55
temperaturen höjs mer än 25 °C återgår ugnen till
föruppvärmningsfasen.
• Ändra tillagningstiden genom att trycka på tangenten
2 och vrid sedan på vredet “C”.
• Koppla till/från funktionslåset genom att trycka minst 3
sekunder på tangenten 2 (se avsnittet “Koppla till/från
funktionslås”).
• Avbryta tillagningen och stänga av ugnen genom att
vrida på vredet “B” moturs.
När tillagningen har avslutats visas texten “END-KLAR”
och en ljudsignal hörs. Ljudsignalen avbryts 1 minut efter
att du trycker ned någon tangent eller vrider på en av de
två vreden.
Varning! När du använder ugnen första gången råder vi
dig till att låta den vara igång under cirka en halvtimme
med termostaten på max. läge och stängd lucka. När
denna tid förflutit ska du öppna luckan och vädra rummet.
Den lukt som ibland uppstår vid denna operation beror på
avdunstningen från de ämnen som använts för att skydda
ugnen under perioden mellan tillverkningen och
installationen av produkten.
Varning! Använd den första falsen nedanifrån endast vid
grillning eller när grillspettet används och sätt in den
medföljande ugnspannan för att samla upp sky och/eller
fett (finns endast på vissa modeller). För övriga tillagningar
ska du aldrig använda den nedersta falsen och ställ aldrig
föremål på ugnsbotten medan du använder ugnen
eftersom det kan orsaka skador på emaljen. Placera alltid
dina kokkärl (ugnsformar, aluminium o.s.v.) på gallret som
följer med utrustningen och som finns isatt i ugnens fal-
sar.
Varning! Apparaten är utrustad med ett felsökningssystem
för att upptäcka eventuella felfunktioner. Användaren
informeras med meddelanden av denna typ:
• “F nn” (nn=nummer bestående av två siffror): I dessa
fall är det nödvändigt med ingrepp från servicecentret
eftersom ugnen inte fungerar.
• “W nn” (nn=nummer bestående av två siffror): I dessa
fall rekommenderas det att servicecentret ingriper
eftersom ugnen har känt av en felfunktion, även om
ugnen fortsätter att fungera.
Funktionsbeskrivningar
Funktionerna väljs genom att vrida på vredet “B”.
Traditionell ugn
f
Läge termostatvred “C”: Mellan 40 °C och 250 °C.
Det nedre och övre värmeelementet används för att sprida
värmen jämnt under- och ovanifrån. Det är “mormors”
klassiska ugn som förts till en exceptionell nivå för
fördelning av temperaturen tillsammans med en låg
förbrukning. Den traditionella ugnen förblir oöverträffad i
de fall då man ska tillaga rätter som består av två eller fler
ingredienser som tillsammans bildar en rätt, som t.ex.
revbensspjäll, ugnsgratinerad fisk, ugnsbakad fisk, kalvkött
med ris o.s.v. Resultatet blir utmärkt vid tillagning av rätter
som består av ox- eller kalvkött såsom: Stekar, grytor,
gulasch, vilträtter, bringa eller karré av gris som kräver en
långsam tillagning med konstant tillförsel av vätska. Det
är hur som helst det bästa sättet för gräddning av
efterrätter, för frukträtter och för tillagningar i täckta kärl
som är särskilt avsedda för ugnsbakning. När du lagar
mat i den traditionella ugnen ska endast en fals användas
eftersom värmen fördelas dåligt om man använder sig av
flera falsar. Genom att använda de olika falsarna som finns
till förfogande kan du fördela värmen mellan den övre och
nedre delen. Om tillagningen kräver högre under- eller
övervärme, använd motsvarande nedre eller övre fals.
Funktionen “Bakverk”
g
Läge termostatvred “C”: Mellan 40 °C och 250 °C.
Det nedre värmeelementet aktiveras och fläkten sätts
igång för att ge en “delikat” och jämn värme inuti ugnen.
Denna funktion är lämplig för känsliga rätter, särskilt
efterrätter som ska jäsas och vissa tillagningar på tre fal-
sar samtidigt. Några exempel: Petit choux, kakor och kex,
smördegskakor, sockerkakor och grönsakspajer o.s.v.
Funktionen “Snabb tillagning”
h
Läge termostatvred “C”: Mellan 40 °C och 250 °C.
Värmeelementen aktiveras och fläkten sätts igång för att
ge en konstant och jämn värme inuti ugnen.
Denna funktion är särskilt lämplig för snabba tillagningar
(ingen föruppvärmning krävs) av snabbmat (t.ex.: frysta
eller färdiglagade rätter) och för vissa tillagningar.
Vid tillagning med funktionen “Snabb tillagning” erhålls
bästa resultat genom att endast använda en fals (den 2:a
nedanifrån), se tabellen “Praktiska råd vid matlagningen”.
Funktionen “Tillagning på flera falsar”
i
Läge termostatvred “C”: Mellan 40 °C och 250 °C.
Värmeelementen aktiveras och fläkten sätts i funktion.
Eftersom värmen är konstant och jämn i hela ugnen bryner
och steker varmluften maten lika i alla dess punkter. Du
kan även tillaga flera rätter som är olika sinsemellan
samtidigt, om de bara har likartade tillagningstemperaturer.
Det går att använda max. 2 falsar samtidigt genom att
följa föreskrifterna som anges i avsnittet “Samtidig
tillagning på flera falsar”.
Denna funktion är särskilt lämplig för rätter som ska
gratineras och för rätter som kräver en relativt lång
tillagningstid som till exempel: Lasagne, ugnsgratinerade
makaroner, ugnstekt kyckling och potatis o.s.v.
Anmärkningsvärda fördelar uppnås vid tillagning av stekar
eftersom den förbättrade temperaturfördelningen gör att
du kan använda lägre temperaturer som reducerar
förlusten av köttsaft vilket ger ett mörare kött med mindre
viktförlust. Samtidig tillagning på flera falsar är särskilt
uppskattad för tillagning av fisk som kan göras i ordning
med minimala tillsatser av fett utan att smak och utseende
förändras. Utmärkt resultat fås när man tillagar bräserade
grönsaker som squash, äggplantor, paprika, tomater o.s.v.
Efterrätter: Säkra resultat får du när du gräddar jästa
bakverk.
Samtidig tillagning på flera falsar kan även användas till att
tina vitt eller rött kött och bröd genom att du ställer in en
temperatur på 80 °C. För att tina ömtåligare livsmedel kan
du ställa in 60 °C eller endast använda dig av
kalluftsventilationen genom att ställa termostatvredet på 0°C.