Electrolux EOB372 Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

1
EOB 373
944129129
B1764
SE
2
Bästa Kund,
Det är viktigt att du lär känna ugnens funktioner och finesser. Läs därför noga
denna bruksanvisning, och var särskilt uppmärksam på de avsnitt som är
markerade med . Detta är varningstexter för undvikande av skador på person
eller egendom.
Spara bruksanvisningen. Den är bra att ha vid tveksamhet och måsta alltid följa
med ugnen vid ev ägarbyte.
Bruksanvisningens första del innehåller en allmän beskrivning av din nya
produkt. Därefter följer en kort introduktion om vad du skall göra innan du
använder ugnen första gången. Avsnittet “Så använder du” beskriver hur ugnen
används. Avsnittet “Skötsel och rengöring av” ger upplysningar om både daglig
och mer grundlig rengöring av ugnen och dess utrustning. Skulle problem uppstå
vid användning av ugnen kan du slå upp under avsnittet “Om ugnen inte
fungerar”, där det finns anvisningar om hur du själv kan åtgärda
en del praktiska
och tekniska problem.
3
Innehållsförteckning Sida
Till användaren
Säkerhetsinformation .................................................................................. 5
Beskrivning av produkten ......................................................................... 7
Ugnen ................................................................................................... 8
Tillbehör ................................................................................................ 8
Före första användning av ugnen .............................................................. 9
Rengör ugn och utrustning ................................................................... 9
Värm upp ugnen ................................................................................... 9
Så här använder du .................................................................................... 10
Ugnen ................................................................................................. 10
Tabell för bakning ............................................................................... 15
Tabell för matlagning .......................................................................... 16
Tabell för stekning .............................................................................. 17
Tabell för grillning ............................................................................... 18
Råd och tips vid användning av ugnen ................................................ 19
Skötsel och rengöring ............................................................................... 21
Emaljerade ytor .................................................................................. 21
Ugnen ................................................................................................. 21
Kontrollampor ..................................................................................... 27
Om ugnen inte fungerar ............................................................................ 34
Praktiska råd....................................................................................... 34
Tekniska råd ....................................................................................... 36
Service och reservdelar ...................................................................... 37
Konsumentköp EHL ........................................................................... 37
Konsumentkontakt .............................................................................. 37
4
Innehållsförteckning Sida nr.
Till installatören
Uppackning ................................................................................................. 28
Tekniska data ............................................................................................. 29
Installation .................................................................................................. 30
Montering ........................................................................................... 30
5
Säkerhetsinformation
Ugnen får endast användas i enskilt
hushåll och för normal hushålls-
användning. Används den för andra
ändamål gäller inte Konsumentköp
EHL.
Installation
* Ur elsäkerhetssynpunkt bör ugnen
byggas in i anpassat inbyggnads-
skåp.
* Ingrepp i ugnen skall utföras av
behörig fackman. Arbete utfört av
lekman kan försämra ugnen samt
leda till skada på person och/eller
egendom.
* Kontrollera att ugnens elsladd inte
kommer i kläm vid installationen av
ugnen.
* Skruva fast ugnen i inbyggnads-
skåpet för att undvika att den tippar
vid onormal belastning.
Barn
* Låt inte småbarn leka med eller röra
reglage och lucka.
* Håll ugnen under uppsikt då den
värms upp före första användning.
Det finns risk för brännskador.
* Se till att barn inte finns i närheten
när du öppnar ugnsluckan. Varm
luft strömmar ut. Ugnen och luckans
insida är mycket varm och
kan vid beröring ge brännskador.
Användning
* Före första användning skall
ugnen värmas upp. Vädra köket.
Var försiktig! Ugnen blir mycket
varm.
* Lägg inte aluminiumfolie på
ugnens botten. Hindras under-
värmen kan emaljen skadas på
grund av överhettning.
* Använd endast kärl av material
som är avsett för tillagning i ugn.
Kontrollera kärltillverkarens
anvisningar.
* Använd alltid väl isolerande
grytvantar och ta ett stadigt tag i
det som skall tas ut ur ugnen.
* Kontrollera att ugnen är avstängd
när den inte används. Samtliga
vred skall vara nollställda.
