34
kastrullen eller grytan från värmekällan och se till
att vätskan inte kokar. Låt varma matvaror svalna
en aning för att minska risken för brännskador.
• Låt inte stavmixern vara kvar i en varm kastrull på
spisen när den inte används.
Exempel på recept: Majonnäs
250 g olja (t.ex. solrosolja),
1 ägg och 1 extra äggula,
1-2 msk vinäger,
Salt och peppar
• Häll alla ingredienser (vid rumstemperatur) i
bägaren i den ordning som anges ovan.
• Placera stavmixern i botten av bägaren. Mixa på
högsta hastighet tills oljan börjar tjockna.
• Låt stavmixern vara igång, lyft skaftet långsamt till
blandningens yta och sänk ner skaftet i
blandningen för att blanda in resten av oljan.
OBS: Tillagningstid: cirka 1 minut för sallader och
upp till 2 minuter för tjockare majonnäs (t.ex. till
dip).
Visptillbehör (A)
Använd endast vispen för att vispa grädde, äggvitor,
sockerkakor och färdiga desserter.
Montering och hantering
• Fäst vispen (7b) i växellådan (7a).
• Rikta in motorenheten mot det monterade
visptillbehöret och tryck ihop delarna tills det hörs
ett klickande ljud.
• När du är klar ska du dra ut nätsladden och trycka
ner frikopplingsknapparna för att koppla loss
motorenheten. Dra sedan ut vispen ur växellådan.
Tips för bästa resultat
• Luta vispen en aning och rör den medurs.
• Om du vill undvika stänk ska du börja blanda i
hastighet ”I” och använda visptillbehöret i en djup
bunke eller kastrull.
• Placera vispen i en skål och sätt först därefter
igång apparaten.
• Se alltid till att vispen och blandningsskålen är
ordentligt rengjorda och fria från fett innan du
vispar äggvitor. Vispa inte fler än 4 äggvitor åt
gången.
Exempel på recept: Vispad grädde
400 ml kall vispgrädde (minst 30 % fett, 4 - 8 °C)
• Använd endast hastighet «I» för att använda
vispen.
• Använd alltid färsk, kall grädde för att uppnå
större och stabilare volym när du vispar.
Hacktillbehör (B)
Hacktillbehören (8/9/10) är perfekta för att hacka
kött, hård ost, lök, örter, vitlök, grönsaker, bröd, kex
och nötter.
Använd «hc»-hackaren (8) för finhackning.
Använd «ca»- och «bc»-hackaren (9/10) för större
kvantiteter och hårda matvaror.
Du kan även använda «bc»-hackaren till ett brett
urval av livsmedel, som t.ex. milkshakes, drinkar,
puréer, kaksmet eller krossad is.
Se bearbetningsguide B för maximala kvantiteter,
rekommenderade tider och hastigheter.
Maximal användningstid för «hc»-hackaren:
2 minuter för stora mängder av våta ingredienser,
30 sekunder för torra eller hårda ingredienser eller
mängder < 100 g. Avsluta bearbetningen
omedelbart om motorns hastighet minskar och/
eller starka vibrationer uppstår.
Före användning
• Skär matvarorna i små bitar för att underlätta
hackningen.
• Ta bort ben, senor och brosk från kött för att
undvika skador på knivarna.
• Se till att gummiringen för halkskydd (8d/9d/10e)
sitter fast på undersidan av hackskålen.
Montering och hantering
• Ta försiktigt bort plastskyddet från kniven.
• Knivarna (8b/9b/10b, 10c) är mycket vassa! Håll
dem alltid i den övre delen av plast och hantera
dem varsamt.
• Placera kniven på tappen i mitten av hackskålen
(8c/9c/10d). Tryck ner den och vrid så att den
låser fast.
• Fyll hackskålen med matvaror och sätt på locket
(8a/9a/10a).
• Om du vill krossa is kan du använda den särskilda
iskniven (10c) och lägga i upp till 7 isbitar i
hackskålen (10d).
• Rikta in hacktillbehöret mot motorenheten (3) och
tryck tills du hör ett klick.
• Sätt igång apparaten när du vill använda
hackaren. Håll motorenheten med ena handen
och hackskålen med den andra under
bearbetningen.
• Hacka alltid hårda matvaror (t.ex. parmesanost)
på högsta hastighet.
• När du har hackat färdigt ska du dra ut
nätsladden och trycka ner frikopplingsknapparna
(4) för att lossa motorenheten.
• Lyft upp locket. Ta ut kniven försiktigt innan du
häller ut skålens innehåll. Vrid kniven en aning
och ta bort den genom att dra uppåt.
Varning!
• Använd inte hacktillbehören (8/9/10) med
hackknivar för att bearbeta extremt hårda
matvaror, som t.ex. oskalade nötter, isbitar,
kaffebönor, sädeskorn eller hårda kryddor som
muskot. Bearbetning av dessa typer av matvaror
kan skada knivarna.
• Endast «bc»-hacktillbehöret med den särskilda
iskniven får användas för att krossa isbitar.
5722112054_MQ_3000-3045_INT_S6-82.indd 345722112054_MQ_3000-3045_INT_S6-82.indd 34 27.07.16 15:3727.07.16 15:37