Husqvarna QSG6104 400V Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

QSG6104 / QSG7104
Bruksanvisning Spis
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
Innehåll
Säkerhetsföreskrifter 2
Installation 3
Barnsäkerhet 3
Säkerhet under användning 3
Så här undviker du skador på spisen 3
Rengöring och underhåll 4
Uppackning 4
Beskrivning av produkten 5
Översikt 5
Beskrivning av kontrollpanelen 5
Häll - översikt 6
Ugnens utrustning 6
Tillbehör 6
Före första användning 7
Bränn av ugnen 7
Luckspärr 7
Kylfläkt 8
Användning av keramikhällen 8
Ändring av zonstorlek 8
Val av kastrull/stekpanna 8
Användning av ugnen 9
Praktisk användning 9
Principen för varmluft 9
Ugnens funktioner 9
Tips, tabeller och råd 10
Skötsel och rengöring 13
Rengöringsprodukter 13
Utvändig rengöring 13
Vred och handtag 13
Rengöring av hällen 14
Daglig rengöring 14
Ta bort envisa fläckar 14
Ta bort inbränd mat 14
Rengöring av ugnen 15
Katalytisk emalj 15
Den släta emaljen 16
Ugnsluckans glas 16
Tillbehör 17
Ugnsstegar 17
Ugnsbelysning 18
Förvaringslåda 19
Vad ska jag göra om... 19
Tekniska data 19
Installation 20
Justera sockelns höjd 20
Horisontell justering 21
Tippskydd 21
Elektrisk anslutning 21
Miljöinformation 22
Med reservation för ändringar
Säkerhetsföreskrifter
Viktiga säkerhetsinstruktioner!
Läs noga igenom denna bruksanvisning och spara den som referens!
2
Innehåll
Elektrisk säkerhet
Denna spis får bara anslutas av en behörig elektriker.
Vid funktionsstörningar eller skador på spisen: Tag ur säkringarna eller stäng av spisen.
Reparationer av spisen får bara göras av en kvalificerad servicetekniker. Vid felaktiga
reparationer finns stor risk för personskador. Vid behov av reparation, vänd dig till Elec-
trolux Service eller till din återförsäljare.
Installation
Alla ingrepp i spisen skall utföras av en kvalificerad tekniker. Reparationer som utförs
av oerfarna personer kan orsaka personskador eller allvarliga funktionsfel. För spisar med
stickkontakt: Kontrollera att stickkontakten sitter ordentligt i eluttaget. Spisen är tung.
Kanter och hörn som du vanligtvis inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid flyttning av spisen. Tippskyddet måste vara monterat så att spisen inte välter
vid onormal belastning.
Observera! Placera inte spisen på en extra sockel eller annan upphöjning. Detta ökar risken
för att spisen skall tippa över!
Barnsäkerhet
Barn skall övervakas så att de inte leker med spisen.
Lämna inte barn utan tillsyn i närheten av spisen när den används.
Denna spis har ett barnlås.
Åtkomliga delar kan bli heta under användning. Håll barn på säkert avstånd.
Säkerhet under användning
Denna spis är avsedd att användas för matlagning, grillning och bakning i hemmet.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till eluttag i närheten. Se till att spisens
kabel inte kommer i kläm när du installerar eller flyttar spisen.
Varning: Risk för brännskador! Spisen blir het när den används. Vidrör inte hällen eller
ugnsutrymmet under användning.
Användning av ingredienser som innehåller alkohol i ugnen kan skapa en alkohol/luft-
blandning som lätt kan antändas. Öppna i detta fall ugnsluckan försiktigt. Ha inte glö-
dande kol, gnistor eller öppen eld i närheten när du öppnar luckan.
Denna spis är inte avsedd att användas av personer (även barn) med nedsatt fysisk eller
sensorisk förmåga, eller om de har bristande erfarenhet och kunskap, om de inte över-
vakas och instrueras av en person som ansvarar för deras säkerhet.
Bryt strömmen till spisen och kontakta Electrolux Service för reparation.
Så här undviker du skador på spisen
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan vid överkokning eller rengöring
tränga ned till spänningsförande komponenter.
Lägg inte metallföremål såsom lock, knivar och skedar på hällen. De blir heta om en
kokzon sätts på av misstag.
