Philips SCF875/02 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
42 43
Innehåll
Snabba och enkla näringsrika recept för din baby 43
Fas 1: De första smakportionerna 48
Mumsig puré av potatis och broccoli 52
Krämiga äpplen 54
Bananavokado 54
Solskenspumpa 54
Fas 2: Mindre bitar 56
Grönsaksdröm 60
Smarrigt kött 62
Lax, zucchini och sötpotatis tog en simtur 62
Enkel ärtpuré 62
En saga om plommon och persikor 64
Söt kyckling med äpple 65
Fas 3: Större bitar 66
Kikärter med nudlar 70
Fest med torsk och potatis 72
Min första müsli 73
Fas 4: Ett år och senare 74
Söt paprika 78
Broccolilycka 80
Solig sparris 81
När du ska börja ge ditt barn fast föda
för första gången är det helt normalt
att känna sig förvirrad. Bara den
enorma mängd information som nns
tillgänglig kan vara överväldigande,
rskilt om det är första gången du
blir förälder. Bebisar spottar ibland ut
maten och kan inte tydligt säga vad
de vill och inte vill äta. Detta kan vara
ganska krävande för föräldrar som
introducerar mat för sina barn. Men
ingen panik! Rätta dig efter barnens
behov och ge dem varierande
ringsriktiga måltider som hjälper
dem att växa upp och bli friska
och glada.
Vi har sammanställt det här häftet
tillsammans med den brittiska
kostrådgivaren Emma Williams. Det
innehåller professionella råd om
avvänjning och hur du enkelt lagar
ringsrik mat för din baby så
att du får mer glädje av familjens
gemensamma måltider.
Expertens råd
Emma Williams är registrerad
nutritionist, har en doktorsexamen
i näringslära och djupa kunskaper
om barns tillväxt och näring. Som
klinisk forskare på den pediatriska
avdelningen på ett barnsjukhus
Snabba och enkla
näringsrika recept
för din baby
44 45
Med Philips Avents hälsosamma 4-i-1-
ångkokare för barnmat kan du varsamt
ånga frukt, grönsaker, kött och sk. Den kan
också blanda de tillredda ingredienserna
till den konsistens som bäst passar barnets
ålder samt har en praktisk upptinings- och
uppvärmningsfunktion. Allt detta gör att
du enkelt kan laga sunda och hälsosamma
ltider till ditt barn.
Dessa recept är noggrant utvalda
av en näringsexpert. Om du har
tvivel om lämpligheten för ditt barn
llande något av recepten i den
r broschyren – särskilt om du
misstänker eller känner till en allergi
mot vissa livsmedel – ska du kontakta
din läkare eller annan rådgivare inom
barnhälsovården efter behov.
undersökte hon tillväxt och näringsintag hos mycket
små barn (0–3 år) med tillväxtproblem och gav
kostråd till deras föräldrar. Under tiden hon arbetade
som näringsforskare vid British Nutrition Foundation
gav hon expertkostrådgivning om avvänjning,
analyserade och kontrollerade näringsinnehållet i
avvänjningsrecept och utvecklade kostplaner för
mycket små barn. Hon är också medlem av Nutrition
Society och Nutritionists in Industry i Storbrittanien
och medverkar regelbundet som rådgivare om
ringsfrågor i medier. Efter över 15 års arbete
inom näringslära skapade Emma nyligen sin egen
konsultverksamhet för kost och näring.
Vår målsättning
Vi hoppas att det här recepthäftet kan vara till hjälp
r ditt barn börjar med fast föda. Den innehåller
nyttig information och professionella råd om de
olika avvänjningsstadierna, tillsammans med
målplaneringsexempel och lämpliga recept för de
olika stadierna. Varje recept har utvecklats med
hjälp av denna produkt och hjälper dig att ge ditt
xande barn näringsrik mat.
Avvänjning
Att se spädbarn växa och utvecklas till lyckliga
och friska barn är en fantastisk och berikande
upplevelse. Barnets första levnadsår kan potentiellt
påverka dess framtida hälsa, och därför är det
en viktig del av den här processen att ge barnet
hälsosam och näringsrik mat. Bröstmjölk är den
sta maten ett barn kan få under den första
tiden eftersom den innehåller alla de naturliga
näringsämnen som barnet behöver, tillsammans
med viktiga antikroppar för extra skydd mot
infektion, direkt från mor till barn. Amning
rekommenderas upp till 6 månaders ålder och om
möjligt även senare i kombination med en hälsosam
och balanserad kost i upp till 2 år eller längre om
så önskas. När det inte är möjligt att amma är
modersmjölksersättning det näst bästa alternativet
efter bröstmjölk. Ett barn som växer normalt bör
öka i vikt mellan 0,5 och 1 kg per månad från 0–6
nader. Därefter krävs fast föda för att främja
fortsatt tillväxt och utveckling.
Eftersom spädbarn är individer och växer i olika
takt är det viktigt att inte ha för bråttom med
avvänjningen innan de är redo. Ett spädbarn kan
som tidigast börja vänjas av vid 4 månader eller 17
veckor. Men det tar oftast ungefär 6 månader för
ett barns matsmältningssystem att börja fungera
ordentligt och blir redo för att smälta mat*. Det
nns i huvudsak tre tecken på att ett spädbarn kan
vara redo att börja med fast föda. Dessa signaler
framträder vanligen kring 4–6 månader och är bland
annat: förmåga att sitta upp och hålla huvudet
stadigt, god koordination mellan händer, ögon och
mun (barnet kan titta på mat, ta upp den och stoppa
den i munnen) samt förmågan att svälja maten
istället för att spotta ut den. Sök alltså efter dessa
tecken innan du börjar vänja av ditt barn. De kan
också visa mindre tillfredsställelse med mjölken och
rja visa intresse för mat som andra äter. Alla dessa
förändringar utgör viktiga steg i barnens utveckling
och tyder på att de är redo att utforska nya smaker
och konsistenser i kosten.
När du börjar avvänja ditt barn är det inte så viktigt
hur mycket de äter, det handlar mer om att vänja
dem vid att äta mat i allmänhet. Spädbarn behöver
inte tre mål per dag från början. Du kan helt enkelt
rja med att ge dem lite i taget tills de vänjer sig vid
smaken, konsistensen och känslan av mat i munnen.
Sedan ökar du gradvis mängden och variationen
på maten som ditt barn äter tills det så småningom
kan äta samma mat som resten av familjen, men i
mindre portioner. Spädbarn lär sig att gilla mat som
de vänjer sig vid. Om du ger dem mycket salta, söta
Att erbjuda ditt barn hälsosam och näringsrik mat redan från start
lägger grunden för att barnet kommer att välja hälsosam mat
senare i livet också.
och feta maträtter och drycker blir de mer benägna
att vilja äta sådan mat när de blir äldre och du vill
inte uppfostra en person till osunda matvanor.
Det är mycket viktigt att du ger ditt barn era olika
hälsosamma och näringsrika livsmedel från början
eftersom det gör att de fortsätter att äta sådana
typer av mat när de blir äldre. Det är verkligen svårt
att ändra vad barn äter när de blir äldre så det är
viktigt att ingjuta goda matvanor redan från första
rjan. Du rekommenderas att börja med detta från
avvänjningen och framåt och att tillaga maten från
grunden med färska råvaror. På så sätt vet du exakt
vad ditt barn äter. Du bör också i mesta möjliga mån
försöka bevara näringsinnehållet i maten du tillagar
så att du får ut maximalt med näring ur råvarorna.
Genom att köpa färska råvaror och förvara dem i
enlighet med tillhörande anvisningar bevarar du
lättare näringsinnehållet i maten, samtidigt som du
kerställer att mat som rått kött eller sk är säker
att äta. Och genom att tillreda maten på rena ytor
med rena redskap skyddar du också ditt barn från
skadliga bakterier.
Ångkokning är ett mycket hälsosamt sätt att
laga mat på eftersom det bidrar till att bevara
näringsämnena i maten. Genom att använda
Philips Avents hälsosamma 4-i-1-ångkokare för
barnmat får du hjälp att bevara näringsinnehållet
i de ursprungliga ingredienserna i den slutliga
färdiglagade måltiden för ditt barn. Detta beror på
att safter som frigörs från ångaren under tillagningen
(ångfasen) bibehålls och blandas tillbaka in i maten
under blandningsfasen.
