7
Viktiga försiktighetsåtgärder
ALLMÄNT
Denna produkt är endast avsedd för
hushållsbruk!
Denna produkt är avsedd att byggas in. Använd
den inte som en fristående produkt.
Denna produkt är avsedd för uppvärmning av mat
och drycker. Torkning av mat eller kläder och
uppvärmning av värmedynor, slippers, svampar, fuktiga
dukar och liknande kan leda till risk för personskador,
antändning eller brand.
Ställ ett glas vatten i ugnen när du skall öva på
olika inställningar och funktioner. Vattnet absorberar
mikrovågsenergin så att ugnen inte skadas.
Använd inte ugnsutrymmet för förvaring.
Ta bort klämmor och förslutningar som innehåller
metalltrådar innan du lägger in plast- eller
papperspåsar i ugnen.
FRITERING
Använd inte mikrovågsugnen för fritering. Det
är omöjligt att kontrollera oljans temperatur.
Använd grytlappar eller grytvantar för att
undvika brännskador när du tar ut heta kokkärl och
formar ur ugnen.
VÄTSKOR
Vid uppvärmning av T.EX. drycker eller vatten
i mikrovågsugnen kan vätskans kokpunkt
överskridas utan att det syns några bubblor
Det finns då risk att den heta vätskan plötsligt
kokar över.
Följ anvisningarna nedan för att undvika detta:
1. Använd inte kärl med raka sidor och smal hals.
2. Rör om vätskan innan du ställer in kärlet i ugnen
och ställ en tesked i kärlet.
3. Låt kärlet stå en kort stund efter
uppvärmningen och rör om igen innan du tar ut
kärlet ur ugnen.
TIPPSKYDD
Gallerhyllan har en liten
puckel som alltid ska vara
vänd uppåt. Den används
som tippskydd när
gallerhyllan används
fristående.
Se till att puckeln alltid är
vänd bakåt när
gallerhyllan trycks in.
Lyft upp hyllans front något när hyllan stoppas av
tippskyddet och dra försiktigt för att frigöra hyllan.
VAR FÖRSIKTIG
Sök alltid mer information i en kokbok för
mikrovågsugnar. Detta är speciellt viktigt när du
skall laga eller värma mat som innehåller alkohol.
Mat & alkohol. Var extra försiktig när du tillagar
eller värmer mat som innehåller alkohol. Om du
tillsätter alkohol (t.ex. rom, konjak eller vin), tänk
på att alkohol lätt förångas vid höga temperaturer.
Alkoholångorna kan fatta eld när de kommer i
kontakt med det elektriska värmeelementet.
Försök att inte använda alkohol i denna ugn.
När du har värmt barnmat eller vätska i
nappflaska eller barnmatsburk i ugnen måste du alltid
kontrollera temperaturen och röra om innan barnet
äter. Då kan du vara säker på att värmen är jämnt
fördelad samtidigt som du undviker risken för skållning
eller brännskador.
Var noga med att avlägsna locket och nappen
före uppvärmning!
TILLAGNING MED INSTICKSTERMOMETER
Instickstermometern skall normalt
föras in så att spetsen
placeras i den tjockaste
delen av maten eftersom
denna del tar längst tid att tillaga.
Instickstermometerns spets får inte
vidröra några ben som maten kan
innehålla. Undvik också att placera
termometern i fetthaltiga områden av
maten eftersom dessa
områden värms upp
snabbare och ger
vilseledande
sluttemperaturer.
Instickstermometern skall,
om möjligt, placeras så att
spetsen inte vidrör tillagningskärlets kanter eller
botten.
Den temperatur som ställs in måste vara högre
än matens aktuella temperatur.
Det går inte att använda instickstermometern när
du lagar godis, sylt och marmelad, eller rätter som
skall kokas eller sjudas under en lång period. Detta
beror på att den högsta temperaturen som kan
ställas in är 90 °C.
Doppa aldrig ned instickstermometern i vatten
för att rengöra den. Torka helt enkelt av den med
en ren, fuktig trasa eller med hushållspapper efter
användning.
Ugnen får inte användas med
instickstermometern i utrymmet om den inte är