Bifinett KH 2200 Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

29
KH 2200
S
28
KH 2200
Terve ravinto
Ravintotieteilijät suosittelevat kasviperäisten öljyjen ja rasvojen
käyttöä, jotka sisältävät tyydyttämättömiä rasvahappoja (esim.
linolihappoa). Tällaiset öljyt ja rasvat menettävät tosin positiiviset
ominaisuutensa nopeammin kuin muut tyypit ja sen vuoksi ne täytyy
vaihtaa useammin. Noudata seuraavia ohjeita:
• Vaihda öljy tai rasva säännöllisesti. Jos valmistat
rasvakeittimellä pääasiassa ranskalaisia ja siivilöit öljyn tai
rasvan joka käytön jälkeen, voit käyttää sitä 10 – 12 kertaa.
• Älä käytä öljyä tai rasvaa kuitenkaan yli kuuden kuukauden
ajan. Noudata aina myös pakkauksen ohjeita.
• Yleensä öljyä tai rasvaa voidaan käyttää vähemmän aikaa, jos
friteeraat pääasiassa proteiinipitoisia elintarvikkeita kuten lihaa
tai kalaa.
• Älä sekoita uutta öljyä käytetyn öljyn kanssa.
• Vaihda öljy tai rasva, jos se kuumetessaan vaahtoaa, kehittää
voimakkaan maun tai hajun tai muodostuu tummaksi ja/tai
muodostaa siirappimaisen rakenteen.
Jätehuolto
Käytetty öljy tai nestemäinen rasva voidaan hävittää parhaiten
kaatamalla se takaisin alkuperäispakkauksiin ja sulkemalla ne tiiviisti.
Jos sinun täytyy hävittää kiinteä rasva, anna sen jähmettyä
rasvakeittimessä, kaavi se sitten pois (esim. lusikalla tai
keittiölastalla) ja kääri sanomalehtipaperiin.
Heitä pullot tai sanomalehtipaperi jäteastiaan tai hävitä ne voimassa
olevien kansallisten määräysten mukaisesti.
Taulukko
Tämä taulukko ilmoittaa, kuinka suuria määriä ruokaa voit valmistaa yhdellä friteerauskerralla ja minkä lämpötilan ja friteerausajan tarvitset
valmistukseen.
Jos friteerattavan ruoka-aineen pakkauksen ohjeet poikkeavat tästä taulukosta, noudata tällöin pakkauksen ohjeita.
Lämpötila Friteerattavan ruoka-aineen tyyppi Maksimimäärä Friteerausaika (minuuttia)
friteer auskertaa kohti
Tuore Pakastettu Tuore tai Pakastettu
sulatettu *)
160 °C Omatekoiset ranskalaiset*
(ensimmäinen friteerauskerta) 700 g --- 4-5 ---
Tuore kala 500 g --- 5-7 ---
170 °C Chicken Wings 4-6 4-5 12-15 15-20
Juustokroketit 5 4 4-5 6-7
Pienet perunaohukaiset --- 4 --- 3-4
Friteeratut vihannekset 10-12 --- 2-3 ---
(sienet, kukkakaali)
Omatekoiset ranskalaiset
(toinen friteerauskerta) max 175°C 700 g --- 3-4 ---
Pakastetut ranskalaiset max 175°C --- 550 g --- 5-6
180 °C Kevätkääryleet 3 2 6-7 10-12
Kananuggetit 10-12 10 3-4 4-5
Minisnacksit 10-12 10 3-4 4-5
Jauhelihapyörykät (pienet) 8-10 --- 3-4 4-5
Kalapuikot 8-10 8 3-4 4-5
Simpukat 15-20 15 3-4 3-4
Paneeratut mustekalarenkaat 10-12 10 3-4 4-5
Leivitetyt kalanpalat 10-12 10 3-4 4-5
Katkaravut 10-12 10 3-4 4-5
Omenakiekot 5 --- 3-4 ---
190 °C Perunalastut 700 g 550 g 3-4 5-6
Munakoison viipaleet 600 g --- 3-4 ---
Perunakroketit 5 4 4-5 6-7
Liha-/kalakroketit 5 4 4-5 6-7
Donitsit 4-5 --- 5-6 ---
Leivitetty camembert (paneerattu) 2-4 --- 2-3 ---
Cordon bleu 2 --- 4-5 ---
Wienin leike 2 --- 3-4 ---
Säkerhetsbrytare
Säkerhetsbrytaren i manöverelementet gör att värmeelementet
endast kan slås på när manöverelementet är korrekt fasthakat.
