Braun FS 20 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

MultiGourmet
FS 10
MultiGourmet
FS 20
Type 3216
Elektrischer Dampfgarer
Electrical food steamer/rice cooker
Cuiseur vapeur
Cocina al vapor
Cozinha a vapor
Apparecchio per cottura a vapore
Stoomkoker
Elektrisk dampkoger
Elektrisk dampkoker
Elektrisk ångkokare
Elektroninen höyrykeitin
Elektryczny parowar
Elektrick˘ parní hrnec
Elektrick˘ parn˘ hrniec/hrniec na ryÏu
Elektrikli Buharlı Piµirici
∞ÙÌÔÌ¿ÁÂÈÚ·˜
ùÎÂÍÚ˘ÂÒ͇fl Ô‡Ó‚‡͇/ËÒÓ‚‡͇
ÖÎÂÍÚ˘Ìi Ô‡Ó‚‡͇
Deutsch
4 Gebrauchsanweisung
8 Garantie
English
9 Use Instructions
13 Guarantee
Français
14 Mode d’emploi
18 Garantie
Español
19 Instrucciones de uso
23 Garantia
Por
tuguês
24 Instruções para uso
28 Garantia
Italiano
29 Istruzioni d’uso
33 Garanzia
Nederlands
34 Gebruiksaanwijzing
38 Garantie
Dansk
39 Brugsanvisning
43 Garanti
Norsk
44 Bruksanvisning
48 Garanti
Svenska
49 Bruksanvisning
53 Garanti
Suomi
54 Käyttöohjeet
58 Takuu
Polski
59 Instrukcja obs∏ugi
63 Warunki gwarancji
âesky
64 Návod k pouÏití
68 Záruka
Slovensk˘
69 Návod na pouÏitie
73 Záruka
Türkçe
74 Kullanılıµı hakkında malûmat
Merkezi servis yerleri
Ελληνικ
79 δηγες ρσεως
84 Εγγηση

85   
90 

92   
97 
105
99
3-216-374/01/XI-07/M
D/GB/F/E/P/I/NL /DK /N/S/FIN/PL/CZ/SK/TR/GR/RUS/UA/Arab
3216374_S1 06.11.2007 11:28 Uhr Seite 1
Våra produkter är framtagna för att uppfylla
högsta krav när det gäller kvalitet, funktion och
design. Vi hoppas du kommer att bli helt nöjd
med din nya Braun ångkokare.
Braun MultiGourmet är speciellt lämpad för
att ångkoka grönsaker, ris, fisk, kött och fågel.
Ångkokning är ett mycket varsamt och hälso-
samt sätt att laga mat. Vitaminer, mineraler,
naturlig smak och färg bevaras mycket bra.
Braun MultiGourmet plus FS 20 har två
ångskålar 5 och två droppbrickor 4 och har
på så sätt cirka dubbelt så stor kapacitet som
Braun MultiGourmet FS 10 (gäller inte ris).
Läs noga igenom bruksanvisningen innan
du använder apparaten.
Viktigt
• Denna produkt är inte menad att användas av
barn eller personer med reducerad fyskisk
eller mental kapacitet utan övervakning av en
person som är ansvarig för deras säkerhet.
Generellt rekommenderar vi att produkten
förvaras utom räckhåll för barn.
• Innan du använder apparaten – kontrollera
att nätspänningen motsvarar den spänning
som anges på apparatens undersida.
• Apparaten är endast avsedd för normala
hushållskvantiteter (se tillagningstabeller
längre fram).
• Ångskålen 5 skall endast användas med
droppbrickan 4.
• Använd alltid den svarta insatsen E när du
ångkokar färgmättad mat (morötter, paprika,
tomater o dyl) för att inte den vita ångskålen
5 skall bli permanent missfärgad.
• Ta endast av den svarta risskålen 6 eller
den svarta insatsen E tillsammans med
ångskålen 5 från droppbrickan 4.
• Dra alltid ur kontakten före rengöring. Ställ
aldrig basen 1 i vatten.
• Ta aldrig på apparaten utan grytlappar eller
grytvantar. Använd aldrig apparaten utan
lock 7. Var försiktig när du lyfter på locket så
att du inte kommer i kontakt med heta ångor
eller droppande varmvatten. Var försiktig med
varma vätskor på droppbrickan.
• Dra alltid ur kontakten när du inte använder
apparaten.
• När du använder apparaten skall du ha
tillräckligt med plats runt den så att inte t.ex.
skåp eller något annat skadas.
