19
Hur du skall läsa tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen att använda för en specifik maträtt, och som skall tillagas på en eller
flera ugnsfalsar samtidigt. Koktiderna startar från den stund du sätter in maten i ugnen, förutom
förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer och tider är indikativa och beror på kvantitet mat och på vilka
tillbehör som används. Använd i början de lägsta värdena som rekommenderas, för att sedan - om
tillagningen inte blir som du tänkt - övergå till de högre värdena. Vi rekommenderar att du använder
medföljande tillbehör, tårtformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att använda
formar och tillbehör i pyrex-glas eller keramik, men koktiderna blir en aning längre. För bästa möjliga
resultat, följ noggrant råden som finns i tillagningstabellen, speciellt vad gäller val av medföljande tillbehör
och på vilken ugnsfals de skall placeras.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen “VARMLUFT” (beroende på modell) kan du samtidigt, på olika ugnsfalsar, tillaga olika
typer av mat som kräver samma tillagningstemperatur (till exempel: fisk och grönsaker). Ta ut den maträtt
som kräver kortare tillagningstid och låt tillagningen fortsätta för maträtt som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka fina bakverk på funktionen över-/undervärme, och på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i mörk
metall och placera dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera nivåer, välj funktionen
med varmluft och placera tårtformarna i sicksack på gallren, så att luftcirkulationen fungerar väl.
- För att se om en tårta är klar, för in en sticka i den högsta delen av tårtan. Om stickan kommer ut och
är torr är tårtan klar.
- Om du använder teflonformar skall du inte smörja kanterna eftersom tårtan eventuellt då inte reser sig
jämnt på sidorna.
- Om tårtan “punkteras” under bakningen, använd en lägre temperatur nästa gång, reducera
vätskekvantiteten, och blanda smeten mera försiktigt.
- För rätter med fuktiga fyllningar (ostkaka eller fruktpajer), använd funktionen “CONVECTION BAKE”.
Om tårtbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och sprid brödsmulor eller smulade kakor på bottnen
av formen innan du tillsätter smeten.
Kött
- Använd alla typer av formar eller glasformar som passar för storleken på det köttstycke som skall
tillagas. När du steker kött är det bra om du häller lite buljong i botten på kokkärlet och öser köttet
under tillagningen för att ge det smak. Då steken är klar, låt den vila i ugnen under 10-15 minuter, eller
slå in den i aluminiumfolie.
- Då du skall grilla köttbitar blir tillagningen mer jämn om du använder delar som är lika tjocka. Köttbitar
som är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. För att undvika att de bränns vid på ytan, placera dem
längre bort från grillen genom att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet efter 2/3 av tiden
gått.
Då du grillar rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten under gallret där
köttet ligger, för att fånga upp köttsaften. Fyll på vid behov.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre
om det är kyckling, och se till att det sitter fast ordentligt innan du sätter spettets spets på plats i ugnens
bakre vägg och lägger spettet på stödet. För att undvika matos och för att fånga upp köttsaften,
rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten på den nedersta ugnsfalsen.
Spettet har ett plastvred som skall tas bort innan du börjar tillagningen, och detta skall användas igen vid
tillagningens slut för att ta ut spettet utan att du bränner dig.
Råd och förslag