Hotpoint FC 88 C.1 IX Bruksanvisning

Kategori
Ugnar
Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

53
Receptsamlingen
Ariston har tagit fram en liten praktisk, värdefull och lättförståelig receptsamling som ger dig ny inspiration i köket.
Samlingen innehåller tusen nyttiga råd för att utan problem experimentera fram nya rätter: Tack vare den interaktiva
displayen som konstant informerar om ugnens funktion sker tillagningen av dina recept fullständigt automatiskt och
därmed perfekt.
Vi tackar dig för att valt en produkt från Ariston som är både säker och lätt att använda. För att bekanta dig med
apparaten och använda den på bästa sätt under lång tid rekommenderar vi dig att noggrant läsa föreskrifterna som
finns i denna bruksanvisning innan du använder apparaten. Föreskrifterna ger dig viktiga upplysningar beträffande
säkerhet vid installation, användning och underhåll. Bevara denna bruksanvisning noggrant för framtida konsulteringar.
Ta c k .
Vy på kort avstånd
A. Kommandopanel
B. Vred för val av tillagningsfunktion
C. Vred för tillagningstemperatur
D. Elektronisk programmerare
F. Ugnspanna eller plåt
G. Gallerplan i ugn
H. Glidfalsar för ugnspannor och galler
G
A
F
H
1. Inställning av tillagningens slut/klocka
2. Inställning av tillagningstid/timer/knapplås
3. Inställning av språk
4. Start av tillagning/stopp av tillagning/
ugnsbelysning/ljusstyrka för display
5. Beskrivning av funktion
6. Funktionsnummer
7. Tillagningstidens längd
8. Tillagningens sluttid
9. Graderad temperaturskala
10. Energinivå för grillfunktioner
11.Tid eller temperatur/procentsats energi
12.Tillslagna elektriska värmeelement
13.Indikator för klocka
14.Indikator för programmerad tillagning
B
C
D
250
150
200
100
40
C
PI ZZ
A
250
150
200
100
40
C
PI ZZ
A
2
6
1013 912
111
8
14
7
435
54
Användning
7 Cuochi
kombinerar fördelarna hos traditionella ugnar
med fri konvektion (traditionell ugn) med de som finns hos
moderna ugnar med forcerad konvektion (varmluftsugn).
Det är en mycket lättanvändbar apparat som gör att du på
ett enkelt och säkert sätt kan välja mellan 7 olika
tillagningssätt. De olika funktionerna väljs med hjälp av
inställningsvredet “B som finns på panelen.
Inställning av klockan
Klockan kan endast ställas in med avstängd ugn.
Efter nätanslutningen eller efter ett strömavbrott blinkar
displayen på 12:00 eller på senast inställd tid.
Eventuella ändringar av tiden kan göras genom att trycka
på tangenten 1 och ändra tiden med vredet C som kan
ändras tills de rullande texterna har försvunnit fullständigt.
Ställ in datum
För att ändra datumet, tryck på tangenten 1 tills texten
“ÅR” visas på displayen. Ändra året genom att vrida på
vredet “C”. Tryck sedan på tangenten 1 och vrid på vredet
C för att ställa in månaden. Tryck åter på tangenten 1
och vrid på vredet C för att ställa in dagen. Tryck på
tangenten 1 för att spara inställt datum.
Timerfunktion
Timerfunktionen fungerar endast med avstängd ugn.
Kom ihåg att timern inte kontrollerar påslagningen och
avstängningen av ugnen, den ger endast ifrån sig en
ljudsignal när den inställda tiden förflutit. Ljudsignalen kan
avbrytas genom att du trycker på vilken tangent som helst.
Tryck på tangenten 2 för att ställa in timern och justera
sedan med vredet C”.
Tryck på tangenten 4 för att starta timern.
När som helst när timern är i drift går det att:
Ändra tidslängden med vredet “C”.
Avbryt nedräkningen genom att trycka 3 sekunder på
tangenten 4 eller vrid moturs på vredet “B”.
Koppla till/från funktionslåset genom att trycka minst 3
sekunder på tangenten 2 (se avsnittet “Koppla till/från
funktionslås”).
Ställ in språk
Med avstängd apparat ska du trycka ned tangenten 3 i
några sekunder. På displayen visas i följd de olika språken
som finns tillgängliga. Tryck åter på tangenten 3 för att
ställa in önskat språk.
Ställ in ljusstyrkan för displayen
För att ändra datumet, tryck på tangenten 4 tills texten
“ÅR” visas på displayen.
Vrid på vredet C med- eller moturs för att öka eller minska
ljusstyrkan för displayen. Några sekunder efter att
inställningen har slutförts går ugnen till läget för väntan
på kommandon.
Koppla till/från kommandon
Med detta tillval kan du koppla från tangenternas och
vredens funktioner. Det rekommenderas att använda
denna funktion om barn finns i närheten. För att koppla till
blockeringen trycker du några sekunder på tangenten 2
tills texten “LOCKED visas på displayen. För att återställa
de normala funktionerna för apparatens kommandon
räcker det med att åter trycka på tangenten 2 i några
sekunder tills texten UNLOCKED visas på displayen.
Ugnsbelysning
Med avstängd ugn kan ugnsbelysningen tändas eller
släckas genom att trycka på tangenten 4.
Ugnsbelysningen släcks automatiskt när en tillagning
påbörjas. Det går alltså att åter tända ugnsbelysningen
genom att åter trycka på tangenten 4. Med avstängd
ugn släcks ugnsbelysningen automatiskt 10 minuter
efter sista momentet som har utförts med
kommandona på framsidan.