• När du använder apparaten skall den stå på
ett torrt, plant, värmetåligt underlag.
• Ställ aldrig apparaten på en het yta eller över
öppen låga.
• Brauns elektriska apparater följer gällande
säkerhetsstandard. Reparationer eller
byte av huvudsladd får endast göras av
auktoriserad serviceverkstad. Bristfälliga,
okvalificerade reparationer kan orsaka fara
för användaren.
Specifikationer
• Spänning/effekt: Se typplatta på apparatens
undersida
• Max. kapacitet: 1,2 liter vatten
Beskrivning
1 Bas
2 Markering för max. mängd vatten
(för lång ångkokning)
3 Markering för min. mängd vatten
(för kort ångkokning)
4 Droppbricka
(FS 20 har två droppbrickor)
5 Ångskål med skåror
(FS 20 har två ångskålar)
E Svarts insats (med skålor) till ångskålen 5
för färgmättad mat (morötter, paprika,
tomater o dyl)
6 Svart risskål (utan skåror) till ångskålen
7 Lock (genomskinligt)
8 Ångaccelerator (avtagbar)
9 Värmeelement
0 Strömbrytare med timer (60 minutter)
q Kontrollampa för strömbrytaren 0
w Sladdgömma
OBS:
Rengör alla delar innan du använder
apparaten första gången. Se «Rengöring».
49
Svenska
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 49
Ångkokning
1. Fyll basen 1 med kallt kranvatten och sätt i
ångacceleratorn 8. Tillsätt inte i kryddor, såser,
vin e dyl i vattnet. Mängd vatten (max. eller
min. markeringen) beror på ångkokningstiden.
2. Ställ den fyllda ångskålen på droppbrickan 4
och sedan på basen 1. Sätt på locket 7
ångskålen. Utan lock blir energiåtgången högre
och ångkokningen tar längre tid.
FS 20: När du använder båda ångskålarna,
sätt den andra ångskålen med droppbrickan
ovanpå den första ångskålen.
3. När du ångkokar får inte apparaten stå för
nära andra föremål, t.ex hyllor, utan det skall
finnas plats ovanför och runt om apparaten.
4. Sätt i kontakten i ett uttag.
5. Ställ timern 0. Vrid den först till 60 minuter
och sedan tillbaks till önskad ångkokningstid.
Kontrollampan q tänds och ångkokningen
börjar.
6. När den inställda tiden är slut stängs appa-
raten av automatiskt och kontrollampan q
slocknar.
7. Kontrollera om maten är färdig. Ta på dig
långa grytvantar. Stäng av apparaten. Ta försik-
tigt av locket 7 – akta dig för ånga. Ta inte på
några varma delar. Använd en gaffel e dyl för
att kontrollera om maten är färdig. Om du vill
fortsätta ångkoka sätter du på locket 7 och
sätter på apparaten igen.
När du använder båda ångskålarna på FS 20:
För att kontrollera om maten är färdig i den
understa ångskålen stänger du av apparaten
och tar av locket 7. Ta sedan försiktigt av
den översta ångskålen (med den svarta
insatsen) och sätt den på lockets undersida,
som också fungerar som hållare. Använd
grytvantar och ta försiktigt av droppbrickan
från den understa risskålen och kontrollera om
maten är färdig. Om, du vill fortsätta ångkoka i
båda ångskålarna sätter du först droppbrickan
ovanpå den understa ångskålen och sedan
den översta ångskålen med lock överst. Sätt
på apparaten igen.
8. När apparaten har stängts av automatiskt
och maten är färdig drar du ur kontakten och
låter apparaten svalna något. Ta sedan av
ångskålen, den svarta risskålen eller den svarta
insatsen tillsammans med ångskålen. Använd
grytvantar. Lockets undersida 7 fungerar som
hållare för ångskålen. Ta ur maten och krydda
efter önskemål.
För att ta isär FS 20, se punkt 7.
9. Vätskan som har droppar ner i droppbrickan
4 kan användas till sås eller soppa.
10. Dra ur kontakten och låt apparaten svalna
något innan du häller ut återstående vatten ur
basen 1, tar isär apparaten eller rengör den.