* Kontrollera att inte sladden till en i
närheten ansluten elektrisk apparat
kläms i en varm ugnslucka.
6
Rengöring
* Se till att ugnen svalnat av innan
rengöring sker.
* Håll alltid ugnen ren. Fett och spill
osar rejält vid uppvärmning och
medför i värsta fall risk för brand.
* Det är absolut förbjudet att rengöra
ugnen med hjälp av en ång-eller
högtryckstvätt.
Underhåll och service
* Dra ut stickkontakt eller skruva ur
säkringar före byte av trasig lampa.
* Service och ev reparationer bör
utföras av ett av leverantören god-
känt serviceföretag. Använd endast
original reservdelar.
Skrotning
* Förhindra olyckor med den skrotade
ugnen; Lossa sladden från vägg-
uttaget och kapa den så nära ugnens
bakstycke som möjligt. Kontakta din
kommun för information om var du
kan lämna in din ugn.
7
Ovnventil
Knapper og
kontrollampe
Ovn
Skuffe (Ekstra-
tilbehør)
Beskrivning av produkten
Ugnen
Panelen
Panel
Ventilations-
öppningar
Ugnslucka
Termostat-
vred
Funktions-
vred
Kontrol-
lampa
8
Ugnen
Ugnsluckan har 3 skikt glas för att ge
lägre yttertemperatur. Ugnsluckan kan
tas isär för rengöring.
Ugnens sidor, tak och bakvägg har
gjorda av katalytisk emalj, med en viss
självrengörande effekt. Ugnens botten
har en slät och rengöringsvänlig emalj.
Ugnens uppvärmningstid är:
Över/undervärme: ca 15 min från kall
ugn till 200˚C.
Varmluft: ca 9 min från kall ugn till
175˚C.
Tillbehör
2 emaljerade bakplåtar
1 ugnspanna
1 galler
9
Före första användning av
ugnen
Rengör ugn och utrustning
Bakplåtar, ugnspanna och galler
diskas i varmt vatten och ugns-
utrymmet handdiskmedel. Torka av
med en urvriden trasa.
Värm upp ugnen
Håll barnen under uppsikt,
ugnen blir mycket varm.
1. Sätt ugnen på över/undervärme,
200˚C.
2. Ugnsluckan skall vara stängd.
3. Låt ugnen stå på under ca 1
timme.
Se till att ha bra ventilation
genom att slå på köksfläkten
eller öppna ett fönster.
4. Låt därefter ugnsluckan stå
öppen ca 2 timmar och fortsätt
att ventilera i köket.
5. Torka ugn, lucka och stegar
med varmt vatten och handdisk-
medel.
Den första tiden ugnen används kan
det fortfarande förekomma lukt.
Det innebär dock ingen hälsofara.
Upprepa ev processen.
10
Ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie, en plåt
eller ugnspannan direkt på ugnens
botten. Emaljen kan skadas på grund
av överupphettning.
Ugnen blir varm under
användning, håll uppsikt över
barnen.
Varje gång du använder ugnen skall
både funktionsvred och temperatur-
vred ställas in.
Funktionsvredet har följande
inställningar:
“0” Ugnen är avstängd
Över/undervärme
Varmluft.
Grill.
Gratinering/Intervallgrill.
Så här använder du:
11
Temperaturvredet har följande
inställningar:
“0” Ugnen är avstängd.
50-275˚C Temperaturinställning. Den
röda kontrollampan lyser
när ugnen sätts på, och
slocknar när inställd
temperatur har uppnåtts.
“R” Rengöringsprogram.
Över/undervärme
Tak- och bottenelement är inkopplade.
Kan i princip användas vid all
matlagning och baking. Resultatet kan
påverkas av inställd temperatur,
formars material och färg. Vid
gräddning i ljusa aluminiumformar får
undersidan bättre färg om formen
placeras på en plåt istället för på
gallret.
Varmluft
Ugnen värms upp av tak-och botten-
element samt ringelementet runt
fläkten. Den varma luften cirkulerart i
ugnen. Matlagning och bakning blir
mer rationell, eftersom två plåtar sam-
tidigt i ugnen ger totalt kortare grädd-
ningstid.