Det här recepthäftet ger dig viss information om
avvänjning, men det nns också mycket annan
tillförlitlig information som hjälper dig att avgöra
om ditt barn är redo för avnjning. Du kan till
exempel besöka din lokala barnavårdsavdelning,
karmottagning eller söka information på nätet. Du
hittar även information som hjälper dig att gå vidare
från ett steg till nästa och kanske till och med andra
receptidéer som du kan använda med Philips Avents
hälsosamma 4-i-1-ångkokare för barnmat.
* Rådfråga din läkare eller en annan behörig rådgivare inom barnavård om du känner att du behöver
ytterligare råd om den bästa tiden för att avvänja ditt barn.
‘‘Jag hoppas verkligen att du njuter av den här
fantastiska och spännande tiden i barnens uppväxt
och utveckling då de lär sig att uppleva nya smaker
och konsistenser och skaa hälsosamma matvanor
som hjälper dem att växa upp till friska,
glada vuxna!’
Emma Williams,
nutritionist och konsult
www.createfoodandnutrition.com
46 47
Hälsa och säkerhet – rekommendationer
Spädbarn är särskilt känsliga för bakterier som kan
orsaka matförgiftning. Det är därför viktigt att följa
enkla riktlinjer för hälsa och säkerhet vid tillagning
och förvaring av mat.
Tillagning av mat:
• Se alltid till att maten förvaras på ett säkert sätt och
följ bäst före-datum. Tillred maten i ett rent kök med
rena skärbrädor och köksredskap. Tvätta händerna
noggrant innan du tillagar mat och även barnets
händer innan du matar barnet. Rengör grundligt
alla skålar och skedar som används för matning före
användning. Philips Avent har ett lämpligt utbud av
steriliseringsanordningar som är snabba, enkla och
eektiva att använda.
• Förvara tillagat och rått kött överckt och separat
från andra livsmedel i kylskåpet. Tvätta alltid
nderna efter kontakt med rått kött. Sterilt
vakuumförpackade råa kött- och skprodukter
behöver inte sköljas före tillredning eftersom
skadliga bakterier då kan spridas på kökets
arbetsytor och leda till matförgiftning. Använd ditt
eget omdöme om du inte är säker på att maten
har rengjorts tidigare (dvs. ej vakuumförpackade
livsmedel som köpts på försäljningsställen för färsk
mat). Skölj alltid frukt och grönsaker och skala vid
behov – alla rotfrukter bör skalas och rengöras
före användning.
• Salta aldrig mat för spädbarn. Du kan istället
tillsätta örter och milda kryddor för att göra maten
mer smakrik. Om du måste använda buljong i ett
recept, välj ett alternativ med lågt saltinnehåll eller
utan salt. Undvik att använda socker i maten om det
inte är nödvändigt för smakens skull (till exempel
sötning av besk frukt).
• Tillaga maten ordentligt och låt den svalna så att
den är ljummen före servering.
Förvaring av mat:
• Efter tillagningen låter du maten svalna så fort
som möjligt (inom 12 timmar) och placerar den
i kylskåpet (vid en temperatur på 5°C eller lägre)
eller i frysen (vid en temperatur på –18°C). De esta
nylagade livsmedel kan förvaras i kylskåpet i upp
till 24 timmar. Se frysens bruksanvisning för att se
hur länge du kan förvara spädbarnsmat utan risk –
vanligen 1–3 månader.
• Du kan tillaga och förvara matportioner i frysen
med hjälp av behållaren som levereras med Philips
Avents hälsosamma 4-i-1-ångkokare för barnmat.
Behållarna är sterila, kompakta och är lämpliga att
stapla på varandra, och du kan köpa er behållare
från Philips sortiment. Du kan skriva vad det är för
mat och tillagningsdatum på locket eller klistra på
en etikett. Du kan också använda iskubsbrickor,
små fryssäkra behållare eller fryspåsar. Packa in
maten ordentligt i plast- eller aluminiumfolie om det
är nödvändigt.
• Fryst mat bör tinas ordentligt innan
uppvärmning. Philips Avents hälsosamma 4- i-
1-ångkokare för barnmat har upptinings- och
uppvärmningsfunktioner som möter alla dina
behov. Kontrollera att återuppvärmd mat är rykande
het rakt igenom (det bör ånga från den) och låt
den svalna tillräckligt före servering. Du kan också
använda Philips Avent-värmaren för askor och
barnmat för att värma barnets mat på ett jämnt
och säkert sätt. Om du värmer upp mat med en
mikrovågsugn ska du alltid röra om i maten och
kontrollera temperaturen innan du matar barnet.
Värm inte upp mat mer än en gång.
• Mat som har tinats upp ska aldrig frysas igen. Spara
och återanvänd inte mat som barnet inte äter upp.
Mat att undvika och matallergier:
• Vissa livsmedel är olämpliga för barn under
12 månader, inklusive lever, råa skaldjur, mjuk
opastöriserad ost och honung. Se till att ägg eller
rätter som innehåller ägg är väl tillagade.
• Om det nns fall av matallergi inom familjen
rekommenderas enbart amning upp till 6 månaders
ålder. Om amning av någon anledning inte är
möjligt ska du rådfråga en läkare angående den
sta typen av modersmjölksersättning att ge
i stället. Eftersom övergången till fast föda kan
orsaka allergier bör amningen fortsätta under
avvänjningen, och försiktighet bör iakttas vid
introduktion av potentiellt allergiframkallande
livsmedel som mjölk, ägg, vete, sk och
skaldjur. Mata inte barnet med era sådana
livsmedel samtidigt.
• Om det nns en historia av jordnötsallergi i familjen
ska du söka råd från en kvalicerad läkare. På grund
av risken för kvävning bör inte hela nötter, inklusive
jordnötter, ges till barn under 5 år.
• Omedelbara tecken på allergiska reaktioner
(uppsr vanligen inom sekunder eller upp till t
timmar) kan vara svullna läppar, klåda, hudutslag,
rodnad i ansiktet eller på kroppen, förvärrade
symtom på eksem eller andningssrigheter.
k akut läkarvård om du tror att ditt barn har
en allergisk reaktion mot mat – i sällsynta fall
kan allvarliga allergiska reaktioner (anafylaxi)
vara livshotande.
• Fördröjda reaktioner på mat (vanligtvis i samband
med komjölksallergi) kan vara illamående,
kräkningar, uppstötningar, diarré, förstoppning, blod
i avföringen, röd stjärt, eksem som förrras gradvis.
På längre sikt kan det också uppstå problem med
viktökning. Eftersom en del av dessa symtom (till
exempel utslag och diarré) också är typiska för
andra sjukdomar bör du kontakta en läkare för
ytterligare råd.
• Rådfråga alltid i första hand en kvalicerad läkare
om du missnker att ditt barn har en matallergi!
Ytterligare vägledning och information
• Kvantiteterna av mat som anges i recepten* bör
räcka som en måltid till barnet samt till lite extra mat
att portionera upp och förvara i kylen eller frysa för
senare användning. Du kan anpassa mängden efter
behov och se till att justera ångtiden till den mängd
livsmedel som används. Du hittar information om
ungefärliga ångtider för specika ingredienser i
”Ingredienser och ångtider” i användarhandboken.
• Slutresultatet av varje recept beror på vilken typ
av och den mängd ingredienser som används,
samt vilken avvänjningsfas barnet är i (det vill säga
jämnare kontra fastare konsistens). Du kan ändra
konsistensen genom att utöka receptet med barnets
vanliga mjölk eller kokt vatten. Exempelvis kan
vatten användas för att tunna ut maten, eller risgröt
för att göra maten tjockare. Du kan även låta en del
av vattnet i ångkokaren rinna av innan du blandar
ingredienserna för att få en tjockare konsistens.
• Receptmängderna är ungefärliga och kan variera
beroende på vilken typ av ingredienser som
används och tillagningstider.
• Antalet portionsstorlekar i varje recept är bara en
gledning. Eftersom alla barn har olika behov är
det möjligt att portionsstorlekarna inte återspeglar
vad ditt barns aptit eller tillväxtbehov kräver.
Det inner att den portionsstorlek som faktiskt
konsumeras kanske inte överensstämmer med den
som anges.
