Ångkokning
1. Fyll basen 1 med kallt kranvatten och sätt i
ångacceleratorn 8. Tillsätt inte i kryddor, såser,
vin e dyl i vattnet. Mängd vatten (max. eller
min. markeringen) beror på ångkokningstiden.
2. Ställ den fyllda ångskålen på droppbrickan 4
och sedan på basen 1. Sätt på locket 7 på
ångskålen. Utan lock blir energiåtgången högre
och ångkokningen tar längre tid.
FS 20: När du använder båda ångskålarna,
sätt den andra ångskålen med droppbrickan
ovanpå den första ångskålen.
3. När du ångkokar får inte apparaten stå för
nära andra föremål, t.ex hyllor, utan det skall
finnas plats ovanför och runt om apparaten.
4. Sätt i kontakten i ett uttag.
5. Ställ timern 0. Vrid den först till 60 minuter
och sedan tillbaks till önskad ångkokningstid.
Kontrollampan q tänds och ångkokningen
börjar.
6. När den inställda tiden är slut stängs appa-
raten av automatiskt och kontrollampan q
slocknar.
7. Kontrollera om maten är färdig. Ta på dig
långa grytvantar. Stäng av apparaten. Ta försik-
tigt av locket 7 – akta dig för ånga. Ta inte på
några varma delar. Använd en gaffel e dyl för
att kontrollera om maten är färdig. Om du vill
fortsätta ångkoka sätter du på locket 7 och
sätter på apparaten igen.
När du använder båda ångskålarna på FS 20:
För att kontrollera om maten är färdig i den
understa ångskålen stänger du av apparaten
och tar av locket 7. Ta sedan försiktigt av
den översta ångskålen (med den svarta
insatsen) och sätt den på lockets undersida,
som också fungerar som hållare. Använd
grytvantar och ta försiktigt av droppbrickan
från den understa risskålen och kontrollera om
maten är färdig. Om, du vill fortsätta ångkoka i
båda ångskålarna sätter du först droppbrickan
ovanpå den understa ångskålen och sedan
den översta ångskålen med lock överst. Sätt
på apparaten igen.
8. När apparaten har stängts av automatiskt
och maten är färdig drar du ur kontakten och
låter apparaten svalna något. Ta sedan av
ångskålen, den svarta risskålen eller den svarta
insatsen tillsammans med ångskålen. Använd
grytvantar. Lockets undersida 7 fungerar som
hållare för ångskålen. Ta ur maten och krydda
efter önskemål.
För att ta isär FS 20, se punkt 7.
9. Vätskan som har droppar ner i droppbrickan
4 kan användas till sås eller soppa.
10. Dra ur kontakten och låt apparaten svalna
något innan du häller ut återstående vatten ur
basen 1, tar isär apparaten eller rengör den.
Mängd vatten
Mängd vatten som behövs beror på hur länge
du ångkokar. När du ån
gkokar i upp till 18 min
fyller du på vatten i basen upp till min. marke-
ringen 3. Ångkokar du längre än 18 min fyller
du på vatten till max. markeringen 2. Se till
att du har tillräckligt med vatten, speciellt om
ångkokningen förlängs. Om det inte bildas
någon ånga längre måste du kontrollera vatten-
nivån: Dra ur kontakten och låt apparaten
svalna något. Lyft sedan försiktigt av först
ångskålen och sedan droppbrickan och fyll
på mer vatten.
OBS:
Alla delar är designade för att användas i
Braun MultiGourmet. Använd dem inte i vanlig
ugn eller mikrovågsugn.
50
Ångkokning i ångskålen 5
(t.ex. grönsaker, fisk)
Lägg maten i ångskålen med skåror 5.
Krydda när ångkokningen är klar. Använd
alltid den svarta insatsen E när du ångkokar
färgmättad mat (morötter, paprika, tomater o
dyl) för att inte den vita ångskålen 5 skall bli
permanent missfärgad.
FS 20: När du användar båda ångskålarna 5
kan den svarta insatsen E eller den svarta
risskålen 6 endast användas i den övr
e
ångskålen.
Ångkokning i den svarta risskålen 6
(ris, korn, risrätter och enkla gryträtter)
Lägg ris/korn i risskålen tillsammans med
vätska om det behövs. Sätt risskålen i
ångskålen.
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 50