Mängd vatten
Mängd vatten som behövs beror på hur länge
du ångkokar. När du ån
gkokar i upp till 18 min
fyller du på vatten i basen upp till min. marke-
ringen 3. Ångkokar du längre än 18 min fyller
du på vatten till max. markeringen 2. Se till
att du har tillräckligt med vatten, speciellt om
ångkokningen förlängs. Om det inte bildas
någon ånga längre måste du kontrollera vatten-
nivån: Dra ur kontakten och låt apparaten
svalna något. Lyft sedan försiktigt av först
ångskålen och sedan droppbrickan och fyll
på mer vatten.
OBS:
Alla delar är designade för att användas i
Braun MultiGourmet. Använd dem inte i vanlig
ugn eller mikrovågsugn.
50
Ångkokning i ångskålen 5
(t.ex. grönsaker, fisk)
Lägg maten i ångskålen med skåror 5.
Krydda när ångkokningen är klar. Använd
alltid den svarta insatsen E när du ångkokar
färgmättad mat (morötter, paprika, tomater o
dyl) för att inte den vita ångskålen 5 skall bli
permanent missfärgad.
FS 20: När du användar båda ångskålarna 5
kan den svarta insatsen E eller den svarta
risskålen 6 endast användas i den övr
e
ångskålen.
Ångkokning i den svarta risskålen 6
(ris, korn, risrätter och enkla gryträtter)
Lägg ris/korn i risskålen tillsammans med
vätska om det behövs. Sätt risskålen i
ångskålen.
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 50
51
Ångkokning i ångskålen 5 och den svarta risskålen 6
OBS: Mängder och ångkokningstider är ungefärliga för ångkokning i en ångskål (FS 10). Tiderna
gäller också vid ångkokning av mindre mängder. Vid ångkokning av större mängder kan tiderna bli
något längre om det inte finns plats för tillräcklig ångcirkulation.
FS 20: Det tar längre tid att ångkoka i översta ångskålen. Tips:
• Ångkoka större mängder mat med längre ångkokningstid i den understa ångskålen.
• När du ångkokar olika matvaror med olika ångkokningstider:
Ångkoka mat med längre ångkokningstid i den understa ångskålen. Vänta ett tag och sätt sedan
ångskålen med mat som behöver kortare ångkokningstid ovanpå den understa ångskålen.
Grönsaker och fr
ukt
• Skär av tjocka stjälkar på blomkål, broccoli och kål.
• Ångkoka bladrika, gröna grönsaker så kort tid som möjligt eftersom de lätt förlorar sin färg.
• Frusna grönsaker skall inte tinas före ångkokning.
Grönsak/Frukt Typ Ung. mängd Ånkokningstid
Kronärtskocka Färsk 4 (medium) 40 – 45 min
Sparris Färsk 500 g 30 – 40 min
Bönor Färska, 500 g 25 – 35 min
hela eller skivade
Broccoli Färsk, buketter 500 g 15 – 20 min
Brysselkål Färsk 500 g 20 – 25 min
Kål Färsk, skivad 500 g 25 – 30 min
Morötter Färsk, skivad 500 g 20 – 25 min
Blomkål Färsk, buketter 500 g 20 – 25 min
Squash Färsk, skivad 500 g 15 – 20 min
Fänkål Färsk, skivad 500 g 15 – 20 min
Kålrabbi Färsk, tärningar 500 g 20 – 25 min
Purjolök Färsk, skuren 500 g 15 – 20 min
Svamp, Färska, 500 g 20 – 25 min
små champinjoner hela eller skivade (skivade 5 min kortare)
Potatis Skivad 500 g 20 – 25 min
Potatis Oskalad 500 g 30 – 40 min
Majskolvar Färsk 2 st 55 – 60 min (vrid ofta)
Äpplen Färska, 1/8 bitar 500 g 10 – 15 min
Päron Färska, 1/6 bitar 500 g 10 – 15 min
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 51
52
Fisk och skaldjur
• Frusen fisk kan ångkokas utan upptining om den delas och ångkokningstiden förlängs (ca. 10 %).
Fisk/Skaldjur Typ Ung. mängd Ångkokningstid
Forell Färsk 2 bitar à 150 g 18 – 25 min
Tonfisk Färsk 2 bitar à 200 g 25 – 30 min
Brax Färsk, hel 1 bit à 400 g 17 – 25 min
Torskfilet Färsk 2 bitar à 140 g 15 – 18 min
Räkor Frusna 450 g 15 – 18 min
Musslor Med skal 1000 g 18 – 25 min
Bläckfisk Frusen 600 g 20 – 25 min
Hummer Med skal 2 st 30 – 35 min
Kött
, fågel och ägg
• Det blir bäst resultat med mört, marmorerat kött.