Kylfläkt
Med avsikt att minska temperaturerna utvändigt är ugnen
utrustad med en kylfläkt. Under tillagningen är fläkten alltid
i funktion och man känna en varmluftsstråle komma ut
mellan panelen och ugnsluckan. Om det finns en spishäll
ovanför ugnen kan kylfläkten kopplas till automatiskt även
när apparaten är avstängd för att skydda de elektroniska
komponenterna.
Obs! Efter tillagningen förblir fläkten tillkopplad tills
ugnen är tillräckligt sval.
Användning av ugnen
Genom att vrida på vredet “B medurs går det att välja
bland de 7 förinställda tillagningsfunktionerna eller de
förinmatade recepten (se Aristons receptsamling).
För varje funktion indikerar displayen:
Funktionens eller receptets namn.
Funktionens eller receptets nummer.
Förinställd temperatur.
Värmekällor.
Om rekommenderad temperatur inte är den temperatur
du önskar kan du alltid ändra temperaturen med vredet
C”.
För varje tillagningsfunktion anges även en
rekommenderad tillagningstid som kan ändras (från en
minut till 10 timmar) genom att trycka på tangenten 2 och
sedan vrida på vredet “C tills önskat värde nås. Det går
att ändra tillagningstiden tills de rullande texterna har
försvunnit fullständigt.
Kom ihåg att den inställda tiden inte täcker tiden för
föruppvärmning.
För att starta tillagningen, tryck på tangenten 4 för
tillagningsstart.
Med undantag för funktionerna Snabb tillagning och
Grill startar ugnen i detta läge fasen för föruppvärmning.
Under denna fas går det alltid att:
Ändra temperaturen genom att vrida på vredet C”.
Ändra tillagningstiden genom att trycka på tangenten
2 och vrid sedan på vredet “C”.
Koppla till/från funktionslåset genom att trycka minst 3
sekunder på tangenten 2 (se avsnittet “Koppla till/från
funktionslås”).
Avbryta tillagningen och stänga av ugnen genom att
vrida på vredet “B moturs.
Obs! Föruppvärmningen sker automatiskt av apparaten
som ställer in tiden i förhållande till temperaturen som har
valts av användaren. Displayen visar hur lång tid det tar
innan tillagningsfasen startar.
När inställd temperatur nås går ugnen till tillagningsfasen.
Under denna fas går det alltid att:
Ändra temperaturen genom att vrida på vredet “C”. Om
55
temperaturen höjs mer än 25 °C återgår ugnen till
föruppvärmningsfasen.
Ändra tillagningstiden genom att trycka på tangenten
2 och vrid sedan på vredet “C”.
Koppla till/från funktionslåset genom att trycka minst 3
sekunder på tangenten 2 (se avsnittet “Koppla till/från
funktionslås”).
Avbryta tillagningen och stänga av ugnen genom att
vrida på vredet “B moturs.
När tillagningen har avslutats visas texten “END-KLAR”
och en ljudsignal hörs. Ljudsignalen avbryts 1 minut efter
att du trycker ned någon tangent eller vrider på en av de
två vreden.
Varning! När du använder ugnen första gången råder vi
dig till att låta den vara igång under cirka en halvtimme
med termostaten på max. läge och stängd lucka. När
denna tid förflutit ska du öppna luckan och vädra rummet.
Den lukt som ibland uppstår vid denna operation beror på
avdunstningen från de ämnen som använts för att skydda
ugnen under perioden mellan tillverkningen och
installationen av produkten.
Varning! Använd den första falsen nedanifrån endast vid
grillning eller när grillspettet används och sätt in den
medföljande ugnspannan för att samla upp sky och/eller
fett (finns endast på vissa modeller). För övriga tillagningar
ska du aldrig använda den nedersta falsen och ställ aldrig
föremål på ugnsbotten medan du använder ugnen
eftersom det kan orsaka skador på emaljen. Placera alltid
dina kokkärl (ugnsformar, aluminium o.s.v.) på gallret som
följer med utrustningen och som finns isatt i ugnens fal-
sar.
Varning! Apparaten är utrustad med ett felsökningssystem
för att upptäcka eventuella felfunktioner. Användaren
informeras med meddelanden av denna typ:
“F nn” (nn=nummer bestående av två siffror): I dessa
fall är det nödvändigt med ingrepp från servicecentret
eftersom ugnen inte fungerar.
“W nn” (nn=nummer bestående av två siffror): I dessa
fall rekommenderas det att servicecentret ingriper
eftersom ugnen har känt av en felfunktion, även om
ugnen fortsätter att fungera.
Funktionsbeskrivningar
Funktionerna väljs genom att vrida på vredet “B”.
Traditionell ugn
f
Läge termostatvred “C”: Mellan 40 °C och 250 °C.