Se till att ha avstånd mellan plåtarna så
att luften kan cirkulera samt att
jäsdegar och sockerkakor har plats att
höja sig under gräddningen.
12
Temperatur skall vara ca. 15-20%
lägre än vid över/undervärme. Vid
bakning bör ugnen vara uppvärmd
men vid matlagning kan start ske från
kall ugn.
OBS! Vid grädning av bakverk som
skall ha hög temperatur och kort
gräddningstid rekommenderas inte
varmluft. En för hög ugnstemperatur
ger ojämn färgsättning (Se vidare
under tips och råd).
Gratinering/Intervallgrill
Intervallgrill är en kombination mellan
varmluft och grill.
Grillelementet är inkopplat för
färgsättning. samtidigt som fläkten får
den varma luften att cirkulera.
Vid tillagning med intervallgrill skall
temperaturen ligga 15-20% lägre än
vid över/undervärme. Vid tillagning
med intervallgrill används en plåt.
Intervallgrill är lämpad för
gratinering och annan matlagning, som
skall ha gyllene yta, t ex potatis-
gratäng, råstekt potatis. Utmärkt att
även använda till "höga" maträtter,
T.ex. griljering av julskinka, som ska
ha färg runt om.
Intervallgrill är inte lämpad för
bakning.
13
Grillning
Ställ funktionsknappen på grill och
temperaturen på 275˚C. Vill du ha
skonsammare grillning kan tempera-
turen sättas på lägre temperatur.
Grilla med stängd ugnslucka och
ha alltid ugnen under uppsikt vid
grillning.
Storleken, marmoreringen (insprängt
fett), formen mängden och
temperaturen på det du skall grilla
inverkar på tiden och resultatet.
Grillresultatet blir bäst om det som
skall grillas inte tas direkt från
kylskåpet. Torka av och lägg det på
ugnsgallret. Placera alltid en folieklädd
långpanna under gallret, på fals 1 eller
2 för att samla upp fettstänk mm.
Grillolja och/eller grillkryddor ger
bättre färg, men ökar risken för bränd
yta.
Börja grilla efter 5 minuters upp-
värmning. Elementet/en skall vara
helt röda.
Passa noga och vänd minst en gång.
En för lång grilltid ger torr, tråkig och
i värsta fall bränd mat.
14
Bakning/matlagning
Vid temperaturskillnader och/eller
ojämn placering på plåtarna kan dessa
“slå sig”. Detta gäller särskilt vid
tillagning av frusen pizza, pommes
frites etc.
Stick i mjuka kakor ca 5 min
före full tid, då har du möjlighet
att förkorta/förlänga baktiden.
Resultatet kan påverkas av
receptet, formens material, färg,
form och storlek.
Vid tillagning i ljusa metallformar
skall formen placeras på en bakplåt.
Vid tillagning i mörka metallformar
skall formen placeras på gallret, och
temperaturen sänkas med 10˚C
Med över/undervärme ugn får hela
ytan likartad färg.
Med varmluft blir bakningen/mat-
lagningen mer rationell, medan färgen
blir mer ojämn. För att få bästa
resultatet skall bakverk/maträtt
placeras så att de inte stör luft-
strömmen för mycket. Dvs att småbröd
el dyl skall placeras i raka rader.
Avlånga bakverk som baguetter, bröd,
sockerkaka el dyl skall placeras med
ändarna mot bakvägg och ugnslucka.
Varmluft är mindre lämpat för
bakverk, som skall ha höga
temperaturer under kort tid.
Stekning
Denna ugn är väl isolerad. Det
innebär att fuktigheten blir relativt
hög i ugnen. Därför skall vatten
inte tillsättas vid stekning.
Använder du för mycket vatten i
ugnen bildas kondens, som kan
rinna ut på golvet. Dessutom
används onödigt mycket energi.
Över/undervärme, varmluft och
intervallgrill är lämpade för
stekning. Intervallgrillen är särskilt
lämpad för stekning av kött som
skall ha en spröd yta, såsom
kyckling, skinkstek. Vid
användning av varmluft och
intervallgrill skall du vara
förberedd på att ugnsutrymmet blir
kraftigt nersmutsat på grund av den
cirkulerande luften, vilken virvlar
fettstänk runt i ugnsutrymmet.
