ELEKTRO HELIOS SN6400/4 Användarmanual

Typ
Användarmanual
SN 6400
BRUKSANVISNING
SPIS
2
Viktig säkerhetsinformation
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis på samma sätt som den gamla. Läs
därför genom hela instruktionsboken innan du börjar använda spisen. Lägg speciellt märke till varningar som är
märkta med
. Om du använder och sköter din spis på rätt sätt kommer du att ha lång glädje och nytta av den.
Spisen är avsedd för normal hushållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om
spisen säljs eller överlåts på annan person.
Barn
Det bör finnas en arbetsyta på minst 40 cm på båda
sidor om spisen. Alternativt kan spisen installeras med
en vägg eller ett högskåp på den ena sidan och en
avställningsyta på den andra.
Håll barn under uppsikt. Plattor, ugn och kokkärl blir
mycket varma under matlagningen och förblir varma under
en tid. Beröring kan ge brännskador.
Denna produkt är inte avsedd att använda av barn eller
andra personer vars fysiska, känslomässiga eller mentala
status eller brist på erfarenhet och kunskap förhindrar
dem från att använda produkten säkert. Översikt eller
instruktion av en ansvarig person är nödvändigt för att
säkerställa säker användning av produkten.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig elektriker. Arbete
utfört av lekman kan skada spisen och kan leda till skada
på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du normalt inte
kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd handskar
när du flyttar spisen.
Spisen är avsedd att placeras direkt på golvet.
Om du avser att placera den på en sockel - se till att den
står stadigt och är väl förankrad.
Användning
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett, paraffin eller
annat lättantändligt utan tillsyn. Vid eventuell brand ska
du stänga av alla spisvred och fläkten. KVÄV ELDEN
MED ETT GRYTLOCK, använd aldrig vatten.
Endast kärl som är avsedda för spisplattor får användas
på dessa. Endast ugnsfasta formar och behållare får
användas i ugnen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte används.
Alla vred ska vara nollställda.
Ugnar blir mycket heta under användning och fortsätter att
vara varma länge efteråt. Var försiktig och se till att du inte
kommer åt värmeelementen inuti ugnen.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan under tillagning, eller när maten är klar,
så att du inte står i vägen för den ånga eller värme
som kan strömma ut när luckan öppnas.
Rengöring
Håll plattor och ugn rena. Fett och spill osar rejält vid
uppvärmning och medför i värsta fall risk för brand.
Var försiktig så att du inte skadar ugnsluckans glas när
du rengör luckan. Små sprickor i kanterna kan leda till
att hela rutan spricker efter några uppvärmningar.
Vid rengöring med sprayprodukter, se till att inte spraya
på elementen eller på termostatsensorn.
Det är absolut förbjudet att rengöra ugnen med hjälp av
en högtryckstvätt.
Vid rengöring av luckans glas får inga repande
rengöringsmedel, svinto eller den gröna Scotch-Brite
användas eftersom dessa kan ge repor i glaset.
Underhåll och service
Nollställ samtliga vred innan du byter glödlampa.
Service och reparation bör utföras av ett av leverantören
godkänt företag. Använd endast originalreservdelar.
Skrotning av produkten
När det är dags att skrota spisen bör du se till att inga
olyckor kan inträffa. Se till att nätsladden är ordentligt
skild från strömförsörjningen (dra ut kontakten eller få
spisen avlägsnad från väggen på lämpligt sätt) och kapa
sedan ledningen så nära spisens bakstycke som möjligt.
Kontakta kommunen för att ta reda på var du kan lämna
in spisen.
Symbolen
på produkten eller emballaget anger att
produkten inte får hanteras som hushållsavfall. Den skall
i stället lämnas in på uppsamlingsplats för återvinning av
el- och elektronikkomponenter. Genom att säkerställa att
produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till att förebygga
eventuellt negativa miljö- och hälsoeffekter som kan
uppstå om produkten kasseras som vanligt avfall. För
ytterligare upplysningar om återvinning bör du kontakta
lokala myndigheter eller sophämtningstjänst eller affären
där du köpte varan.
