Electrolux EKC6001 Användarmanual

Typ
Användarmanual
bruksanvisning
brugsanvisning
Glaskeramikspis
Glaskeramisk komfur
EKC6001
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
Innehåll
Säkerhetsinformation 2
Produktbeskrivning 4
Tillbehör 5
Instruktioner för användning 5
Innan maskinen används första gången
7
Råd och tips 8
Underhåll och rengöring 12
Tekniska data 16
Installation 17
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinformation
Viktigt Du MÅSTE läsa dessa varningar
noga innan spisen installeras eller används.
Kontakta Electrolux Service om du behöver
hjälp.
Installation
Installationen skall göras enligt gällande
bestämmelser av en kompetent och kvali-
ficerad installatör.
Alla ändringar av elledningar som kan vara
nödvändiga för installationen av spisen
skall göras av en behörig elektriker.
Kontrollera spisen avseende transportska-
dor. Anslut aldrig en skadad spis. Kontakta
försäljaren om spisen har transportskador.
Det är farligt att ändra, eller försöka ändra,
denna spis egenskaper.
Undvik att installera spisen i närheten av
brandfarliga material (till exempel gardiner,
torkhanddukar, etc.).
Spisen är tung. Var försiktig när du flyttar
den.
Denna spis kan inte placeras på en sockel.
Tag bort allt förpackningsmaterial innan
spisen används.
Några delar skyddas av stötskyddande
plastfilm. Tag bort denna plastfilm innan du
börjar använda spisen och rengör delarna
med en mjuk duk och varmt vatten med
lite handdiskmedel.
Kontrollera att gas- och elförsörjningen
överensstämmer med angivelserna på
typskylten som sitter intill gasanslutnings-
röret.
Barnsäkerhet
Den här produkten inte avsedd att använ-
das av barn eller personer med nedsatt fy-
sisk, sensorisk eller mental förmåga, eller
om de har bristande erfarenhet och kun-
skap, om de inte övervakas och instrueras
av en person som ansvarar för att de kan
använda produkten på ett säkert sätt.
Denna spis är avsedd att användas av vux-
na. Låt inte barn leka med eller nära spi-
sen.
Spisen blir varm när den används. Håll
barn på avstånd tills den har kallnat.
Barn kan också skada sig själva genom att
de drar ner kokkärl från spisen.
Under användning
Spisen är avsedd för normal hushållsan-
vändning. Den är inte avsedd för kommer-
siell eller industriell användning.
Se till att det är god ventilation runt spisen.
Bristfällig lufttillförsel kan orsaka syrebrist.
Denna spis är inte ansluten till en anord-
ning som släpper ut förbränningsproduk-
ter. Den skall installeras och anslutas enligt
gällande installationsbestämmelser. Sär-
skild hänsyn skall tas till relevanta krav av-
seende ventilation.
När spisen används producerar den värme
och fukt i rummet där den har installerats.
Säkerställ att det finns ständig lufttillförsel,
att ventiler fungerar eller installera en spis-
kåpa med ventilationsslang.
När spisen används under lång tid bör ven-
tilationen förbättras genom att öppna ett
fönster eller öka hastigheten på utsug-
ningsfläkten.
2 electrolux
Om spisen har en kåpa är dess funktion att
skydda ytan från damm när den är stängd
och för att samla upp fettstänk när den är
öppen. Använd inte för andra ända-
mål .
Rengör alltid kåpan innan den stängs.
Låt brännarna kallna innan kåpan stängs.
Använd inte spisen om den har kontakt
med vatten. Använd inte spisen med våta
händer.
Kontrollera att kontrollvreden står i AV-läge
när spisen inte används.
Spisen blir het när den används. Var för-
siktig så att du undviker att vidröra värme-
elementen i ugnen.
Håll dig på avstånd från ugnen när luckan
öppnas för att låta ånga eller värme avle-
das.
Om andra elektriska apparater används,
kontrollera att sladdar inte kommer i kon-
takt med spisens varma ytor.
Ostabila eller missformade kokkärl skall
inte användas på brännarna eftersom
ostabila kokkärl kan välta och orsaka
olyckor.
Lämna inte spisen utan uppsikt vid tillag-
ning med olja eller fett.
Spisen bör alltid hållas ren. Avlagringar av
fett eller matrester kan orsaka brand.
Använd aldrig plastkärl i ugnen eller på
brännarna. Klä aldrig någon del av ugnen
med aluminiumfolie.
Kontrollera alltid att ugnens ventilation,
som sitter i mitten på hällens baksida, är
frilagd för att säkerställa ventilationen i
ugnsutrymmet.