Kallzon
Under friteringen samlas lösa partiklar på botten av insatsen.
Eftersom värmeelementet sitter en bit över insatsens botten och då
speciellt oljan/fettet i fritösens övre del värms upp är oljan/fettet
mellan botten och värmeelementet relativt kall (kallzon). Detta
förhindrar att de partiklar som hamnar i denna zon förbränns. En
annan fördel är även att oljan och fettet kan användas under en
längre tid.
Fast friteringsfett
Vi rekommenderar att fritösen används tillsammans med
friteringsolja eller flytande friteringsfett. Det går dock även att
använda fast friteringsfett. För att förhindra att fettet sprutar ut eller
att fritösen blir för varm bör du följa nedanstående råd.
• Om fettet är färskt bör fettblocken först smältas i en vanlig
stekpanna vid en låg temperatur. Häll sedan försiktigt ner det
smälta fettet i fritösen. Anslut därefter elkontakten och slå på
fritösen (se avsnittet „Fritering”).
• Efter användningen ska fritösen förvaras vid rumstemperatur så
att fettet stelnar på nytt. Om fettet är för kallt kan det spruta
upp när det smälts nästa gång! För att förhindra detta kan man
sticka några hål i det stelnade fettet med en gaffel. Var försiktig
så att inte värmeelementet skadas.
Före friteringen
• Innan fritösen används för första gången ska alla delar rengöras
och sedan torkas av noggrant (se avsnittet „Rengöring“).
• Placera fritösen på en vågrät, jämn och stabil yta.
• Om fritösen ställs på spisen under köksfläkten måste du först
kontrollera att spisen är avstängd.
• Dra ut elkabeln helt ur kabelfacket.
• Ta av locket.
• Ta ut korgen.
• Fäll ut handtaget och fäst det ordentligt på korgens trådnät.
• Kontrollera att fritösen är torr och tom. Fyll den sedan upp till
den övre markeringen i insatsen (3 l olja eller 2,5 kg fast fett)
med olja, flytande eller smält fast fett (se avsnittet „Fast
friteringsfett” och „Tips“).
• Blanda aldrig olika sorters fetter eller oljor!
• Anslut elkontakten.
• Kontrollera att elkabeln inte vidrör fritösens varma delar.
VIKTIG INFORMATION
• Läs bruksanvisningen och studera bilderna av manöver- och
värmeelementen innan du använder fritösen.
• Kontrollera att nätspänningen är densamma som den spänning
som anges på fritösens typskylt.
• Anslut apparaten till ett jordat vägguttag.
• Rengör fritösens alla delar noggrant innan du använder den första
gången (se avsnittet „Rengöring“).
• Doppa aldrig ner manöver- och värmeelementen i vatten och
rengör aldrig dessa delar under rinnande vatten.
• Kontrollera att alla delar är fullständigt torra innan du häller olja
eller flytande fett i fritösen.
• Vi rekommenderar användning av friteringsolja eller flytande
friteringsfett. Även friteringsfett i fast form kan användas. I sådana
fall måste du dock vara särskilt försiktig för att förhindra att fettet
sprutar ut och värmeelementet blir överhettat (se avsnittet „Fast
friteringsfett“ och „Tips“).
• Slå aldrig på fritösen om det inte finns någon olja eller flytande fett
i fritösen.
• Använd endast olja och fett som uttryckligen inte skummar och
som är lämpliga för fritering. Information om detta finns på
förpackningen eller etiketten.