Lämna aldrig en fritös eller smältande fett, paraffin eller annat lättantändligt ämne utan
tillsyn. Vid brand, stäng av spisen och köksfläkten. Släck elden med ett grytlock, använd
aldrig vatten.
Säkerhetsföreskrifter
3
Glaskeramikhällen måste användas med största försiktighet. Exempelvis kan flambering
med konjak eller annan alkohol medföra att fettrester i köksfläkten antänds och orsakar
allvarliga bränder. Likaså kan eldslågor och brinnande fettstänk orsaka personskador.
Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl som buktar utåt snurrar lätt på glaskeramikhällen.
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ inte bakplåtar, kastruller eller annat på
ugnens botten eftersom emaljen skadas av hettan som uppstår.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan antändas när ugnen sätts på.
Varning! Alkohol och liknande ämnen som kan bilda explosiva gaser, eller andra ämnen
som kan orsaka brand eller explosion, får inte användas i ugnen.
Förvara inte maträtter utan övertäckning i ugnen när kylfläkten har stängts av. Fukt kan
kondensera i ugnsutrymmet eller på luckglasen och tränga in i komponenterna.
Förvara inte kemikalier eller rengöringsmedel i förvaringslådan.
Bryt strömmen till spisen och kontakta Electrolux Service för reparation.
Information om emaljbeläggning.
Färgförändringar på emaljbeläggningen, som ett resultat av användningen, påverkar inte
ugnens lämplighet vid normal och korrekt användning. De utgör därför heller inget fel som
täcks av garantin.
Rengöring och underhåll
Håll glaskeramikhällen och ugnen rena. Fettfläckar och utspilld mat osar vid uppvärm-
ning och kan även orsaka brand.
Du måste genast (medan hällen fortfarande är varm) med rakbladsskrapan ta bort socker
och överkok med hög sockerhalt, t.ex. marmelad, samt smält plast och folie för att inte
skada hällen. Var försiktig, rakbladet är mycket vasst.
Uppackning
Kontrollera att spisen är i perfekt skick och inte skadad på något sätt. Du måste omedelbart
informera din återförsäljare om någon skada har uppstått under transporten. Vid direkt-
leverans måste transportskador anmälas till Electrolux Service inom 7 dagar.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta de lokala myndigheterna för mer information om
ortens system för återvinning.
Glöm ej att ta bort emballaget inuti ugnen innan den används.
4
Säkerhetsföreskrifter
Beskrivning av produkten
Översikt
1 Keramikhäll
2 Kontrollpanel
3 Ugn
4 Förvaringslåda
5 Sockel
Beskrivning av kontrollpanelen
1 Vred för ugnen
2 Vred för hällen
1
2
3
4
5
2
1
Beskrivning av produkten
5
Häll - översikt
1 Ø 140 mm
2 Ø 180 mm
3 Ø 120 mm
4 Ø 140 mm
5 Ø 210 mm
Ugnens utrustning
1 Takelement
2 Grillelement
3 Ugnsbelysning
4 Fettfilter
5 Ringelement
6 Undervärme
7 Ugnsstegar, löstagbara
8 Nivåer
Tillbehör
Rengör tillbehören innan du använder dem första gången. Rengör plåtar, långpanna och
övriga delar med varmt vatten och diskmedel. Skölj och torka torrt.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
1
4
5
2 3
1
2
3
4
5
1
2
3
5
6
7
8
4
6
Beskrivning av produkten
För bakning och stekning eller som en bricka för
att samla upp fett.
Ugnsgaller
För kokkärl, kakformar, stekar och mat som ska
grillas.
Före första användning
Bränn av ugnen
VARNING
Håll barn under uppsikt! Spisen blir mycket het.
Obs: Använd inga skarpa eller slipande rengöringsmedel! Ytan kan skadas.
Glöm inte att ta bort allt emballage inuti ugnen.
Innan ugnen används första gången måste du bränna av den. Se till att ventilationen är
god genom att sätta igång köksfläkten eller öppna ett fönster. Gör sedan följande:
1. Öppna ugnsluckan och plocka ur alla tillbehör.
2.
Stäng ugnsluckan. Starta ugnen på över/undervärme
. Vrid temperaturvredet till 200
o
C.
3. Låt ugnen stå med denna inställning i cirka en timme.
4.
