• Stick hål på livsmedel med "skal"
såsom potatis, tomater eller korvar
flera gånger med en gaffel före
tillagning, så att maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel
behöver längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver
röras om med jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur
såsom morötter, ärtor eller blomkål
bör tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva
tillagningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av
liknande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods som har små hål
(t.ex. på handtagen, eller oglaserad
botten). Fukt som kommer in i hålen
kan göra att kokkärlet spricker när det
värms upp.
• Tillagningstallriken i glas är platsen
där man värmer mat och vätska. Den
är nödvändig för att mikrougnen ska
fungera.
Upptining av kött, fågel, fisk
• Lägg den frysta maten utan
förpackning på en liten tallrik med en
behållare under så att vätskan rinner
ner i behållaren.
• Vänd på maten efter halva
upptiningstiden. Om möjligt, skär bort
och avlägsna delar som har tinats
upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg
• Tina inte upp maten helt och hållet i
ugnen, utan lämna den framme en
stund för att tinas upp i
rumstemperatur. Det ger ett jämnare
resultat. Avlägsna all metall- och
aluminiumpaketering eller -delar helt
och hållet före upptining.
Upptining av frukt, grönsaker
• Tina inte upp frukt och grönsaker helt
och hållet i ugnen om de ska
prepareras mer när de fortfarande är
råa. Låt dem istället tina i
rumstemperatur.
• Du kan använda högre effekt för att
tillaga frukt och grönsaker utan att
först behöva tina dem.
Färdiglagade maträtter
• Du kan värma färdiglagade rätter i
ugnen bara om förpackningen är
lämplig för användning i
mikrovågsugn.
• Du måste följa tillverkarens
instruktioner på förpackningen (t.ex.
avlägsna metallocket och sticka hål
på ett plastöverdrag).
Lämpliga kokkärl och material
Kokkärl/material Mikrovågsugn Min grill
Upptining Up‐
pvärmn‐
ing
Tillagn‐
ing
Ugnsfast glas och porslin (utan met‐
alldelar, t.ex. Pyrex, värmebeständigt
glas)
X X X X
Ej ugnsfast glas och porslin
1)
X -- -- --
Glas- och vitrokeramik av ugns-/frys‐
säkert material (t.ex. Arcoflam), grill‐
galler
X X X X
Keramik
2)
, stengods
2)
X X X --
Värmetålig plast upp till 200 °C
3)
X X X --
www.electrolux.com76