22
SE
Förvaring i frysen
Det är praktiskt att lägga fryst mat i trådkorgarna efter
att infrysningen är färdig. Genom att göra detta får du
plats till att frysa in mer mat. Detta påverkar inte redan
fryst mat på ett negativt sätt.
Glöm ej att följa föreskriven förvaringstid om du
köper redan fryst mat. Se instruktioner på
frysdörren för förvaring av hemmafryst mat.
Symbolerna står för olika sorters mat, siffror står för
antal månader maten kan förvaras.
Det går att bevara snabbinfryst mat på detta sätt
bara om den inte har tinats - även för en kort tid.
Om du inte vill använda djupfryst mat på en gång kan du
lagra den i 1 dygn i kylskåpet (tills den har tinat). Om den
har tinats ska den inte omfrysas utan användas snarast.
Tillverkning av istärningar
Fyll den medföljande islådan med vatten och ställ in
den i frysfacket. Att blöta undersidan innan kan ge en
snabbare infrysningstid, samt vridning av
termostatvredet till maxläge. Glöm ej att ställa om
termostatvredet till lämpligt läge efteråt.
Färdigfrysta istärningar kan lättast tas ur islådan under
rinnande vatten och med ett lätt slag eller vridning. Om
islådan fryser fast i facket, undvik att använda metall
verktyg eller kniv för att ta loss den, då kylsystemet kan
skadas.
Användbara råd och tips
Lägg märke till de ställbara hyllorna, de ökar
färskmatsfackens användbarhet betydligt. Det är
möjligt att ordna om hyllorna när dörren står öppen i
90° vinkel.
Efter att ha öppnat och stängt frysens dörr kommer
vakuumet att öka p.g.a. den låga temperaturen.
Vänta därför 2-3 minuter om du vill öppna dörren
igen, så att trycket hinner stabiliseras.
Se till att kontrollera via termostatvredet att
temperaturen ej understiger -18 °C, då en lägre
temperatur kan förstöra frysta varor.
Kontrollera gärna dagligen att skåpet fungerar
ordentligt, så att eventuella fel upptäcks i god tid för
att undvika att mat förstörs.
Tips och uppslag
Detta kapitel innehåller praktiska tips och uppslag
om användning av skåpet för att uppnå maximalt
energibesparande, det finns också miljöinformation
om skåpet.
Energibesparande
Undvik att placera skåpet på en solig plats eller i
närheten av någonting som utstrålar värme.
Se till att kondensator och kompressor får
tillräckligt ventilation. Täck ej över delarna där
ventilationsgallret sitter.
Slå in alla varor i täta förpackningar så undviks
onödig frostbildning.
Ha inte dörren öppen onödigt länge.
Ställ vätska i skåpet endast i slutna skålar e.d.
Varm mat och vätska ska ha rumstemperatur
innan den ställs in i skåpet.
Håll kondensatorn ren.
Skåpet och miljön
Isoleringen och köldmediet i skåpet är oskadliga för
ozonlagret. Skåpet ska ej kasseras på vanligt sätt
dvs tillsammans med stadssopor Undvik att skada
avkylningsenheten, särskilt på baksidan vid
värmeväxlaren. Kontakta kommunen eller din
återförsäljare för närmare information.
Material som använts i skåpet markerade
med symbol är återvinningsbart.
Underhållning
Avfrostning
Läckage av fukt i kylutrymmet i form av frost och is
är normalt vid användning av skåpet.
Tjock frost och is har en isolerande effekt som kan
reducera avkylnings effektiviteten då temperaturen
stiger och den kräver mer energi. Tjock frost kan
också förhindra öppning av dörren.
Den här typen av skåp har automatisk avfrostning
utan extern påverkan. Termostatskontroll avbryter
kompressorns gång med regelbundna intervaller -
under tiden avbryts avkylningsprocessen. Kylfackets
temperatur stiger och avfrostning påbörjas. Efter
avfrostningen startar termostatens funktion
automatiskt.
Avrinningsvatten flödar ut genom avrinningsutloppet
till avdunstningsbrickan som sitter ovanpå
kompressorn och avdunstas beroende på värmen.
Kontrollera avrinningsrännan då och då i
förebyggande syfte (mot tilltäppning). Om
denna blir tilltäppt kan det leda till kortare
livslängd av skåpet.
Rengör avrinningsrännan med den medföljande
skrapan som kan ses i figur. Skrapan ska förvaras i
rännan.
mängd mat och omkring 24 timmar innan du ska frysa
in större mängd med mat.
Lägg in maten som ska frysas och kör skåpet ca 24
timmar.
Efter 24 timmar stäng av snabbinfrysningsfunktionen
genom att vrida kontrollen till läge N. (Den gula
lampan släcks.) Nu fungerar skåpet normalt igen.
Frys aldrig mat i större mängd än som finns
angivet i Teknisk information, annars kan
infrysningen misslyckas och efter upptining
förstöras (förlora smak, arom etc.).
Tillverka inte is samtidigt som du fryser mat, då
isframställning drar ner infrysningskapaciteten.