46 47
Hälsa och säkerhet – rekommendationer
Spädbarn är särskilt känsliga för bakterier som kan
orsaka matförgiftning. Det är därför viktigt att följa
enkla riktlinjer för hälsa och säkerhet vid tillagning
och förvaring av mat.
Tillagning av mat:
• Se alltid till att maten förvaras på ett säkert sätt och
följ bäst före-datum. Tillred maten i ett rent kök med
rena skärbrädor och köksredskap. Tvätta händerna
noggrant innan du tillagar mat och även barnets
händer innan du matar barnet. Rengör grundligt
alla skålar och skedar som används för matning före
användning. Philips Avent har ett lämpligt utbud av
steriliseringsanordningar som är snabba, enkla och
eektiva att använda.
• Förvara tillagat och rått kött övertäckt och separat
från andra livsmedel i kylskåpet. Tvätta alltid
händerna efter kontakt med rått kött. Sterilt
vakuumförpackade råa kött- och skprodukter
behöver inte sköljas före tillredning eftersom
skadliga bakterier då kan spridas på kökets
arbetsytor och leda till matförgiftning. Använd ditt
eget omdöme om du inte är säker på att maten
har rengjorts tidigare (dvs. ej vakuumförpackade
livsmedel som köpts på försäljningsställen för färsk
mat). Skölj alltid frukt och grönsaker och skala vid
behov – alla rotfrukter bör skalas och rengöras
före användning.
• Salta aldrig mat för spädbarn. Du kan istället
tillsätta örter och milda kryddor för att göra maten
mer smakrik. Om du måste använda buljong i ett
recept, välj ett alternativ med lågt saltinnehåll eller
utan salt. Undvik att använda socker i maten om det
inte är nödvändigt för smakens skull (till exempel
sötning av besk frukt).
• Tillaga maten ordentligt och låt den svalna så att
den är ljummen före servering.
Förvaring av mat:
• Efter tillagningen låter du maten svalna så fort
som möjligt (inom 1–2 timmar) och placerar den
i kylskåpet (vid en temperatur på 5°C eller lägre)
eller i frysen (vid en temperatur på –18°C). De esta
nylagade livsmedel kan förvaras i kylskåpet i upp
till 24 timmar. Se frysens bruksanvisning för att se
hur länge du kan förvara spädbarnsmat utan risk –
vanligen 1–3 månader.
• Du kan tillaga och förvara matportioner i frysen
med hjälp av behållaren som levereras med Philips
Avents hälsosamma 4-i-1-ångkokare för barnmat.
Behållarna är sterila, kompakta och är lämpliga att
stapla på varandra, och du kan köpa er behållare
från Philips sortiment. Du kan skriva vad det är för
mat och tillagningsdatum på locket eller klistra på
en etikett. Du kan också använda iskubsbrickor,
små fryssäkra behållare eller fryspåsar. Packa in
maten ordentligt i plast- eller aluminiumfolie om det
är nödvändigt.
• Fryst mat bör tinas ordentligt innan
uppvärmning. Philips Avents hälsosamma 4- i-
1-ångkokare för barnmat har upptinings- och
uppvärmningsfunktioner som möter alla dina
behov. Kontrollera att återuppvärmd mat är rykande
het rakt igenom (det bör ånga från den) och låt
den svalna tillräckligt före servering. Du kan också
använda Philips Avent-värmaren för askor och
barnmat för att värma barnets mat på ett jämnt
och säkert sätt. Om du värmer upp mat med en
mikrovågsugn ska du alltid röra om i maten och
kontrollera temperaturen innan du matar barnet.
Värm inte upp mat mer än en gång.
• Mat som har tinats upp ska aldrig frysas igen. Spara
och återanvänd inte mat som barnet inte äter upp.
Mat att undvika och matallergier:
• Vissa livsmedel är olämpliga för barn under
12 månader, inklusive lever, råa skaldjur, mjuk
opastöriserad ost och honung. Se till att ägg eller
rätter som innehåller ägg är väl tillagade.
• Om det nns fall av matallergi inom familjen
rekommenderas enbart amning upp till 6 månaders
ålder. Om amning av någon anledning inte är
möjligt ska du rådfråga en läkare angående den
bästa typen av modersmjölksersättning att ge
i stället. Eftersom övergången till fast föda kan
orsaka allergier bör amningen fortsätta under
avvänjningen, och försiktighet bör iakttas vid
introduktion av potentiellt allergiframkallande
livsmedel som mjölk, ägg, vete, sk och
skaldjur. Mata inte barnet med era sådana
livsmedel samtidigt.
