt solljus, nära heta
föremål eller i drag. Alla dessa faktorer kan påverka
temperaturen inne i ugnen och förstöra resultatet av ditt
arbete.
Använd inte denna maskin utomhus.
Kör inte bakmaskinen när den är tom, eftersom detta
skulle kunna skada den allvarligt.
Använd inte ugnen för någon form av förvaring.
Täck inte ventilerna maskinens sidor och se till att
det finns tillräcklig ventilation kring bakmaskinen medan
den används.
Denna apparat är inte avsedd att drivas med hjälp av
en extern timer eller ett separat fjärrkontrollsystem.
Använd inte bakmaskinen om inte mataren eller
matarlocket monterats.
D
en här apparaten är inte avsedd för användning av
personer (inklusive barn) med begränsad fysisk eller
m
ental förmåga eller begränsad känsel. Den är inte
h
eller avsedd för användning av personer med bristande
erfarenhet eller kunskap, om de inte övervakas eller får
instruktioner om hur apparaten ska användas av en
person som ansvarar för deras säkerhet.
Barn får inte lov att leka med apparaten. Lämna dem
inte ensamma med den.
Använd apparaten endast för avsett ändamål i hemmet.
Kenwood tar inte sig något ansvar om apparaten
används felaktigt sätt eller om dessa instruktioner
inte följs.
innan du ansluter maskinen till eluttaget:
Förvissa dig om att nätspänningen är densamma som
anges skylten maskinens undersida.
Den här apparaten följer EU-direktiv 2004/108/EG om
elektromagnetisk kompatibilitet och EU:s förordning nr
1935/2004 från 2004-10-27 om material som är
avsedda för kontakt med livsmedel.
innan du använder bakmaskinen första
gången:
Diska alla delar (se skötsel och rengöring).
Svenska
V
ik ut främre omslaget med bilderna.
134
delar
handtag till lucka
insynsfönster
lock till automatisk matare
automatisk matare
värmarelement
handtag till tråg
degblandare
brödform
drivaxel
drivkoppling
på/av-knapp
mätkopp
dubbel mätsked, 1 tsk & 1 msk
manöverpanel
menyknapp
knapp för limpstorlek
indikator för programstatus
displayfönster
storleksindikatorer för limpor
start-/stoppknapp
knapp för färg brödskorpa
indikator för färg brödskorpa (ljus, medel, mörk,
snabb)
knappar för timerfördröjning
här mäter du ingredienser (se bilderna 3
till 7)
För bästa resultat är det synnerligen viktigt att du mäter
upp ingredienserna exakt.
Mät alltid upp flytande ingredienser i den genomskinliga
mätkoppen med hjälp av koppens markeringar.
Vätskan ska precis till markeringen koppen i
ögonhöjd, varken över eller under (se 3).
Använd alltid rumstempererade vätskor, 20ºC (68ºF),
om du inte bakar med det supersnabba programmet.
Följ anvisningarna i receptavsnittet.
Använd alltid den medföljande mätskeden för att mäta
upp mindre mängder av torra och flytande ingredienser.
Använd reglaget för att välja mellan följande mått:
1
2 tsk,
1 tsk,
1
2 msk eller 1 msk. Fyll måttet och stryk av det
(se 6).
på/av-knapp
K
enwood-bakmaskinen har en PÅ/AV-knapp och
fungerar inte förrän du tryckt “PÅ”-knappen.
Sätt i stickkontakten och tryck brytaren PÅ/AV
som finns bakmaskinens sida enheten piper och 1
(3:25) visas i displayfönstret.
Glöm inte att alltid stänga av bakmaskinen och dra ut
kontakten efter användning.
indikator för programstatus
Indikatorn för programstatus finns i displayfönstret och
indikatorpilen pekar den del av programmet som
bakmaskinen befinner sig i enligt följande:-
Förvärmning förvärmningsfunktionen är enbart
igång i början av inställningen för fullkorn (30 minuter)
och inställningen fullkorn snabb (5 minuter) för att
värma ingredienserna innan den första knådningen
inleds. Ingen knådning sker under den här
fasen.
Knåda degen är i den första eller andra
knådningsfasen. Under de sista 15-20 minuterna av
den andra. Knådningscykel inställning (1), (2), (3), (4)
och (6) den automatiska mataren körs och en varning
ljuder som uppmanar dig att tillsätta ytterligare
ingredienser manuellt.
Jäsning : Degen befinner sig i första, andra eller
tredje jäsningen.
Gräddning : Limpan befinner sig i den sista
gräddningen.
Varmhållning : Bakmaskinen övergår automatiskt till
varmhållningsläge när gräddningen har avslutats. Den
befinner sig i varmhållningsläge i upp till en timma eller
tills maskinen stängs av (det som först inträffar). OBS!
Värmeelementet slås och av och glöder
periodvis under varmhållningen.
Slut programmet är slut.
135
här använder du din bakmaskin
(se motsvarande bilder)
1 Ta tag i handtagen och lyft ut brödformen.
2 Montera degblandaren.
3 Häll i vattnet i tråget.
4 Tillsätt de övriga ingredienserna i tråget i den ordning
de räknas upp i receptet.
Se till att alla ingredienser vägs /mäts upp noggrant,
7 eftersom felaktiga mått ger dåliga resultat.
8 Sätt i brödformen i ugnen och tryck ned tills den sitter
plats.
9 Sänk ner handtaget och stäng locket.
10 Sätt i kontakten och starta - enheten avger en
pipsignal och återgår till inställning 1 (3:25).
11 Tryck knappen MENY tills önskat program
valts. Som standard ställs bakmaskinen in 1,5 kg
och brödskorpans färg till Medel.