Svenska
3
Innehåll
Till användaren
Till installatören
Viktig säkerhetsinformation 2
Vreden och kontrollamporna 4
Plattorna 4
Ugnen 5
Före första användning 6
Så här använder du 6
Ugnen 7
Använda ugnen 8
Stek-/bakningstabeller 10
Grillning 11
Så här sköter och rengör du 12
Råd och tips: Vid praktiska problem 15
Råd och tips: Vid tekniska problem 16
Uppackning 17
Garanti/Kundtjänst 20
Europa-Garanti 20
Tekniska uppgifter 17
Installation 18
Elektrisk anslutning 19
Denna apparat uppfyller följande EU-direktiv:
2006/95 (lågspänningsdirektiv) – 93/68
(generella direktiv) – 89/336 (direktiv om
elektromagnetisk kompatibilitet), gällande
version
Användning av
bruksanvisningen
Följande symboler används i bruksanvisningen för att göra
den mer överskådlig:
Säkerhetsinformation
Beskrivning av arbete steg för steg
Råd och tips
Miljöinformation
))
))
)
4
Spisen har 4 plattor. De plattor som är märkta med en
röd prick är så kallade snabbplattor som värms upp extra
snabbt. Den röda markeringen försvinner efter en tid.
Vreden och kontrollamporna
1. Vred för plattor
2. Funktionsvred för ugn
3. Ugnstermostat
4. Kontrollampa för ugnstermostat
5. Kontrollampa som visar om någon funktion är på
Plattorna
1
23
5
4
5
Ugnen
Information om hur du kan använda funktionerna hittar
du i kapitlet ”Så här använder du”.
Du kan välja mellan följande funktioner:
traditionell ugn
undervärme
övervärme
grill
Ugnen är emaljerad. Ugnsluckan består av en inre och
en yttre del. Den yttre delen, ugnsluckan, kan du enkelt
ta av och rengöra (se kapitlet ”Så här sköter och rengör
du”).
Termostatvred
Med termostatvredet, som vrids medurs, väljs en
temperatur mellan 50°C och 250°C.
Termostatlampa (°C)
När ugnstemperatur har valts, tänds denna lampa och
fortsätter att lysa tills ugnen har uppnått vald temperatur.
Därefter tänds och släcks lampan samtidigt med
termostaten som en indikation på hur temperaturen hålls.
Kontrollampa
Denna lampa börjar lysa när ett värmeelement tänds.
Förvaringslådan
Under ugnen finns en förvaringslåda för spisens tillbehör.
Du öppnar lådan genom att ta tag mitt på handtaget och
lyfta en aning uppåt. Dra sedan ut lådan.
Säkerhetsutrustningen
KASTRULLSKYDDET (extra tillbehör) monteras för att
göra det svårare för barn att komma åt t.ex. en het
kastrull.
LUCKSPÄRREN gör det svårare för barn att öppna ugns-
luckan.
Tryck spärren uppåt när du skall öppna ugnsluckan.
Termostatved
Funktionsvred för ugnen
6
Plattorna
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid
eventuell brand ska du stänga av alla spisvred och
fläkten. KVÄV ELDEN MED ETT GRYTLOCK,
använd aldrig vatten.
Vreden för plattorna har fasta lägen som går från 1 till 6.
Position 6 är varmast. Du kan vrida vreden åt bägge håll.
När du slår på en platta tänds den röda kontrollampan
på spisen.
Vanligtvis kan du börja med att ha vredet på högsta läget
och sedan fortsätta med lägre temperatur. Du kommer
snart att lära dig vilka inställningar som passar bäst för
olika kärl, mängder och innehåll. Använd om möjligt lock
för att minska energiförbrukningen. Glöm inte att stänga
av spisen!
Välja ett lämpligt kärl
För att spara både tid och ström bör bottnen på kastruller
och stekpannor vara:
- minst lika stor som plattan. Om bottnen är mindre än
plattan kommer eventuellt överkok snabbt att brännas
fast på plattan.