Skifta till grillfunktionen. Vrid funktionsvredet till Grill
.
5. Låt ugnen stå med denna inställning i cirka 30 minuter.
6. Vrid funktionsvredet till 0 och stäng av temperaturvredet.
7. Låt därefter ugnsluckan stå öppen i cirka två timmar och vädra ut köket.
8. Rengör ugnen, luckan och ugnsstegarna med varmt vatten och diskmedel. Torka ur
ugnen.
När en ugn används första gången kan den fortfarande lukta något. Detta påverkar inte
maten på något sätt och är inte hälsovådligt.
Luckspärr
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan. Spärren är aktiverad vid leverans,
men den kan inaktiveras vid behov.
Öppna luckan
För spärren åt höger när du skall öppna luckan.
Före första användning
7
Inaktivera låset
Kontrollera att ugnen inte är varm! För spärren åt höger, tryck ned och fortsätt föra den
ytterligare ett litet stycke åt höger och tryck sedan in knappens vänstra kant.
Aktivera låset
För spärren åt höger och nedåt.
Kylfläkt
Spisen är försedd med en kylfläkt. Den är till för att hålla spisen sval. Kylfläkten startar
automatiskt när ugnen används. När alla vred är nollställda stannar kylfläkten automatiskt.
Användning av keramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. Den högra, bakre kokzonen är en dubbelzon. När
du sätter på en zon lyser den i olika långa perioder beroende på vilken nivå du har valt med
reglaget. Även på den högsta inställningen slocknar zonen ibland för att undvika över-
hettning. Värmevarnaren har fyra lampor, en för varje zon. En lampa tänds om zonen är
varmare än cirka 55 °C, även när zonen har stängts av.
Om du har en 230 V-spis kan du inte använda dubbelzonfunktionen samtidigt som du
använder ugnsfunktionerna Varmluft, Paj/pizza, Turbo Max Grill eller Max Grill. Spisen har
en effektreglering för att förhindra överhettning av det elektriska systemet.
Glaset i keramikhällen tål värme, kyla och temperaturchocker, men det är känsligt för slag.
En kryddkvarn som faller ned på den kan spräcka glaskeramikhällen. Stå aldrig på glaske-
ramikhällen.
Ändring av zonstorlek
Vreden för värmezonerna har markeringar från 0 till 12 där 12 ger den högsta värmen. Om
du vill använda de främre zonerna eller den mindre bakre zonen:
1. Vrid vredet för den kokzon du vill använda medurs till önskad inställning.
2. Återställ vredet moturs till 0 efter användning.
Så här använder du den bakre högra stora kokzonen:
1.
Vrid vredet medurs förbi symbolen efter
siffran 12,
2. Vrid sedan tillbaka vredet till önskat läge mellan 12 och 1. Återställ vredet moturs till
0 efter användning.
Du måste pröva dig fram för att hitta rätt inställning och kokzon som passar dig och dina
kokkärl, beroende på den mat du lagar.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina kokkärl än en spis med vanliga
värmeplattor. Observera följande:
Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl med konvex botten (buktar utåt) snurrar lätt på
glaskeramikhällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga, men kan lämna silverliknande fläckar på
hällen.
Kastruller och pannor i glas, eller om de är emaljerade med grova mönster, sliter mer om
de dras fram och tillbaka över hällen än vad kokkärl av andra material gör.
8
Användning av keramikhällen
För att spara tid och energi måste botten på en kastrull eller stekpanna
täcka kokzonen helt. Med en för liten botten bränner överkok lätt fast på hällen.
skall vara slät eller finmönstrad.
måste vara helt slät. En botten som buktar för mycket utåt eller inåt ger förlängda upp-
värmningstider.
När du skall köpa en ny kastrull är det lämpligt att välja en rostfri modell med sandwich-
botten, dvs. en botten med lager av olika metaller. Vissa kastruller är konkava i kallt tillstånd,
men planar ut sig när de värms upp.
Användning av ugnen
Det är normalt att ånga och kondens bildas på ugnsluckan. Detta beror på kondens från
maten som tillagas och påverkar inte ugnens säkerhet eller funktion.
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fem falsar
Praktisk användning
VARNING
Lägg aldrig aluminiumfolie, en långpanna eller en plåt direkt på ugnens botten. Om un-
dervärmen blockeras kan emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir het under användning så håll barn under uppsikt.
