Så brygger du kaffe
-
Fyll med vatten:
Öppna vattenbehållarens lock, fyll
behållaren med önskad mängd vatten och
sätt tillbaka locket.
-
Sätt i pappersfilter:
Öppna filterinsatsen åt sidan och sätt i ett
pappersfilter av storlek 4 i filterhållaren, då
du först vikit ner den perforerade sidan av
filtret.
-
Fyll med malet kaffe:
För varje 125 ml kopp krävs cirka 6 g (= 1
1
/
2
- 2 teskedar) fint malet kaffe. Stäng
filterhållaren när du fyllt kaffe i filtret.
-
Tillred kaffe i glaskannan:
Sätt aromskyddslocket på kannan och
placera kannan i apparaten. Om locket
monterats korrekt kommer det att förhindra
att “droppstopp”-mekanismen i
filterhållaren fungerar under
bryggningsprocessen.
-
Starta bryggningsomgången:
Tryck på funktionsknappen två gånger för
att koppla på kaffekokaren. Den gröna I
signallampan tänds.
Om bryggningsprocessen startas med
fördröjd timerinställning, bör du trycka på
PROG-knappen för att bekräfta att timern
har ställts in på önskad tid. Tryck på
funktionsknappen en gång. LCD-displayen
visar AUTO och den röda signallampan
AUTO tänds. Kaffekokaren kopplas
automatiskt på vid den förinprogrammerade
tiden.
-
Tag bort glaskannan:
Vänta tills allt vatten har runnit genom filtret
innan du tar kannan från apparaten.
-
Stäng av kaffekokaren:
Kaffet kan hållas varmt i kannan om du
lämnar kannan på den varma plattan.
Plattan hålls varm i cirka 130 minuter, men
kan även stängas av tidigare genom artt du
trycker på på/av-knappen en gång. Den
gröna signallampan I släcks då.
Avkalkning
● Beroende på vattenkvaliteten
(kalkinnehållet) på din hemort samt på
apparatens användningstäthet, behöver
alla apparater som används med varmt
vatten avkalkas (dvs kalkavlagringar
avlägsnas) regelbundet för att fungera
ordentligt.
● En förlängning av bryggningstiden och
högre oljud vid bryggningen indikerar att
avkalkning av kaffekokaren är
nödvändig.
● En alltför stor kalkavlagring är mycket
svår att avlägsna, trots att
avkalkningsmedel används. Den kan
också orsaka läckage i
bryggningssystemet. Vi rekommenderar
därför att apparaten avkalkas efter var
trettionde eller fyrtionde
bryggningsomgång. För avkalkning kan
följande ättiksblandning användas:
-
Blanda 2-3 matskedar ättika med den
indikerade maximala mängden kallt
vatten.
-
Häll avkalkningslösningen i
vattenbehållaren, sätt ett filter i
filterhållaren utan att tillsätta malet kaffe
enligt avsnittet Så brygger du kaffe och
låt apparaten genomföra en
filtreringsomgång. Upprepa proceduren
vid behov. Under avkalkningen bör du
vädra tillräckligt och inte andas in
ättiksångorna.
-
För att rengöra apparaten efter
avkalkningen bör du låta den göra 2-3
filtreringsomgångar med rent vatten.
-
Häll inte ut avkalkningsmedlet i
emaljerade tvättställen.
Allmän skötsel och rengöring
● Dra alltid stickproppen ur vägguttaget
och se till att apparaten är avstängd innan
rengöring påbörjas.
● På grund av risken för elektrisk stöt bör
apparaten inte rengöras med vatten eller
doppas i vatten. Kaffekokaren kan
avtorkas med en lätt fuktad trasa och ett
milt diskmedel kan användas. Torka
torrt efteråt.
● Använd inte slipmedel eller starka
rengöringslösningar.
34