- lätt konkav (inåtböjd) eftersom den planas ut vid
uppvärmning.
Aluminium har god värmeledningsförmåga, men kan
lämna silverliknande fläckar på plattorna. Dessa går bort
vid rengöring.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en
modell av rostfritt stål som har sandwichbotten, dvs. en
botten med lager av olika metaller.
Rengör tillbehören
Rengör plåtar mm i varmt vatten och handdiskmedel. Skölj
och torka torrt.
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt! Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången måste den
brännas av.
1. Sätt vredet på högsta temperatur. Ugnsluckan ska
vara stängd.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när de ”nya” lukterna
är borta.
3. Tvätta av ugnen och luckans insida med varmt vatten
och handdiskmedel. Torka torrt.
Så här använder du:
Före första användning:
7
Lägg aldrig aluminiumfolie, plåtar eller formar direkt
på ugnens botten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning, håll barn under uppsikt.
Vide temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av t.ex.
pizza på en plåt finns det risk att den slår sig (blir skev).
Plåten återgår till sin ursprungliga form när den kallnar.
Ugnen har följande funktioner:
traditionell ugn – tak- och bottenelement
inkopplade
undervärme – bottenelement inkopplat
övervärme – takelement inkopplat
grill – grillelement inkopplat.
För samtliga funktioner tänds den gula kontrollampan
när ugnen värms upp, och lampan slocknar när inställd
temperatur uppnåtts (tänds och släcks när termostaten
slår till och från).
Placering i ugnen
Ugnen har 4 nivåer (se fig.).
Ugnen
4
3
2
1
8
Använda ugnen
All matlagning ska ske med stängd ugnslucka.
Ugnen är utrustad med ett exklusivt system som skapar
en naturlig luftcirkulation och en konstant återcirkulation
av ånga. Detta system gör det möjligt att ångkoka maten
och hålla rätterna mjuka inuti och knapriga utanpå.
Dessutom reduceras tillagningstiden och
energiförbrukningen till ett minimum. Under tillagningen
kan ånga bildas som strömmar ut när ugnsluckan öppnas.
Detta är helt normalt.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan under tillagning, eller när maten är klar,
så att du inte står i vägen för den ånga eller värme
som kan strömma ut när luckan öppnas.
Traditionell ugn
Ställ funktionsvredet på önskad symbol ( ), och
termostatvredet på önskad temperatur. Om det krävs mer
värme från tak- eller bottenelementen kan plåten flyttas
upp eller ner, eller också kan funktionsvredet ställas på
(endast övervärme) eller (endast undervärme).
Grillning
Ställ funktionsvredet på önskad symbol ( ), och
termostatvredet på önskad temperatur.
Vid grillning av kött eller fisk ska du pensla bitarna med
lite olja och placera dem direkt på gallret. Rätt nivå i
ugnen beror på bitarnas tjocklek. Kom ihåg att placera
ugnspannan i falsen längst ner och med lite vatten i.
Detta motverkar rökbildning och obehaglig lukt.
ANVÄND ALLTID grytlappar när du hanterar en
varm ugn.
Temperaturen inne i ugnen kan bli så hög som 230°C.
Använd alltid ugnsfasta formar och fat i ugnen.
Obs! - Placera aldrig några föremål direkt på
ugnsbotten och täck inte ugnsbotten med
aluminiumfolie under matlagningen eftersom detta
kan skada ugnens emaljytor och maten du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och aluminiumfolie
på något av ugnens hyllplan.
Tillredning med olja eller fett måste ske under
konstant övervakning eftersom denna typ av mat kan
fatta eld vid alltför kraftig uppvärmning.
Av samma orsak måste du vara försiktig när du ska
sätta in eller ta ut mat ur ugnen så att olja och fett inte
droppar ner på ugnens botten. Om detta ändå sker
bör du rengöra ugnen noga för att slippa obehaglig
lukt eller rökutveckling.
När maten värms upp bildas ånga, på samma sätt som
när du kokar vatten. När ångan kommer i kontakt med
ugnsglaset kondenseras den och bildar droppar på glaset.