Ömtåliga livsmedel, plastföremål och
sprayer kan påverkas av värmen och bör
inte förvaras över spisen.
Under lång tids användning och med hög
effekt kan förvaringslådan bli varm, förvara
därför inte lättantändligt material, till exem-
pel ugnsvantar, grytlappar, plastförkläde
etc. i lådan.
Ugnstillbehör som plåtar blir också varma,
var därför försiktig när dessa tas ur lådan
när ugnen är i drift eller fortfarande är varm.
Bara värmebeständiga föremål kan förva-
ras i lådan under ugnen. Förvara inte lät-
tantändligt material där .
Använd aldrig högtrycks- eller ångtvätt för
att rengöra spisen.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med
slipeffekt eller vassa metallskrapor för att
rengöra ugnsluckans glas eftersom dessa
kan repa ytan, vilket i sin tur kan leda till att
glaset spricker.
Service
Denna spis skall bara repareras eller under-
hållas av en auktoriserad tekniker och endast
original reservdelar skall användas.
Miljöinformation
Efter installationen skall förpackningsma-
terialet kasseras på ett säkert och miljö-
vänligt sätt.
När en gammal spis kasseras skall den
först göras obrukbar genom att klippa av
elkabeln.
Symbolen
på spisen visar att denna
produkt inte skall hanteras som hushålls-
avfall. Den skall istället lämnas till en sam-
lingsplats för återvinning av elektriska och
elektroniska material. Genom att avfall-
shantera denna spis korrekt hjälper du till
att förhindra negativa konsekvenser för
miljön och människors hälsa, vilket annars
kan bli följden av felaktig avfallshantering.
För mer information om återvinning av
denna produkt, kontakta de lokala myn-
digheterna, ortens sophanteringstjänst el-
ler butiken där produkten inhandlades.
Viktigt Spara denna bruksanvisning för
framtida behov och lämna den till en eventuell
ny ägare.
Viktigt Dessa instruktioner gäller bara i de
länder vars symbol finns på
bruksanvisningens omslag.
electrolux 3
Produktbeskrivning
Kontrollpanel
1 3 42
5
1 Kontrollvred för kokzonerna
2 Vred för ugnsfunktioner
3 Vred för ugnstermostat
4 Kontrollampa för ugnstermostat
5 Allmän kontrollampa
Ugnsutrymme
1
2
3
1 Grillelement
2 Ugnsbelysning
3 Ugnsstegar
Häll - allmän översikt
1
1 Restvärmeindikering
Varning Risk för brännskador på grund
av restvärme. När kokzonerna har
stängts av behöver de lite tid för att
kallna.
4 electrolux
Tillbehör
Långpanna
Den används för att samla upp vätska när
tillagning sker i den. Tag bort långpannan ur
ugnen om du inte använder den.
Bakplåt
Galler
Ett eller två, beroende på modell.
Alla tillbehör kan förvaras i lådan som sitter
under ugnsutrymmet.
Varning Vid tillagning kan lådan bli
varm.
Instruktioner för användning
Kontrollvred på hällen
Kokzonernas kontrollvred finns på kontroll-
panelen.
Högsta siffran på vredet representerar det
varmaste värmeläget och den lägsta den kal-
laste inställningen.
Förslag på korrekt inställning.
Läge Beskrivning
0 Av
Mycket lågt
Sjudning av grönsaker och
fisk
1 Lågt Kokning av potatis och sop-
pa
Lågt
Tillagning av stora mängder
livsmedel, stuvningar och
soppor
2 Medel Lätt stekning
Hög
Snabb stekning av kött eller
fisk
3 Snabb Snabb uppvärmning av fett
eller vatten
Kokzonernas kontrollvred
Kokzonernas kontrollvred bör ställas på max
(läge 3) en kort stund för att värma upp kok-
zonen, sedan ställs önskad inställning in.
Sätta på kokzonen , vrid respektive kon-
trollvred medurs till den önskade inställning-
en.
Restvärmeindikeringar
Hällen har fyra restvärmeindikeringar, en för
varje kokzon.
electrolux 5
Respektive indikering är tänd tills temperatu-
ren har sjunkit under 30
°
C, även efter att
kokzonen har stängts av.
När en kokzon sätts på kan den brumma
en kort stund. Detta är helt normalt och
påverkar inte hällens funktion.
Ugnsfunktioner
Med vredet för ugnsfunktioner kan ugnen
ställas in på önskad tillagningsfunktion.
För att välja en ugnsfunktion, vrid funktions-
vredet medurs till symbolen för den önskade
funktionen.