12 Välj limpstorlek genom att trycka knappen
LIMPSTORLEK tills indikatorn visar önskad storlek.
13 Välj skorpfärg genom att trycka knappen
BRÖDSKORPA tills indikatorn befinner sig
önskad skorpfärg (ljus, medel, mörk eller snabb).
Obs! Välj snabbversionen av programmet (1) Bas, (2)
Franskbröd eller (3) Fullkorn genom att trycka
knappen BRÖDSKORPA tills indikatorn pekar
.
14 Tryck knappen START/STOPP . Stoppa eller
avbryt programmet genom att hålla knappen
START/STOPP nedtryckt i 2–3 sekunder tills den
piper.
15 Efter avslutad bakning ska du dra ut bakmaskinens
kontakt ur eluttaget.
16 Ta tag i handtagen och lyft ut brödformen. Använd
alltid ugnsvantar formen är varm.
17 Låt limpan svalna ett galler.
18 Låt brödet svalna i minst 30 minuter innan du skivar
det, att ångan avdunstar. Det är svårt att skiva
brödet om det är varmt.
19 Rengör bakformen och knådaren direkt efter
användning (se skötsel och rengöring).
automatisk matare
D
in bakmaskin BM900 är försedd med en automatisk
matare som tillsätter ingredienser direkt i degen under
knådningen. Detta säkerställer att ingredienserna inte
överbearbetas eller krossas och att de fördelas jämnt.
här monterar och använder du den
automatiska mataren
1 Montera den automatiska mataren locket. Tryck
ned för att kontrollera att den sitter plats.
Bakmaskinen kan användas utan den automatiska
mataren. Lyft bara ut mataren och montera locket
istället. Den manuella varningen ljuder. Använd
inte bakmaskinen om inte mataren eller
matarlocket monterats.
2 Fyll mataren med ingredienserna.
3 Den automatiska mataren körs efter cirka 15-20
minuters knådning och en ljudsignal hörs om du
behöver tillsätta ingredienser manuellt.
råd och tips
Alla ingredienser lämpar sig inte för användning med
den automatiska mataren. För bästa resultat ska du
följa riktlinjerna nedan:
Överfyll inte mataren följ de rekommenderade de
maximala kvantiteterna som angetts i de medföljande
recepten.
Håll mataren ren och torr för att förhindra att
ingredienserna fastnar.
Skär ingredienserna i grova bitar eller täck dem lätt
med mjöl för att minska risken för att de fastnar.
136
137
i
ngredienser lämplig för användning kommentarer
med automatiska mataren
Torkad frukt, dvs. korinter, russin, Ja Hacka grovt, hacka inte för smått.
suckat och glaserade körsbär Använd inte frukt i sockerlag eller alkohol.
Täck lätt med mjöl för att minska risken för att
ingredienserna fastnar.
Bitar som är skurna för smått kan fastna i
mataren och tillsätts eventuellt inte i degen.
Nötter Ja Hacka grovt, hacka inte för smått.
Stora frön, dvs. solros- och Ja
pumpafrön
Små frön, dvs. vallmo- och Nej Mycket små frön kan ramla ut genom gapet
sesamfrön kring matarens lucka.
Tillsätt helst manuellt eller tillsammans med
andra ingredienser.
Örter färska och torkade Nej Små bitar kan ramla utanför mataren.
Örter är mycket lätta och kan ev. bli kvar i
mataren.
Tillsätt helst manuellt eller tillsammans med
andra ingredienser.
Frukt/grönsaker i olja/tomater/oliver Nej Olja kan ingredienserna att fastna i
mataren.
Kan användas efter noggrann avrinning och
torkning före tillsättning i mataren.
Ingredienser med högt Nej Kan fastna i mataren.
vatteninnehåll dvs. frukt
Ost Nej Kan smälta i mataren.
Tillsätt med andra ingredienser direkt i
pannan.
Choklad/chokladbitar Nej Kan smälta i mataren.
Tillsätts manuellt när ljudsignalen hörs.
Användningsöversikt för automatisk matare
138
programschema för bröd /deg
program Total programtid Automatisk matare Varmhållning
Brödskorpans färg körs och ✬✬✬
till Medel manuell varning
för tillsättning av
ingredienser rs ✬✬
1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg
1 Grundrecept Brödrecept vetemjöl eller rågsikt 3:15 3:25 3:00 3:10 60
Snabbgräddning* 2:14 2:24 1:59 2:19
2 Franskbröd Ger en krispigare skorpa och passar r limpor med låg fett- och 3:32 3:37 3:15 3:20 60
sockerhalt
Snabbgräddning* 2:37 2:42 2:20 2:25
3 Fullvetebröd Recept med fullvete- eller fullkornsmjöl: 30 minuter förvärme 3:50 4:00 3:05 3:15 60
Snabbgräddning* 2:35 2:45 2:15 2:25
4 Sött bröd Brödrecept med hög sockerhalt 3:17 3:27 2:57 3:07 60
5 supersnabb Ger brödlimpor 80 minuter. Limpor kräver varmt vatten, extra 1:20 60
jäst och mindre salt.
6 Glutenfritt För användning med glutenfritt mjöl och glutenfria brödmixer 2:17 2:10 60
7 kakor/ Smet för bröd och mjuka kakor som inte innehåller jäst. 1:22 22
snabbgräddning
8 Deg Deg för manuell formning och gräddning i din egen ugn 1:30
9 pizzadeg Recept pizzadeg 1:30
10 Marmelad För marmeladframställning 1:05
11 gräddning Endast gräddningsfunktion. Kan även användas för att värma upp 1:00 60
limpor eller göra brödskorpan frasig.
