SE -72-
Frysutrymme
• Använd frysutrymmet i ditt kylskåp för förvaring av frysta livsmedel för en
lång tid och för framställning av is.
• För att få maximal kapacitet för frysutrymmet, använd bara glashyllorna för
övre och mellersta delen. För bottensektionen, använd underkorgen.
• Placera inte mat du skall frysa in i närheten av redan frusen mat.
• Du bör frysa maten som ska frysas (kött, köttfärs, sk etc.) genom att dela in
dem i delar på ett sådant sätt att de kan konsumeras en gång.
• Återfrys inte den frysta maten när den tinats. Det kan innebära en fara för din
hälsa eftersom det kan orsaka problem som matförgiftning.
• Placera inte varma rätter i frysen innan de blir kalla. Det kan orsaka andra
livsmedel frysta på förhand i frysen att ruttna.
• När du köper fryst mat, se till att de frystes under lämpliga förhållanden och
att förpackningen inte är sönder.
• När du förvarar frusen mat bör förvaringsförhållandena på förpackningen
absolut följas. Om det inte nns någon förklaring bör maten konsumeras på
kortast möjliga tid.
• Om det har kommit fukt i den frysta matförpackningen och det luktar illa kan
maten ha lagrats under olämpliga förhållanden tidigare och ruttnat. Köp inte
den här typen av livsmedel!
• Förvaringstider för frysta livsmedel ändras beroende på den
omgivande temperaturen, frekvent öppning och stängning av dörrarna,
termostatinställningar, typ av mat och den tid som förutit från inköpstiden
för maten till den tidpunkt då den placeras i frysen. Följ alltid anvisningarna
på förpackningen och överskrid aldrig den angivna förvaringstiden.
• Observera att; om du vill öppna igen omedelbart efter att du stängt frysdörren,
kommer den inte att öppnas lätt. Det är helt normalt! Efter att det uppnått
jämviktsförhållande, kommer dörren att öppnas lätt.
Viktig anmärkning:
• Frysta livsmedel, när de tinats upp, bör tillagas precis som färskvaror. Om de
inte tillagas efter att ha tinats upp får de ALDRIG frysas in igen.
• Smaken av vissa kryddor som nns i tillagade rätter (anis, basilika,
vattenkrasse, vinäger, diverse kryddor, ingefära, vitlök, lök, senap, timjan,
mejram, svartpeppar, etc.) förändras och de antar en stark smak när de
förvaras under en lång period. Därför, lägg bara till en liten mängd kryddor
om du planerar att frysa in, eller så bör önskad krydda läggas till efter att
maten har tinats.
• Förvaringsperioden för mat är beroende av den olja som används. Lämpliga
oljor är margarin, kalvfett, olivolja och smör och olämpliga oljor är jordnötsolja
och grisfett.