Det nedre och övre värmeelementet används för att sprida
värmen jämnt under- och ovanifrån. Det är “mormors”
klassiska ugn som förts till en exceptionell nivå för
fördelning av temperaturen tillsammans med en låg
förbrukning. Den traditionella ugnen förblir oöverträffad i
de fall då man ska tillaga rätter som består av två eller fler
ingredienser som tillsammans bildar en rätt, som t.ex.
revbensspjäll, ugnsgratinerad fisk, ugnsbakad fisk, kalvkött
med ris o.s.v. Resultatet blir utmärkt vid tillagning av rätter
som består av ox- eller kalvkött såsom: Stekar, grytor,
gulasch, vilträtter, bringa eller karré av gris som kräver en
långsam tillagning med konstant tillförsel av vätska. Det
är hur som helst det bästa sättet för gräddning av
efterrätter, för frukträtter och för tillagningar i täckta kärl
som är särskilt avsedda för ugnsbakning. När du lagar
mat i den traditionella ugnen ska endast en fals användas
eftersom värmen fördelas dåligt om man använder sig av
flera falsar. Genom att använda de olika falsarna som finns
till förfogande kan du fördela värmen mellan den övre och
nedre delen. Om tillagningen kräver högre under- eller
övervärme, använd motsvarande nedre eller övre fals.
Funktionen “Bakverk”
g
Läge termostatvred “C”: Mellan 40 °C och 250 °C.
Det nedre värmeelementet aktiveras och fläkten sätts
igång för att ge en “delikat” och jämn värme inuti ugnen.
Denna funktion är lämplig för känsliga rätter, särskilt
efterrätter som ska jäsas och vissa tillagningar på tre fal-
sar samtidigt. Några exempel: Petit choux, kakor och kex,
smördegskakor, sockerkakor och grönsakspajer o.s.v.
Funktionen “Snabb tillagning”
h
Läge termostatvred “C”: Mellan 40 °C och 250 °C.
Värmeelementen aktiveras och fläkten sätts igång för att
ge en konstant och jämn värme inuti ugnen.
Denna funktion är särskilt lämplig för snabba tillagningar
(ingen föruppvärmning krävs) av snabbmat (t.ex.: frysta
eller färdiglagade rätter) och för vissa tillagningar.
Vid tillagning med funktionen “Snabb tillagning” erhålls
bästa resultat genom att endast använda en fals (den 2:a
nedanifrån), se tabellen “Praktiska råd vid matlagningen”.
Funktionen “Tillagning på flera falsar”
i
Läge termostatvred “C”: Mellan 40 °C och 250 °C.
Värmeelementen aktiveras och fläkten sätts i funktion.
Eftersom värmen är konstant och jämn i hela ugnen bryner
och steker varmluften maten lika i alla dess punkter. Du
kan även tillaga flera rätter som är olika sinsemellan
samtidigt, om de bara har likartade tillagningstemperaturer.
Det går att använda max. 2 falsar samtidigt genom att
följa föreskrifterna som anges i avsnittet “Samtidig
tillagning på flera falsar”.
Denna funktion är särskilt lämplig för rätter som ska
gratineras och för rätter som kräver en relativt lång
tillagningstid som till exempel: Lasagne, ugnsgratinerade
makaroner, ugnstekt kyckling och potatis o.s.v.
Anmärkningsvärda fördelar uppnås vid tillagning av stekar
eftersom den förbättrade temperaturfördelningen gör att
du kan använda lägre temperaturer som reducerar
förlusten av köttsaft vilket ger ett mörare kött med mindre
viktförlust. Samtidig tillagning på flera falsar är särskilt
uppskattad för tillagning av fisk som kan göras i ordning
med minimala tillsatser av fett utan att smak och utseende
förändras. Utmärkt resultat fås när man tillagar bräserade
grönsaker som squash, äggplantor, paprika, tomater o.s.v.
Efterrätter: Säkra resultat får du när du gräddar jästa
bakverk.
Samtidig tillagning på flera falsar kan även användas till att
tina vitt eller rött kött och bröd genom att du ställer in en
temperatur på 80 °C. För att tina ömtåligare livsmedel kan
du ställa in 60 °C eller endast använda dig av
kalluftsventilationen genom att ställa termostatvredet på 0°C.
56
Funktionen “Pizza”
j
Läge termostatvred “C”: Mellan 40 °C och 250 °C.
Alla värmeelementen aktiveras omväxlande och fläkten
sätts i funktion.
Funktionen Pizza är särskilt lämplig för de rätter som
kräver mycket värme som t.ex. pizza och större stekar.
Använd endast en ugnspanna eller ett galler åt gången.
Om två ugnspannor ändå används ska dessa byta plats
efter halva tillagningstiden.
Grill
k
Läge termostatvred “C”: 50 %, 75 %, 100 %.
Det övre mittersta värmeelementet sätts på.
Grillens höga och direkta temperatur gör att matens yta
omedelbart bryns och förhindrar att köttsaften rinner ut,
vilket gör att innanmätet blir mörare. Grillning lämpar sig
särskilt för de rätter som kräver hög yttemperatur: Stekar
av nöt eller kalv, entrecôte, filé, hamburgare o.s.v.
Tillaga med ugnsluckan halvt öppen.
Några användningsexempel återges i avsnittet “Praktiska
råd vid tillagningen”.
Obs! Genom att vrida på vredet “C visar displayen 3 olika
procentsatser för energi: Min. nivå (50 %), medelnivå (75
%) och max. nivå (100 %).
Gratinera
l
Läge termostatvred “C”: Mellan 40 °C och 250 °C.
Det mellersta övre värmeelementet sätts på och fläkten
sätts i funktion.
Denna funktion förenar den termiska strålningen i en enda
riktning med den forcerade varmluftsventilationen inuti
ugnen. Detta förhindrar att ytorna bränns genom att
värmen ökar och tränger bättre in i maten. Utsökta resultat
uppnås när ventilationsgrillen används för tillagning av
grillspett med kött och grönsaker, korv, revbensspjäll,
lammkotletter, grillad kyckling, vaktlar, fläskfilé o.s.v.