Funktion Beskrivning
Ugnen är avstängd
Normal tillagning
Värmen kommer från det övre och det nedre värmeelemen-
tet, vilket säkerställer en jämn värme i ugnsutrymmet.
Undervärme
Värmen kommer endast från det undre värmeelementet
Övervärme
Värmen kommer endast från det övre värmeelementet
Grill
Kan användas för grillning av små mängder
Varning Vid grillning i ugnen, låt luckan
vara öppen för att undvika överhettning.
Vred för ugnstermostat
Genom att vrida vredet för ugnstermostaten
medurs kan en tillagningstemperatur mellan
50°C och max väljas.
Kontrollampa för ugnstermostat
Kontrollampan för ugnstermostaten tänds
när kontrollvredet vrids. Kontrollampan är
tänd tills korrekt temperatur har uppnåtts.
Lampan tänds och släcks sedan omväxlan-
de för att visa att temperaturen upprätthålls.
Säkerhetstermostaten
Denna ugn är utrustad med en säkerhetster-
mostat. Om huvudtermostaten inte fungerar
korrekt, med överhettning av ugnen som
följd, kopplar denna säkerhetstermostat bort
strömmen från ugnen. Kontakta Electrolux
Service om detta händer. Du får inte under
några omständigheter försöka reparera spi-
sen själv.
Barnlås
Ugnen har ett barnlås vilket gör det omöjligt
för barn att öppna ugnsluckan.
Barnlåset fungerar när ugnsluckan är stängd.
Öppna ugnsluckan:
1. Stäng luckan
2. Tryck upp säkerhetsspärren och håll den
intryckt
3. Öppna luckan
6 electrolux
Stäng luckan utan att trycka på säkerhets-
spärren.
Om barnlåset inte behövs kan det tas bort
genom att skruva bort säkertskruven.
Ytterligare säkerhetsutrustning
KASTRULLSKYDD (extra tillbehör) kan mon-
teras för att göra det svårt för barn att nå till
exempel kokkärl på hällen.
Allmän kontrollampa
Den allmänna kontrollampan tänds när vre-
det för ugnsfunktioner och/eller vreden för
kokzonerna ställs in.
Innan maskinen används första gången
Varning Tag bort allt
förpackningsmaterial, både på in- och
utsidan av spisen, även reklametiketter
och skyddsfilm innan spisen används.
Rengör ugnens tillbehör noggrant innan
du använder ugnen för matlagning.
Bränna av den tomma ugnen
Före den första användningen skall ugnen
värmas upp utan livsmedel. Det kan hända
att du känner en obehaglig lukt från ugnen
medan värmningen pågår. Detta är helt nor-
malt.
1. Vrid ugnsfunktionsvredet till över/under-
värme
2. Ställ termostatvredet på max.
3. Öppna ett fönster för att ventilera
4. Låt ugnen vara på utan mat i cirka 45 mi-
nuter
Denna procedur skall upprepas med grill-
funktionen
i ca. 5-10 minuter.
Låt ugnen kallna när detta är genomfört,
rengör sedan ugnsutrymmet med en
mjuk duk och varmt vatten med lite
handdiskmedel.
Uppvärmning av kokzon
Hällens yta skall rengöras före den första
användningen. Avlägsna alla spår från
tillverkningen.
Viktigt Torka av glaskeramikytan och ramen
med en duk och varmt vatten med lite
handdiskmedel, torka sedan torrt.
1. Sätt ett kokkärl med vatten på alla kok-
zoner.
2. Sätt på kokzonerna med maximal inställ-
ning i ca. 10 minuter så att vattnet kokar.
3. Stäng av kokzonerna
Under denna tid kan det ryka från kok-
zonerna och en obehaglig lukt kan kän-
nas. Detta är helt normalt.
electrolux 7
Råd och tips
Använda glaskeramikhällen
Glaset är hårt och har härdats för att kunna
motstå värme, kyla och temperaturchocker.
Men som allt glas är det känsligt för slag. Stå
inte på glaskeramikytan.
Varning Om du upptäcker sprickor, skilj
spisen från elnätet för att undvika risken
för en elektrisk stöt och kontakta
Electrolux Service.
Varning Placera inga föremål som kan
smälta i närheten av hällen, till exempel
plast, aluminiumfolie.