Välj snabbprogrammet genom att trycka knappen för val av skorpfärg tills indikatorn pekar
.
✬✬ En signal kommer att ljuda före den andra knådningen för tillsats av ingredienser, om detta rekommenderas i receptet.
✬✬✬ Bakmaskinen kommer att automatiskt över i varmhållnings-läget i slutet av gräddningsförloppet. Den kommer att stå kvar i
detta läge i upp till en timme eller till dess att maskinen stängs av, beroende vilket som inträffar först.
142
Sött bröd Supersnabb
Skorpfärg Ljus Medel Mörk Medel
Storlek 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1,5 kg
Fördröjning 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 -
Förvärmning - - - - - - -
Knådning 1 5 min 5 min 5 min 5 min 5 min 5 min 20 min
Vila 5 min 5 min 5 min 5 min 5 min 5 min -
Knådning 2 20 min 20 min 20 min 20 min 20 min 20 min 12 min
Jäsning 1 39 min 39 min 39 min 39 min 39 min 39 min -
Formning 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s -
Jäsning 2 25 min 50 s 25 min 50 s 25 min 50 s 25 min 50 s 25 min 50 s 25 min 50 s -
Formning 2 5 s 5 s 5 s 5 s 5 s 5 s -
Jäsning 3 51 min 55 s 51 min 55 s 51 min 55 s 51 min 55 s 51 min 55 s 51 min 55 s -
Gräddning 50 min 60 min 50 min 60 min 50 min 60 min 48 min
Varmhållning 1 timme 1 timme 1 timme 1 timme 1 timme 1 timme 1 timme
Totalt 3:17 3:27 3:17 3:27 3:17 3:27 1:20
Extra 2:57 3:07 2:57 3:07 2:57 3:07 -
143
6 7 8 9 10 11
Program Glutenfritt Kakor/ Deg Pizzadeg Marmelad Gräddning
snabbgräddning
Skorpfärg Ej relevant Ljus Medel Mörk Ej relevant - - -
Vikt Ej relevant - - - Ej relevant - - -
Fördröjning - - - - - - - -
Förvärmning - - - - - - - -
Knådning 1 5 min 3 min 3 min 3 min 5 min 3 min 5 min -
Vila 0 min - - - 5 min - - -
Knådning 2 12 min 4 min 4 min 4 min 20 min 27 min 60 min -
Jäsning 1 0 min - - - 60 min 60 min - -
Formning 1 - - - - - - - -
Jäsning 2 - - - - - - - -
Formning 2 - - - - - - - -
Jäsning 3 60 min - - - - - - -
Gräddning 60 min 75 min 75 min 75 min - - 50 min 60 min
Varmhållning 1 timme 22 min 22 min 22 min - - - -
Totalt 2:17 1:22 1:22 1:22 1:30 1:30 1:05 1:00
Extra 2:10 - - - - - - -
fördröjningstidur
M
ed fördröjningstimern kan du fördröja bakprocessen
upp till 15 timmar. Den här funktionen kan enbart
användas med program (5) till (11).
OBS! När du utnyttjar denna fördröjda startfunktion får
du inte använda ömtåliga ingredienser, d v s sådant
som lätt blir förstört vid rums- eller högre temperatur,
t ex mjölk, ägg, ost och joghurt.
För att använda fördröjningstiduret behöver du bara
fylla ingredienserna i tråget och låsa fast detta i
maskinen samt:
Tryck knappen MENU för att välja önskat
program programcykeln visas.
Välja önskad färg skorpan och storlek.
Sedan ställa in fördröjningstiduret.
Tryck knappen (+) TIMER-knappen och fortsätt att
trycka tills den total tid som krävs visas. Om du går
förbi den önskade tiden trycker du (-) TIMER-
knappen för att tillbaka.
När du trycker TIMER-knappen hoppar tiden framåt
i steg om 10 minuter. Du behöver inte räkna ut
skillnaden mellan den valda programtiden och de totala
antal timmar som krävs eftersom bakmaskinen
automatisk inkluderar cykeltiden för inställningen.
Exempel: Du vill ha en färdig limpa klockan 7
morgonen. Om du gör iordning bakmaskinen med de
erforderliga ingredienserna klockan 22 kvällen före,
blir den totala tid du ska ställa in fördröjningstiduret
9 timmar.
Tryck MENU-knappen för
att välja program, t.ex. 1 och
använd (+) TIMER-knappen för
att hoppa i tiden I steg om 10
minuter för att visa “9:00”. Om
du går förbi ”9:00” trycker du
(-) TIMER-knappen tills du
kommit tillbaka till ”9:00”.
Tryck START/STOPP-
knappen. Kolonsymbolen (:)
blinkar. Timern börjar att räkna
ned.
O
m du gör fel eller vill ändra
den inställda tiden, ska du
t
rycka START/STOPP-
k
nappen tills skärmen rensas.
Du kan därefter återställa tiden.
144
strömavbrottsskydd
B
akmaskinen har ett 7 minuters strömavbrottsskydd för
d
et fall kontakten av misstag dras ut ur uttaget när
maskinen är igång. Den fortsätter programmet, om den
ansluts igen omgående.
skötsel och rengöring
Dra ut bakmaskinens kontakt ur uttget och
låt den svalna helt fore rengöring.
Du får varken doppa bakmaskinen eller utsidan
trågets sockel i vatten.
Använd inte slipande eller metallredskap för
rengöringen.
Använd en mjuk, fuktad trasa för att vid behov rengöra
bakmaskinens ut- och invändiga ytor.
brödform
Brödformen får inte diskas i diskmaskin.