Gratinera med stängd ugnslucka.
Gratineringsfunktionen är oöverträffad vid tillagning av
hälleflundra, tonfisk, svärdsfisk, fylld bläckfisk o.s.v.
Varmluftg
Läge termostatvred C”: Mellan 40 °C och 210 °C.
Endast det runda värmeelementet aktiveras och fläkten
sätts igång för att ge en “delikat” värmning. Denna
tillagningsfunktion är lämplig för tillagning av rätter med
lågt vätskeinnehåll såsom smörkakor, pajer med sylt och
salta kakor (mördeg). Det rekommenderas att använda
den 2:a falsen. Ställ alltid in rätterna i het ugn.
Vidbränningsskydd (endast vissa modeller)
Kom ihåg att ugnen är försedd med ett speciellt system
som medger att grillspettet kan fortsätta att rotera även
vid slutet av tillagningen, vid användning av grillspettet:
Detta förhindrar att den kvarstående värmen i ugnen
försämrar den just tillagade matens kvalitet.
När tillagningstiden har tagit slut stängs ljudsignalen av
med någon av tangenterna och grillspettet fortsätter att
rotera.
För att avbryta denna eftertillagningsfas vrider du bara
moturs på vredet B” tills texten “OFF visas på displayen
eller vänta på att ugnen kyls ned.
57
Programmering av tillagning
Gör på följande sätt för att programmera en tillagning:
Ställ in önskat tillagningsprogram genom att vrida på
vredet “B och önskad temperatur genom att vrida på
vredet “C”.
Ställ in tidslängden genom att trycka på tangenten 2.
På displayen visas rekommenderad tillagningstid, som
kan varieras genom att vrida på vredet “C”. Kom ihåg
att den inställda tiden inte täcker tiden för
föruppvärmning.
Ställ in tiden för tillagningens slut genom att trycka på
tangenten 1. Tiden för tillagnings slut visas. Denna tid
erhålls genom att lägga samman tidigare inställd
tillagningstid till aktuell tid samt föruppvärmningstiden
som har beräknats av apparaten i förhållande till begärd
funktion. Vrid på vredet “C tills den tid visas på
displayen då du önskar att maten ska vara klar.
När inställningen har slutförts rullar tiden för starten
av föruppvärmningen (om sådan förekommer) och
tiden för tillagningens slut. Den sistnämnda tiden kan
ändras ända tills funktionens namn och inställd
temperatur visas. Om fel information matas in kan
denna korrigeras genom att upprepa proceduren ovan.
Tryck på tangenten 4 för att aktivera programmeringen.
För att ändra inställningarna, tryck ned tangenten 4
cirka 3 sekunder och upprepa proceduren ovan.
För att radera en redan programmerad tillagning
För att ta bort en programmering, vrid på vredet “B moturs
tills texten “OFF visas på displayen.
58
Hur ugnen hålls i ett gott skick
Innan något ingrepp utförs ska apparaten frånkopplas från elnätet.
För att ugnen ska hålla länge är det nödvändigt att du ofta
gör rent spisen noggrant och kom i håg att:
Vid rengöring ska inte ångrengöringsapparater
användas.
De emaljerade delarna och delarna av rostfritt stål ska
rengöras med ljummet vatten utan användning av slipande
pulver och frätande ämnen som kan skada dem. Rostfritt
stål kan få fläckar. Om det är svårt att ta bort fläckarna ska
specifika produkter användas som hittas i handeln. Vi råder
dig att skölja rikligt och torka efter rengöringen.
Insidan av ugnen ska göras rent (helst efter varje gång som
ugnen har använts) medan den fortfarande är ljummen med
varmt vatten och rengöringsmedel. Skölj och torka av därefter
noggrant med en mjuk trasa. Undvik slipande
rengöringsmedel (som t.ex. pulver o.s.v.) och slipande
svampar för tallrikar eller syror (som t.ex. antikalkmedel o.s.v.)
eftersom emaljen kan skadas. Om smutset är särskilt
besvärligt att ta bort ska en specifik produkt användas för
rengöring av ugnen enligt anvisningarna på förpackningen.
Om ugnen används under en längre tid kan kondens bildas.
Torka bort kondensen med en mjuk trasa.
Runt ugnens öppning sitter en tätningslist av gummi som
garanterar att den fungerar korrekt. Kontrollera därmed
regelbundet tätningslistens skick. Om det är nödvändigt ska
den rengöras. Undvik att använda slipande produkter eller
föremål. Om tätningslisten är skadad ska du kontakta
närmaste servicecenter. Det rekommenderas att inte
använda ugnen förrän reparationen har utförts.
Lägg aldrig aluminiumfolie på ugnens botten eftersom
värmeansamlingen kan äventyra tillagningen och även skada
emaljen.
Rengör glaset på ugnsluckan med produkter och svampar
som inte är slipande och torka av med en mjuk trasa.
Hur ugnsluckan tas bort.
För en noggrann rengöring kan ugnsluckan tas bort. Gör så här:
Öppna ugnsluckan fullständigt.
Höj upp och vrid på hakarna som sitter på de två gångjärnen.
Ta tag i de två yttre sidorna på luckan. Stäng luckan långsamt,
men inte fullständigt.
Dra luckan mot dig så att den dras ur sitt läge.
Montera tillbaka luckan genom att utföra den ovannämnda
proceduren i omvänd ordning.