Spara energi
Använd bara kokkärl och stekpannor med
jämn, plan botten
Placera kokkärl och stekpannor på kokzo-
nen innan den slås på
Använd, om möjligt, lock på kokkärl
Stäng av kokzonen några minuter innan
tillagningen är klar, för att utnyttja eftervär-
men
Restvärme kan användas för smältning
och för varmhållning av maträtter
Placera kokkärl och stekpannor mitt på
kokzonerna
Kokkärl och stekpannor
Kokkärl och stekpannor bör inte vara mindre
än kokzonen, och inte ha mer än 10-15 mm
större diameter än kokzonen.
Viktigt Använd bara kokkärl och stekpannor
med jämn, plan botten.
Botten skall alltid vara ren och torr. Tillaga
med lock.
Kontrollera att botten på kokkärl är jämn och
oskadad. Bottnar med gjutsömmar och vas-
sa kanter skadar glaskeramiken.
För att undvika att repa och skada glaskera-
miken bör kokkärl och stekpannor lyftas, inte
dras över ytan.
Kokkärl med aluminium- och kopparbottnar
kan ge upphov till metalliska missfärgningar
som är svåra, och ibland omöjliga att ta bort.
Varning Var försiktig vid stekning av
livsmedel i olja eller fett, eftersom
överhettade stänk lätt kan antändas.
Tillagning i ugnen
Varning Ha alltid ugnsluckan stängd när
ugnen används för matlagning. Håll dig
på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan. Låt inte luckan falla ned -
håll i luckans handtag tills luckan har
öppnats helt.
Håll alltid i mitten på handtaget när luck-
an öppnas.
Ugnsstegarna har fyra nivåer. Nivåerna räk-
nas nerifrån och uppåt, som visas på bilden
nedan.
8 electrolux
4
3
2
1
Varning Placera inte kokkärl direkt på
ugnsbotten.
Varning För att undvika överhettning
skall kåpan vara öppen vid tillagning eller
grillning i ugnen.
Varning Placera inte föremål eller
kokkärl direkt på ugnsbotten och täck
inte några delar med aluminiumfolie vid
tillagning, eftersom detta kan orsaka en
värmeuppbyggnad som kan påverka
bakresultatet och skada ugnens emalj.
Placera alltid pannor, värmebeständiga
kärl och aluminiumformar på gallret.
Kondensation och ånga
Ugnen har ett exklusivt system som ger en
naturlig luftcirkulation och konstant återan-
vändning av ånga. Detta system gör det möj-
ligt att ångkoka maten och hålla rätterna mju-
ka inuti och knapriga utanpå. Dessutom re-
duceras tillagningstiden och energiförbruk-
ningen till ett minimum. Under tillagning kan
ånga bildas som strömmar ut när ugnsluckan
öppnas. Detta är helt normalt.
Varning Håll dig dock på avstånd från
ugnen när du öppnar ugnsluckan under
tillagning, eller när maten är klar, så att
du inte står i vägen för den ånga eller
värme som kan strömma ut när luckan
öppnas.
När livsmedel värms upp produceras
ånga på samma sätt som en kokande
kastrull gör. När ånga kommer i kontakt
med luckans glas kondenseras den och
vattendroppar bildas.
Förvärm ugnen innan mat placeras i ugnsut-
rymmet för att minska kondensationen. En
kort förvärmning av ugnen (cirka 10 minuter)
är då nödvändig innan du startar tillagningen
av maten. Vi rekommenderar att torka bort
kondens efter varje användning av ugnen.
Kokkärl
Använd ugnssäkra kärl som tål tempera-
turer på 230
°
C.
Bakplåtar, ugnskärl etc. bör inte placeras
direkt mot gallret som täcker fläkten på
baksidan i ugnsutrymmet, eller sättas på
ugnsbotten.
Använd inte plåtar som är större än 30 cm
- 35 cm (12 in - 14 in) eftersom de stör
cirkulationen av värme och kan påverka
funktionen.
Kärls påverkan på tillagningsresultatet
Kokkärl och formar varierar i tjocklek, led-
ningsförmåga, färg, etc. vilket påverkar hur
de leder värme till livsmedlet i dem.
A : Aluminium, lergods, ugnsformar av glas
och blanka kärl minskar tillagning och bry-
ning av botten.
B : Emalj, anodiserat aluminium, aluminium
med teflonbeläggning och färgade utsidor
samt mörka, tunga kärl påskyndar tillagning-
en och bryning av botten.
Tillagning av fisk och kött
Du kan placera livsmedel i ugnssäkra formar
eller direkt på gallret. Glöm inte i detta fall att
placera långpannan med lite vatten på första
nivån nerifrån. Långpannan förhindrar att
smält fett faller ner på ugnsbotten.