• Måltidsplanerarna är enkla exempel på balanserade
måltidsplaner för ditt barn enligt varje steg i
avvänjningen. Precis som med portionsstorlekarna
kan de användas som en vägledning beroende på
dina och ditt barns personliga preferenser. Med
tanke på att det här är en global produkt är en
del av de föreslagna rätterna på måltidsplanerna
utformade med olika matregioner i världen i åtanke,
så tveka inte att välja rätter som bättre passar dina
egna kulturella behov och krav.
• Måltidsplanerna 1 till 3 har utformats för att ge ditt
barn en smak av deras första fasta mat i ökande
ngder och sorter, tillsammans med deras vanliga
mjölkdryck allt utifrån var i avnjningen barnet
benner sig. Måltidsplanen för steg 4 (över 12
nader) är utformad för att ge ditt barn smakprov
från de fyra främsta livsmedelsgrupperna. Där
ingår stärkelserik mat (ris, potatis, pasta), frukt och
grönsaker, mejeriprodukter (fet yoghurt och ost)
samt proteinbaserade livsmedel (kött, sk) och
alternativ som ägg och baljfrukter (dhal, linser etc.).
Portionerna sträcker sig från två till fem om dagen.
Återigen, dessa kriterier kan användas som en
riktlinje när du matar barn i åldrarna 1–3 år så att de
får en balans mellan olika livsmedel i kosten.
• Använd fotoreceptguiden som en snabb visuell
referens när du lagar mat med Philips Avents
hälsosamma 4-i-1-ångkokare för barnmat.
• Följ de fullständiga receptinstruktionerna när
du använder Philips Avents hälsosamma
4-i-1-ångkokare för barnmat första gången.
* Alla recept har kontrollerats så att de innehåller lämpliga mängder av kalorier, salt, socker och fett för
spädbarn och småbarn.
48 49
Den första avnjningsetappen (ca 4–6 månader) handlar om att utforska helt
nya smaker och konsistenser. Eftersom barnet endast är vant vid smaken och
konsistensen hos mjölk är tricket att införa ny mat gradvis. Även om det kan ta lite
tid i början kommer ditt barn med lite tålamod snart att äta sin egen mat.
Fas 1:
De första
smakportionerna
Fram till nu är barnet endast van vid att amma
eller dricka modersmjölkserttning från en aska
genom att skjuta tungan framåt. När du börjar mata
med sked för första gången kommer de därr
automatisk göra likadant med tungan, vilket innebär
att mat som kommer in kommer att tryckas tillbaka
ut ur munnen med tungan. Att lära sig att äta mat
handlar om att utveckla en helt ny uppsättning orala
motoriska färdigheter. Barnet måste till exempel
ra sig att använda läpparna att dra maten från
skeden och använda tungan att föra maten bakåt
i munnen och svälja. Tidigare har de bara använt
k- och kindmusklerna för att suga, så det här är
en helt ny upplevelse. När ditt barn kan svälja mat,
i kombination med de andra tecknen på avvänjning
(sitta upprätt, plocka upp saker och stoppa dem i
munnen) är det verkligt redo att börja utforska mat.
Den första fasta födan kan vara mosade spannmål,
som risgröt, havre, hirs, majsnudlar eller väl mosat
kokt ris blandat med barnets vanliga mjölk. Du kan
också göra puré på frukt eller grönsaker. Puréer
r vara mycket släta och ända ganska lättytande
och i början ha mycket milda (till och med menlösa)
smaker. Börja med att endast ge barnet några
teskedar en gång om dagen, antingen under eller
efter den vanliga mjölkmatningen (med amning
eller modersmjölksersättning). Det är också en bra
idé att ge en typ av mat åt gången så att du kan se
hur barnet reagerar på särskilda livsmedel. Med
tiden kan du sedan börja erbjuda fast föda före
den vanliga mjölken och gradvis öka måltidernas
frekvens och storlek. Du kan också experimentera
med olika konsistenser genom att tilltta mindre
mjölk eller vatten (kokt och svalnat) för att göra
maten tjockare. Efter detta kan du börja erbjuda
olika typer av mat och gradvis öka måltiderna
från två till tre gånger om dagen så att barnet kan
rja uppleva massor av nya smaker. När det gäller
barnets vätskebehov kan du fortsätta med normal
bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Om det
är en mycket varm dag kan du ge spädbarn som
matats med modersmjölksersättning kokat och
svalnat vatten om du tror att de är törstiga mellan
matningarna (ammade barn behöver inget vatten).
Puréer bör vara ganska rinnande och
ha mycket milda smaker (på gränsen till
intetsägande).
50 51
* Appen för Philips Avent 4-i-1-ångkokare
Matplanering för sju dagar
Mål Dag 1 Dag 2 Dag 3
Frukost
Risgröt blandad med
barnets vanliga mjölk
Risgröt blandad med
äppelpuré och barnets
vanliga mjölk
Risgröt blandad med
barnets vanliga mjölk
Lunch Morotspuré
Mumsig puré av
potatis och broccoli
(s 52)
Avokado- och ärtpuré
Kvällsmål Krämiga äpplen (s 54) Mosad banan
Päronpuré (variation
på Krämiga äpplen
(s 54))
mplig att frysa inLämplig för vegetarianer
Den här måltidsplaneringen är avsedd att användas när barnet har vant sig vid att smaka på mat efter en
gradvis introduktion (1–2 matskedar mat i början på olika tidpunkter som du väljer under dagen, följt av en
ngsam ökning av mängden och antalet måltider i barnets egen takt).
Avsluta varje måltid med barnets vanliga mjölkmatning (med amning eller modersmjölkserttning). Ditt barn
behöver också 1–2 normala mjölkltider under dagen.
Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7
Risgröt blandad med
päronpuré och barnets
vanliga mjölk
Risgröt blandad med
barnets vanliga mjölk
Risgröt blandad med
fruktpuré och barnets
vanliga mjölk
Risgröt blandad med
banan och barnets
vanliga mjölk
Morots- och
sötpotatispu
(nns i appen*)
Broccolipuré Solskenspumpa (s 54)
Morots- och
palsternackspuré
Puré av blandad frukt
med päron och äpple
(nns i appen*)
Krämiga äpplen (s 54)
Bananavokado
(s 54)
Vacker äppel- och
pumpapuré
(nns i appen*)
52 53
ångkoka
20 min
totalt
35 min
Ingredienser:
1/2 stor potatis (ca 200 g)
1/2 liten broccoli (ca 100 g)
4 portioner
Mumsig puré av potatis och broccoli
Näringstips: Rik på K-vitamin. Källa till C-vitamin och folsyra.
Serverings-/tillagningstips: Servera med mjukt ris eller bröstmjölk/bröstmjölksersättning. Använd sötpotatis
istället för potatis.
1. Skölj broccolin och skala och
skölj potatisen. Skär potatisen
och broccolin i ungefär 1 cm
stora tärningar.
4. Sätt tillbaka locket och lås det i
rätt läge. Tryck ned för att låsa
behållaren i ångkokningsläget.
7. Vänd behållaren.
2. Ta av behållarens lock och lägg
alla ingredienser i behållaren.
tt på locket igen och lås det i
rätt läge.
5. Ställ in ångkokningstiden till 20
minuter. Den börjar då ångkoka
och slutar automatiskt efter
20 minuter.
8. Placera behållaren på
huvudenheten, rotera den sedan
medurs och lås den i mixerläget.
3. Ta av vattenbehållarens lock och
häll i vatten upp till nivån
20 minuter”.
6. Vrid tillbaka ångknappen till
”OFF”-läget.
9. Mixa 3 eller 5 gånger i 15
sekunder vardera tills du får
önskad konsistens. Tillsätt lite
bröstmjölk/bröstmjölksersättning
eller kokt vatten om du vill för att
tunna ut purén.
54 55
Bananavokado
Ingredienser:
1/2 mellanstor avokado (mogen) (ca 50 g)
1/2 mellanstor banan (mogen) (ca 50 g)
60 ml bröstmjölk/bröstmjölksersättning
(förberedd som vanligt)
ångkoka 0 min 1 portion
totalt 10 min
Krämiga äpplen
Ingredienser:
2 mellanstora äpplen (mogna) (ca 300 g)
ångkoka 15 min 4 portioner
totalt 25 min
Solskenspumpa
Ingredienser:
1/2 mellanstor butternutpumpa (ca 300 g)
ångkoka 15 min 4 portioner
totalt 35 min
1
1
1
2
2
2
3
3
3
4
4
4
5
5
6
6
Dela avokadon på mitten. Ta ur kärnan
och gröp ur köttet med en matsked. Skala
bananen. Skär avokado och bananen i 1 cm
stora tärningar.