Utbyte av lampan inuti ugnen
Slå ifrån strömmen till ugnen med flerpolsbrytaren som
används för att ansluta ugnen till elnätet eller dra ur kontakten,
om den är åtkomlig.
Skruva loss glaskupan på lamphållaren.
Skruva ur lampan och byt ut den mot en som tål hög
temperatur (300 °C) och som har följande egenskaper:
- Spänning 230/240 V
- Effekt 25 W
- Sockel E14
Montera tillbaka glaskupan och strömförse ugnen.
123
132
59
Ugnen erbjuder ett brett utbud av möjligheter för att tillaga
all sorts mat på bästa sätt. Med tiden kommer du att lära
dig att utnyttja denna lättanvändbara utrustning på bästa
sätt. De rekommendationer som ges här nedan är endast
allmänna råd som du kan lägga till dina egna personliga
erfarenheter.
Samtidig tillagning på flera falsar
För tillagning av mat på fler falsar ska du använda
funktionen “Bakverk” g som medger samtidig tillagning
på tre falsar (1:a, 3:e och 5:e). Några exempel anges i
tabellen “Praktiska råd vid tillagningen”.
För andra tillagningar på fler falsar, använd funktionen i
“Samtidig tillagning på flera falsar” och ta hänsyn till
följande rekommendationer:
Ugnen har 5 falsar. Vid varmluftstillagning ska du
använda två av de tre mittfalsarna: Den nedersta och
den översta träffas direkt av varmluften vilket kan göra
att ömtåliga rätter kan brännas
Använd normalt den 2:a och den 4:e falsen nedifrån
och placera den mat som kräver högre värme på den
2:e falsen. När du t.ex. tillagar stekar och annan mat
samtidigt, ska du sätta steken på den 2:a falsen och
lämna den 4:e till ömtåligare rätter.
När du tillagar rätter som kräver olika tillagningstider
och temperaturer samtidigt ska du ställa in en
medeltemperatur mellan de båda. Ställ den ömtåligaste
rätten på den 4:e falsen och ta den ut den maträtt som
har den kortaste tillagningstiden ur ugnen först.
Använd ugnspannan på den nedre falsen och gallret
på den övre.
Användning av funktionen “Snabb tillagning”
Denna funktion är funktionell, snabb och praktisk för
tillagning av snabbmatsprodukter (t.ex.: frysta eller
färdiglagade rätter) och annat. Användbara råd anges i
tabellen “Praktiska råd vid matlagningen”.
Användning av grillen
Ugnen “7 Cuochi” erbjuder olika grillfunktioner.
Använd funktionen k “grill” med halvöppen lucka och
placera maten i mitten på gallret som sitter på den 3:e
eller 4:e falsen nedanifrån.
Placera ugnspannan på den 1:a falsen nedanifrån för att
samla upp sky och/eller fetter.
För att grillningen ska ske på bästa sätt rekommenderas
det att vänta i två minuter innan maten ställs in i ugnen
efter tillagningens start.
Obs! För att hjälpa dig att kontrollera grillningstiden hörs
en ljudsignal var 3:e minut från ugnen. Detta kan vara
användbart t.ex. vid tillagning av rostat bröd.
På modeller som är utrustade med grillspett kan den
medlevererade grillspetssaten användas tillsammans med
funktionen “grill” k I detta läge ska tillagningen ske med
stängd ugnslucka, grillspetssatsen ska placeras på den
3:e falsen (nedanifrån) och ugnspannan på den 1:a falsen
för uppsamling av sky och/eller fetter.
Funktionen l “Gratiner”, endast med stängd ugn, är
mycket användbar vid snabba grillningar, grillens
värmefördelning ger en fin stekyta samtidigt som de inre
delarna blir genomstekta.
Du kan även använda den vid slutfasen vid tillagning av
maträtter som behöver en stekyta, den är till exempel
idealisk för att ge färg till pastarätter.
När du använder dig av denna funktion ska du placera
gallret på den 2:a eller 3:e falsen nedifrån (se
tillagningstabell). Efter detta ska du ställa en ugnspanna
på den 1:a falsen för att samla upp fettet och förhindra att
rök bildas.
Viktigt: Grillning ska ske med stängd lucka så att du
tillsammans med ett gott resultat erhåller en rejäl
energibesparing (cirka 10 %).
När du använder denna funktion råder vi dig till att ställa in
temperaturen på 200 °C, eftersom detta är det optimala
förhållandet som grundar sig på infraröd strålning. Detta
betyder dock inte att lägre temperaturer inte kan användas,
vilket görs genom att helt enkelt vrida termostatvredet till
önskad temperatur.
Bästa resultat av grillfunktionerna får du om du
placerar gallret på de sista falsarna med början
nedanifrån (se tillagningstabell). Efter detta ska du
ställa den medföljande ugnspannan på den nedersta
falsen för att samla upp fettet och förhindra att rök
bildas.
Bakning
Vid tillagning av bakverk ska dessa alltid ställas in i varm
ugn. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen för att
undvika att bakverket sjunker ihop. I allmänhet:
Praktiska råd vid matlagningen
Bra gräddat utanpå men klibbigt inuti
Använd mindre vätska, sänk temperaturen och öka
gräddningstiden.
Bakverket fastnar på plåten
Smörj plåten väl och strö över lite mjöl eller använd
bakplåtspapper
För torrt bakverk
Ö
ka temperaturen med 10°C nästa gång och minska
gräddningstiden.
Bakverket sjunker ihop
Använd mindre vätska och sänk temperaturen med
10°C.