Diska brödformen och knådaren direkt efter varje
användning genom att fylla den med varmt vatten med
diskmedel. Låt den ligga i blöt i 5–10 minuter. Ta bort
degblandaren genom att vrida den moturs och lyfta av
den. Torka av med en fuktig trasa och torka torrt.
Om du inte kan ta bort degblandaren efter 10 minuter,
fattar du tag i axeln under formen och vrider fram och
tillbaka tills degblandaren släpper.
lock
Lyft av locket och rengör med varmt vatten med
diskmedel.
Locket får inte diskas i diskmaskin.
Se till att locket är helt torrt innan du sätter tillbaka det
bakmaskinen.
automatisk matare
Ta bort den automatiska mataren från locket och diska
den i varmt vatten med diskmedel och använd vid
behov en mjuk borste för att göra ren den. Se till att
mataren är helt torr innan du sätter tillbaka locket.
145
146
Grundrecept vitt bröd Program 1
tsk = 5 ml tesked
msk = 15 ml matsked
Sött bröd (använd ljus färg för brödskorpa) Program 4
Fullkornsbröd Program 3
Ingredienser 1 kg 1,5 kg
Vatten 380 ml 500 ml
Vegetabilisk olja 1
1
2 msk 1
1
2 msk
Vetemjöl 600 g 800 g
Skummjölkspulver 5 tsk 5 tsk
Salt 1
1
2 tsk 2 tsk
Socker 4 tsk 6 tsk
Torrjäst 1
1
2 tsk 1
1
2 tsk
Ingredienser 1 kg 1,5 kg
Mjölk 280 ml 350 ml
Ägg 22
Smält smör 150 g 185 g
Vetemjöl 600 g 750 g
Salt 1
1
2 tsk 2 tsk
Socker 80 g 90 g
Torrjäst 2 tsk 2 tsk
Ingredienser 1 kg 1,5 kg
Vatten 380 ml 500 ml
Fullkorn brödmjöl 540 g 720 g
Bröd på oblekt vetemjöl 60 g 80 g
Salt 2 tsk 2 tsk
Socker 1 msk 4 tsk
Smör 25 g 30 g
Torrjäst 1 tsk 1 ½ tsk
Recept (tillsätt ingredienserna i tråget i den ordning de räknas upp i recepten)
147
Vitt snabbröd Program 5
Brödrullar Program 8
1 placera ägget/äggen i mätskålen och tillsätt rätt mängd vatten för:
2 När programmet är slut, häller du ut degen ett lätt mjölat underlag. Knåda degen mycket lätt,
dela den i lika stora delar och forma den för hand.
3 Låt degen jäsa färdigt efter formningen och grädda sedan i din vanliga ugn.
Limpstorlek 1 kg 1,5 kg
Vätska upp till 380 ml 500 ml
Ingredienser 1 kg 1,5 kg
Vatten, ljummen (32-35°C) 350 ml 460 ml
Vegetabilisk olja 1 msk 1
1
2 msk
Vetemjöl 600 g 800 g
Skummjölkspulver 2 msk 8 tsk
Salt 1 tsk 1
1
2 tsk
Socker 4 tsk 5 tsk
Torrjäst 4 tsk 5 tsk
Ingredienser 1 kg 1,5 kg
Ägg 12
Vatten Se punkt 1 Se punkt 1
Vetemjöl 600 g 800 g
Salt 1
1
2 tsk 2 tsk
Socker 3 tsk 4 tsk
Smör 30 g 40 g
Torrjäst 2 tsk 2 tsk
För pensling:
Äggula vispad med 15 ml
(1 msk) vatten 12
Om så önskas kan sesam- och
vallmofrön strös över
Ingredienser
H
uvudingrediensen vid brödbakning är mjöl, därför är
d
et viktigt att välja rätt mjöl för att limpan ska bli bra.
Vetemjöl
Vetemjöl ger de bästa limporna. Vete består av ett yttre
skal, som ofta kallas för kli, en kärna som innehåller
vetegrodd och endosperm, som när de blandas med
vatten bildar gluten. Gluten sträcks ut ett elastiskt sätt
och gaserna som avges av jästen fångas in och gör att
brödet växer under jäsningen.
Vitt mjöl
I den här typen av mjöl har skal (kli) och vetegrodd
avlägsnats. Kvar blir endosperm som mals till vitt mjöl.
Det är viktigt att använda mjöl för vitt bröd eftersom det
har en högre proteinnivå, vilket krävs för att gluten ska
kunna utvecklas. Använd inte självjäsande mjöl vid
bakning av jästbröd i bakmaskinen. Det ger inte lika bra
resultat. Livsmedelsbutikerna säljer mjöl av många olika
varumärken. Välj ett med hög kvalitet, helst oblekt.
Fullkornsmjöl
I fullkornsmjöl finns skal (kli) och grodd kvar, vilket ger det
en nötaktig smak. Bröden får en grövre struktur. Använd
fullkornsmjöl som är avsett för bakning. Limpor som
bakas med fullkornsmjöl blir mer kompakta än limpor av
vitt bröd. Skalen (kli) som finns i mjölet förhindrar att
gluten bildas, därför jäser fullkornsdegar långsammare.
Använd programmen för fullkornsmjöl att brödet får
tillräckligt med jästid. Om du vill ha en lättare limpa
ersätter du en del av fullkornsmjölet med vetemjöl. Du kan
baka en snabb fullkornslimpa med hjälp av
snabbinställningen för fullkorn.
Grovt mjöl
Kan användas tillsammans med vitt mjöl, eller ensamt. Det
innehåller cirka 80-90 % av vetekärnan och ger därför en
lättare limpa som ändå är mycket smakrik. Prova att
använda det här mjölet i basprogrammet för vitt bröd.
Ersätt 50 % av det vita mjölet med grovt mjöl. Eventuellt
måste lite extra vätska tillsättas.