15
200
225
190-200
175-200
200-225
210-225
190-200
200
225
175-190
150-175
175-200
100
175
3
3
1
1
2-3
3
2
3
3
1-2
1
3
3
3
12-15
8-12
35-40
50-60
10-15
8-10
18-25
12-15
5-8
35-45
50-60
10-15
50-60
5-8
Matbröd
Mörka portionsbröd
Ljusa portionsbröd
Lätta limpor, formbröd
Tunga limpor,
Hålkakor, tekakar
Vetebröd
Bullar
Längder, kransar
Mjuka kakor
Muffins
Rulltårta
Mjuk kaka med lite
fett**
Mjuk kaka med
mycket fett**
Småkakor
Mördegskakor
Maränger
Pepparkakor
Inställningsschema för bakning
2+5
2+5
1+4
1+4
2+5
2+5
2
2+5
2
1
2+5
2+5
2+5
170-190
190-200
175-185
160-185
170-190
180-190
180-190
175-190
Ej lämpat
165-180
150-160
165-185
100
165
12-15
10-14
40-45
60-75
15-20
10-15
20-25
15-20
35-45
50-60
10-16
50-60
7-10
Bakning Över/undervärme Varmluft
Då du använder långpannan, bör denna placeras på den högre rekommenderade
falsen, eftersom den är djupare än en bakplåt.
**Används mörk bakform, placera alltid formen på galler och fals 2.
Välj temp. 160-180˚C
˚C
Minut
Minut
˚C
Minut
Minut
1
2
3
4
5
16
Vid tillagning på 2 bakplåtar skall man välja fals 1+4 eller 2+5
** När man steker eller kokar fisk i ugnen är tillagningstiden
beroende av fiskens tjocklek. Ju tjockare fisk, desto längre
tillagningstid. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt och
ogenomskinligt. Stick med en gaffel vid ryggbenet.
Släpper köttet lätt är fisken färdig. Tabellen är vägledande.
Se också avsnittet " Råd och tips vid användning
av ugnen".
1-2
1-2
3-4
2-3
2-3
3-4
3-4
3-4
3-4
170-180
190-210
190-210
190-210
190-210
210-235
210-235
200-225
200-225
**
**
50-65
55-65
55-65
30-40
35-45
50-60
65-70
Matlagning
Fisk, kokning
Fisk, stekning
Köttfärslimpa
Gratäng
Leverpastej
Pizza
Pajer
Lasagne
Potatisgratäng
Inställningsschema för matlagning
˚C
Minut
Minut
1
2
3
4
5
17
Tabell för stekning
Vanl.
ugn
125
125
125
170
170
175
170
170
170
200
160
200
Använd en ugnsfast form, som passar till storleken på köttet eller fisken, så
slipper du vidbränd sky.
Använd stektermometer när du steker kött, så får du alltid den genomstekning
du önskar. Se till att spetsen på stektermometern ligger mitt i köttstycket, inte
mitt i fett eller mot ben.
Stekning
Rostbiff
Nötstek, rosa
Nötstek, genomstekt
Skinkstek
Karré med ben
Revbenspjäll, tjocka
Rimmad skinka i folie
Lamm/kalvstek, rosa
Lamm/kalvstek,
genomstekt
Kyckling, delad
Kalkon, helstekt, färserad
Kalkonbröst
2
2
2
1-2
1-2
2
2
2
1-2
3
1-2
3
Varmluft
120
120
120
160
160
165
160
160
160
175
150
175
˚C
˚C
70-85
85-100
100-110
90-105
105
90
60-70
90
105
45
50
60
55-60
65
70-75
80
85
-
73-75
70
75
-
-
62
Min
Min
Ugnen
Ugnen
1
2
3
4
5
18
Inställningsschema för grillning
3-4
3-4
2-3
2-3
3-4
2-3
3
3-4
250
250
250
250
250
250
250
250
2:a sidan
4-6
5-6
6-8
15-20
1-2
15-20
5
1-2
Minut
Minut
Grillning
Fläskkotlett
Lammkotlett
T-benstek
(2-4 cm)
Kyckling, delad
Grillkorv
Revben
(förkokta 20 min)
Fisk (Skivor av torsk el lax)
Rostat bröd
1:a sidan
7-9
7-10
7-10
20-25
3-4
15-20
10
2-3
Man får mer skonsam grillning genom att placera maten en fals längre
ner i ugnen. Grilltiden blir lite längre.