• Fritösen måste fyllas med olja eller fett minst upp till de båda
markeringarna på insidan av insatsen. Kontrollera alltid innan du
slår på fritösen att det finns tillräckligt mycket fett eller olja i den.
• Om temperaturen blir för hög slår värmeskyddsbrytaren
automatiskt av fritösen (se avsnittet „Säkerhet“).
• I bruksanvisningen anges den maximala mängd som kan friteras
samtidigt. Överskrid aldrig denna mängd (se tabellen).
• Under friteringen frigörs varm ånga. Stå inte för nära fritösen under
friteringen.
• Se till att fritösen är utom räckhåll för barn när den används. Se till
att elkabeln inte hänger över bordets eller arbetsytans kant.
• Ställ in temperaturreglaget på den lägsta nivån efter användningen
(vrid det motsols så långt det går). Dra ut elkontakten och låt oljan
eller fettet svalna. Flytta inte fritösen förrän den och innehållet har
svalnat.
Skadade delar får endast repareras av auktoriserade återförsäljare.
• Garantin gäller inte om du själv reparerar fritösen.
• Förvara denna bruksanvisning för framtida användning.
SÄKERHET
Värmeskyddsbrytare
Om temperaturen blir för hög slår värmeskyddsbrytaren
automatiskt av fritösen. Detta kan inträffa om det inte finns någon
eller om det finns för lite olja eller fett i fritösen samt om fast
friteringsfett smälts i fritösen. Vid fast fett kan värmeelementet
inte avge den alstrade värmen tillräckligt snabbt.
Gå tillväga på följande sätt om värmeskyddsbrytaren har slagit av
fritösen:
• Låt oljan eller fettet svalna;
• Använd en liten skruvmejsel och tryck på
återställningsknappen på baksidan av manöverelementet.
Därefter kan fritösen användas igen.
Indikatorlampa
„Driftsklar“ (grön)
Indikatorlampa
„Termostat“ (röd) Vridreglage för
termostaten
Strömbrytare
31
KH 2200
S
30
S
KH 2200
Fritering
• Slå på fritösen med strömbrytaren. Den gröna indikatorlampan
tänds.
• Ställ in temperaturreglaget på önskad temperatur. Korrekt
friteringstemperatur anges på livsmedelsförpackningen samt i
tabellen i denna bruksanvisning.
• Termostatens indikatorlampa lyser rött. Oljan eller fettet värms
upp till önskad temperatur inom tio till femton minuter.
• Under tiden som fritösen värms upp, tänds och släcks
termostatens indikatorlampa några gånger. Indikatorlampan
lyser när värmeelementet värms upp. Om lampan är släckt
under en längre tid har oljan eller fettet uppnått rätt temperatur.
• Fritera inte nästa korg förrän indikatorlampan har varit släckt
under en längre tid.
• Vid användning av olja eller flytande fett kan korgen vara kvar i
fritösen under uppvärmningen. Detta går även bra om fettet
runt korgen har stelnat.
• Ta ut korgen ur fritösen och lägg i det som ska friteras.
• Lägg aldrig i en större mängd i korgen än den max. mängd som
anges i denna bruksanvisning (se tabellen).
Sätt ner korgen försiktigt i fritösen. Lägg på locket över insatsen.
• Du kan övervaka friteringen via fönstret i locket.
• Ta upp korgen då och då. Skaka korgen försiktigt så att
innehållet fördelas.
Efter friteringen
• Ta av locket när friteringen är klar. Fäst korgen i det högsta
läget och låt fettet droppa av.
• Lyft försiktigt upp korgen ur insatsen. Vid behov kan du skaka
av överflödig olja eller överflödigt fett över fritösen.
• Häll över de friterade livsmedlen i en skål eller sil (lägg ut
kökspapper för att suga upp fettet!)
• Slå av fritösen med strömbrytaren och ställ temperaturreglaget
på den lägsta nivån (vrid det motsols så långt det går).
• Om fritösen inte används regelbundet kan det vara en god idé
att hälla upp oljan eller fettet i en flaska efter att det har svalnat.