Bakverket är mörkt ovanpå
Sätt in det längre ned, ställ in en lägre temperatur och
förläng gräddningen.
60
Gräddning av pizza
Använd funktionen j för att gräddningen av pizzan ska
bli bra “Pizzaugn”:
Använd en form av lätt aluminium som ska placeras på
det medlevererade gallret. Om du använder
ugnspannan förlängs gräddningstiderna och det är svårt
att erhålla en spröd pizza.
Öppna inte ugnen för ofta under gräddningen.
Om du gräddar pizzor med mycket fyllning (capriccio-
sa, quattro stagioni) råder vi dig att lägga på
mozzarellaosten efter halva gräddningstiden.
Vid samtidig tillagning på flera falsar (upp till två)
rekommenderas det att använda funktionen Samtidig
tillagning på flera falsar i eftersom funktionen
pizzaugn j gräddar den 1:a falsen nedanifrån
hårdare.
Tillagning av fisk och kött
Använd temperaturer mellan 180 °C och 200 °C för vitt
kött, fågel och fisk.
För rött kött, som man vill ha välstekt på ytan och saftigt
inuti är det lämpligt att börja med en hög temperatur (200
°C - 220 °C) under en kort tid för att därefter sänka den.
Allmänt kan sägas att ju större steken är desto lägre ska
temperaturen vara och desto längre ska tillagningstiden
vara. Placera köttet som ska tillagas mitt på gallret och
ställ in ugnsformen för att samla upp fett under.
Sätt in gallret så att maten befinner sig mitt i ugnen. Om du
vill ha mer undervärme ska du använda de nedersta
falsarna. Om du vill ha stekar med mycket smak (särskilt
anka och vilt) ska du späcka köttet med späck eller sidfläsk
och placera det upptill i ugnen.
Jag utnyttjade mer än en nivå (funktionen ”
ventilerad ugn”) och alla bakverken är inte färdiga
samtidigt
Baka vid en lägre temperatur.
Det är inte nödvändigt att ta ut alla bakverken vid
samma tidpunkt.
61
Vald
inställning
Typ av mat Vikt
(Kg)
Gallrets läge i
förhållande till
ugnens botten
Föruppvärm-ningsti-
d (minuter)
Termostatens
inställning
Tillagnings-tid
(minuter)
1 Traditionell
f
Anka
Kalv eller oxstek
Fläskstek
Småkakor (av mördeg)
Pajer
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
10
10
10
10
10
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
2 Bakverk
g
Paje
Frukpa
Plumcake
Sockerkak
Fyllda crêpes (på 2 falser)
Mindre bakverk (på 2 falser)
Smördegskakor med ost (på
2 falser)
Petit choux (på 3 falser)
Kakor (på 3 falser)
Maränger (på 3 falser)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
1-3-5
10
10
10
8
10
10
10
10
10
5
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
3 Snabb
tillagning
h
Djupfryst
Pizza
Squash- och räkröra
Spenatpaj
Piroger
Lasagne
Bröd Kyckling
Kycklingbitar
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
0.4
2
2
2
2
2
2
2
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
15-18
25
30-35
20-25
35
25-30
15-20
Färdiglagade rätter
Kycklingvingar
0.4 2 - 200 20-25
rskt kött
Mördegskakor
Plumcake
Smördegskakor med ost
0.3
0.6
0.2
2
2
2
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
4 Samtidig
tillagning
i
Pizza (på 2 falser)
Lasagne
Lamm
Grillad kyckling + potatis
Fisk
Plumcake
Petit choux (på 2 falser)
Kakor(på 2 falser)
Sockerkaka (på 1 fals)
Sockerkaka (på 2 falser)
Pajer
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
12
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
5 Pizza
j
Pizza
Kalv eller oxstek
Kyckling
0.5
1
1
3
2
2/3
10
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
6 Grill
k
Sjötunga och bläckfisk
Fiskspett
Bläckfisk
Torskfilé
Grillade grönsaker
Kalvkotletter
Korv
Hamburgare
Makrill
Rostat bröd
0.7
0.6
0.6
0.8
0.4
0.8
0.6
0.6
1
n.° 4-6
4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
7 Gratinerat
l
Grillad kyckling
Bläckfisk
1.5
1.5
2
2
12
12
200
200
55-60
30-35
8 Varmluft
g
Smörkakor
Fruktpaj
Salta kakor (mördeg)
0.5
0.5
0.5
2
2
2
10
10
10
190
190
190
10-15
15-25
10-15
NB: i tempi di cottura sono indicativi e possono essere modificati in base ai propri gusti personali. Nelle cotture al Grill o
Gratin, la leccarda va posta sempre al 1° ripiano a partire dal basso.
62
Värna alltid om säkerheten
För att flytta apparaten ska du alltid använda dig
av de därtill avsedda handtagen som sitter på
ugnens sidor för att undvika skador på personer
och på apparaten.
Denna apparat är avsedd för en icke-professionell
användning i hemmet och dess tekniska egenskaper får
inte ändras.
Dessa instruktioner gäller endast för de länder vars
symboler återfinns i häftet och på utrustningens märkskylt.
Denna apparats elektriska säkerhet garanteras endast
då apparaten är korrekt ansluten till ett effektivt jordsystem
enligt gällande säkerhetsföreskrifter.
Under användningen av utrustningen blir vissa
värmeelement och vissa delar av ugnen mycket
varma. Se till att inte vidröra dem och håll barn på
säkert avstånd.