Principen för varmluft
Ett ringelement runt fläkten värmer upp luften som sedan sprids genom luftkanaler i ugnens
bakre vägg med hjälp av fläkten. Den varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter sugs
in genom fläktgallret. Värmen överförs snabbt och effektivt, vilket i regel innebär att du
kan använda en lägre ugnstemperatur än vid över/undervärme. Sänk temperaturen med
15-20 % om receptet säger att du skall använda en temperatur mellan 160 och 225 °C. Ju
högre temperatur, desto större sänkning. Vid temperaturer över 225 °C är det bättre att
använda över- och undervärme.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula kontrollampan på kontrollpanelen lyser under
uppvärmning och slocknar när temperaturen uppnås (den tänds och släcks i takt med att
termostaten aktiveras och stängs av). För att välja en ugnsfunktion, vrid funktionsvredet
till symbolen för önskad funktion (se nedan).
Ugnsfunktion Användning Värmeelement / fläkt
Varmluft För stekning och bakning på olika
nivåer samtidigt. Ställ in ugn-
stemperaturen 20-40 °C lägre än
vid över/undervärme.
Ringelement och fläkt
Över/undervärme För bakning och stekning på en
ugnsnivå.
Över- och undervärme
Användning av ugnen
9
Ugnsfunktion Användning Värmeelement / fläkt
Paj/pizzafunktion För ugnsbakning på en nivå av
rätter som kräver en mer intensiv
bryning och en knaprig botten.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40
°C lägre än vid över/undervärme.
Undre element, ringelement och
fläkt
Turbo Max Grill
(gratinering)
För stekning av större stycken av
kött eller fågel på en nivå. Funk-
tionen är också lämplig för gra-
tinering och bryning.
Grillelement, takelement och
fläkt
Max Grill För grillning av tunna livsmedel
som läggs i mitten på gallret och
för rostning av bröd.
Grillelement och takelement
Belysning Med denna funktion kan du lysa
upp ugnsutrymmet, till exempel
vid rengöring.
Tips, tabeller och råd
Bak/stektiderna är endast riktvärden.
Baktabell
Typ av bakverk
Temperatur
o
C
Över-/Undervärme
Nivå Minuter
Temperatur
o
C
Varmluft
Nivå
Mjuka kakor
Fruktkakor 150-170 1 70-80 140-150 1
Sockerkaka 160-180 1 45-60 150-160 1
Muffins 220-225 3 10-20 160-170 1+4
Kakor
Rulltårta 225-250 3 6-10 200 3
Bakverk med
smör, mjöl,
socker (ägg)
170-180 3 20-30 150-160 1+4
Småkakor
Mördegskakor 170-180 3 10-15 150-160 1+4
Pepparkakor 190-200 3 8-12 170-190 1+4
Smördegska-
kor
180-200 3 20-30 160-180 1+4
Matbröd
Formbröd 190-210 1 30-40 170-190 2
Limpa 175-225 2 35-45 180-190 1+4
10
Tips, tabeller och råd
Typ av bakverk
Temperatur
o
C
Över-/Undervärme
Nivå Minuter
Temperatur
o
C
Varmluft
Nivå
Tekaka 220-225 3 12-18 180-190 1+4
Franskbröd
Bullar 225-250 2 7-10 180-190 1+4
Längder/kran-
sar
180-200 2 20-30 170-180 3
Ugnsrätter
Potatisgratäng 200 1 45-50 180-190 1
Ugnspannkaka 200-225 2 20-35 180-190 3
Pan-pizza 210-220 1 16-20 180-200 1+4
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Mat/vetebrödsdegar och sock-
erkakor blir platta.
För låg temperatur i ugnen gör
att degen kan jäsa upp och se-
dan sjunka ihop och bli platt.
Kontrollera den inställda tem-
peraturen mot rekommenda-
tioner i tabeller eller recept.
Mat/vetebrödsdegar har inte
jäst rätt. För lång jäsning efter
utkavling kan ge ett platt re-
sultat. Mat/vetebrödsdegar
skall jäsa dragfritt vid rum-
stemperatur. Vid ett lätt tryck
på degen ska fördjupningen gå
tillbaka.
Kontrollera jästiden mot recep-
tets rekommendation.