Detta är helt normalt, och innebär inte att det är något fel
på ugnen.
Vi rekommenderar att du torkar bort eventuell kondens
efter varje användningstillfälle.
9
Råd och tips vid tillagning av
fisk och kött
Kött kan placeras antingen i en ugnsfast form eller direkt
på ugnsgallret. Om du lägger köttet direkt på gallret måste
du komma ihåg att placera långpannan i den nedersta
falsen med lite vatten i. Långpannan hindrar att fett droppar
ner på ugnens botten.Vitt kött, fågel och alla typer av
fisk tillagas i allmänhet i medeltemperatur (mellan 150-
175°C). Om du vill ha en rostbiff (fransk) med röd eller
rosa snittyta är en lägre temperatur (125°C) och längre
stektid att rekommendera.
Råd och tips vid bakning
Kakor bakas ofta i medeltemperatur (150-200°C).
Förvärmning av ugnen (ca. 10 minuter) rekommenderas
vid bakning av kakor. När du väl satt in kakorna/bullarna
i ugnen ska luckan hållas stängd under hela
tillagningstiden. Bakningen kan följas genom
ugnsluckans glasruta.
Råd och tips vid grillning
När du grillar kött eller fisk ska gallret smörjas med lite
olja och sedan kan maten placeras direkt på gallret.
Under grillningen kommer värmen endast från det övre
grillelementet. Därför behöver du tänka på att anpassa
nivån i ugnen efter köttets eller fiskens tjocklek.
Kom ihåg att placera en långpanna i den nedre falsen
med lite vatten i.
Obs! - Placera aldrig några föremål direkt på
ugnsbotten och täck inte ugnsbotten med
aluminiumfolie under matlagningen eftersom detta
kan skada ugnens emaljytor och maten du
tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och
aluminiumfolie på något av ugnens hyllplan.
Obs! - Var försiktig när du sätter in och drar ut
gallret och långpannan så att inte
ugnsutrymmets emaljerade yta skadas.
Innertemp. °C
Kött
Rostbiff, blodig 50-55
Rostbiff/ nötstek, röd 55 - 60
Rostbiff/nötstek, rosa 65
Nötstek, genomstekt 70 - 75
Skinkstek, fläskstek 80
Karré med ben 85
Rimmad skinka i folie 73 - 75
Lamm/kalvstek, rosa 70
Lamm/kalvstek, genomstekt 75
Köttfärslimpa 75-80
Fågel
Hel kyckling 85
Kyckling/kalkonbröst, filé 75
Kalkon, hel eller halv 90
Fisk
Hel fisk ca 1 kg (gös, torsk) 65
Hel lax / sida, ca 1 kg 58
Se till att spetsen på en stektermometern ligger
mitt i köttet / fisken, inte i ett fettparti eller mot ben.
10
Stek-/bakningstabeller
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
Temp.