Mältat mjöl
En kombination av vitt mjöl, fullkornsmjöl och rågmjöl
blandat med mältade fullkorn, som ger både struktur och
smak. Använd ensamt eller tillsammans med vetemjöl.
M
jöl som inte kommer från vete
Andra typer av mjöl, t.ex. råg, kan användas tillsammans
m
ed vitt mjöl eller fullkornsmjöl vid bakning av traditionella
b
röd som pumpernickel eller rågbröd. Även en liten tillsats
av denna typ av bröd ger en distinkt smak. Använd inte
ensamt. får du en kletig deg, som ger en mycket tung
och kompakt limpa. Andra grödor som hirs, korn, bovete,
majsmjöl och havre har lågt proteininnehåll och utvecklar
därför inte tillräckligt med gluten för att man ska kunna
baka en limpa.
Dessa mjöltyper kan dock tillsättas i små kvantiteter.
Prova med att ersätta 10-20 % av det vita mjölet med
något av dessa alternativ.
Ingredienser
Salt
En liten saltmängd krävs vid brödbakning för att degen
ska utvecklas och för smakens skull. Använd fint bordssalt
eller havssalt, inte grovmalet salt som lämpar sig bäst att
strö ovanpå handrullade frallor för en krispig struktur.
Undvik saltersättningar eftersom de oftast inte innehåller
natrium.
Saltet förstärker glutenstrukturen och gör degen mer
elastisk.
Saltet gör att degen inte överjäser och förhindrar att
degen kollapsar.
För mycket salt gör det omöjligt för degen att jäsa
tillräckligt mycket.
Sötningsmedel
Använd vitt socker eller farinsocker, honung, maltextrakt,
ljus sirap eller lönnsirap.
Socker och flytande sötningsmedel ger brödet färg och
bidrar till att ge ytan en gyllene ton.
Socker drar åt sig fukt och gör att brödet håller sig
färskt en längre tid.
Socker ger näring åt jästen, men det är egentligen inte
helt nödvändigt, eftersom moderna typer av torrjäst kan
hämta näring från det naturliga socker och de naturliga
stärkelseämnen som finns i mjölet. En tillsats av socker
gör emellertid degen mer aktiv.
Söta bröd innehåller en måttlig sockernivå, men frukt
eller glasyr ger extra sötma. Använd programmet för
söta bröd vid den här typen av bakning.
Om du ersätter socker med ett flytande sötningsmedel
måste du minska den totala vätskemängden i receptet.
148
F
etter och oljor
En liten mängd fett eller olja tillsätts ofta i bröd för att ge
e
n mjukare skorpa. Det bidrar även till att hålla brödet
f
ärskt under en längre tid. Använd smör, margarin eller
ister i små mängder upp till 25 g eller 22 ml (1
1
2 msk)
vegetabilisk olja. När det krävs större fettmängder i ett
recept, att smaken blir mer framträdande, ger smör det
bästa resultatet.
Olivolja eller solrosolja kan användas istället för smör.
Anpassa vätskeinnehållet vid mängder över 15 ml (3
tsk). Solrosolja är ett bra alternativ om du försöker att
hålla kolesterolnivån nere.
Använd inte margarin med lågt fettinnehåller eftersom
det kan innehålla 40 % vatten och därmed inte har
samma egenskaper som smör.
Vätska
Någon form av vätska är nödvändig vid bakning. Oftast
används vatten eller mjölk. Vatten ger en krispigare skorpa
än mjölk. Vatten används ofta tillsammans med
mjölkpulver. Det är nödvändigt om du använder
fördröjningstimern, eftersom färsk mjölk blir förstörd i
sådana fall. I de flesta program går det fint att ta vatten
direkt från kranen, men i snabbprogrammet en timma
måste vattnet vara ljummet.
Under mycket kalla dagar ska du mäta upp vattnet och
låta det stå i rumstemperatur i 30 minuter före
användning. Det samma gäller för kylskåpskall mjölk.
Kärnmjölk, yoghurt, gräddfil och färskostar som ricotta,
keso och kesella kan användas som vätska för att ge
ett saftigare och mjukare bröd. Kärnmjölk ger en god,
något sur ton, som liknar lantbröd och surdegsbröd.
Ägg kan tillsättas för att berika degen, ge en vackrare
färg och för att ge struktur och stabilitet åt gluten under
jäsningen. Om ägg används ska vätskeinnehållet
minskas i tillämplig mängd. Placera ägget i en mätskål
och fyll med vätska för att rätt vätskemängd för
receptet.
Jäst
Jäst kan köpas både i färsk form och som torrjäst. Alla
recept i det här häftet har provlagats med torrjäst som
inte måste lösas i vatten först. Jästen placeras i en grop i
mjölet där den hålls torr och inte kommer i kontakt med
vätskan förrän sammanblandningen av ingredienserna
påbörjas.
A
nvänd torrjäst för bästa resultat. Färsk jäst
rekommenderas inte eftersom den kan ge mer
v
arierande resultat än torrjäst. Använd inte färsk jäst om
d
u ska använda fördröjningstimern. Om du vill använda
färsk jäst ska du tänka följande:
6 g färsk jäst = 1 tsk torrjäst
Blanda den färska jästen med 1 tsk socker och 2 msk
av vattnet (varmt). Vänta i 5 minuter tills blandningen är
skummig. Tillsätt sedan övriga ingredienser i formen.
För bästa resultat måste du eventuellt anpassa
jästmängden något.
Använd de mängder som anges i recepten. För mycket
jäst kan göra att brödet överjäser och rinner över
kanten brödformen.
