19
SW
Upptining
Livsmedel Ståtid (min) Kommentarer
Tillagningstid
(min per 450 g)
KÖTT
FÅGEL
FISK
FRUKT
MJÖLPR-
ODUKTER
Helt kött med ben
(nötkött, lamm, fläsk osv)
Köttfärs (oxfärs/lammfärs)
Biff, kotletter
Korv, bacon
Tillagade grytor
Kött i bitar
8 - 11
7 - 9
6 - 9
4 - 5
15
7 - 8
20 - 30
10 - 15
10 - 15
5
5 min först, därefter
ytterligare 5 min
10 - 15
• Skydda eventuella tunna eller smala delar
med folie.
• Vänd två gånger under upptiningen.
• Bryt isär ofta.
• Lyft undan tinade delar så snart som möjligt
och låt dem stå.
•
Vänd maten när halva upptiningstiden har gått.
•
Skydda vid behov ändstycken och ben med folie.
• Ta isär och flytta omkring två gånger under
upptiningen.
• Bryt isär och lägg undan upptinade delar allt
eftersom.
Hel kyckling, anka,
kalkon osv
Lår, vingar, ben
Små
Stora
8 - 10
6 - 8
7 - 9
20 - 30
10 - 15
10 - 15
Hel fisk (forell, makrill)
Mindre filéer (spätta,
strömmingsflundra)
Större filéer (torsk, lax)
Räkor, musslor
Fisk i kokpåse
Bär (hallon, körsbär,
jordgubbar)
Frukter
(äpple, persika, rabarber)
Puréer, fruktdesserter
Fruktpaj, sockerkaka,
cheesecake med fruktgelé
4 - 5
3 - 5
4 - 5
5 - 6
(per 225 g)
3 - 5
5 - 10
10 - 15
10 - 15
5 - 10
5
6 - 8
7 - 8
7 - 10
3 - 4
5 - 10
5 - 10
10 - 15
10 - 15
• Mät upp den mängd som behövs.
• Rör en gång eller flytta omkring under
upptining och ståtid.
• Rör försiktigt under upptining.
• Placera på serveringstallrik.
5 - 7 / 6 - 8
3 - 5 / 4 - 6
10 - 20 sek.
15 - 15 sek.
30 sek.
1 - 11/2
1
(per 225 g)
4 - 5
2 - 3
1 - 11/2
40 - 60 sek.
10 - 15
10 - 15
-
1 - 2
1 - 2
1 - 2
20
5 - 10
5
5 - 10
• Ta ut ur plastpåsen.
• Lägg på hushållspapper.
• Vänd när halva upptiningstiden har gått.
• Tina inte för länge, eftersom brödet då blir
torrt.
• Ta ut ur påsen.
• Lägg på hushållspapper.
• Vänd ofta, så att den inte blir för varm
någonstans.
• Lägg på serveringstallriken med
hushållspapper under.
• Ta bort papperet före serveringen.
• Slå in varje bröd i hushållspapper för att
fukten ska absorberas.
• Observera ståtiden!
• Lägg på hushållspapper.
• Skydda vid behov vingar, bröstben och ben
med folie.
• Tina först med bröstsidan nedåt och vänd
efter halva tiden.
• Lägg de tunnare delarna mot tallrikens mitt.
• Vänd och flytta omkring två gånger under
upptiningen.
• Skydda vid behov smala ändstycken med
folie.
• Lägg ut i ett enda lager.
• Vänd en gång under upptiningen.
• Rör om när halva upptiningstiden har gått.
• Stick några hål i påsen och placera den i ett
ugnssäkert kärl.
•
Vänd påsen när halva upptiningstiden har gått.
Bröd
Stort skivat/Oskivat bröd
Litet skivat/Oskivat bröd
1 skiva
Småbröd, franskbröd o d
1
2
4
Ogräddad deg
Fylld smör- eller pajdeg
(18-20 cm)
Korvbröd (4)
Sockerkaka och liknande kakor
Hel
Bitar
G2613C-2(SW) 4/4/00 9:49 AM Page 19