Kakor
Tung sockerkaka 1 160 60 ~ 80 I kakform
Äpplekaka 1 180 40 ~ 60 I form
Tårtbotten 2 175 30 ~ 40
Fruktkaka 1 175 45 ~ 60 I kakform
Lätt sockerkaka 1 175 35 ~ 45 I kakform
Mjuk pepperkaka 1 170 40 ~ 60 I kakform
Tunga muffins 2 175 25 ~ 35
På bakplåt
Maränger 2 100 90 ~ 120 På bakplåt
Lätta muffins 2 200 15 ~ 25 På bakplåt
Bröd och pizza
1000 Tunga limpor 1 190 40 ~ 60 1-2 st
500 Formbröd 1 190 30 ~ 45 I form
250 Panpizza 1 210 15 ~ 30
I långpanna
Portionsbröd 2 190 12 ~ 20 På bakplåt
Vetebullar 2 225 9 ~ 15 På bakplåt
Maträtter
Potatisgratäng 2 200 45 ~ 60 I ugnsfast form
Quiches 1 200 35 ~ 45 I ugnsfast form
Lasagne 2 180 45 ~ 60 I ugnsfast form
Cannelloni 2 200 40 ~ 55 I ugnsfast form
Kött
1200 Fläskstek 2 175 100 ~ 130
I form på galler
1000 Kalvstek 2 175 90 ~ 120 I form på galler
1500 Engelsk rostbiff
lätt röd 2 210 50 ~ 60
I form på galler
rosa 2 210 60 ~ 70 I form på galler
genomstekt 2 210 70 ~ 80 I form på galler
1200 Lamm 2 175 110 ~ 130 Lår
1000 Kyckling 2 190 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 180 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 120 ~ 150 Hel
3000 Gås 2 175 150 ~ 200 Hel
1500 Hare 2 190 150 ~ 200 I delar
Köttfärslimpa 2 175 90 ~ 110
I form
Fisk
1200 Foreller, hel fisk 2 190 30 ~ 40 3-4 fiskar
1500 Fiskfiléer, i skivor 2 190 25 ~ 35 4-6 filéer
Traditionell tillagning
KOMMENTARER
VIKT
(GRAM)
TYP AV RÄTT
OBSERVERA:
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att höja eller sänka denna
temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
Fals
4
3
2
1
°C
Traditionell matlagning och tillagning
Tillagning
tid
minuter
11
Entrecôte 4 800 3 250 12~15 12~14
Biffar 4 600 3 250 10~12 6~8
Korv 8 3 250 12~15 10~12
Fläskkotletter 4 600 3 250 12~16 12~14
Kycklinghalvor 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebab 4 3 250 10~15 10~12
Kycklingbröst (filé) 4 400 3 250 12~15 12~14
Fisk (filéer) 4 400 3 250 12~14 10~12
Varma mackor 4-6 3 250 5~7
Rostat bröd 4-6 3 250 2~4 2~3
Grillning
Ovansida
°C
temp.
Vikt
Undersida
Grillning
4
3
2
1
TYP AV RÄTT
Fals
Tillagningstid
minuter
Mängd
OBSERVERA:
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att höja eller sänka denna
temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
12
Allmänt
Spisen rengör du enklast med en ren trasa, varmt vatten
och lite handdiskmedel. Använd aldrig stålull eller andra
repande medel som kan skada emaljen, utom till vissa
delar av spisen som ibland kan behöva en grovrengöring.
Vilka de är och hur du gör kan du läsa om nedan.
Plattorna
Om plattan är mycket smutsig och fet överförs
värmen mindre effektivt till kärlet. Det är bäst att
ta bort allt spill omedelbart. Du bör i all synnerhet
städa bort socker och sockerhaltiga överkok (t.ex.
sylt) omedelbart eftersom det annars bränner fast
på plattorna.
Inbrända överkok och fläckar
1. Ta bort överkok som bränt fast. Rengör plattan
ordentligt med skurmedel och svamp.
2. Skölj med svamp och rent vatten.
3. Övrig smuts och fläckar kan brännas bort. Detta görs
för EN TOM platta i taget.
3a. Ställ vredet på maxläge och stäng av efter ca. 6
minuter. Plattan blir mycket varm, och får inte
lämnas utan tillsyn.
3b. När plattan har svalnat kan du rengöra den med en
fuktig svamp.
4. Torka torrt.
Ugnen
Om ugnen är mycket smutsig:
1. Använd en stekspade eller liknande för att ta bort spill
som sitter fast.
2. Använd en ren svamp för att stryka ut mild såpa på
ugnens botten, sidor och bakre vägg (inte i taket).
3. Stäng luckan. Sätt ugnen på 100° C och över-/
undervärme i ca. 10 minuter.
4. När ugnen har svalnat tvättar du rent emaljytorna med
vatten. Om ugnen är extremt smutsig rekommenderar
vi att du använder ugnsrengöringsmedel som du kan
köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Torka av ytan.
Förvaringslåda
1. Lådan hänger på två konsoler, en på varje sida. Töm
lådan och dra ut den så långt det går.
2. Ta tag på båda sidor av lådan, så nära spisen som
möjligt.
3. Lyft lådan lätt uppåt, men bara så mycket att den går
fri från spärren.