När du har öppnat en påse med torrjäst ska innehållet
användas inom 48 timmar, om inte tillverkaren har
angett något annat. Återförslut efter användning.
Återförslutna torrjästpaket kan förvaras i frysen tills de
ska användas.
Använd torrjäst innan bäst före-datumet har passerat,
eftersom jäsningseffekten försämras med tiden.
Vissa livsmedelsbutiker säljer torrjäst som har tillverkats
särskilt för användning i bakmaskiner. Detta ger också
goda resultat, men de rekommenderade mängderna
måste eventuellt anpassas.
149
Anpassa egna recept
N
är du har prövat några av de medföljande recepten vill
d
u kanske anpassa några av dina egna favoritrecept, som
du tidigare tillrett och knådat för hand. Börja med att välja
ett av recepten i det här häftet som påminner om ditt eget
recept och använd det som en guide.
Läs igenom följande riktlinjer och gör de anpassningar
som behövs.
Se till att du använder rätt mängd av alla ingredienser i
bakmaskinen. Överskrid inte rekommenderade
maxmängder. Räkna vid behov om receptet att mjöl-
och vätskemängden passar för bakmaskines recept.
Tillsätt alltid vätskan först i bakformen. Håll jästen torr
genom att tillsätta den efter mjölet.
Ersätt färsk jäst med torrjäst. Obs! 6 g färsk jäst = 1 tsk
(5 ml) torrjäst
Använd mjölkpulver och vatten istället för färsk mjölk,
om du använder fördröjningstimern.
Om ägg ingår i ditt vanliga recept, ska du tillsätta
äggen som en del av den totala vätskemängden.
Se till att jästen inte kommer i kontakt med vätskan i
brödformen innan sammanblandningen av
ingredienserna påbörjas.
Kontrollera degkonsistensen under de första minuterna
som maskinen blandar samman ingredienserna.
Bakmaskiner kräver en något mjukare deg, du
måste eventuellt tillsätta extra vätska. Degen ska vara
tillräckligt fuktig för att sakta kunna sjunka tillbaka.
Ta ut, skiva och förvara bröd
N
är limpan är gräddad ska du för bästa resultat ta ut
d
en ur maskinen och stjälpa upp den ur formen direkt,
även om den hålls varm i bakmaskinen i upp till en
timma.
Ta ut brödformen ur bakmaskinen med ugnsvantar,
även om du tar ut den under
varmhållningsprogrammet. Vänd formen upp och ned
och skaka den tills brödet lossnar.
Om det är svårt att loss brödet kan du försöka att
knacka hörnet av brödformen mot en träskiva eller
kan du rotera basen under brödformen.
Knådaren ska finnas kvar i brödformen när du tagit ut
brödet. I undantagsfall kan den dock ligga inuti
brödlimpan. Om är fallet ska du ta ut den med hjälp
av ett värmetåligt plastredskap innan du skivar brödet.
Använd inte metallredskap eftersom det kan orsaka
repor knådarens anti stick-behandlade yta.
Låt brödet svalna i minst 30 minuter ett galler, att
det får ånga av. Det är svårt att skiva brödet om det är
varmt.
Förvaring
Hembakt bröd innehåller inte några konserveringsmedel
och bör därför ätas upp inom 2-3 dagar efter att det
bakats. Om du inte ska äta brödet direkt, ska du slå in
det i plastfolie eller placera det i en plastpåse och försluta
den.
Krispigt franskbröd mjuknar ofta när det förvaras i plast,
det är bäst att lämna det utan övertäckning tills det
ska skivas.
Om du vill lagra brödet under längre tid ska det
förvaras i frysen. Skiva brödet innan du fryser det.
blir det enkelt att ta fram många skivor som behövs.
150
Allmänna tips
R
esultaten av brödbaket beror en rad olika faktorer,
e
xempelvis ingrediensernas kvalitet, noggrann
uppmätning, temperatur och luftfuktighet.
Här följer några tips som garanterar bästa resultat.
Bakmaskinen är inte en tillsluten enhet och den påverkas
av omgivningstemperaturen. Om det är en mycket varm
dag eller om maskinen används i ett varmt kök kommer
degen troligtvis att jäsa mer än om det är kallt. Den
optimala rumstemperaturen ligger mellan 20 ˚C/68 ˚F och
24 ˚C/75 ˚F.
Under mycket kalla dagar ska du låta kranvatten stå i
rumstemperatur i 30 minuter före användning. Det
samma gäller för ingredienser i kylen.
Alla ingredienser ska vara rumstempererade när de
används, om inget annat anges i receptet. För det
supersnabba programmet måste du t.ex. värma
vätskan.
Tillsätt ingredienserna i den ordning som anges i
receptet. Håll jästen torr och borta från vätskor i
brödformen tills du startar omrörningen.
Noggrann uppmätning är den viktigaste faktorn för att
lyckas med bakningen. De flesta problem beror
felaktig uppmätning eller att en ingrediens inte
tillsatts. Följ måtten enligt metersystemet eller enligt
amerikanska mått: De är inte utbytbara. Använd
medföljande mätskål och sked.
Använd alltid färska ingredienser, som inte har passerat
sista förbrukningsdag. Ingredienser som mjölk, ost
grönsaker och färsk frukt kan bli dåliga, särskilt under
varma förhållanden. De ska endast användas i bröd
som ska bakas direkt.
Tillsätt inte för mycket fett. Det bildar en spärr mellan
jäst och mjöl, som gör jäsningen långsammare och kan
ge en tung och kompakt limpa.
Skär smör och annat fett i små bitar innan du tillsätter
det i maskinen.
Ersätt en del av vattnet med fruktjuice av t.ex. apelsin,
äpple eller ananas när du gör bröd med fruktsmak.