Skölj, skala och kärna ur äpplet. Skär äpplet i
ungefär 1 cm stora tärningar.
Skölj, skala och dela butternutpumpan på
mitten och ta ur fröna. Skär butternutpumpan i
ungefär 1 cm stora tärningar.
Ta av behållarens lock. Lägg all frukt och
mjölken i behållaren. Sätt på locket igen och
s det i rätt läge.
Ta av behållarens lock och lägg alla
ingredienser i behållaren. Sätt på locket igen
och lås det i rätt läge.
Ta av behållarens lock och lägg alla
ingredienser i behållaren. Sätt på locket igen
och lås det i rätt läge.
Placera behållaren på huvudenheten, rotera
den sedan medurs och lås den i mixerläget.
Ta av vattenbehållarens lock och häll i vatten
upp till nivån ”10/15 minuter”.
Ta av vattenbehållarens lock och häll i vatten
upp till nivån ”10/15 minuter”.
Vänd behållaren.
Vänd behållaren.
Placera behållaren på huvudenheten, rotera
den sedan medurs och lås den i mixerläget.
Placera behållaren på huvudenheten, rotera
den sedan medurs och lås den i mixerläget.
Mixa 2 eller 3 gånger i 10 sekunder vardera,
tills du får önskad konsistens.
Mixa 3 eller 5 gånger i 15 sekunder vardera
tills du får önskad konsistens. Tillsätt lite
bröstmjölk/bröstmjölksersättning eller kokt
vatten om du vill för att tunna ut purén.
tt tillbaka locket och lås det i rätt läge. Tryck
ned för att låsa behållaren i ångkokningsläget.
tt tillbaka locket och lås det i rätt läge. Tryck
ned för att låsa behållaren i ångkokningsläget.
Mixa 3 eller 5 gånger i 10 sekunder vardera tills
du får önskad konsistens.
Ställ in ångkokningstiden till 15 minuter. Den
rjar då ångkoka och slutar automatiskt efter
15 minuter.
Ställ in ångkokningstiden till 15 minuter. Den
rjar då ångkoka och slutar automatiskt efter
15 minuter.
Vrid tillbaka ångknappen till ”OFF”-läget.
Vrid tillbaka ångknappen till ”OFF”-läget.
7
7
8
8
9
9
Näringstips: Rik på folsyra. Källa till C-vitamin,
E-vitamin, kalium, vitamin B6 och K-vitamin.
Serverings-/tillagningstips: Serveras bäst
omedelbart efter tillagning. Använd papaya istället
för banan.
56 57
Nu när ditt barn är van vid att äta puréer och mjuk mosad mat med relativt
milda smaker är det dags att införa er konsistenser och starkare smaker och
successivt övergå till grövre mosad mat så att barnet lär sig att tugga. I det här
avvänjningsskedet (från 6–8 månader) bör spädbarnet ha börjat avancera till tre
måltider per dag, i större mängder än tidigare och tillsammans med sin vanliga
mjölk (med amning eller modersmjölkserttning).
Fas 2:
Mindre bitar
Vad gäller spädbarnets utveckling – bara att tugga
små mjuka klumpar mat och ytta runt mat i munnen
med tungan hjälper barnet att förbättra sin orala
motorik. Även om maten till en början kan ge dem
kväljningar, få dem att hosta eller kanske till och
med kräkas för att avlägsna klumpar av mat från
bakre delen av munnen betyder det inte att de
inte gillar maten. De lär sig helt enkelt att hantera
mat med en annan konsistens. Fortsätt ge barnet
mat med olika konsistens så att de lär sig att äta
en varierad kost och bli mer mottagliga för nya
typer av mat. Oroa dig inte om de ratar viss mat
i början, det är helt normalt. Forskning har visat
att matpreferenser kan påverkas av upprepad
exponering för mat, så tricket är att fortsätta erbjuda
dem samma mat vid olika tillfällen tills de vänjer sig
vid smaken och så småningom accepterar den. Det
kan ta era försök (ibland upp till 15 gånger) innan
ditt barn accepterar viss mat, så ha tålamod och
håll ut – det lönar sig. Kom ihåg att det är mycket
lättare att etablera hälsosamma matpreferenser när
barnen är små, så se till att erbjuda massor av olika
livsmedel under dessa tidiga år.
Även om de esta barn vanligen inte har tänder
vid 6 månaders ålder kan de faktiskt börja hantera
små mjuka klumpar mat (genom att gnida tandkött
mot tandkött). Eftersom den här fasen handlar om
att lära dem att tugga kan du börja med att ge dem
mjuk ”plockmat, exempelvis kokta grönsaksstavar
(morötter) eller mjuka stavar av mogen frukt,
små skivor rostat bröd och även mjuk kokt pasta
i olika former. Ge aldrig barnet hela druvor eller
körsbärstomater eftersom det kan orsaka kvävning.
Om du vill ge sådan mat till ditt barn ska du alltid
skiva den först.
Under det här steget kan du börja experimentera
mer genom att introducera rätter som
kombinerar olika typer av mat från de viktigaste
livsmedelsgrupperna.
Eftersom det här är en tid då barnen växer snabbt
kommer de att behöva näringsrika livsmedel i högre
grad, så se till att variera mycket. Till exempel föds
alla barn med ett stort förråd av järn, men det börjar
ta slut vid cirka 6 månaders ålder, så det är viktigt att
de får tillräckligt med järn från kosten så att de växer
och utvecklas på ett sunt sätt. Ge dem därför rikligt
med livsmedel som innehåller järn, till exempel
magert rött kött, spannmål, bönor och gröna
grönsaker. Låt barnet vägleda dig om du inte är säker
på hur mycket det behöver äta. Barn vänder oftast
bort huvudet eller håller munnen sngd när de inte
vill ha mer mat. Av säkerhetsskäl ska du aldrig lämna
barnet utan uppsikt när det äter. Fortsätt ge dem
bröstmjölk eller modersmjölksersättning och ge dem
klunkar av kylt kokt vatten från en träningsmugg till
måltiderna. Frestas inte att ge dem juice eftersom
de får gott om C-vitamin med mjölken och från frukt
och grönsaker.
De fyra huvudmatgrupperna är:
1. Stärkelserik mat – ris, pasta, potatis och spannmål
2. Kött, sk och alternativ som ägg och baljfrukter (dhal, linser med mera)
3. Frukt och grönsaker
4. Mjölkprodukter – fet yoghurt och ost. Standardmjölk kan också användas i matlagningen.
58 59
Matplanering för sju dagar
Mål Dag 1 Dag 2 Dag 3
Frukost
Barngröt med
mosat päron
Barnmüsli med
mosad mango
Barngröt med
mosad banan
Plockmat till frukosten Moget päron i bitar Mogen mango i bitar Skivad banan
* Dryckerna inkluderar den vanliga mjölken (bröstmjölk eller bröstmjölksersättning) och kokat vatten som
kylts ned när det är varmt, för barn som matas med bröstmjölksersättning.
Lunch
Smarrigt kött (s 62)
med eller utan mosade
grönsaker (s 60)
Enkel ärtpuré (s 62)
(tillsätt smarrigt kött
(s 62) om så önskas)
Palsternacks-, potatis-
och bipuré (nns i
appen*)
Plockmat till lunchen Kokta broccolibuketter
Kokta
blomkålsbuketter
Kokta morotspinnar
* Dryckerna inkluderar den vanliga mjölken (bröstmjölk eller bröstmjölksersättning) och kokat vatten som
kylts ned när det är varmt, för barn som matas med bröstmjölksersättning.
Kvällsmål
En saga om plommon
och persikor (s 64)
Mosad banan blandad
med slät yoghurt
Linser med grönsaker
(nns i appen*)
Plockmat till
kvällsmålet
Mogna bitar av persika
eller plommon
Skivad banan Mogen skivad melon
* Dryckerna inkluderar den vanliga mjölken (bröstmjölk eller bröstmjölksersättning) och kokat vatten som
kylts ned när det är varmt, för barn som matas med bröstmjölksersättning.
Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7
Barnmüsli med
mosade blåbär
Barngröt med
mosad persika
Barnmüsli med banan
Barngröt med
äppelpuré
Mogna blåbär Mogen persika i bitar Skivad banan
Mjuka kokta
äppelbitar
* Dryckerna inkluderar den vanliga mjölken (bröstmjölk eller bröstmjölksersättning) och kokat vatten som
kylts ned när det är varmt, för barn som matas med bröstmjölksersättning.
Söt kyckling med
äpple (s 65)
Lax, zucchini och
sötpotatis tog en
simtur (s 62)
Bi med kålrot och
sötpotatis (nns i
appen*)
Lamm med potatis
och butternutpumpa
(nns i appen*)
Kokt skivad zucchini
Kokta broccoli-
buketter
Kokta blomkåls-
buketter
Kokta broccoli-
buketter
* Dryckerna inkluderar den vanliga mjölken (bröstmjölk eller bröstmjölksersättning) och kokat vatten som
kylts ned när det är varmt, för barn som matas med bröstmjölksersättning.
Mosad papaya med
slät yoghurt
Orange puré på
butternutpumpa och
morot (nns i appen*)
Mosad mango blandad
med slät yoghurt
Grönsaksdröm (s 60)
Mogen skivad papaya
Bitar av butternut-
pumpa
Mogen mango i bitar Kokta morotsbitar
* Dryckerna inkluderar den vanliga mjölken (bröstmjölk eller bröstmjölksersättning) och kokat vatten som
kylts ned när det är varmt, för barn som matas med bröstmjölksersättning.
60 61
ångkoka
20 min
totalt
35 min
Ingredienser:
1/4 av en liten blomkål (ca 130 g)
1/2 mellanstor potatis (ca 145 g)
1 mellanstor morot (ca 100 g)
Grönsaksdröm
3 portioner
Näringstips: Rik på C-vitamin C. Källa till vitamin B6, A-vitamin och K-vitamin.
Serverings-/tillagningstips: Servera med kött- eller skpuré. Blanda med dina favoritgrönsaker eller
kokta linser.
1. Skölj blomkålen och skölj och
skala potatisen och moroten.
Skär grönsakerna i ungefär 1 cm
stora tärningar.
4. Sätt tillbaka locket och lås det i
rätt läge. Tryck ned för att låsa
behållaren i ångkokningsläget.
7. Vänd behållaren.
2. Ta av behållarens lock och lägg
alla ingredienser i behållaren.
tt på locket igen och lås det i
rätt läge.
5. Ställ in ångkokningstiden till 20
minuter. Den börjar då ångkoka
och slutar automatiskt efter
20 minuter.
8. Placera behållaren på
huvudenheten, rotera den
medurs och lås den i mixerläget.
3. Ta av vattenbehållarens lock och
häll i vatten upp till nivån
20 minuter”.
6. Vrid tillbaka ångknappen till
”OFF”-läget.
9. Mixa 2 eller 3 gånger i 15 sekunder
vardera tills du får önskad
konsistens.
62 63
Smarrigt kött
Lax, zucchini och sötpotatis
tog en simtur
Ingredienser:
1 lé av nötkött/lamm/kycklingbröst/äsk
(ca 250 g)
3 msk grönsakspuré (s 60)
Ingredienser:
1 laxlé (ca 100 g)
2 små sötpotatisar (ca 185 g)
1/2 mellanstor zucchini (ca 90 g)
ångkoka 20 min
ångkoka 15 min
4 portioner
3 portioner
totalt 35 min
totalt 30 min
Enkel ärtpuré
Ingredienser:
100 g frysta ärtor
2 små sötpotatisar (ca 150 g)
ångkoka 20 min 2 portioner
totalt 35 min
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Tina och skölj ärtorna. Skölj och skala
sötpotatisen. Skär sötpotatisen i ungefär 1 cm
stora tärningar.
Skölj zucchinin och skala och skölj
sötpotatisen. Ta bort ben och skinn från laxen.
Skär grönsakerna och laxen i ungefär 1 cm
stora tärningar.
Ta av behållarens lock och lägg alla
ingredienser i behållaren. Sätt på locket igen
och lås det i rätt läge.
Ta av behållarens lock och lägg alla
ingredienser i behållaren. Sätt på locket igen
och lås det i rätt läge.
Ta av vattenbehållarens lock och häll i vatten
upp till nivån ”20 minuter”.
Ta av vattenbehållarens lock och häll i vatten
upp till nivån ”10/15 minuter”.
Vänd behållaren.
Vänd behållaren.
Placera behållaren på huvudenheten, rotera
den medurs och lås den i mixerläget.
Placera behållaren på huvudenheten, rotera
den medurs och lås den i mixerläget.
Mixa 3 till 5 gånger i 15 sekunder vardera
tills du får önskad konsistens. Tillsätt lite
bröstmjölk/bröstmjölksersättning eller kokt
vatten om du vill för att tunna ut purén.
Mixa 2 eller 3 gånger i 15 sekunder vardera tills
du får önskad konsistens.
tt tillbaka locket och lås det i rätt läge. Tryck
ned för att låsa behållaren i ångkokningsläget.
tt tillbaka locket och lås det i rätt läge. Tryck
ned för att låsa behållaren i ångkokningsläget.
Ställ in ångkokningstiden till 20 minuter. Den
rjar då ångkoka och slutar automatiskt efter
20 minuter.
Ställ in ångkokningstiden till 15 minuter. Den
rjar då ångkoka och slutar automatiskt efter
15 minuter.
Vrid tillbaka ångknappen till ”OFF”-läget.
Vrid tillbaka ångknappen till ”OFF”-läget.
Ta bort eventuellt skinn och fett från köttet.
Skär köttet i ungefär 1 cm stora tärningar.
Ta av behållarens lock och lägg alla
ingredienser i behållaren. Sätt på locket igen
och lås det i rätt läge.
Ta av vattenbehållarens lock och häll i vatten
upp till nivån ”20 minuter”.
Vrid tillbaka ångknappen till ”OFF”-läget.
Mixa 3 eller 5 gånger i 15 sekunder vardera tills
du får önskad konsistens. Häll upp i en skål
och låt svalna innan du serverar 1 portion. Om
du vill kan du blanda 1 msk köttpuré med 3
msk grönsakspuré.
tt tillbaka locket och lås det i rätt läge. Tryck
ned för att låsa behållaren i ångkokningsläget.
Ställ in ångkokningstiden till 20 minuter. Den
rjar då ångkoka och slutar automatiskt efter
20 minuter.
Vänd behållaren.
Placera behållaren på huvudenheten, rotera
den medurs och lås den i mixerläget.
64 65
1
2
3
4
5
6
7
Näringstips: Persika och plommon passar perfekt tillsammans i detta söta recept. Tillsätt havre till receptet
för extra smak och textur när ditt barn blir äldre, eller några jordgubbar istället för plommon.
Serverings-/tillagningstips: Tillsätt banan, äpple eller papaya istället för plommon. Blanda med vaniljkräm
istället för med yoghurt.
8
9
Skölj, skala och kärna ur frukterna. Skär
frukterna i ungefär 1 cm stora tärningar.
Ta av behållarens lock och lägg alla
ingredienser i behållaren. Sätt på locket igen
och lås det i rätt läge.
Ta av vattenbehållarens lock och häll i vatten
upp till nivån ”10/15 minuter”.
Vänd behållaren.
Placera behållaren på huvudenheten, rotera
den medurs och lås den i mixerläget.
Mixa 2 till 3 gånger i 10 sekunder vardera, tills
du får önskad konsistens. Häll upp i en skål
och låt svalna. Blanda fruktblandningen med
yoghurten och servera.
tt tillbaka locket och lås det i rätt läge. Tryck
ned för att låsa behållaren i ångkokningsläget.
Ställ in ångkokningstiden till 10 minuter. Den
rjar då ångkoka och slutar automatiskt efter
10 minuter.
Vrid tillbaka ångknappen till ”OFF”-läget.
En saga om plommon
och persikor
Ingredienser:
1/2 mellanstor persika (mogen) (ca 60 g)
1 stort plommon (moget) (ca 45 g)
20 g yoghurt
ångkoka 10 min 1 portion
totalt 30 min
5
6
7
8
9
Skölj, skala och kärna ur äpplet. Skala och
skölj sötpotatisen. Ta bort skinn och fett
från kycklingbröstet. Skär alla ingredienser i
ungefär 1 cm stora tärningar.
Ta av behållarens lock och lägg alla
ingredienser i behållaren. Sätt på locket igen
och lås det i rätt läge.