4. Dra ut lådan (på konsolerna) och lyft ur den. Efter
rengöring sätter du lådan på konsolerna och skjuter
in den på plats igen.
Så här sköter och rengör du
Ugnslampa
Kontrollera att strömmen är frånkopplad
innan du börjar åtgärda ugnen.
Ugnslampor måste ha följande egenskaper:
a) tåla temperaturer på upp till 300 °C;
b) elektrisk spänning: 230 V - 50 Hz;
c)
elektrisk effekt: 15 W;
d
) sockel: E 14.
Byt lampa på följande sätt (se fig.):
a) Tryck in glaset och vrid det moturs.
b) Skruva ur den trasiga lampan.
c) Sätt dit den nya lampan.
d) Skruva dit glaset igen.
e) Anslut strömmen igen.
))
))
)
Kontrollamporna
Kontrollamporna har normalt lång livslängd. Kontakta
service om de slutar fungera.
13
Ugnslucka
Var försiktig så att du inte skadar luckglaset. Små
sprickor i kanterna kan leda till att hela rutan
spricker efter några uppvärmningar.
Borttagning av ugnslucka
Före rengöring kan ugnsluckan tas bort . Öppna
ugnsluckan i vågrät position. Fäll upp byglarna på de
båda luckgångjärnen bakåt mot luckan så långt som
går (A).
Stäng sakta luckan tills det tar stopp .
Lyft därefter luckan tills gångjärnen lossnar (B).
Sätta tillbaka ugnsluckan
Luckan sätts tillbaka i omvänd ordning:
Sätt tillbaka luckans gångjärn i öppningarna igen (C).
Kontrollera att gångjärnen sitter rätt och symetriskt.
Öppna sedan luckan långsamt.
Kontrollera därvid att luckans hörn inte ligger emot ramen
nertill.
Fäll slutligen byglarna framåt mot ugnen till låst läge (D).
Kontrollera långsamtatt luckan fungerar korrekt .
Varning:
Låt aldrig luckans gångjärnsspakar smälla igen.
Fjäderverkan kan i så fall leda till skador.
Inre rengöring av glasskivorna
Vid behov (vid nedsmutsning) kan ugnsluckan tas isär för
inre rengöring .
Varning: Var försiktig vid demontering och
rengöring; inuti kan det finnas skarpa kanter!
Lägg en kökshandduk under och lägg ugnsluckans
utsida på en plan yta. Lägg om möjligt inte luckan på
handtaget.
Tag bort de båda inre skruvarna (E), som sitter mellan
gångjärnen.
Lossa aldrig skruvarna på gångjärnen!
Sätt en träslev eller liknande mellan ramen och glasskivan
och lyft ramen lite uppåt(F).
Skjut därefter ramen mot luckhandtaget (G), för att skilja
delarna.
Rengör glasen.
Ihopmontering sker i omvänd ordning :
Sätt ramen med överkanten framåt på glasskivans
fästplåt (H) och rätta in den mot mitten (J), så att
skruvhålen stämmer överens.
Tryck därefter på ramen lätt, skjut tillbaka (I) tills den
snäpper in, och de båda styrplåtarna är täckta.
Sätt till sist tillbaka skruvarna (E).
14
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat för att göra det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen.
Fäst kastrullskyddet i hällens bakkant, se fig.
15
Råd och tips: Vid praktiska problem
Bröd och mjuka kakor blir
platta.
Bröd och kakor blir torra.
Bakverk/mat blir för mörka
Bakverk/mat blir för ljusa
PROBLEM ORSAK ÅTGÄRD
För låg ugnstemperatur. Bakverket
jäser upp, men sjunker sedan
samman.
Bröddegen har inte jäst rätt. Om du
låter bröd jäsa för länge kan det bli
platt.
För lite jäst eller bakpulver.
För varm fett-/vätskeblandning förstör
jästens verkan.
För lite vätska, för mycket mjöl eller
fel mjölsort kan ge torrt bröd.
För låg ugnstemperatur gör att
bakverket får stå inne längre för att bli
färdigt, och blir därmed torrt.
