SV
7
HUR DU SKA LÄSA TILLAGNINGSTABELLEN
Tabellen listar den bästa funktionen, tillbehören
och nivån som ska användas för att laga olika typer
av mat. Tillagningstiden startar från när du sätter in
maten i ugnen, men inbegriper inte uppvärmningen
(där sådan krävs). Tillagningstemperaturer och tider
är ungefärliga och beror på mängden mat och på
vilka tillbehör som används. Använd i början de
lägsta inställningarna som rekommenderas och om
tillagningen inte blir som du tänkt dig kan du övergå
till de högre inställningarna. Använd de medföljande
tillbehören och helst tårtformar och ugnsfasta
plåtar i mörk metall. Det går även att använda
formar och tillbehör i pyrex-glas eller stengods, men
tillagningstiderna blir en aning längre.
TILLAGNING AV OLIKA SORTERS MAT SAMTIDIGT
Med funktionen "Varmluft" kan du tillaga olika
sorters mat samtidigt (t.ex. fisk och grönsaker) på
olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare
tillagningstid och låt tillagningen fortsätta för
maträtter som kräver längre tid.
KÖTT
Använd alla slags ugnsfasta formar eller pyrexformar
som passar till storleken på köttstycket som skall
tillagas. När du steker kött är det bra om du häller lite
buljong i botten på kokkärlet och öser köttet under
tillagningen för att ge det smak. Se upp för ångan
som skapas när detta görs. När steken är klar, låt den
vila i ugnen i ytterligare 10-15 minuter, eller slå in den
i aluminiumfolie.
När du ska grilla kött blir tillagningen mer jämn om
du använder bitar som är lika tjocka. Köttbitar som
är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. För att
undvika att de bränns på ytan, placera dem på större
avstånd från grillen genom att sätta gallret på en
lägre ugnsfals. Vänd på köttet när 2/3 av tiden har
gått. Var försiktig när du öppnar luckan eftersom ånga
kommer ut.
För att samla upp köttsaften rekommenderar vi
att placera en långpanna fylld med en halvliter
kranvatten strax under gallret där maten ligger. Fyll
på om nödvändigt.
EFTERRÄTTER
Baka bakverk med över- och undervärme på en enda
ugnsfals.
Använd bakformar i mörk metall och placera dem
alltid på det medföljande gallret. För tillagning på
flera nivåer, välj varmluftsfunktionen och placera
kakformarna på avstånd från varandra på gallren för
att hjälpa optimal cirkulation av varmluften.
För att se om ett jäst bakverk är klart, för in en sticka
i den högsta delen av kakan. Om stickan kommer ut
ren är kakan färdig.
Om du använder teflonformar ska du inte smörja
kanterna eftersom kakan då kanske inte jäser jämnt
på sidorna.
Om bakverket "sväller" under gräddningen, använd
en lägre temperatur nästa gång och minska eventuellt
mängden tillsatt vätska eller blanda smeten mer
försiktigt.
För efterrätter med flytande fyllning (såsom
cheesecake eller fruktpaj), använd funktionen "Över/
undervärme & fläkt". Om bakverket får en fuktig
botten, byt till lägre ugnsfals och sprid brödsmulor
eller smulade kakor på botten av formen innan du
tillsätter smeten.
PIZZA
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare pizza
även i botten. Sprid ut mozzarellaost över pizzan då
den bakats 2/3 av tiden.
JÄSNING
Vi rekommenderar att du alltid täcker över deg som
ska jäsas innan du placerar den i ugnen. Jäsningstiden
med denna funktion reduceras med cirka en tredjedel
jämfört med jäsningstid i rumstemperatur (20-25 °C).
Jäsningstiden för pizza är ungefär en timme för 1 kg
deg.
GODA RÅD
Ladda ner handboken Användning och skötsel från
docs.hotpoint.eu för ytterligare information
WWW