Ta av vattenbehållarens lock och häll i vatten
upp till nivån ”20 minuter”.
Mixa 3 eller 5 gånger i 15 sekunder vardera tills
du får önskad konsistens.
tt tillbaka locket och lås det i rätt läge. Tryck
ned för att låsa behållaren i ångkokningsläget.
Ställ in ångkokningstiden till 20 minuter. Den
rjar då ångkoka och slutar automatiskt efter
20 minuter.
Vrid tillbaka ångknappen till ”OFF”-läget.
Vänd behållaren.
Placera behållaren på huvudenheten, rotera
den medurs och lås den i mixerläget.
1
2
3
4
Näringstips: Rik på A-vitamin. Källa till C-vitamin, vitamin B6 och niacin.
Serverings-/tillagningstips: Använd äsk isllet för kyckling. Tillsätt palsternacka till sötpotatisen för
extra smak.
Söt kyckling med äpple
Ingredienser:
1/2 kycklingbröstlé (ca 80 g)
2 små sötpotatisar (ca 225 g)
1/2 litet äpple (moget) (ca 70 g)
ångkoka 20 min 3 portioner
totalt 35 min
66 67
Den tredje avvänjningsfasen (från 9 till 12 månader) handlar om att bredda
barnets smakupplevelser och gå vidare till livsmedel med olika konsistens. Maten
kan hackas, mosas eller malas istället för puré. När det gäller utvecklingen bör
barnet börja känna igen mat och förknippa den med vad de smakat tidigare.
Fas 3:
Större bitar
Det är ganska vanligt för äldre barn, vanligtvis runt
2 års ålder, att avvisa ny mat eller mat de tidigare
brukade äta. Därför bör du ge dem många olika
typer av mat i den här fasen – det kommer att vara
till nytta för dem senare. Du bör också börja låta
barnet vara med när familjen äter eftersom barn
r sig att äta mat om de ser andra människor äta
den. Se därför till att de sitter och äter med resten
av familjen och se till att måltiderna infaller när
andra personer är närvarande, särskilt andra barn.
Uppmuntra dem att äta själva, även om det är rörigt.
Måltiderna är en tid för lärande och ska vara roligt
för ditt barn. Att lära sig äta själv gör att barnet
kan skapa en sund relation till mat där de själva är
aktivt involverade i processen. Försöka att erbjuda
betydligt mer varierad mat och hjälp barnet att gå
vidare till plockmat med en annan konsistens, till
exempel stavar av rå frukt och grönsaker. Fortsätt
att amma eller ge modersmjölksersättning, men
minska dessa tillfällen till två eller tre gånger om
dagen. Du kan också ge barnet nedkylt kokat vatten
om det behövs. Det är också nu du bör försöka
fasa ut användningen av askor och börja med en
träningsmugg.
Eftersom barnets mage är ganska liten fylls den lätt
upp. Därför bör du undvika att ge berrik mat, såsom
rkt bröd eller fullkornsbröd. Det kommer bara
att ta plats och lämna lite eller inget utrymme för
andra mer näringsrika livsmedel som ger dem den
energi de behöver för att växa. Fett är också viktigt
för energiproduktionen och innehåller värdefulla
vitaminer som vitamin A. Av denna anledning bör du
inte ge fettsnåla mjölk-, ost- eller yoghurt-produkter
till barn under 2 år.
68 69
Matplanering för sju dagar
Mål Dag 1 Dag 2 Dag 3
Frukost Min första müsli (s 73)
Smörgås med ett
gg som du
väljer själv
Gröt och banan
Plockmat till frukosten Skivad melon Stavar av rostat bröd Skivad banan
Drycker* - ge vatten (kokat och kylt) med varje måltid och mellanmål
Mellanmål på
förmiddagen
Riskakor Banan i bitar
Ost i kuber, skivor
eller stänger
Lunch
Äggröra på rostat
bröd med skivade
körsbärstomater
Fiskpinnar och
”bubble and squeak”
(kål eller brysselkål
blandat med
potatismos, lätt stekt)
Minisandwich med en
mjuk fyllning som du
väljer själv
Plockmat till lunchen
Stavar av rostat bröd
med smör eller skivade
körsbärstomater
Fiskpinnar i bitar och/
eller skivad brysselkål
Skivade druvor och
äpple i bitar
Andrarätt eller
mellanmål på
eftermiddagen
Färskost eller yoghurt
Ost i kuber eller stavar
och ananasbitar
Färskost eller yoghurt
Drycker* - ge vatten (kokat och kylt) med varje måltid och mellanmål
Kvällsmål
Kikärter med nudlar
(s 70) (tillsätt kött om
så önskas)
Fest med torsk och
potatis (s 72)
Lamm (mixat) och
grönsaksgryta med
potatismosgarnering
Plockmat till
kvällsmålet
Frästa grönsaker Kokta broccolibuketter Kokta morotspinnar
Andrarätt eller
lätt kvällsmål
Äppelpuré och
vaniljkräm
Fruktpaj och
naturell yoghurt
Pinnar av rostat bröd
med smör
Drycker* - ge vatten (kokat och kylt) med varje måltid och mellanmål
* Dryckerna inkluderar vanlig mjölk (bröst- eller modersmjölksersättning, nu två till tre gånger om dagen) och
kylt kokat vatten för barn som matas med modersmjölksersättning och lever i varmare klimat.
Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7
Barnomelett
(ordentligt tillagad)
med spenat, kål eller
pak choi
Kokta nudlar eller ris
(ordentligt tillagat)
med grönsaker
Äggröra (ordentligt
tillagad) på rostat
bröd
Barnmüsli med
jordgubbar
Stavar av rostat bröd Skivat päron Stavar av rostat bröd Jordgubbar i bitar
Drycker* - ge vatten (kokat och kylt) med varje måltid och mellanmål
Färskost eller yoghurt Risgrynsgröt Skivat äpple Skivad melon
Butternutpumpa,
tomat och ost för kokt
pasta (nns i appen*)
Rejäl grönsaks- och
linssoppa (tillsätt kött
om så önskas)
Makaroner med ost
nor på rostat bröd
(tillsätt riven ost för
extra smak)
Bitar av butternut-
pumpa
Smörat bröd eller bitar
av pitabröd att doppa
Skivade tomater och
gröna bönor
Stavar av rostat bröd
med smör
Brödpinnar och
hummus
Riskakor och banan
Fruktkompott med
yoghurt
Färskost eller yoghurt
Drycker* - ge vatten (kokat och kylt) med varje måltid och mellanmål
Kyckling och majs för
kokta nudlar (nns i
appen*)
Laxskivor med
potatismos
Mild kyckling- och
grönsakscurry med ris
Bibitar (mixade)
med grönsaker och
potatismos
Skivad paprika (röd,
orange eller gul)
Kokta sockerärter,
gröna bönor eller
spenat
Grönsaker i bitar Kokta morotspinnar
Risgrynsgröt Färskost eller yoghurt
Stavar med rostat
bröd med en
favoritgarnering
Rabarberpaj och
vaniljkräm
Drycker* - ge vatten (kokat och kylt) med varje måltid och mellanmål
* Fruktjuice bör endast konsumeras ibland [1 litet glas utspädd osötad ren fruktjuice (1 del saft med 10 delar
vatten) och endast i samband med måltider för att förhindra karies].
70 71
ångkoka
20 min
totalt
40 min
Ingredienser:
1/2 stlkselleri (ca 40 g)
1 mellanstor tomat (ca 130 g)
50 g kokta nudlar
(per portion)
1/2 mellanstor morot (ca 40 g)
40 g kokta kikärter
50 g nötköttspuré (väl tillagad)
(per portion) (s 62)
Kikärter med nudlar
5 portioner
Näringstips: Rik på zink och vitamin B12. Källa till järn, fosfor, kalium, niacin och vitamin B6.
Serverings-/tillagningstips: Använd puré av sk eller annat kött (s 62) i stället för nötkött. För vegetarisk måltid:
servera såsen med kokt pasta, ris eller något annat passande.
1. Skölj grönsakerna och skala och
skölj moroten. Dela tomaten
på mitten och ta ur fröna. Skär
grönsakerna i ungefär 1 cm
stora tärningar.
4. Sätt tillbaka locket och lås det i
rätt läge. Tryck ned för att låsa
behållaren i ångkokningsläget.