För lite jäst eller bakpulver. Kontrollera i receptet att du ta-
git rätt mängd.
För varm fett-/vätskeblandning
förstör jästens verkan.
Rätt temperatur på vätskan är
37° för färsk jäst. För torrjäst, se
rekommendationerna på pake-
tet.
Mat-/vetebrödsdegar och
sockerkakor blir torra.
För lite vätska, för mycket mjöl
eller fel mjölsort kan ge torrt
bröd.
Kontrollera i receptet att du an-
vänt rätt mjölsort och rätt
mängd mjöl/vätska.
För låg temperatur i ugnen gör
att bakverket måste stå inne för
länge för att bli färdigt och blir
därmed torrt.
Kontrollera att du har ställt in
rätt temperatur.
Bakverk/maträtter blir för mör-
ka.
Vid för hög temperatur i ugnen
blir bakverk/maträtter för mör-
ka innan de är färdiga.
Kontrollera att du har ställt in
rätt temperatur.
Tips, tabeller och råd
11
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
För hög placering i ugnen vid
Över-/Undervärme ger för
mycket övervärme, och mot-
satt effekt vid för låg placering.
Kontrollera i tabell eller recept
att du valt rätt nivå.
Bakverk/maträtter blir ljusa. Aluminiumfolie, plåt eller lång-
panna på ugnens botten block-
erar undervärmen.
Se till att du inte har något på
botten i ugnen.
Ljusa bakformar ger ljusare ka-
kor än mörka formar.
Byt till mörkare bakformar.
Stektabell
Typ av kött Temperatur
o
C
Över-/Undervär-
me
Nivå Minuter Tempera-
tur
o
C
Varmluft
o
C
Nivå
Nötkött
Rostbiff
- blodig 125 2 55-75 120 50-55 2
- medium 125 2 75-85 120 55-60 2
- grå 125 2 100-130 120 70-75 2
Fläskkött
Skinkstek 170 2 90-105 160 80 2
Fläskkarré 170 2 105 160 85 2
Kotlett, revben-
sspjäll
175 2 90 165 - 1+4
Köttfärslimpa 170 2 60-70 160 75-80 2
Kalv/Lamm
Kalvstek/lamm
- medium 170 2 90 160 70 2
- grå 170 1 105 160 75 2
Fågel
Kyckling, unghö-
na
190 2 50-60 180 85 2
Kyckling/kalkon-
filé
220 3 35-50 200 75 2
Kalkon, unghöna 170 1 45-55 160 90 2
Anka 160 2 40-55 150 2
Gås 160 1-2 40-55 150 2
12
Tips, tabeller och råd
Typ av kött Temperatur
o
C
Över-/Undervär-
me
Nivå Minuter Tempera-
tur
o
C
Varmluft
o
C
Nivå
Fisk
Kokning av fisk 100-110 2 50-70
Forell 200-250 g 200 3 20-25 190 3
Gös ca. 1 kg 220 3 25-30 200 3
Hel fisk 200 2 30-35 190 65 3
Hel lax ca. 1 kg 210 2 20-25 200 58 3
Skötsel och rengöring
VARNING
Före rengöring, låt alltid kylfläkten kyla av spisen innan den stängs av.
Rengöringsprodukter
Innan du använder någon rengöringsprodukt till din spis, kontrollera att den är lämplig för
användning och rekommenderas av tillverkaren
Rengöringsmedel som innehåller blekmedel bör inte användas eftersom dessa kan medföra
att spisens ytfinish mattas. Skarpa slipmedel och skurmedel bör också undvikas. Antibak-
teriella universalprodukter bör inte användas för att rengöra glaskeramikhällen eller de
omgivande listerna.
Utvändig rengöring
Använd inga rengöringsmedel med slipeffekt, t.ex. slipande krämprodukter, stålull och
skurmedel på målade eller tryckta ytor eftersom de kan skadas. Torka regelbundet av ma-
növerpanelen, ugnsluckan och spisens sidor med en mjuk trasa och hett vatten med hand-
diskmedel. Avsluta med en mjuk trasa för att undvika ränder.