Ljust kött, kyckling och fisk behöver i allmän-
het tillagas på medelhög temperatur (mellan
150
°
C och 175
°
C). Om du skall tillaga rött
kött (lätt brynt på utsidan och lagom tillagat
inuti), rekommenderas en högre temperatur
(mellan 200
°
C och 230
°
C) en kort tid.
Bakning
Kakor gräddas vanligtvis på medelhög tem-
peratur (mellan 150
°
C och 200
°
C).
En kort förvärmning av ugnen (ca. 10 minu-
ter) rekommenderas vid tillagning och bak-
ning. När tillagningen har startat, håll ugns-
luckan stängd under hela tillagningstiden,
kontrollera förloppet genom ugnsluckans
glas.
electrolux 9
Grillning
Vid grillning av kött eller fisk placeras detta
direkt på gallret efter att de har penslats med
lite olja.
Med grillfunktionen kommer värmen bara
från det övre elementet. Därför behöver du
justera nivån beroende på köttets eller fis-
kens tjocklek.
Kom alltid ihåg att sätta in långpannan med
lite vatten på nedre nivån.
Tillagningstider
Tillagningstiderna varierar beroende på livs-
medlets konsistens och volym. Vi föreslår att
du noterar resultatet och inställningar vid de
första tillagningarna i ugnen och använder
erfarenheterna för kommande tillagningar för
att erhålla samma resultat.
Endast erfarenhet gör att du kan göra lämp-
liga ändringar av värdena i tabellerna.
Tillagningstabell- Över/undervärme och
varmluftstillagning
Dessa tabeller är bara avsedda som vägled-
ning. Det kan vara nödvändigt att öka eller
minska temperaturen för att passa dina indi-
viduella önskemål.
Med lite experimentering och erfarenhet kan
du välja inställningar som passar dina per-
sonliga krav.
Tillagningstiderna i tabellen inkluderar
inte förvärmning. En kort förvärmning
(ca. 10 minuter) behövs före varje tillag-
ning.
Vikt (g)
Maträtt Över/undervärme
Tillagningstid
minuter
ANMÄRKNING
Nivå Tempe-
ratur.
°
C
Sockerkaka 2 170 45 ~ 60 I kakform på gallret
Mördeg 2 170 20 ~ 30 I kakform på gallret
Cheese cake 1 160 60 ~ 80 I kakform på gallret
Äppelkaka 1 180 40 ~ 60 I kakform på gallret
Strudel 2 175 60 ~ 80 I kakform på gallret
Sylttårta 2 175 30 ~ 40 I kakform på gallret
Fruktkaka 1 175 45 ~ 60 I kakform
Rulltårta 1 175 30 ~ 40 I kakform på gallret
Julkaka 1 170 40 ~ 60 I kakform på gallret
Russinkaka 1 170 50 ~ 60 I kakform på gallret
Småkakor 2 170 25 ~ 35 På bakplåt
Kex 3 190 15 ~ 25 På bakplåt
Maränger 2 100 90 ~ 120 På bakplåt
Bullar 2 190 12 ~ 20 På bakplåt
Bakverk: Choux 2 200 15 ~ 25 På bakplåt
1000 Franskbröd 1 190 40 ~ 60 2 stycken på bakplåt
500 Rågbröd 1 190 30 ~ 45 I brödform på gallret
500 Småfranska 2 200 20 ~ 35 6-8 på bakplåt
250 Pizza 1 200 15 ~ 30 På bakplatta på gall-
ret
Pastagratäng 2 200 40 ~ 50 I form på gallret
Grönsaksgatäng 2 200 45 ~ 60 I form på gallret
Quiche 1 200 35 ~ 45 I form på gallret
Lasagne 2 180 45 ~ 65 I form på gallret
10 electrolux
Vikt (g)
Maträtt Över/undervärme
Tillagningstid
minuter
ANMÄRKNING
Nivå Tempe-
ratur.