2. Ta av behållarens lock och
gg alla ingredienser (utom
kikärterna) i behållaren. Sätt
tillbaka locket och lås det i
rätt läge.
5. Ställ in ångkokningstiden till 20
minuter. Den börjar då ångkoka
och slutar automatiskt efter
20 minuter.
3. Ta av vattenbehållarens lock och
häll i vatten upp till nivån
20 minuter”.
6. Vrid tillbaka ångknappen till
”OFF”-läget.
9. Mixa 3 eller 5 gånger i 15
sekunder vardera tills du får
önskad konsistens. Häll upp i
en skål och låt svalna innan du
serverar 1 portion med ungefär
50 g kokta nudlar och 50 g
nötköttspuré (s 62).
7. Vänd behållaren och lägg i
de kokta kikärterna (koka
kikärterna separat).
8. Placera behållaren på
huvudenheten, rotera den
medurs och lås den i mixerläget.
72 73
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Skölj och skala potatisen. Ta bort ben och
skinn från torsken. Skär alla ingredienser i
ungefär 1 cm stora tärningar.
Ta av behållarens lock och lägg i alla
ingredienser i behållaren. Sätt på locket igen
och lås det i rätt läge.
Ta av vattenbehållarens lock och häll i vatten
upp till nivån ”20 minuter”.
Ställ in ångkokningstiden till 20 minuter. Den
rjar då ångkoka och slutar automatiskt efter
20 minuter.
Vänd behållaren.
Placera behållaren på huvudenheten, rotera
den medurs och lås den i mixerläget.
Välj själv: mixa 2 till 3 gånger i 5 sekunder
vardera tills du får önskad konsistens för
att göra sås; för barn som tuggar bra kan du
hälla bort kokvattnet och mixa under kortare
tid eller använda en gael för att pressa den
tillagade maten. Häll upp i en skål och låt
svalna. Kontrollera noggrant att det inte nns
gra ben kvar innan du serverar 1 portion
med ungefär 100 g tillagad risgröt.
tt tillbaka locket och lås det i rätt läge. Tryck
ned för att låsa behållaren i ångkokningsläget.
Vrid tillbaka ångknappen till ”OFF”-läget.
Näringstips: Rik på jod. Källa till selen och vitamin B12.
Serverings-/tillagningstips: Servera med köttpuré. Servera med kokt pasta, ris eller något annat passande.
Fest med torsk och potatis
Ingredienser:
1 torsklé (ca 100 g)
1/2 mellanstor potatis (ca 150 g)
100 g risgröt (per portion)
ångkoka 20 min 5 portioner
totalt 35 min
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Skölj alla ingredienser, skala och kärna ur
persikan och päronet. Skär persikan och
ronet i ungefär 1 cm stora tärningar.
Ta av behållarens lock och lägg alla
ingredienser i behållaren. Sätt på locket igen
och lås det i rätt läge.
Ta av vattenbehållarens lock och häll i vatten
upp till nivån ”10/15 minuter”.
Ställ in ångkokningstiden till 10 minuter. Den
rjar då ångkoka och slutar automatiskt efter
10 minuter.
Vänd behållaren.
Placera behållaren på huvudenheten, rotera
den medurs och lås den i mixerläget.
Mixa 2 till 3 gånger i 5 sekunder vardera, tills
du får önskad konsistens. Häll upp i en skål
och låt svalna innan du serverar 1 portion med
ungefär 100 g havregryn.
tt tillbaka locket och lås det i rätt läge. Tryck
ned för att låsa behållaren i ångkokningsläget.
Vrid tillbaka ångknappen till ”OFF”-läget.
Näringstips: Barn älskar den här fruktiga smakkombinationen. Receptet gör det enkelt att få ditt barn att äta
mer frukt – blanda olika sorters frukt för att passa ditt eget skaeri och dina egna favoriter!
Serverings-/tillagningstips: Blanda med naturell yoghurt för att lägga till mejeriprodukter till detta recept.
Använd annan frukt efter eget tycke.
Min första müsli
Ingredienser:
50 g blåbär (mogna)
100 g havregryn (per portion)
1/2 mellanstor persika (mogen) (ca 100 g)
1/2 mellanstort päron (moget) (ca 100 g)
ångkoka 10 min 5 portioner
totalt 30 min
74 75
Alla barn är olika, men vid ett års ålder blir de mycket mer aktiva. De kan
krypa runt i rummet med hög hastighet, dra sig upp och utforska rummet med
hjälp av möblerna eller så har de kanske redan börjat gå. De lär sig gå, prata
och mycket mer – det är en mycket aktiv tid. Detta kräver mycket mer energi
och näringmnen och det är därför en hälsosam och balanserad kost är så
viktigt. Hittills har bröstmjölk eller modersmjölksersättning varit deras främsta
ringskälla, men nu är det dags för fast föda att spela en ledande roll.
Fas 4:
Ett år och senare
I den här avnjningsfasen bör de konsumera tre
måltider per dag, plus några mellanmål mellan
måltiderna, exempel tillredd frukt, grönsaksstavar,
yoghurt, ostbitar, rostat bröd eller riskakor. Försök
att servera mat med srkelse (bröd, spannmål, gröt,
potatis, ris, couscous eller pasta), protein (kött, sk,
ägg, linser, bönor, hummus, soja och tofu) och färsk
frukt och grönsaker i varje måltid. Mjölkprodukter
(mjölk, yoghurt eller ost) bör ingå i tre av dagens
måltider eller mellanmål. En portion kan vara
ett glas mjölk (150 ml), en liten skål med yoghurt
eller färskost eller en liten bit ost. Det vanliga
mjölkintaget (bröstmjölk eller bröstmjölksersättning)
kommer naturligtvis att minska i detta skede, så det
går bra att byta till standardmjölk isllet (såvida
inte barnet är allergiskt mot mjölk). Mjölk är en viktig
lla till kalcium och bör tillsammans med vatten
r vara barnets huvuddryck. Men ge inte mer än
en halvliter mjölk om dagen eftersom det minskar
barnets aptit på mat som det behöver för att växa.
Barnet bör konsumera cirka 6–8 portioner vätska
per dag (inklusive mjölkdrycker) som serveras i
en mugg. En portion till varje måltid och en till
mellanmålen.
Fortsätt ge barnen ny mat och försök att inte servera
för mycket av den eftersom stora portioner kan
vara motbjudande. Även om det inte nns någon
rekommenderad portionsstorlek för småbarn
kan du använda deras knytnäve som vägledning:
magen är ungefär lika stor som näven. När de blir
mer aktiva (från två års ålder) kan du gradvis öka
portionsstorleken. Men ta alltid hänsyn till barnets
aptit när du avgör hur mycket det kan äta. Förk att
upprätthålla barnets intresse för att lära sig att äta
mat genom att ordna måltider på färgglada tallrikar,
med massor av olika former och teman (en smiley
gör susen) och genom att kombinera olika färger
och texturer. Låt barnet äta själv så mycket som
möjligt. Du kan hjälpa till genom att skära svårare
mat som spagetti. Om barnet börjar rata mat tar du
bort den utan väsen och väntar tills nästa mål innan
du erbjuder något annat. Försök att inte ge barnet
söt eller fettrik mat, eftersom det bara kommer att
uppmuntra till dåliga matvanor senare i livet. Beröm
ditt barn för att äta bra eftersom det uppmuntrar
till gott uppförande och framtida lärande. Så
småningom kommer ditt barn att kunna äta samma
mat som resten av familjen, så kom ig att alltid
föregå med gott exempel och äta hälsosamt.
Fortsätt introducera ny mat och servera
inte för stora portioner på tallriken,
eftersom det kan blir motbjudande
för barnet.
76 77
* Ge ditt barn 6–8 glas eller muggar (ungefär 100 ml per portion) vätska per dag. Dryckerna kan vara vatten,
mjölk eller osötad fruktjuice. Vatten är ett bra val och bör vara tillgängligt under hela dagen.
Matplanering för sju dagar
Mål Dag 1 Dag 2 Dag 3
Frukost
Osötade frukostingor
med standardmjölk
Vetekaka och banan
med standardmjölk
Dumplings med
kött-, sk- eller
grönsaksfyllning
Drycker* Servera alltid en dryck till måltiderna. Vatten eller mjölk är lämpligt.