Krämbaserade rengöringsmedel för rostfritt stål har slipeffekt och bör undvikas eftersom
de kan göra ytan matt. De rostfria ytorna rengörs enklast med hjälp av en mjuk trasa och
medföljande rengöringsmedel (medföljer endast produkter i rostfritt stål). Spill på ytor av
rostfritt stål måste omedelbart torkas av. Du kan även prova med fönsterputsmedel. Om
ytan är mycket smutsig kan du använda sprit, t.ex. T-sprit.
VARNING
Observera att tippskyddet inte fungerar när du drar ut spisen för att rengöra bakom den.
VARNING
Rengöring av ugnen med ång- eller högtryckstvätt är av säkerhetsskäl inte tillåtet.
Vred och handtag
Sätt aldrig en het långpanna, bakplåt eller kastrull nära vreden, de kan skadas av hettan.
Skötsel och rengöring
13
Vi rekommenderar att du bara använder varmt tvålvatten för att rengöra kontrollvreden.
Alla andra rengöringsmedel kan göra ytfinishen matt.
VARNING
Försök inte ta bort något av kontrollvreden från spisen eftersom detta kan orsaka skada
och utgör en säkerhetsrisk.
Rengöring av hällen
Se till att glaskeramiken är kall före rengöring. Det är viktigt att rengöra glaskeramikhällen
varje dag så att matrester inte bränner fast. Var noga med att undvika hällens lister vid
rengöring av glaskeramiken eftersom de kan skadas av rengöringsmedlet.
Daglig rengöring
Använd rengöringsprodukter som är speciellt avsedda för glaskeramikhällar. Om matrester
inte får bränna fast på hällen blir den mycket enklare att rengöra.
1. Applicera en liten mängd rengöringsmedel på hällen och torka av med en mjuk trasa,
en ren pappershandduk eller liknande. Se till att hällen inte skadas.
2. Torka av rester av rengöringsmedlet med en annan fuktig pappershandduk och torka
torrt med en mjuk trasa.
Ta bort envisa fläckar
1. Krämbaserade rengöringsmedel kan användas för att ta bort envisa fläckar eller miss-
färgning.
2. Använd en plastdyna avsedd för Non-stick behandlade kastruller med krämrengö-
ringsmedel för att ta bort envisa fläckar.
Ta bort inbränd mat
Vi rekommenderar bestämt att du använder en speciell skrapa för keramikhällar (med ett
rakblad) för att ta bort spill på hällen, särskilt sockerlösningar, som kan orsaka permanenta
skador om de inte avlägsnas.
1. Se till att glaskeramiken är kall före rengöring.
2.
Använd en skrapa för glaskeramik med en vinkel på 30
o
mot ytan för att ta bort så
mycket matrester som möjligt.
Använd ett lämpligt rengöringsmedel för glaskeramik enligt ovan för att slutföra ren-
göringen.
VARNING
Förvara rakbladsskrapan utom räckhåll för barn. Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
14
Skötsel och rengöring
Undvika märken på hällen
Kontrollera att botten på kokkärl och kokzonerna är rena och torra innan matlagning
påbörjas.
Se till att kokkärlet är tillräckligt stort för att undvika att maten kokar över
Torka om möjligt upp spill och stänk omedelbart, men var försiktig så att du inte bränner
dig på het ånga.
Använd inte disktrasor eller svampar för att rengöra hällen. Dessa kan lämna kvar ett
lager av smutsigt rengöringsmedel på hällens yta, vilket kan bränna fast och orsaka
missfärgning nästa gång hällen används.
Undvik att använda:
Hushållsrengöringsmedel och blekmedel.
Impregnerade plast- eller nylondynor som ej beskrivs som lämpliga för Non-stick be-
handlade kokkärl.
Rengöringssvampar med slipeffekt, kökssvampar och stålull.
Kemiska ugnsrengöringsmedel, t.ex. sprayprodukter och ugnssvampar.
Rostlösare, rengöringsmedel för bad och tvättställ.
Samtliga ovanstående produkter kan skada hällen.
Det är farligt att blanda olika rengöringsprodukter. Kemikalierna i dem kan reagera med
varandra och medföra farliga resultat.
Sockerlösningar måste avlägsnas från hällen innan sockerlagen stelnar, annars skadas
hällens yta.
Placera inte plastföremål, folie eller maträtter på den heta ytan eftersom detta skadar
hällen.
Rengöring av ugnen
VARNING
Vid rengöring får inte någon ugnsfunktion vara vald och ugnen måste vara kall.
Ugnsstegarna bör tas ut för att underlätta rengöring.
Katalytisk emalj
Den katalytiska emaljen på ugnsväggar och tak är porös och har en viss självrengörande
effekt. Ugnens botten består däremot av en jämn och betydligt hårdare emalj så att du kan
skrapa bort spill med t.ex. en stekspade.
VARNING
Ugnen blir het när den används. Håll barn under uppsikt.
Smuts på emaljen bränns delvis bort när ugnen används. Om emaljen blir fläckig, bränn ur
ugnen vid den högsta temperaturen med över/undervärme i 30–60 minuter. Envisa fläckar
av t.ex. fett får du bort så här:
1. "Dränk in" katalysemaljen med handdiskmedel och hett vatten. Använd en nylonborste
på fläckarna. Låt stå en timme.
2.
Sätt sedan på över/undervärme
och den högsta temperaturen.
3. Stäng av ugnen efter tre timmar.
Skötsel och rengöring
15
VARNING
Använd inte ugnsspray eller rengöringsmedel med slipeffekt. Använd aldrig ugnsrengö-
ringsmedel eller vassa föremål på katalysemaljen. Katalysemaljen kan skadas.
Den släta emaljen
Gör så här om ugnens botten är mycket smutsig:
1. Spill som sitter fast kan du lossa med en stekspade eller liknande.
2. Stryk med en svamp ut mild såpa på ugnsbotten.
3.
Stäng luckan. Sätt ugnen på 100 °C Över/Undervärme
i cirka 10 minuter.
4. När ugnen har kallnat, tvätta den med rent vatten och, vid behov, gnid försiktigt med
tvålull. Torka torrt.
Ugnsluckans glas
VARNING
Använd inte ugnsluckan som fotstöd.
Ugnsluckan består av två delar med värmereflekterande glas för att ge en lägre yttempe-
ratur. De inre glasskivorna kan tas bort för rengöring.
Rengöring mellan glasskivorna
VARNING
Var försiktig så att du inte skadar luckglaset. Sprickbildning i kanterna kan leda till att det
går sönder efter några uppvärmningar.
VARNING
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt eller vassa metallskrapor för att rengöra
ugnsluckans glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin tur kan leda till att glaset
spricker.
Var försiktig då du stänger luckan när glasskivorna är borttagna eftersom luckan då är
betydligt lättare.
Demontering av glasskivor
1. Ta tag i den övre glasskivans nedre kant
och skjut mot fjädertrycket i riktning mot
ugnsluckans handtag tills det är fritt ned-
till (1).
2. Lyft upp glasskivan en aning nedtill och
dra ut den (2).
Montering av glasskivor
1
2
16
Skötsel och rengöring
1. För in den övre glasskivan diagonalt upp-
ifrån i glashållaren på handtagets sida (1).
2. Sänk ned glasskivan. Lägg glasskivan mot
fjädertrycket på handtagets sida framför
fasthållningsprofilen på luckans under-
kant och skjut in den under fasthållnings-
profilen (2). Glasskivan måste sitta fast
ordentligt!
Tillbehör
Rengöring av tillbehör
Rengör plåtar, långpanna och övriga delar med varmt vatten och diskmedel. Skölj och torka
torrt.
Ugnsstegar
Du kan ta bort ugnsstegarna på båda sidorna för att förenkla rengöringen av sidoväggarna.
Demontering av ugnsstegarna
Dra först bort stegen från ugnens vägg (1) och
frigör den sedan baktill (2).
Montering av ugnsstegarna
Obs! Styrtapparnas avrundade ändar skall peka
framåt!
1
2
2
1
Skötsel och rengöring
17
För att sätta tillbaka stegen på plats, lås den baktill
(1) och för sedan in framkanten och tryck på plats
(2).
Ugnsbelysning
VARNING
Risk för elektriska stötar! Innan du byter glödlampa:
Stäng av ugnen.
Koppla loss spisen från elnätet.
För spisar med nätkabel, lossa stickkontakten från eluttaget.
För övriga spisar, slå ifrån strömmen med huvudströmbrytaren.
Lägg en trasa på ugnsbotten som skydd för glödlampan och lampglaset.
Byte av ugnslampan / rengöring av lampglaset
1. Ta bort lampglaset genom att vrida det
moturs och rengör det.