• Köttet skal vara väll avsköljt och avtorkat så att så lite saft som möjligt sipprar ut.
Kött/Fågel Typ Ung. mängd Ångkokningstid
Kalkonkotlett Färsk 2 delar à 150 g 25 – 30 min
Kycklinglår Färsk 2 delar à 150 g 25 – 30 min
Kalvkotlett Färsk 2 delar à 150 g 30 – 35 min
Lammkotlett Färsk 2 delar à 120 g 25 – 30 min
Frankfurterkorv Färsk 2 – 8 (stick hål på skinnet) 8 – 10 min
Köttkorv Färsk 2 – 8 (stick hål på skinnet) 8 – 13 min
Ägg, löskokta Med skal 2 – 10 normalstora 10 – 13 min
Ägg, hårdkokta Med skal 2 – 10 normalstora 15 – 20 min
Ris, gryn, risrätter och enkla gryträtter
• Använd den svarta risskålen 6 och häll i rätt mängd vätska tillsammans med riset, grynen o s v.
• FS 20: Gör på följande sätt om du använder båda ångskålarna: Ångkoka ris, gryn o s v med
lång ångkokningstid i risskålen 6 placerad i den understa
ångskålen med locket 7 på. Vänta ett
tag och sätt sedan den andra ångskålen med mat på basen 1, flytta upp ångskålen med riset,
grynen o s v överst och fortsätt ångkoka.
Ris Ung. mängd Vattennivà Vätskenivà Ångkokningstid
i basen 1 i risskålen 6
Jasminris 250 g max. 3 – 4 dl vatten 35 – 40 min
Långkornigt ris 250 g max. 3 – 4 dl vatten 35 – 40 min
Råris 250 g max. 3 – 4 dl vatten 45 – 50 min
Grötris 250 g max. 7,5 dl mjölk 60 min
Majsmjöl 250 g max. 7,5 – 10 dl vatten 20 – 25 min
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 52
Rengöring
Dra alltid ur kontakten ur uttaget innan du
rengör apparaten. Frånsett basen 1 kan alla
delar diskas i diskmaskin eller för hand med
ett vanligt diskmedel. Ångacceleratorn 8 kan
tas av för rengöring. Basen 1 torkas av med
en fuktig trasa.
Avkalkning
När du har använt ångkokaren några gånger
(beroende på vattnets hårdhet), täcks värme-
elementet 9 i basen 1 av en beläggning och
apparaten bör avkalkas. Fyll basen med vit
hushållsättika (5 %) så att värmeelementet
täcks. Sätt i ångacceleratorn 8. Stäng appa-
raten, sätt i kontakten i ett uttag och ställ
timern på 15 minuter. Finns det fortfarande
beläggning efter 15 min upprepar du proce-
duren. Låt ättikan och apparaten svalna och
töm basen. Skölj basen 1 tre till fyra gånger
med varmt vatten.
Resterande kalk kan borstas bort från
ångacceleratorn med en borste.
Med förbehåll för ändringar.
Denna produkt uppfyller bestämmelserna
i EU-direktiven 2004/108/EG om elektro-
magnetisk kompatibilitet (EMC) och
2006/95/EG om lågspänningsutrustning.
När produkten är förbrukad får den inte
kastas tillsammans med hushållssoporna.
Avfallshantering kan ombesörjas av
Braun servicecenter eller på din lokala
återvinningsstation.
Garanti
Vi garanterar denna produkt för två år från och
med inköpsdatum. Under garantitiden kommer
vi utan kostnad, att avhjälpa alla brister i appa-
raten som är hänförbara till fel i material eller
utförande, genom att antingen reparera eller
byta ut hela apparaten efter eget gottfinnande.
Denna garanti gäller i alla länder där denna
apparat levereras av Braun eller deras auktori-
serade återförsäljare.
Garantin gäller ej: skada på grund av felaktig
användning eller normalt slitage, liksom brister
som har en försumbar inverkan på apparatens
värde eller funktion. Garantin upphör att gälla
om reparationer utförs av icke behörig person
eller om Brauns originaldelar inte används.
För att erhålla service under garantitiden skall
den kompletta apparaten lämnas in tillsam-
mans med inköpskvittot, till ett auktoriserat
Braun verkstad.
Ring 020-21 33 21 för information om
närmaste Braun verkstad.
53
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 53
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105

Braun FS 20 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för