Undvik att barn och okunniga personer kommer i
kontakt med följande delar eftersom de utgör en
potentiell fara:
- Kommandon och apparaten i allmänhet.
- Emballagematerial (påsar, polystyren, spikar o.s.v.).
- Apparaten under och omedelbart efter att ugnen och
grillen har varit påslagen eftersom den är mycket varm.
- Apparat som inte används (i detta läge ska delar som
kan vara farliga göras ofarliga).
Gör inte följande:
- Ta inte i apparaten med fuktiga kroppsdelar.
- Använd inte ugnen barfota.
- Dra inte i apparaten eller i nätkabeln för att koppla från
den från strömuttaget.
- Utför inga olämpliga eller farliga moment.
- Täpp inte till ventilationsöppningarna eller
värmeutsläppen.
- Se till att nätkabeln för mindre hushållsmaskiner inte
hamnar på apparatens varma delar.
- Utsätt inte apparaten för väder och vind.
- Använd inte ugnen som förvaringsutrymme.
- Använd inte lättantändliga vätskor i närheten av ugnen.
- Använd inte adaptrar, grenuttag och/eller
förlängningssladdar.
- Försök inte installera eller reparera utan att vända dig till
en utbildad fackman.
Det är absolut nödvändigt att vända sig till en utbildad
fackman i följande fall:
- Installation (i enlighet med tillverkarens instruktioner).
- Vid tvekan angående funktionen.
- Vid byte av uttag vid inkompatibilitet med apparatens
kontakt.
I följande fall är det nödvändigt att vända sig till ett
auktoriserat tekniskt servicecenter.
- Om du tvivlar på att apparaten är hel efter att emballaget
har tagits bort.
- Vid skador på nätkabeln eller vid byte av denna.
- Vid fel eller felfunktion ska du kräva att originalreservdelar
används.
Följande moment rekommenderas:
- Använd apparaten endast för tillagning av mat.
- Kontrollera att apparaten är hel efter att emballaget har
tagits bort.
- Koppla från apparaten från elnätet vid felfunktion och
innan någon typ av rengörings- och underhållsingrepp.
- Koppla från apparaten från elnätet och stäng gaskranen
(om sådan finns) om apparaten inte ska användas.
- Använd ugnsvantar för att sätta in eller ta ur kokkärl ur
ugnen.
- Ta alltid tag i mitten på ugnsluckans handtag eftersom
ändarna kan vara varmare på grund av eventuella
luftutsläpp.
- Kontrollera alltid att vreden är i “o”/”o” läge när utrustningen
inte används.
- Om du bestämmer dig för att inte längre använda
apparaten ska du koppla från nätkabeln från elnätet och
skära av den.
Tillverkaren kan inte hållas ansvarig för eventuella skador
som beror på: Felaktig installation samt olämplig, felaktig
och oförsiktig användning.
För att garantera effektiviteten och säkerheten för denna hushållsmaskin råder vi dig att:
Endast vända dig till auktoriserade tekniska servicecenter.
Alltid kräva att originalreservdelar används.
63
Installation
Installationen ska utföras av utbildad personal enligt
tillverkarens instruktioner. En felaktig installation kan
orsaka skador på personer, djur eller föremål för vilka
tillverkaren inte kan hållas ansvarig.
Viktigt! Alla typer av ingrepp för reglering, underhåll o.s.v.
ska utföras med ugnen elektriskt frånkopplad.
Installation av inbyggnadsugnar
För att garantera en god funktion av inbyggnadsugnen är
det nödvändigt att skåpet, där den ska byggas in, har
lämpliga egenskaper. I figuren nedan anges måtten för
utrymmet i möbeln vid inbyggnad under bänk och vid
placering på höjden.
För att garantera en god ventilation är det nödvändigt att
ta bort den bakre väggen i utrymmet och det
rekommenderas att installera ugnen på två trälister. Om
ugnen placeras på ett jämnt plan ska detta ha en öppning
på minst 45 x 560 mm.
Möbelns paneler runt ugnen ska vara tillverkade av ett
värmetåligt material. I synnerhet vid möbler av fanerat trä
ska limmet tåla temperaturer på 100 °C.
I enlighet med gällande säkerhetsföreskrifter ska det inte
vara möjligt att de elektriska väggarna kommer i kontakt
med möbeln när apparaten har installerats.
Alla delar som garanterar ugnens säkerhet ska sättas fast
så att de inte kan tas bort utan hjälp av verktyg.
För en korrekt centrering ska de 4 klackjärnen som sitter
på ugnens sidor regleras i förhållande till de 4 hålen på
ramen. Gör på följande sätt om möbelns sida är:
20 mm: Den rörliga delen på klackjärnet ska tas bort
(fig. A).
18 mm: Använd det första spåret, som har förberetts
på fabriken (fig. B).
16 mm: Använd det andra spåret (fig. C).
Fig. A Fig. B
Fig. C
För att fästa ugnen vid möbeln, öppna ugnsluckan och
fäst ugnen med de 4 träskruvarna i de 4 hålen på ramen.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
OBS! Installation enligt med bestämmelser för förslitning
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
575-585 mm.
558 mm.
595 mm.
45 mm.
min.
45 mm.
min.
560 mm.
45 mm.
64
Fäst ugnen vid möbeln (endast för FC-modeller).
1. Placera byglarna “A” så att de passar in i ugnens stöd
“B”.