°
C
Cannelloni 2 200 40 ~ 55 I form på gallret
1000 Nötkött 2 190 50 ~ 70 På galler och lång-
panna
1200 Griskött 2 180 100 ~ 130 På galler och lång-
panna
1000 Kalvkött 2 190 90 ~ 120 På galler och lång-
panna
1500 Rostbiff röd 2 210 50 ~ 60 På galler och lång-
panna
1500 Rostbiff medium 2 210 60 ~ 70 På galler och lång-
panna
1500 Rostbiff grå 2 210 70 ~ 80 På galler och lång-
panna
2000 Grisbog 2 180 120 ~ 150 Med svål-i långpan-
na
1200 Fläsklägg 2 180 100 ~ 120 2 stycken-i långpan-
na
1200 Lammkött 2 190 110 ~ 130 Ben-i långpanna
1000 Kyckling 2 190 60 ~ 80 Hel-i långpanna
4000 Kalkon 2 180 210 ~ 240 Hel-i långpanna
1500 Anka 2 175 120 ~ 150 Hel-i långpanna
3000 Gås 2 175 150 ~ 200 Hel-i långpanna
1200 Kanin 2 190 60 ~ 80 Skuren i bitar
1500 Hare 2 190 150 ~ 200 Skuren i bitar
800 Fasan 2 190 90 ~ 120 Hel
1200 Forell/havsbraxen 2 190 30 ~ 40 3-4 fiskar
1500 Tonfisk/lax 2 190 25 ~ 35 4-6 filéer
Om du vill tillaga mer än en maträtt samtidigt rekommenderar vi att du ändrar tillagningsni-
våerna under de sista 5-10 minuterna för att erhålla en jämnare och mer enhetlig färg på
maträtterna.
Tillagningstabell - Grillning
Tillagningstiderna i tabellen inkluderar inte förvärmning.
En kort förvärmning (ca. 10 minuter) behövs före all tillagning.
Maträtt Mängd
Nivå
Tempera-
tur.
°
C
Tillagningstid (minuter)
Delar Vikt (g) Översida Undersida
Filébiffar 4 800 3 maximal 12 ~ 15 12 ~ 14
Biffstekar 4 600 3 maximal 10 ~ 12 6 ~ 8
Korv 8 - 3 maximal 12 ~ 15 10 ~ 12
electrolux 11
Maträtt Mängd
Nivå
Tempera-
tur.
°
C
Tillagningstid (minuter)
Delar Vikt (g) Översida Undersida
Fläskkotlet-
ter
4 600 3 maximal 12 ~ 16 12 ~ 14
Kyckling
(halvor)
2 1000 3 maximal 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebab 4 - 3 maximal 10 ~ 15 10 ~ 12
Kyckling
(bröst)
4 400 3 maximal 12 ~ 15 12 ~ 14
Kyckling
(bröst)
6 600 3 maximal 10 ~ 15 8 ~ 10
Fisk (filéer) 4 400 3 maximal 12 ~ 14 10 ~ 12
Varma
smörgåsar
4 - 6 - 3 maximal 5 ~ 7 -
Rostat bröd 4 - 6 - 3 maximal 5 ~ 7 2 ~ 3
Underhåll och rengöring
Varning Innan underhåll eller rengöring
skall spisen SKILJAS från elnätet.
Spisen får inte rengöras med ånga eller
ångtvätt.
Rengöring av hällen
Varning Av säkerhetsskäl är rengöring
av hällen med ång- eller högtryckstvätt
inte tillåten.
Varning Var försiktig vid tillagning av
rätter innehållande socker. Om
någonting av detta kommer i kontakt
med glaskeramiken måste det genast
skrapas bort medan hällen fortfarande är
varm för att undvika skador på ytan.
Rengöringsmedel får inte komma i kontakt
med glaskeramiken när den är varm! Allt ren-
göringsmedel måste efter rengöring avlägs-
nas med mycket vatten eftersom de kan ha
en frätande effekt när zonerna värms nästa
gång!
Använd inte aggresiva rengöringsmedel som
till exempel grill- eller ugnsspray, repande
svampar eller kokkärlsrengörare som orsa-
kar repor.
Rengör glaskeramiken efter varje använd-
ning när den är handvarm eller kall. Därige-
nom undviker du att smuts bränner fast. Tag
bort fläckar och vattenmärken, fettstänk och
metalliska missfärgningar med ett i handeln
förekommande rengöringsmedel för glaske-
ramik eller rostfritt stål.
Rengöring av ugnen
Varning Var noga med att alltid hålla
ugnen ren. Ansamling av fett eller andra
matrester kan orsaka brand, särskilt i
grillpannan.
Rengör noga ugnsutrymmet efter använd-
ning när det fortfarande är varmt. När det
fortfarande är varmt är det lätt att ta bort res-
ter av fett eller andra ämnen som fruktsaft,
socker eller fett.
Du kan använda varmt vatten med handdisk-
medel eller någon lämplig ugnsspray.
Varning Spraya inte direkt på de matta
ståldelarna eftersom detta kan skada
dem, följ alltid tillverkarens instruktioner.
Rengör ugnstillbehören med varmt vatten
och handdiskmedel. Tag bort eventuella be-
läggningar med ett lätt skurande pulver.