För hög ugnstemperatur gör att
bakverk och annan mat får en mörk
yta innan de är färdiga.
För hög placering i ugnen vid över-/
undervärme ger för mycket
övervärme. För låg placering ger
motsatt problem.
Aluminiumfolie, långpanna eller
bakformar i botten på ugnen hindrar
undervärmen.
Ljusa bakformar ger ljusare kakor än
mörka formar.
Kontrollera att du ställt in den
temperatur som rekommenderas i
receptet.
Degar bör jäsas dragfritt och i
rumstemperatur. Du kan testa
jäsningen genom att trycka ned den
lite lätt – fördjupningen ska försvinna
av sig själv.
Kontrollera att du har tagit den
mängd som anges i receptet.
Kontrollera alltid vätskans temperatur
innan du tillsätter jästen. För färsk
jäst gäller 37° C, för torrjäst 45-50° C.
Kontrollera i receptet att du har
använt rätt mjölsort och rätt mängd
vätska i förhållande till mjölmängden.
Kontrollera att du ställt in rätt
temperatur.
Kontrollera att du ställt in rätt
temperatur.
Kontrollera i receptet att du valt rätt
placering.
Låt inget stå på ugnens botten.
Byt ev. till mörkare formar.
16
Råd och tips: Vid tekniska problem
PROBLEM
Spisen fungerar inte.
Det tar lång tid att koka/steka.
Det tar lång tid innan plattan blir
varm.
Ugnslampan lyser inte.
ORSAK
Spisen får inte ström.
Olämplig kastrull eller stekpanna.
Vredet felinställt.
Lampan måste bytas.
ÅTGÄRD
Kontrollera säkringarna.
Observera: En säkring per fas.
Kontrollera att ev. jordfelsbrytare är
tillslagen.
Välj en kastrull eller stekpanna med
lätt konkav botten. Glas och porslin
(som kan användas på spis) har sämre
värmeledningsförmåga än t.ex.
aluminium.
Det är oftast bäst att låta plattan gå
med maximal värme tills önskad
temperatur uppnåtts. Sedan kan du
vrida ner värmen.
Byt lampa.
17
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador. Transport-
skador anmäler du omedelbart till återförsäljaren – kon-
takta dem. Emballaget kan återvinnas. Kontakta kom-
munen om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
Dessa tillbehör levereras med spisen:
- Emaljerade plåtar och långpanna
- Ugnsgaller
- Bruksanvisning
Uppackning
Tekniska uppgifter
Mått (mm)
bredd 600
höjd 900
djup 600
Volym (liter)
ugn 56
Effekt (ugn)
Över-/undervärme 1800 W
Undervärme 1000 W
Övervärme 800 W
Grill 1650 W
Ugnslampa
15 W
T
otal effekt (400 V-spis):
1815 W
Plattor
Storlek (mm) - effekt (W):
bakre vänstra 145 - 1000
bakre högra 180 - 1500
främre vänstra 180 - 2000
främre högra 145 - 1500
Total effekt (400 V-spis): 6000 W
TOTAL EFFEKT SPIS (400 V-spis): 78
15 W
Enhetsklass 2 underklass 1 och klass 1
18
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig elektriker.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du normalt
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar när du flyttar spisen.
Innan du installerar spisen bör du kontrollera att spisens
mått stämmer överens med din övriga köksinredning. Mät
därför arbetsbänkens höjd från golvet till bänkens
ovansida och sockeldjupet från vägg till sockelns fram-
kant (se illustrationen). Spisen kan även installeras intill
EN VÄGG eller ETT HÖGSKÅP.
Spisen levereras för att passa till en bänkhöjd på 900
mm och ett sockeldjup på 600 mm. Vid behov kan du ta
bort sockeln för att anpassa spisen till en bänkhöjd på
850 mm.
Kontrollera att nätkabeln inte kommer i kläm när du flyt-
tar spisen.
Ta bort sockeln – 85 cm höjd
1. Lägg ner spisen försiktigt med baksidan neråt. Använd
delar av emballaget som skydd mellan golv och spis.