Förslut flaskan väl och förvara den i kylskåpet eller på en annan
sval plats. Använd en sil när du häller upp oljan för att ta bort
partiklar. Ta av locket och ta sedan ut korgen, manöver- och
värmeelementet för att tömma fritösen. Ta ut insatsen ur
fritösen och häll av oljan eller fettet (se avsnittet „Rengöring”).
• Om du har använt fast fett måste du först låta fettet stelna.
Förvara sedan fritösen med fettet i den (se avsnittet „Fast
friteringsfett“).
Rengöring
• Dra ut elkontakten.
• Vänta tills oljan eller fettet har svalnat innan du påbörjar
rengöringen. Fast fett bör inte ha stelnat helt.
• Ta bort locket, korgen, manöver- och värmeelementet.
• Förvara manöver- och värmeelementet på en säker och torr
plats.
• Doppa aldrig ner manöver- och värmeelementet i vatten och
rengör aldrig dessa delar under rinnande vatten! Vid behov kan
de rengöras med en fuktig trasa.
• Ta ut insatsen och häll bort oljan eller fettet.
• Rengör locket, korgen, insatsen och huset med diskmedel i
varmt vatten. Spola av dem med rent vatten och torka av dem
noggrant. Använd inga frätande eller slipande rengöringsmedel
eller -material som t.ex. skurmedel eller stålull.
• Montera ihop fritösen. Börja med insatsen, sedan manöver- och
värmeelementet och till sist korgen.
• Ställ handtaget i förvaringspositionen genom att fälla in det mot
korgen.
• Rulla ihop elkabeln och lägg tillbaka den tillsammans med
elkontakten i kabelfacket.
• Lyft fritösen med hjälp av handtagen på sidorna.
• Förvara alltid fritösen med locket stängt så att fritösens inre inte
blir smutsigt eller dammigt.
TIPS
Hemgjorda pommes frites
Så blir Dina pommes frites knapriga och läckra:
• Potatisarna, som Du friterar, skulle vara av bra kvalitet och utan
groddbildning.
• Använd „mjölpotatisar“ eller „mest fasta“ potatissorter, när Du
friterar.
• Efter potatisarna skalats dela de i småbitar enligt önskade
förberedelsen (strimlor eller skivor).
• Låt potatisarna ligga i vatten före vidare användning i cirka en
timme. Därigenom löses en del av socker, som är ett av de
utgångsprodukterna för acrylamidbildning.
• Låt potatisarna noggrant torka.
• Fritera alltid hemgjorda pommes två gånger:
• Först 4-6 minuter vid 160°C, sedan 2-4 minuter vid maximalt
175°C.
• Ta korgen ett par gånger ur maskinen när Du friterar för den
andra gången och varva och skaka pommes frites. På detta
sätt får pommes frites en skön, enhetligt gyllene färg.
• Djupfrysta pommes frites kokades på förut och skulle därför
friteras bara en gång. Följ anvisningen på förpackningen.
Djupfrysta livsmedel
Djupfrysta livsmedel (-16 till -18 °C) kyler ner oljan eller fettet och
steks därför inte tillräckligt snabbt. Detta kan leda till att de
djupfrysta matvarorna tar upp för mycket olja eller fett.
• Gå tillväga på följande sätt för att undvika detta:
• Fritera endast små mängder samtidigt (se tabellen).
• Värm upp oljan under minst 15 minuter innan du lägger i det
som ska friteras.
• Ställ in temperaturreglaget på den temperatur som anges i
bruksanvisningen eller på livsmedelsförpackningen.
• Vi rekommenderar att låta djupfrysta livsmedel tina i
rumstemperatur före friteringen. Ta bort så mycket is och vatten
som möjligt från dem.
• Lägg ner livsmedlen långsamt och försiktigt. Djupfrysta varor
kan göra så att oljan sprutar ut eller bubblar.
Att ta bort oönskade bismaker
Vissa livsmedel, speciellt fisk, ger ifrån sig vätska vid friteringen.