Varning Klä aldrig någon del av ugnen
med aluminiumfolie. Det leder till
ackumulation av värme vilket kan
påverka tillagningen negativt och även
skada emaljen.
Rengöringsprodukter
Innan du använder någon rengöringsprodukt
på din ugn, kontrollera att dess användning
12 electrolux
är lämplig och rekommenderas av tillverka-
ren.
Rengöringsmedel som innehåller blekmedel
skall INTE användas eftersom de kan matta
ytfinishen. Skarpa slipmedel bör också und-
vikas.
Varning Använd aldrig ånga eller
ångtvätt för att rengöra spisen.
Utvändig rengöring
Varning Torka regelbundet av
kontrollpanelen, ugnsluckan och
tätningen med en mjuk duk med varmt
vatten och handdiskmedel.
För att inte skada eller försvaga luckans
glaspaneler får följande produkter inte
användas:
Hushållsrengöringsmedel och blekmedel
Impregnerade svampar som är olämpliga
för teflonbelagda kärl.
Skursvampar eller stålullskuddar
Kemiska ugnssvampar eller sprayer
Rostborttagningsmedel
Fläckborttagningsmedel för badkar, hand-
fat och diskhoar
Rengör det yttre och det inre luckglaset med
varmt vatten och handdiskmedel. Om det
inre glaset blir mycket smutsigt rekommen-
derar vi att använda en rengöringsprodukt, till
exempel Hob Brite etc.
Rengöring av ugnsluckan
Vi rekommenderar att du tar bort ugns-
luckan från ugnen innan du rengör luck-
an.
Varning Innan du fortsätter, skilj ugnen
från elnätet och vänta tills ugnen har
kallnat.
Gör enligt följande:
1. Öppna ugnsluckan helt
2. Där sitter gångjärnen som fäster luckan
till ugnen
3. Lossa och vrid de små armarna som sit-
ter på de två gångjärnen
4. Ta tag i luckans vänstra och högra sida,
för den sakta mot ugnen tills den är halv-
stängd
5. Drag försiktigt bort luckan
6. Lägg ned luckan på ett plant underlag.
electrolux 13
Viktigt Rengör luckglasen med en mjuk duk
och varmt vatten med handdiskmedel.
Använd aldrig rengöringsmedel som
innehåller slipmedel.
När du är klar med rengöringen, sätt tillbaka
ugnsluckan på plats genom att följa proce-
duren ovan i omvänd ordning.
Varning Rengör inte ugnsluckan när
glasen är varma. Om denna
försiktighetsåtgärd inte följs kan glasen
spricka.
Om glasskivorna skadas i kanterna eller
får djupa repor försämras deras hållbar-
het och de måste då bytas ut för att
undvika risken för splittring. Kontakta
Electrolux Service för rådgivning.
Rengöring mellan glasskivorna
Om utrymmet mellan glasen är smutsigt kan
luckan tas isär för rengöring.
Varning Var extra försiktig vid
demontering/montering/rengöring
eftersom det finns vassa kanter inne i
luckan.
Viktigt Lägg en handduk eller liknande på ett
bord och lägg luckan på den med utsidan
neråt.
Gör enligt följande för att ta isär luckan:
1. Lossa de 2 skruvarna (E) vid sidan av
gångjärnsskruvarna
E
E
Viktigt Lossa inte gångjärnsskruvarna.
2. Använd en träsked, en plastspade eller
liknande för att bända upp den svarta
emaljerade innerluckan (F).
3. Håll ytterluckan säkert (så att den inte
ramlar ner från bordet), tryck innerluckan
mot luckans övre kant (G).
G
F
F
4. Lyft innerluckan
5. Rengör luckans insida.
Gör enligt följande för att sätta ihop luckan:
1. Sätt innerluckan på plats så att överkan-
tens urtag passar i konsolen på ytterluck-
an (H).
2. Centrera innerluckan så att hålen på in-
nerluckan är jämns med hålen i monter-
ingskonsolerna (J).
3. Tryck innerluckan mot nederkanten på
luckan så att överkanten passar i övre
monteringskonsolen (I).
4. Skruva fast skruvarna (E) igen
H
I
J
J
H
Modeller i rostfritt stål eller aluminium
Vi rekommenderar att bara rengöra ugns-
luckan med en fuktig svamp och sedan torka
den med en mjuk duk.
14 electrolux
Använd aldrig stålull, syror eller frätande pro-
dukter för rengöringen. De kan skada ugnens
ytor.
Följ samma regler när du rengör ugnens kon-
trollpanel.
Ugnens korrekta funktion säkerställs av en
tätning som sitter runt kanten av ugnsutrym-
met.
