använda tillbehören
knivblad
K
nivbladet är det mest mångsidiga av alla tillbehören.
Konsistensen på blandningen bestäms av inställd hastighet och
körtid. Om du vill ha större bitar använder du
momentanfunktionen och kontrollerar hela tiden konsistensen.
vad knivbladet kan göra.
Rått kött
Gör färs genom att skära bort alla stora fettbitar från rått kött och
sedan skära det i 2 cm-kuber, lägga dem i skålen och köra i
ungefär 10 sekunder eller tills konsistensen är som du vill ha den.
Ju längre du kör desto jämnare resultat.
Tillagat kött
Gör likadant som för rått kött men kör kortare tid.
Grönsaker
Skär grönsakerna i 2,5 cm stora bitar. Grönsaker med liknande
egenskaper körs tillsammans, t.ex. hårda, som morötter och
potatis, respektive mjuka, som svamp, tomater eller kokta
grönsaker.
Kakor och brödrester
Släpp ner bitar i matarröret medan maskinen är igång.
Mördeg och scones
Häll mjölet i skålen. Använd matfett direkt från kylen och skär det
i 2 cm stora kuber. Kör matberedaren tills blandningen ser ut
som fint ströbröd men se till att inte köra för länge. Lämna
maskinen igång och häll i vätskan i matarröret. Kör tills du har en
eller två degkulor. Kyl kulorna innan du använder dem.
Soppor
Man kan mosa till puré antingen före eller efter kokning. Låt
ingredienserna rinna av och lägg dem i skålen med lite vätska
från receptet. Kör matberedaren tills du har önskad konsistens.
Häll sedan i resten av vätskan.
Nötter
Hacka nötter till kakor genom att lägga dem i skålen och köra
matberedaren tills du uppnår önskad konsistens.
Baka kakor
Lätta sockerkakor lagas bäst ‘allt i ett’. Lägg alla ingredienserna i
skålen och kör tills allt är ordentligt blandat - ungefär 10
sekunder. Använd alltid ett margarin som är mjukt i kyltemperatur
direkt från kylskåpet och skuret i 2 cm-kuber.
Goda dippsåser
Lägg de fasta ingredienserna i skålen, skurna i 2,5 cm-kuber.
Kör tills de är fint hackade. Häll i grädden m.m. och fortsätt att
köra tills allt är jämnt blandat.
S
meter
Placera de torra ingredienserna, ägg och lite vätska i skålen med
knivbladet på plats. Kör tills smeten är jämn. Häll i resten av
v
ätskan genom matarröret medan maskinen går.
M
ajonnäs
Häll äggen och kryddorna i skålen och blanda i några sekunder.
Med maskinen fortfarande igång ska du sedan efterhand hälla
n
er oljan långsamt och jämnt genom matarröret.
B
röddeg
Häll mjölet, fettet och de andra torra ingredienserna i skålen och
k
ör i några sekunder för att blanda. Låt maskinen fortsätta gå
o
ch häll vätskeblandningen genom matarröret. Fortsätt att köra
tills blandningen blir en jämn och smidig deg - ungefär 45-60
s
ekunder. Låt degen jäsa och knåda den sedan igen i 10
s
ekunder.
visp
Får bara användas för äggvitor och grädde. Vispen passar inte till
andra recept. Kontrollera att det inte finns några rester av fett
eller äggula på skålen eller vispen när du vispar äggvitor.
skärnings- och strimlingsskivorna
vad du kan göra med de olika skivorna.
skärskiva - skära morötter, potatis, vitkål, gurka, squash,
rödbetor, lök.
strimlingsskiva - strimla eller riva ost, morötter, potatis och dylikt.
sätta ihop skivhållaren
1 Välj vilken skiva du vill använda och sätt fast den i hållaren med
skärsidan uppåt.
●
Skjut in skivans ena ände under kanten på skivhållaren och tryck
den andra änden på plats. Den kan bara sitta på ett sätt. .
använda skivorna
strimlingsskivan
Skär livsmedlet i så stora bitar att de går ner i matarröret. Fyll
nästan röret och tryck ner stöten jämnt medan maskinen går.
Du kan få längre strimlor genom att stapla delarna vågrätt i röret
(t.ex. morotsbitar).
skärskivan
Skär vid behov livsmedlet så att det går ner i matarröret. Kärna
ur exempelvis äpplen och paprikor. Packa livsmedlet lodrätt i
matarröret. Delarna ska vara nästan lika långa som matarröret.
Använd stöten för att trycka ner livsmedlet med ett jämnt tryck
medan maskinen går.
tips
●
Använd färska ingredienser.
●
Skär inte i för små bitar. Fyll matarröret ganska väl, så att bitarna
inte glider åt sidan.
●
När du skär eller skivar: om du ställer livsmedlet upprätt i
matarröret blir bitarna mindre än om du lägger den vågrätt.
●
När du använt någon av skivorna kommer det alltid att finnas lite
rester på skivan eller i matarröret.
●
Låt det inte byggas upp ett tjockt lager på undersidan av skivan
- rensa bort det då och då.
●
Tryck ner maten i matarröret med stöten med ett jämnt tryck.
21
m
axkapacitet
ä
ggvitor 6
hackning av kött 300g
mördeg, mjölvikt 250g
b
röddeg, mjölvikt 340g
s
ockerkaksmet, total ingrediensvikt 800g
s
oppa - med kåpa 800ml