Denna vätska hopar sig i friteringsoljan eller -fettet och försämrar
lukten och smaken på de livsmedel som senare friteras i samma olja
eller fett. Gå tillväga på följande sätt för att neutralisera oljan eller
fettet:
• Värm upp oljan eller fettet till 160 °C och lägg i två skivor tunt
bröd eller ett par kvistar persilja i fritösen. Vänta tills oljan eller
fettet inte bubblar längre och ta upp brödet eller persiljan med
en hålslev. Detta neutraliserar oljan eller fettet.
Sunda kostvanor
Näringsforskare rekommenderar användning av vegetabiliska oljor
och fetter som innehåller omättade fettsyror (t.ex. linolensyra). Dessa
oljor och fetter förlorar dock sina positiva egenskaper snabbare än
andra typer och måste därför oftare bytas. Nedan följer några
riktlinjer som du kan orientera dig efter:
• Byt ut oljan eller fettet regelbundet. Om fritösen i första hand
används för pommes frites och oljan eller fettet silas efter varje
användning kan det användas upp till mellan tio och tjugo
gånger.
• Använd inte oljan eller fettet längre än sex månader. Följ alltid
instruktionerna på förpackningen.
• En grundregel är att oljan eller fettet kan användas kortare om
framförallt livsmedel med mycket protein som t.ex. kött eller
fisk friteras.
• Blanda aldrig färsk olja med gammal.
• Byt olja eller fett om det skummar vid uppvärmningen, har en
skarp smak eller lukt, är mörk och/eller har en sirapsliknande
konsistens.
Avfall
Häll upp den använda oljan eller fettet i originalförpackningen och
förslut den noga. Vid fast fett måste du vänta tills fettet har stelnat i
fritösen. Ta sedan upp det med en sked eller slickepott och veckla in
det i tidningspapper.
Kasta flaskorna eller tidningspappret i soporna eller ta hand om det
enligt gällande nationell lagstiftning.
Tabell
Denna tabell anger hur mycket livsmedel som kan friteras på en gång samt vilken temperatur och friteringstid som bör användas.
Följ instruktionerna på livsmedelsförpackningen om de avviker från de i tabellen.
Temperatur Livsmedel Max. mängd Friteringstid (minuter)
per fritering
Färskt Djupfryst Färskt eller Djupfryst
tinat *)
160 °C Hemgjorda pommes frites *
(första friteringen) 700 g --- 4-5 ---
Färsk fisk 500 g --- 5-7 ---
170 °C Kycklingvingar 4-6 4-5 12-15 15-20
Ostkroketter 5 4 4-5 6-7
Rösti eller liknande --- 4 --- 3-4
Friterade grönsaker 10-12 --- 2-3 ---
(svamp, blomkål)
Hemgjorda pommes frites
(andra friteringen) max 175°C 700 g --- 3-4 ---
Djupfrysta pommes frites max 175°C --- 550 g --- 5-6
180 °C Vårrullar 3 2 6-7 10-12
Chicken nuggets 10-12 10 3-4 4-5
Små snacks 10-12 10 3-4 4-5
Köttbullar (små) 8-10 --- 3-4 4-5
Fiskpinnar 8-10 8 3-4 4-5
Musslor 15-20 15 3-4 3-4
Panerade bläckfiskringar 10-12 10 3-4 4-5
Fiskbitar i deg 10-12 10 3-4 4-5
Stora räkor 10-12 10 3-4 4-5
Äppelringar 5 --- 3-4 ---
190 °C Potatischips 700 g 550 g 3-4 5-6
Aubergineskivor 600 g --- 3-4 ---
Potatiskroketter 5 4 4-5 6-7
Kött-/fiskkroketter 5 4 4-5 6-7
Munkar 4-5 --- 5-6 ---
Camembert (panerad) 2-4 --- 2-3 ---
Cordon bleu 2 --- 4-5 ---
Wienerschnitzel 2 --- 3-4 ---
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Bifinett KH 2200 Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för