Kontrollera regelbundet tätningens kondi-
tion. Rengör den vid behov med ett ej repan-
de rengöringsmedel.
Kontakta Electrolux Service om tätningen
verkar skadad. Använd inte ugnen innan den
har bytts ut.
Ugnsgaller och ugnsstegar
Rengör ugnsstegarna så här: Blöt dem först
med varmt vatten med handdiskmedel och
torka sedan bort svåra fläckar med en im-
pregnerad svamp som doppats i rikligt med
vatten.
Skölj noga och torka torrt med en mjuk trasa.
Ugnsstegarna kan tas bort för enkel rengör-
ing:
1. Tag bort den främre skruven och håll
ugnsstegen i läge med den andra handen
2. Lossa den bakre haken och tag bort
ugnsstegen
3. När rengöringen är klar, sätt tillbaka
ugnsstegarna genom att följa proceduren
i omvänd ordning.
Drag åt låsmuttrarna ordentligt när du mon-
terar ugnsstegarna.
Kastrullskydd (tillval)
Kastrullskyddet skall monteras för att göra
det svårt för barn att nå kokkärl på glaskera-
miken.
Montera kastrullskyddet på bakkanten av
hällen.
electrolux 15
Byte av ugnslampa
Varning Skilj spisen från elförsörjningen.
Vid byte av ugnslampa skall den nya lampan
ha följande märkdata: Effekt, 15 W /25 W;
Spänning, 230 V (50 Hz); Tåla temperaturer
på 300
°
C; Fattning: E 14. Dessa lampor kan
anskaffas hos Electrolux Service.
Byta den trasiga glödlampan:
1. Kontrollera att ugnen är strömlös.
2. Vrid täckglaset moturs.
3. Tag bort den trasiga glödlampan och sätt
dit en ny.
4. Sätt tillbaka täckglaset på plats.
5. Anslut spisen till elnätet igen.
Tekniska data
Spis klass 2, sub klass 1 och klass 1
Mått
Höjd 900 mm
Djup 600 mm
Bredd 600 mm
Ugnskapacitet 56 l
Keramikhäll
Kokzoner Effekt Diameter
Främre vänstra kokzon 2300 W 210 mm
Bakre vänstra kokzon 1200 W 145 mm
Bakre högra kokzon 1800 W 180 mm
Främre högra kokzon 1200 W 145 mm
Ugn
Ugnsbelysning 25 W
Ugnselement (över+under) 1800 W
Undre värmeelement 1000 W
Övre element 800 W
Grillelement 1650 W
Total effekt 1825 W
Nätspänning (50 Hz) 230 V
16 electrolux
Ugn
Spisens totala elektriska märkdata
8325 W
Installation
Varning Denna spis kan inte placeras
på en sockel.
Följande instruktioner är avsedda för en kva-
lificerad installatör så att installationsåtgär-
derna, reglering och service utförs enligt gäl-
lande bestämmelser.
När ändringar görs som innebär frånskiljning
av spisen skall detta göras med största för-
siktighet.
Varning Kontrollera före installation att
de lokala distributionsförhållandena (typ
av gas och gastryck) och spisens
inställningar är kompatibla.
Varning Tillverkaren fråntar sig ansvaret
för eventuella skador som beror på en
installation som inte är gjord enligt
gällande bestämmelser.
Inrättning
Spisen har justeringsfötter som sitter på bot-
tens bakre och främre hörn.
Genom att justera fötterna kan spisens höjd
ändras så att den stämmer med andra ytor
och den kan rättas in vågrätt.
Anslutning till elnätet
Spisen är förberedd för 230/400 V spänning.
Kontrollera före anslutning:
Energiförsörjningen i användarens hem är
tillräcklig för spisens normala försörjning
(se typskylten)
Spisen är rätt ansluten till jord med en
lämplig kontakt och enligt gällande natio-
nella lagar.
Anslutningskontakten skall vara lätt åt-
komlig när spisen är installerad.
Service och reservdelar
Om spisen inte fungerar korrekt, även efter
alla kontroller som är beskrivna i tidigare av-
snitt, kontakta i så fall Electrolux Service och
meddela typ av fel, spisens modell (Mod.),
produktnummer (Prod. No.) och serienum-
mer (Ser. nr.) som anges på typskylten. Typs-
kylten är placerad på ugnsutrymmets yttre
kant
Original reservdelar, godkända av tillverkaren
kan bara anskaffas hos Electrolux Service
och auktoriserade återförsäljare.
electrolux 17
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EKC6001 Användarmanual

Typ
Användarmanual

på andra språk