Grönsaksjuice kan tillsättas som en del av vätskan.
Vatten från potatiskok innehåller stärkelse, vilket gör att
jästen verkar bättre och ger ett väljäst, mjukt bröd som
håller sig färskt längre.
G
rönsaker som riven morot, squash eller kokt mosad
potatis kan tillsättas som smaksättning.
D
u måste minska vätskemängden i receptet eftersom
d
essa livsmedel innehåller vatten. Börja med mindre
vatten och kontrollera degen när den börjar att blandas.
Tillsätt mer vatten vid behov.
Överskrid inte de kvantiteter som anges i receptet. Du
kan skada bakmaskinen då.
Om brödet inte jäser bra ska du ersätta kranvattnet
med uppkokat vatten som fått svalna. Om du har
mycket klor och fluor i vattnet kan det påverka
jäsningen. Hårt vatten kan också ha denna effekt.
Kontrollera degen efter cirka 5 minuters oavbruten
knådning. Ha en mjuk skrapa bredvid maskinen att
du kan skrapa ned längs sidorna av behållaren om
ingredienserna fastnar i hörnen. Placera den inte i
närheten av knådaren eller hindra dess rörelse.
Kontrollera även att degen har rätt konsistens. Om
degen är smulig eller om maskinen verkar arbeta för
hårt ska du tillsätta lite mer vatten.
Öppna inte locket under jäsning eller bakning eftersom
det kan brödet att sjunka ihop.
151
152
felsökningsschema
H
är nedan beskrivs några av de vanligaste problem, som kan uppstå när du bakar bröd i bakmaskinen. Läs igenom
d
essa exempel, de troliga orsakerna och vilka åtgärder du ska vidta för att lyckas med din bakning.
PROBLEM TROLIGA ORSAKER ÅTGÄRD
LIMPANS STORLEK OCH FORM
1
. Brödet jäser inte Fullkornslimpor blir inte lika höga som vitt Normal situation, ingen åtgärd
tillräckligt bröd p g a att det finns mindre glutenbildande
protein i fullkornsmjöl
Inte tillräckligt med vätska Öka vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
Sockret bortglömt eller inte nog mycket tillsatt Blanda ingredienserna i den ordning de
räknas upp i receptet
Fel typ av mjöl har använts Du kanske har använt fel typ av vetemjöl med
för låg glutenhalt
Använd inte universalmjöl
Fel typ av jäst har använts För bästa resultat ska du enbart använda
torrjäst
Inte tillräckligt med jäst tillsatt eller jästen Mät upp rekommenderad mängd och
för gammal kontrollera förpackningens bäst-före-datum
Snabbakningsförloppet har valts Denna procedur ger kortare limpor detta är
normalt
Jäst och socker kom i kontakt med Se till att hålla isär dem när de tillsätts i tråget
varandra före blandningen
2. Platta limpor, ingen jäsning Jästen bortglömd Blanda ingredienserna i den ordning de
räknas upp i receptet
Jästen för gammal Kontrollera bäst-före-datum
Vätskan för varm Använd vätska med rätt temperatur för det
valda programmet
För mycket salt tillsatt Använd rekommenderad mängd
Om du använder tiduret: jästen blev blöt Placera de torra ingredienserna i tråghörnen
innan bakningen startade och gör en liten fördjupning i mitten av dessa
för jästen, för att skydda den från vätskor
3. Ovansidan ”uppumpad” För mycket jäst Minska jästmängden med
1
4 tsk
svamplikt utseende För mycket socker Minska sockermängden med 1 tsk
För mycket mjöl Minska mjölmängden med 6 till 9 tsk
Inte tillräckligt med salt Använd den mängd salt som rekommenderas
i receptet
Varm, fuktig väderlek Minska vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
och jästen med
1
4 tsk
4. Urgröpningar upptill För mycket vätska Minska vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
och sidorna nästa gång eller tillsätt lite mera mjöl
För mycket jäst Använd den mängd som rekommenderas i
receptet eller försök ett snabbare program
nästa gång
Hög luftfuktighet och varmt väder kan ha Kyl vattnet eller tillsätt mjölk direkt från kylen
lett till att degen jäste för snabbt
5. Knölig, knottrig och Inte tillräckligt med vätska Öka vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
ojämn översida För mycket mjöl Mät upp mjölmängden exakt
Limpornas ovansidor kanske inte alla är Se till att degen framställs under bästa
perfekt formade men detta påverkar inte tänkbara förhållanden
brödets underbara smak
153
felsökningsschema (forts)
PROBLEM TROLIGA ORSAKER ÅTGÄRD
LIMPANS STORLEK OCH FORM
6. Brödet föll ihop Maskinen stod i drag eller har varit utsatt för Flytta maskinen
u
nder gräddningen stötar eller rubbningar under jäsningen
Trågets kapacitet överskriden Använd inte mer ingredienser än vad som
rekommenderats för stora limpor (max 1,5 kg)
Inte tillräckligt med salt eller bortglömt (saltet Använd den i receptet rekommenderade
hjälper till att hindra degen från överjäsning) saltmängden
För mycket jäst Mät upp jästen noggrant
Varm. Fuktig väderlek Minska vätskemängden med 15 ml/3 tsk och
jästen med
1
4 tsk
7. Limporna ojämnt kortare •Degen alltför torr, att den inte kan jäsa Öka vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
i ena änden jämnt i tråget
BRÖDETS STRUKTUR
8. Tung, tät struktur För mycket mjöl Mät upp noggrant
Inte tillräckligt med jäst Mät upp rätt mängd rekommenderad jäst
Inte tillräckligt med socker Mät upp noggrant
9. Öppen, skiktad, hålig Salt bortglömt Blanda ingredienserna i den ordning de
struktur räknas upp i receptet
För mycket jäst Mät upp rätt mängd rekommenderad jäst
För mycket vätska Minska vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
10. Limpan är degig i mitten, För mycket vätska Minska vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
inte tillräckligt gräddad Strömavbrott under drift Om strömmen försvinner under mer än 8
minuter vid drift, måste du avlägsna den
ogräddade limpan från formen och börja om
med nya ingredienser.
