14
Placering af dørhylder
Hylderne i døren kan justeres som vist på billedet,
således at de passer til madvarer i forskellig
emballagestørrelse.
.
Nedfrysning af levnedsmidler og opbevaring af
dybfrostvarer
Rummet med de 4 stjerner er særligt
velegnet til nedfrysning af friske levnedsmidler og
til opbevaring af is og dybfrostvarer.
Nedfrysning af levnedsmidler
Ved nedfrysning af friske madvarer er det ikke
nødvendigt at ændre den normale indstilling af
termostatknappen.
Ønsker man en hurtig nedfrysning, drejes
termostatknappen til den højeste indstilling.
Skulle temperaturen i kølerummet imidlertid synke
ned under 0°, skal der vælges en lavere
regulatorindstilling.
Følgende tips sikrer en perfekt nedfrysning af
levnedsmidler:
de levnedsmidler, der skal nedfryses, lægges i den
øverste kurv;
magert kød holder sig bedre og længere.
Fedtholdigt kød har en kortere opbevaringstid;
PR260
PR263
kun førsteklasses, friske og grundigt rengjorte
produkter må nedfryses;
levnedsmidlerne bør inden nedfrysningen opdeles i
små portioner, således at nedfrysningen fremmes;
dette gør det muligt senere at optø mindre
portioner;
levnedsmidlerne pakkes lufttæt ind i
polyethylenfolie;
det anbefales at notere nedfrysningsdatoen på
emballagen, således at opbevaringstiden kan
overholdes.
Det bør undgås, at de levnedsmidler, der skal
nedfryses, kommer i berøring med allerede frosne
varer for at undgå en varmeoverførelse.
Den nedfrysningskapacitet, der er angivet på køleskabets
typeskilt, bør ikke overskrides.
Nedfrysningsprocessen varer ca. 24 timer. I løbet af
denne tid bør der ikke lægges yderligere varer ind i
fryserummet.
Der bør ikke anbringes kulsyreholdige drikke resp.
lukkede flasker eller varme retter i fryserummet.
Pas på ved brug af is, der lige er blevet taget ud af
fryserummet; forfrysninger kan forekomme.
På den indvendige side af døren til fryseskabet
findes en frysekalender (samt et frysekort).
Kalenderen angiver de maksimale holdbarhedstider
for nedfrosne madvarer. Oplysninger om de
nedfrosne madvarer kan skrives på kortet.
Opbevaring af dybfrostvarer
Sørg for, at kun ordentligt nedfrosne varer lægges
ind. Dybfrostvarerne skal læggés i fryseren
hurtigst muligt efter købet.
Holdbarhedsdatoen på dybfrostpakken bør ikke
overskrides.
Under et kort strømsvigt skal fryseren helst holdes
lukket.
Skulle produkterne tø delvist op, bør de spises
inden 24 timer.
Tages fryseren i brug for første gang eller efter
længere tids pause, skal den højeste køleydelse
indstilles. Efter ca. 2 timer kan dybfrostvarerne
lægges ind resp. termostatknappen igen drejes
tilbage.
Optøning
De frosne eller dybfrosne levnedsmidler bør optøs
inden brug, idet de bedst optøs i køleskabet eller alt
efter den tid, der er til rådighed, ved
stuetemperatur. Små stykker kan koges i frossen
tilstand. Kogetiden forlænges naturligvis herved.
23
Infrysning av livsmedel
Det fyrstjärniga facket är speciellt avsett
för infrysning av färska livsmedel och för förvaring
av glass och djupfryst mat.
Vid infrysning av livsmedel behöver man inte ändra
termostatens inställning. Normalläget kan behållas.
Om man önskar snabbfry a måste dock
termostatvredet ställas på maxläget. Om
temperaturen i kylfacket skulle sjunka under 0°C
måste termostatvredet ställas på en lägre siffra för
att man ska få mindre kyla.
De livsmedel som skall frysas in måste läggas på
avställningsgallren. Man får ej lägga in mer än vad
typskylten anger.
Var god beakta följande råd vid infrysningen:
Lägg in endast färska och väl rengjorda matvaror.
Dela upp livsmedlen i småportioner så att
infrysningen går snabbare. Då blir det också lättare
att ta ut små portioner och man behöver inte alltid
tina upp några större mängder.
Tänk på att magert kött håller sig längre än fett och
salt kött, som ej tål så lång lagringstid!
Förvara helst varorna i lufttäta aluminium- eller
plastfolier.
Ställ aldrig in tillslutna flaskor eller kolsyrade
drycker i frysfacket och ej heller varm mat.
Fyll aldrig förvaringsaskarna ända upp till kanten.
Använd inte genast glass som tagits ur frysfacket,
enär brännsår då kan uppstå p g a den extrema
kylan.
Det är tillrådligt att skriva infrysningsdatum på
förpackningen eller på de etiketter som finns på en
del fryskorgar. Man kan då ha bättre kontroll på
förvaringstiden.
Om det uppstår ett strömavbrott och livsmedlen
tinar upp, kan dessa genast tillagas och åter frysas
in.
När det är fråga om ett kortare avbrott (upp till ca 8
timmar) och frysen är full, är frysens isolering helt
tillräcklig för att hålla livsmedlen djupfrysta.
Förvaring av djupfrysta livsmedel
När frysskåpet under en längre tid inte använts
måste man innan man lägger in djupfrysta
livsmedel minst två timmar i förväg koppla på
frysen (termostatvredet skall vridas till maxläget);
därefter kan man åter ställa det på mellanläget.
Råd vid inköp och lagring av djupfrysta produkter
Hållbarhetsdatumet på de djupfrysta
förpackningarna får ej överskridas.
Var noga med att lägga in endast väl frysta varor.
Transportera alltid djupfrysta produkter väl
förpackade och så snabbt som möjligt från
inköpsstället till frysen.
I händelse av ett kortare strömavbrott måste
frysen hållas stängd.
Delvis upptinade produkter får ej frysas in på nytt.
I sådana fall måste de förbrukas inom 24 timmar.
Upptining
De infrysta eller djupfrysta livsmedlen måste tinas
upp innan de används, vilket bäst sker i kylskåpet
eller i rumstemperatur, om tiden medger detta.
Mindre bitar eller portioner kan genast tillredas
även om de är frysta. Men då måste man givetvis
beräkna en längre stek- eller koktid.
Tillverkning av iskuber
Aggregatet har islåda som man fyller med vatten
och ställer in i frysfacket. Iskuberna lossar man
genom att spola kranvatten över dem.