2. Placera klackjärnen “C” så att de passar in i byglarna
“A”. Gör på följande sätt om möbelns sida är:
16 mm: Montera klackjärnet så att numret 16 som sitter
på klackjärnet är vänt mot dig.
18 mm: Montera klackjärnet så att delen utan text är
vänd mot dig.
20 mm: Montera inte klackjärnet.
3. Fäst byglarna och klackjärnen på kanten på möbelns
sida med skruvarna “D”.
4. Fäst ugnen vid möbeln med skruvarna och
plastbrickorna “E”.
Elektrisk anslutning
Ugnar som är försedda med en trepolig nätkabel är
förberedda för att fungera med växelström med
nätspänning och -frekvens som anges på märkskylten
(som sitter på apparaten) och i bruksanvisningen.
Jordkabeln är gulgrön.
Montering av elkabeln
Öppning av kopplingsplint:
Tryck på sidotungorna på kopplingsplintens lock med
hjälp av en skruvmejsel.
Dra och öppna locket till kopplingsplinten.
Gör så här för att ansluta kabeln:
Lossa skruven på kabelhållaren och de tre skruvarna
på kontakterna L-N-6
Fäst eltrådarna under skruvhuvudena. Respektera
färgerna: Blå (N) Brun (L) Gulgrön 6
Fäst nätkabeln i den särskilda kabelhållaren och stäng
locket.
Anslutning av nätkabeln till elnätet
Montera en standardiserad stickkontakt på kabeln avsedd
för den effekt som är angiven på märkskylten. Om den
ska anslutas direkt till elnätet måste en flerpolsbrytare
installeras mellan utrustningen och elnätet som har en
öppning på minst 3 mm mellan kontakterna och som är
anpassad till effekten och överensstämmer med gällande
normer (jordkabeln får inte avbrytas från brytaren).
Elkabeln ska placeras så att den inte i någon punkt
överstiger rumstemperaturen med 50 °C.
Innan du utför anslutningen ska du försäkra dig om att:
Denna apparats elektriska säkerhet garanteras endast
då apparaten är korrekt ansluten till ett effektivt
jordsystem enligt gällande föreskrifter beträffande
elektrisk säkerhet. Det är nödvändigt att kontrollera
detta grundläggande säkerhetskrav och, vid tvekan,
begära en noggrann kontroll av systemet som ska
utföras av utbildade fackmän. Tillverkaren kan inte
hållas ansvarig för eventuella skador som orsakats av
att utrustningen inte har jordats.
Innan apparaten ansluts ska du försäkra dig om att de
data som anges på märkskylten (som sitter på själva
apparaten och/eller förpackningen) överensstämmer
med el- och gasnätet.
Kontrollera att systemets elektriska kapacitet och
uttagen är anpassade till den maxeffekt som anges på
märkskylten. Vid tvekan ska du vända dig till en utbildad
fackman.
Om inkompatibilitet mellan uttaget och utrustningens
kontakt förekommer, ska man låta byta ut uttaget mot
ett av lämplig typ av en utbildad fackman. Denne ska
särskilt försäkra sig om att uttagets kabeltvärsnitt är
lämpligt för apparatens effektförbrukning. I allmänhet
avrådes från användning av adaptrar, grenuttag och/
eller skarvsladdar. Om det skulle visa sig vara
nödvändigt att använda sig av dessa ska endast enkla
adaptrar eller grenuttag och skarvsladdar användas
som är i enlighet med gällande säkerhetsnormer och
se till att inte överskrida strömkapacitetsgränsvärdet
som anges på den enkla adaptern och på
skarvsladdarna, samt maxeffekten som anges på
grenuttaget. Kontakten och uttaget ska vara
lättåtkomliga.
NL
D
A
B
D
D
16
16
16
16
C
C
C
E
E
65
Tekniska data
Dimensioni utili del forno:
Bredd cm 43,5
Djup cm 40
Höjd cm 32
Volume utile del forno:
56 liter
ENERGY LABEL
EU-direktiv 2002/40 på de elektriska ugnarnas etikett
Norm EN 50304
Energiförbrukning fri konvektion
uppvärmningsfunktion: f Traditionell
Energiförbrukningsförklaring Klass forcerad konvektion
uppvärmningsfunktion: g Varmluft
Nätspänning och -frekvens:
230V ~ 50Hz 2800W
7
Denna apparat överensstämmer med följande EU
direktiv:
- 73/23/CEE utfärdat 19/02/73 (Lågspänning) och
efterföljande modifieringar.
- 89/336/CEE utfärdat 03/05/89 (Elektromagnetisk
kompatibilitet) och efterföljande modifieringar.
- 93/68/CEE utfärdat 22/07/93 och efterföljande
modifieringar.
- 2002/96/EC
Det europeiska direktivet 2002/96/EC gällande Waste
Eelectrical and Electronic Equipment (WEEE – hantering
av förbrukad elektrisk och elektronisk utrustning), kräver
att gammal hushållselektronik INTE kasseras tillsammans
med det vanliga osorterade avfallet. Förbrukad utrustning
måste samlas ihop separat för att optimera
materialåtervinnandet samt att reducera negativ inverkan
på miljön och människors hälsa. Symbolen av en
överkryssad soptunna påminner dig om din skyldighet att
hantera den förbrukade utrustningen separat.
Du kan kontakta din kommun eller lokala återförsäljare
för ytterligare information gällande hantering av förbrukad
elektronisk utrustning.
1 / 1

Hotpoint FC 88 C.1 IX Bruksanvisning

Kategori
Ugnar
Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för