Mängderna var för stora för att maskinen Minska mängderna till tillåtna
skulle klara dessa maximimängder
11. Det blir inga fina skivor Brödet skivat när det är för varmt Låt brödet svalna galler minst 30 minuter
av brödet, skivorna för att ångan ska hinna dunsta innan du
”klibbar ihop” skivar det
Du använder fel typ av kniv Använd en ordentlig brödkniv
SKORPANS FÄRG OCH TJOCKLEK
12. Mörk färg Inställning för MÖRK skorpa har använts Använd inställning ”medel” eller ”ljus” nästa
skorpan / för tjock gång
13. Limpan är bränd Bakmaskinen fungerar inte som den ska Se avsnittet om ”Service och kundtjänst”
14. Skorpan är för ljus Brödet inte gräddat tillräckligt länge Öka gräddningstiden
Inget mjökpulver eller färsk mjölk i receptet Tillsätt 15 ml / 3 tsk skummjölkspulver eller
byt ut hälften av vattnet mot mjölk för att
brunare yta
154
felsökningsschema (forts)
PROBLEM TÄNKBARA ORSAKER ÅTGÄRD
TRÅGPROBLEM
15. Det går inte loss Du måste tillsätta vatten i brödformen och Följ rengöringsanvisningarna efter
d
egblandaren låta degblandaren ligga i blöt innan den användning. Du måste kanske vrida
kan tas bort. degblandaren något efter blötläggningen
för att den ska lossa.
16. Brödet fastnar i Kan inträffa efter långvarig användning Torka av insidan av tråget försiktigt med
tråget / svårt att stjälpa ut vegetabilisk olja
Se avsnittet ”Service och kundtjänst”
MASKINENS MEKANISKA DELAR
17. Bakmaskinen fungerar Bakmaskinen är inte påslagen Kontrollera att på/av-knappen är i läget PÅ.
inte / degblandaren rör Tråget är inte rätt insatt Kontrollera att tråget är låst i läge
sig inte Fördröjningstiduret är inkopplat Maskinen startar inte förrän nedräkningen till
start avslutats
18. Ingredienserna inte Du har inte startat bakmaskinen Efter programmeringen ska du trycka
blandade starttangenten för att sätta igång maskinen
Glömt att montera degblandaren i formen. Kontrollera alltid att degblandarna är
monterade i axeln i botten av formen innan
du tillsätter ingredienser.
19. Det luktar bränt när Ingredienser har spillts ut inne i ugnen Var försiktig, att du inte spiller när du
maskinen körs tillsätter ingredienser. De kan bränna fast
värmarelementet och ge upphov till rök
Tråget läcker Se avsnittet ”Service och kundtjänst”
Trågets kapacitet har överskridits Använd inte mer ingredienser än vad som
rekommenderas i receptet och mät alltid upp
dem exakt
20. Maskinkontakten har Om maskinen håller med blandningsförloppet ska du kassera ingredienserna och börja
dragits ur av misstag om nytt
eller strömavbrott under Om maskinen håller med jäsningen ska du tömma degen ur tråget, forma den och
drift. Hur kan jag rädda placera den i smord form 23 x 12,5 cm, täcka över och låta den jäsa till dubbel storlek.
brödet? Använd gräddningsläget 11 eller grädda i förvärmd, vanlig ugn vid 200°C i 30-35 minuter
eller tills brödet fått gyllenbrun färg
Om maskinen håller med gräddningen ska du använda gräddningsläget 11 eller grädda i
förvärmd, vanlig ugn vid 200°C. Lyft försiktigt bort tråget ur maskinen och placera det
gallret längst ned i ugnen. Grädda tills brödet fått gyllenbrun färg
21. E:01 visas displayen Ugnen är för varm Dra kontakten ur uttaget och låt svalna i 30
och maskinen kan inte minuter
sättas igång
22. H:HH & E:EE visas Bakmaskinen fungerar inte. Se avsnittet ”Service och kundtjänst”
displayen och maskinen Temperaturgivarfel
går inte
service och kundtjänst
O
m sladden är skadad måste den av säkerhetsskäl
b
ytas ut av KENWOOD eller av en auktoriserad
KENWOOD-reparatör.
Om du behöver hjälp med:
att använda apparaten eller
service eller reparationer
Kontakta återförsäljaren där du köpte apparaten.
Konstruerad och utvecklad av Kenwood i
Storbritannien.
Tillverkad i Kina.
VIKTIG INFORMATION FÖR KORREKT
BORTSKAFFNING AV PRODUKTEN I
ÖVERENSSTÄMMELSE MED EU-DIREKTIV
2002/96/EG.
När produktens livslängd är över får den inte slängas i
hushållssoporna. Den kan överlämnas till lokala
myndigheters avfallssorteringscentraler eller till en
återförsäljare som ger denna service.
När du avfallshanterar en hushållsmaskin rätt sätt
undviker du de negativa konsekvenser för miljön och
hälsan som kan uppkomma vid felaktig avfallshantering.
Du möjliggör även återvinning av materialen vilket innebär
en betydande besparing av energi och tillgångar.
155
1 / 1

Kenwood BM 900 Instructions Manual

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Instructions Manual
Denna manual är också lämplig för

på andra språk