• Om det nns en historia av jordnötsallergi i familjen
ska du söka råd från en kvalicerad läkare. På grund
av risken för kvävning bör inte hela nötter, inklusive
jordnötter, ges till barn under 5 år.
• Omedelbara tecken på allergiska reaktioner
(uppstår vanligen inom sekunder eller upp till två
timmar) kan vara svullna läppar, klåda, hudutslag,
rodnad i ansiktet eller på kroppen, förvärrade
symtom på eksem eller andningssvårigheter.
Sök akut läkarvård om du tror att ditt barn har
en allergisk reaktion mot mat – i sällsynta fall
kan allvarliga allergiska reaktioner (anafylaxi)
vara livshotande.
• Fördröjda reaktioner på mat (vanligtvis i samband
med komjölksallergi) kan vara illamående,
kräkningar, uppstötningar, diarré, förstoppning, blod
i avföringen, röd stjärt, eksem som förvärras gradvis.
På längre sikt kan det också uppstå problem med
viktökning. Eftersom en del av dessa symtom (till
exempel utslag och diarré) också är typiska för
andra sjukdomar bör du kontakta en läkare för
ytterligare råd.
• Rådfråga alltid i första hand en kvalicerad läkare
om du misstänker att ditt barn har en matallergi!
Ytterligare vägledning och information
• Kvantiteterna av mat som anges i recepten* bör
räcka som en måltid till barnet samt till lite extra mat
att portionera upp och förvara i kylen eller frysa för
senare användning. Du kan anpassa mängden efter
behov och se till att justera ångtiden till den mängd
livsmedel som används. Du hittar information om
ungefärliga ångtider för specika ingredienser i
”Ingredienser och ångtider” i användarhandboken.
• Slutresultatet av varje recept beror på vilken typ
av och den mängd ingredienser som används,
samt vilken avvänjningsfas barnet är i (det vill säga
jämnare kontra fastare konsistens). Du kan ändra
konsistensen genom att utöka receptet med barnets
vanliga mjölk eller kokt vatten. Exempelvis kan
vatten användas för att tunna ut maten, eller risgröt
för att göra maten tjockare. Du kan även låta en del
av vattnet i ångkokaren rinna av innan du blandar
ingredienserna för att få en tjockare konsistens.
• Receptmängderna är ungefärliga och kan variera
beroende på vilken typ av ingredienser som
används och tillagningstider.
• Antalet portionsstorlekar i varje recept är bara en
vägledning. Eftersom alla barn har olika behov är
det möjligt att portionsstorlekarna inte återspeglar
vad ditt barns aptit eller tillväxtbehov kräver.
Det innebär att den portionsstorlek som faktiskt
konsumeras kanske inte överensstämmer med den
som anges.
• Måltidsplanerarna är enkla exempel på balanserade
måltidsplaner för ditt barn enligt varje steg i
avvänjningen. Precis som med portionsstorlekarna
kan de användas som en vägledning beroende på
dina och ditt barns personliga preferenser. Med
tanke på att det här är en global produkt är en
del av de föreslagna rätterna på måltidsplanerna
utformade med olika matregioner i världen i åtanke,
så tveka inte att välja rätter som bättre passar dina
egna kulturella behov och krav.
• Måltidsplanerna 1 till 3 har utformats för att ge ditt
barn en smak av deras första fasta mat i ökande
mängder och sorter, tillsammans med deras vanliga
mjölkdryck allt utifrån var i avvänjningen barnet
benner sig. Måltidsplanen för steg 4 (över 12
månader) är utformad för att ge ditt barn smakprov
från de fyra främsta livsmedelsgrupperna. Där
ingår stärkelserik mat (ris, potatis, pasta), frukt och
grönsaker, mejeriprodukter (fet yoghurt och ost)
samt proteinbaserade livsmedel (kött, sk) och
alternativ som ägg och baljfrukter (dhal, linser etc.).
Portionerna sträcker sig från två till fem om dagen.
Återigen, dessa kriterier kan användas som en
riktlinje när du matar barn i åldrarna 1–3 år så att de
får en balans mellan olika livsmedel i kosten.
• Använd fotoreceptguiden som en snabb visuell
referens när du lagar mat med Philips Avents
hälsosamma 4-i-1-ångkokare för barnmat.
• Följ de fullständiga receptinstruktionerna när
du använder Philips Avents hälsosamma
4-i-1-ångkokare för barnmat första gången.
* Alla recept har kontrollerats så att de innehåller lämpliga mängder av kalorier, salt, socker och fett för
spädbarn och småbarn.