2. Skruva loss de fyra justerbara fötterna ”A”.
3. Ta bort de fyra skruvarna på sockeln ”B”.
4. Ta bort sockeln.
5. Sätt tillbaka de justerbara fötterna.
6. Res upp spisen och se till att den står plant.
7. Du kan skaffa en lägre frontlist från butiken eller vår
serviceavdelning.
Nivåjustera spisen
Spisen har justerbara fötter i alla hörn. Fötterna kan juste-
ras (se fig.) för att anpassa spisen höjdledes efter
intillstående arbetsbänkar och för att få spisen att stå
plant.
Installation
A
B
19
Elektrisk anslutning
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig fackman.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt
leda till skada på person och/eller egendom.
Spis som levereras med sladd och stickpropp ska
anslutas till jordat vägguttag.
Inkopplingsalternativ för spisen framgår av skylten på
bakstycket. Anslutningseffekt och spänning finns angivet
på dataskylten (se spisens högra sida).
Jordkabeln skall vara 2-3 cm längre än kablarna för fas
och Nolla (blå).
OBS! Vid fast installation där anslutningen till elnätet ej
sker med stickpropp i vägguttag, måste allpolig brytare
monteras för att du ska kunna koppla bort spisen från
nätet.
Om sladden måste ersättas av en ny skall någon av
följande sladdtyper användas:
- H05 RR-F
- H05 RN-F
- H05 VV-F
- H05 V2V2-F (T 90)
- H05 BB-F
- H07 RN-F
20
Garanti/Kundtjänst
Sverige
Vid försäljning till konsument i Sverige gäller den svenska konsumentlagstiftningen. Kom ihåg att spara kvittot för even-
tuell reklamation. Har du frågor angående produktens funktion eller användning ber vi dig att kontakta vår konsument-
kontakt på tel. 0771- 76 76 76 eller via e-mail på vår hemsida [email protected]
Service och reservdelar
Vill du beställa service, installation eller reservdelar ber vi dig kontakta
Electrolux Service på tel. 0771 - 76 76 76 eller via vår hemsida på www.electrolux.se. Du kan även söka hjälp via din
återförsäljare.
Adressen till din närmaste servicestation finner du på vår hemsida www.electrolux.se eller Gula sidorna under rubrik
Hushållsutrustning, vitvaror och service.
Innan du beställer service, kontrollera först om du kan avhjälpa felet
själv.
Här i bruksanvisningen finns en tabell, som beskriver enklare fel och
hur man kan åtgärda dem. Observera, elektriska fel skall alltid åtgär-
das av certifierad elektriker.
Innan du kontaktar service, skriv upp följande enligt dataskylten:
Modellbeteckning ................................
Produktnummer ..................................
Serienummer .......................................
Inköpsdatum .......................................
Hur och när uppträder felet ?
För denna apparat gäller Electrolux garanti i alla de länder som är förtecknade i slutet av denna beskrivning, under den
period som anges i garantibeviset eller enligt respektive lands lagar. Om du flyttar från något av dessa länder till ett
annat av de länder som är förtecknade nedan följer garantin med apparaten under följande förutsättningar:
Garantin för apparaten börjar gälla från det datum då den inköptes vilket bevisas av ett gällande inköpsdokument
som har utfärdats av försäljaren.
Garantin gäller för samma period och i samma omfattning för material och arbete som gäller för denna typ av appa-
rat eller produktgrupp i det land du har flyttat till.
Garantin är personlig för den som köpte apparaten och kan inte överföras till en annan användare.
Apparaten har installerats och använts enligt Electrolux instruktioner och att den har använts för hushållsbruk, dvs
den har inte använts för kommersiella ändamål.
Apparaten har installerats enligt alla gällande bestämmelser i det nya landet.
Bestämmelserna i denna Europa-garanti påverkar inte dina rättigheter enligt gällande lagar i respektive land.
Europa-Garanti
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

ELEKTRO HELIOS SN6400/4 Användarmanual

Typ
Användarmanual