Mellanmål på
förmiddagen
Banan och ris- eller
vetekaka
En handfull druvor Äpple
Drycker* Servera alltid en dryck till måltiderna. Vatten eller mjölk är lämpligt.
Lunch
Ostomelett med
körsbärstomater och
gurkpinnar
Rostad minisandwich
med grillad skinka och
tomat
Bakad spotatis och
bönor (eventuellt med
ostgarnering)
Efterrätt Mousse gjord på mjölk Yoghurt Färskost
Drycker* Servera alltid en dryck till måltiderna. Vatten eller mjölk är lämpligt.
Eftermiddags
mellanmål
Fruktmüslibar Pitabröd med hummus
Riskakor och
torkade aprikoser
Drycker* Servera alltid en dryck till måltiderna. Vatten eller mjölk är lämpligt.
Kvällsmål
Köttfärssås med pasta
(nns i appen*)
Fruktig lammcouscous
med mango och russin
Färgglatt ris
(nns i appen*)
Efterrätt
Naturell yoghurt och
fruktpuré
Rabarber och
vaniljkräm
Färsk fruktsallad och
naturlig yoghurt
Drycker* Servera alltid en dryck till måltiderna. Vatten eller mjölk är lämpligt.
Munsbit på kvällen/
vid läggdags
Rostat bröd med en
garnering som du
väljer själv
Risgrynsgröt
Vetekaka med
standardmjölk
Drycker* Servera alltid en dryck till måltiderna. Vatten eller mjölk är lämpligt.
* Småbarn kräver minst 3 portioner av mjölkprodukter per dag, varav en kan vara ett glas mjölk. Fruktjuice
r endast konsumeras ibland [1 litet glas utspädd osötad ren fruktjuice (1 del saft med 10 delar vatten) och
endast i samband med måltider för att förhindra karies].
Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7
Gröt gjord på
standardmjölk med
rivet äpple
Osötade frukostingor
med standardmjölk
Kokt ägg eller äggröra
och rostat bröd
Müsli med standard-
mjölk
Drycker* Servera alltid en dryck till måltiderna. Vatten eller mjölk är lämpligt.
Mango Persika Päron Papayaklyftor
Drycker* Servera alltid en dryck till måltiderna. Vatten eller mjölk är lämpligt.
Solig sparris (s 81)
Spenat- och
svampomelett
Blomkåls- och
broccolisallad med
riven kyckling och ost
(nns i appen*)
Bönor på rostat bröd
Mousse gjord på mjölk Yoghurt Färskost Yoghurt
Drycker* Servera alltid en dryck till måltiderna. Vatten eller mjölk är lämpligt.
Stavar av bröd, gurka
och morot med en dip
som du väljer själv
Riskakor och en
garnering som du
väljer själv
Morotskaka eller
grönsaksmuns
Vetekakor med druvor
och ost till eller
ostpålägg
Drycker* Servera alltid en dryck till måltiderna. Vatten eller mjölk är lämpligt.
Fläskkotlett, bakad
potatis och bönor
Broccolilycka (s 80)
Kyckling- och
grönsakscurry med
ris eller nudlar
Bi med morötter och
potatis
Rispudding och
fruktpuré
Äppelpaj och
vaniljkräm
Jordgubbspuré och
mannagryn
Fruktkompott
Drycker* Servera alltid en dryck till måltiderna. Vatten eller mjölk är lämpligt.
Rostat bröd med
vallfritt pålägg
Vetekaka med
standardmjölk
Osötade frukostingor
med standardmjölk
Rostat bröd med en
garnering som du
väljer själv
Drycker* Servera alltid en dryck till måltiderna. Vatten eller mjölk är lämpligt.
78 79
ångkoka
15 min
totalt
20 min
Söt paprika
Ingredienser:
1/2 purjolök (ca 20 g)
1/4 liten zucchini (ca 40 g)
1/2 mellanstor röd paprika (ca 40 g)
1 mellanstor tomat (ca 140 g)
140 g kokt ris
(per portion)
4 portioner
Näringstips: Rik på C-vitamin.
Serverings-/tillagningstips: Servera med kött- eller skpuré. Servera såsen med kokt pasta, ris eller något
annat passande.
1. Skölj grönsakerna och dela
tomaten och den röda paprikan
på mitten och ta ur fröna. Skär
grönsakerna i ungefär 1 cm
stora tärningar.
4. Sätt tillbaka locket och lås det i
rätt läge. Tryck ned för att låsa
behållaren i ångkokningsläget.
7. Vänd behållaren.
2. Ta av behållarens lock och lägg
i alla ingredienser i behållaren.
tt på locket igen och lås det i
rätt läge.
5. Ställ in ångkokningstiden till 15
minuter. Den börjar då ångkoka
och slutar automatiskt efter
15 minuter.
8. Placera behållaren på
huvudenheten, rotera den
medurs och lås den i mixerläget.
3. Ta av vattenbehållarens lock
och häll i vatten upp till nivån
”10/15 minuter”.
6. Vrid tillbaka ångknappen till
”OFF”-läget.
9. Mixa 2 eller 3 gånger i 15 sekunder
vardera tills du får önskad
konsistens. Mat till äldre barn bör
ha er bitar för att uppmuntra att
barnet tuggar. Häll upp i en skål
och låt svalna innan du serverar
1 portion med ungefär 140 g
kokt ris.
80 81
Skölj broccolin. Ta bort ben och skinn från
laxen. Skär broccolin och laxen i ungefär 1 cm
stora tärningar.
Ta av behållarens lock och lägg alla
ingredienser i behållaren. Sätt på locket igen
och lås det i rätt läge.
Ta av vattenbehållarens lock och häll i vatten
upp till nivån ”10/15 minuter”.
Ställ in ångkokningstiden till 15 minuter. Den
rjar då ångkoka och slutar automatiskt efter
15 minuter.
Vänd behållaren.
Placera behållaren på huvudenheten, rotera
den medurs och lås den i mixerläget.
Välj själv: mixa 2 till 3 gånger i 5 sekunder
vardera tills du får önskad konsistens för
att göra sås; för barn som tuggar bra kan du
hälla bort kokvattnet och mixa under kortare
tid eller använda en gael för att pressa den
tillagade maten. Häll upp i en skål och låt
svalna innan du serverar 1 portion med ungefär
140 g kokt pasta.
tt tillbaka locket och lås det i rätt läge. Tryck
ned för att låsa behållaren i ångkokningsläget.
Vrid tillbaka ångknappen till ”OFF”-läget.
Näringstips: Rik på omega 3, selen, jod, vitamin B12, vitamin B1, D- och K-vitamin. Källa till fosfor, riboavin,
niacin, folsyra och C-vitamin.
Serverings-/tillagningstips: Serveras med grönsakspuré. Servera med kokt pasta, ris eller något
annat passande.
Broccolilycka
Ingredienser:
1 laxlé (ca 120 g)
1/2 liten broccoli (ca 120 g)
140 g kokt pasta (per portion)
ångkoka 15 min 4 portioner
totalt 35 min
Skölj sparrisen och ta bort grova stlkar. Skär
ingredienserna i ungefär 1 cm stora delar.
Ta av behållarens lock och lägg alla
ingredienser i behållaren. Sätt på locket igen
och lås det i rätt läge.
Ta av vattenbehållarens lock och häll i vatten
upp till nivån ”10/15 minuter”.
Ställ in ångkokningstiden till 15 minuter. Den
rjar då ångkoka och slutar automatiskt efter
15 minuter.
Vänd behållaren.
Häll upp i en skål och låt svalna. 1 portion med
100 g kokta färskpotatisklyftor och 20 g riven
parmesanost.
tt tillbaka locket och lås det i rätt läge. Tryck
ned för att låsa behållaren i ångkokningsläget.
Vrid tillbaka ångknappen till ”OFF”-läget.
Näringstips: Rik på fosfor, folsyra, D-vitamin och K-vitamin. Källa till kalcium, kalium, vitamin B1, C-vitamin och
vitamin B6.
Serverings-/tillagningstips: Servera med skivad lax. Servera med nudlar och en passande sås.
Solig sparris
Ingredienser:
12 sparris (grön) (ca 240 g)
100 g ångkokta färskpotatisklyftor (per portion)
20 g riven parmesanost (per portion)
ångkoka 15 min 3 portioner
totalt 30 min
1
2
3
4
5
6
7
8
9
8
1
2
3
4
5
6
7
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106

Philips SCF875/02 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning