4
3
2
1
Varning Placera inte kokkärl direkt på
ugnsbotten.
Varning För att undvika överhettning
skall kåpan vara öppen vid tillagning eller
grillning i ugnen.
Varning Placera inte föremål eller
kokkärl direkt på ugnsbotten och täck
inte några delar med aluminiumfolie vid
tillagning, eftersom detta kan orsaka en
värmeuppbyggnad som kan påverka
bakresultatet och skada ugnens emalj.
Placera alltid pannor, värmebeständiga
kärl och aluminiumformar på gallret.
Kondensation och ånga
Ugnen har ett exklusivt system som ger en
naturlig luftcirkulation och konstant återan-
vändning av ånga. Detta system gör det möj-
ligt att ångkoka maten och hålla rätterna mju-
ka inuti och knapriga utanpå. Dessutom re-
duceras tillagningstiden och energiförbruk-
ningen till ett minimum. Under tillagning kan
ånga bildas som strömmar ut när ugnsluckan
öppnas. Detta är helt normalt.
Varning Håll dig dock på avstånd från
ugnen när du öppnar ugnsluckan under
tillagning, eller när maten är klar, så att
du inte står i vägen för den ånga eller
värme som kan strömma ut när luckan
öppnas.
När livsmedel värms upp produceras
ånga på samma sätt som en kokande
kastrull gör. När ånga kommer i kontakt
med luckans glas kondenseras den och
vattendroppar bildas.
Förvärm ugnen innan mat placeras i ugnsut-
rymmet för att minska kondensationen. En
kort förvärmning av ugnen (cirka 10 minuter)
är då nödvändig innan du startar tillagningen
av maten. Vi rekommenderar att torka bort
kondens efter varje användning av ugnen.
Kokkärl
• Använd ugnssäkra kärl som tål tempera-
turer på 230
°
C.
• Bakplåtar, ugnskärl etc. bör inte placeras
direkt mot gallret som täcker fläkten på
baksidan i ugnsutrymmet, eller sättas på
ugnsbotten.
• Använd inte plåtar som är större än 30 cm
- 35 cm (12 in - 14 in) eftersom de stör
cirkulationen av värme och kan påverka
funktionen.
Kärls påverkan på tillagningsresultatet
Kokkärl och formar varierar i tjocklek, led-
ningsförmåga, färg, etc. vilket påverkar hur
de leder värme till livsmedlet i dem.
A : Aluminium, lergods, ugnsformar av glas
och blanka kärl minskar tillagning och bry-
ning av botten.
B : Emalj, anodiserat aluminium, aluminium
med teflonbeläggning och färgade utsidor
samt mörka, tunga kärl påskyndar tillagning-
en och bryning av botten.
Tillagning av fisk och kött
Du kan placera livsmedel i ugnssäkra formar
eller direkt på gallret. Glöm inte i detta fall att
placera långpannan med lite vatten på första
nivån nerifrån. Långpannan förhindrar att
smält fett faller ner på ugnsbotten.
Ljust kött, kyckling och fisk behöver i allmän-
het tillagas på medelhög temperatur (mellan
150
°
C och 175
°
C). Om du skall tillaga rött
kött (lätt brynt på utsidan och lagom tillagat
inuti), rekommenderas en högre temperatur
(mellan 200
°
C och 230
°
C) en kort tid.
Bakning
Kakor gräddas vanligtvis på medelhög tem-
peratur (mellan 150
°
C och 200
°
C).
En kort förvärmning av ugnen (ca. 10 minu-
ter) rekommenderas vid tillagning och bak-
ning. När tillagningen har startat, håll ugns-
luckan stängd under hela tillagningstiden,
kontrollera förloppet genom ugnsluckans
glas.
electrolux 9