2. Vid behov:
Ersätt med en värmetålig ugnslampa:
40 watt, 230 volt, 300 °C.
3. Sätt tillbaka lampglaset på plats.
1
2
18
Skötsel och rengöring
Förvaringslåda
VARNING
Förvara inte kemikalier eller rengöringsmedel i förvaringslådan. Stå inte i förvaringslådan
eller på handtaget.
1. Töm lådan och drag ut den till "stopp".
2. Ta tag i handtaget, lyft uppåt och lådan går fri från spärren i bakkanten.
3. Drag ut lådan helt.
Efter rengöring, placera lådans hjul på konsolerna. Skjut in lådan. Lyft upp den något den
första biten så att hjulen inte fastnar i den främre spärren.
Vad ska jag göra om...
Gör aldrig ingrepp i spisen som kan skada person eller produkt. Nedan följer förslag på vad
du själv kan göra om något problem uppstår. Kontakta vår serviceavdelning om du behöver
hjälp.
Problem Åtgärd
Spisen får ingen ström Kontrollera att:
alla säkringar är hela
stickkontakten sitter ordentligt i eluttaget
jordfelsbrytaren inte har utlösts
Spisen fungerar inte Kontrollera att funktionslåset inte är aktive-
rat
Det tar för lång tid att koka/steka Kontrollera att du har valt ett lämpligt kokkärl
med god värmeledningsförmåga
Ugnsbelysningen fungerar inte Byt ut glödlampan
Lucklåset fungerar inte Aktivera låsfunktionen
Tekniska data
Produktens bredd 596 / 696
mm
Ugn
Effekt
Produktens djup 595 mm Takelement 1000 W
Produktens höjd 900 mm Undre värmeelement 1000 W
Energiklass A Grillelement 1900 W
Bakplåtens yta (cm
2
)
1488 Ringelement 2400 W
Keramikhäll
Effekt
140 mm "Hi-Light" vär-
meelement
1200 W
210 mm "Hi-Light" vär-
meelement
2300 W
Vad ska jag göra om...
19
120 mm "Hi-Light" vär-
meelement
800 W
180 mm "Hi-Light" vär-
meelement
1800 W
Med reservation för ändringar. Denna spis uppfyller kraven enligt EG-direktiv 89/336/EEG
och 73/23/EEG.
Tillgängligheten till ett värmeelement varierar beroende på produkternas specifikationer.
Installation
VARNING
Alla ingrepp på spisen måste utföras av en behörig fackman. Spisen är tung. Kanter och
hörn som du vanligtvis inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd handskar när
du flyttar spisen.
Vid leverans är spisen anpassad till en bänkhöjd på 900 mm. En 60 cm bred spis har fast
sockel och en 70 cm bred spis har teleskopsockel. Höjden kan ändras så att spisen passar
en bänkhöjd från 848 upp till 933 mm. Var noga med att inte blockera ventilationsutgång-
arna (bakom spisen och högst upp bakom kåpan) när du placerar spisen. Spisen får ej skjutas
in under t.ex. en kakelkant eller liknande. Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta på
båda sidor om spisen.
Se till att spisens nätkabel inte kommer i kläm när spisen flyttas.
Justera sockelns höjd
Om du vill ändra sockelns höjd, läs först igenom följande punkter innan du börjar.
1. Lägg ned spisen försiktigt (se bild). Använd
t.ex. frigolit från emballaget som skydd
mellan golvet och spisen. Tänk på att läg-
ga ett skyddande underlag under spissi-
dornas nedre bakre hörn för att skydda
golvet.
2. Lossa de fyra skruvarna A (se bild). Dra ut
den inre basen en bit om du endast vill
ändra höjden. Dra i konsolerna på vilka
hjulen och fötterna är monterade. Var
försiktig, det finns vassa kanter under
spisen.
3. Skruva åter i skruvarna A i något av hålen
för en bänkhöjd på 850 till 920 mm. Av-
ståndet mellan hålen varierar mellan 7
och 14 mm (se bild A).
4. Ställ upp spisen och anslut den till elut-
taget. Skjut in spisen på plats och kontrollera att den står helt i våg innan du monterar
säkerhetsutrustningen.
A
A
A
A
920
850
14
14
14
14
7
7
20
Installation
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Husqvarna QSG6104 400V Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för