Minut
Minut
1
2
3
4
5
19
Råd och tips
Allmänt om bakning
Tänk på att kontrollera gräddnings-
tiden när du börjar använda en ny ugn.
I många äldre recept finns ofta angivet
en något högre ugnstemperatur.
I dagens moderna ugnar sker grädd-
ningen vid lägre temperatur. Sänk
därför temperaturen om grädd-
ningstiden är för kort. En för hög
temperatur ger ett ojämnare resultat.
Varmluft
Utnyttja ugnsutrymmet genom
att laga mat på flera plåtar/galler
samtidigt. Du kan blanda olika
rätter, tex förrätt, huvudrätt och
dessert så länge de kräver
samma ugnstemperatur. Men
tiden i ugnen kan variera för de
olika rätterna.
Sätt in maträtter i kall ugn och
utnyttja eftervärmen genom att
stänga av ugnen 10-15 min.
innan maten är klar.
Bakning med varmluft
Färgsättning sker när en ytas
temperatur stiger och fukt försvinner.
* Med varmluft blir färgsättningen
något annorlunda. Den varma luften
cirkulerar och påverkar ytans
temperatur runt om. Vid färgsätt-
ning av tex bullar, kan sidorna
därför få lite mer färg än toppen
* Bullar/bröd måste vara väljästa.
För dåligt jästa bullar blir lätt
missformade vid gräddningen
och ojämnt färgsatta.
* Placera inte bullarna för tätt på
plåten. Om bullarna står för nära
varandra och jäser ihop, kan inte
luften cirkulera runt bullen.
* Kontrollera gräddningstiden och
ta inte ut plåten för tidigt.
Färgsättningen sker olika fort i
början av gräddningen. Vissa
bullar kan ha fått färg, medan
andra är ljusa, efterhand sker en
viss utjämning.
* Med för hög ugnstemperatur blir
färgsättningen ojämn,
ytterkanterna brända, höjden
dålig på matbröd och
sockerkakor spricker.
* Placera helst matbröd/socker-
kakor i luftens riktning, d.v.s.
brödet/formens kortsida mot
luckan.
Allmänt om bakplåtar och
långpanna
Dessa kan slå sig om de utsätts för
stora temperaturväxlingar och/eller
ojämn placering av bakverk. Oftast
försvinner skevheten när plåten
svalnat.
* Placera inte en het plåt/lång-
panna på exempelvis en kall
diskbänk
20
* Häll inte t ex kall pannkakssmet i en
het långpanna.
* Det är bättre att grädda t ex två
limpor på en plåt, än en stor mitt på
plåten.
* En djupfryst pizza, direkt från
frysen, innebär stora spänningar i
plåten och därmed risk för skevhet.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och
praktiskt både i över- och undervärme
och varmluft. Välj en ugnssäker form
med låg kant där köttstycket precis får
plats, så undviker du att skyn torkar in
och bränner fast. Vid ugnsbakning av
j
ulskinka bildas det i regel mycket
spad. Använd därför ett stort stekfat
eller en långpanna och var försiktig när
du tar ut den om du använder en
stekpåse, klipp då hål i ett hörn på
påsen innan den sätts in i ugnen. Du
minskar då risken att bränna dig på het
ånga när påsen skall öppnas.
Upptining med varmluft
Välj funktionen varmluft. Vid
upptining av kött, fisk, glaserade eller
fyllda bakverk, t ex rulltårta, skall
temperaturen vara nollställd.
Galler/plåtar kan placeras på flera
falser om du har mycket att tina. Tid
kan ej anges, prova med en provsticka.
Upptining/värmning
Välj varmluft och temperaturen 200˚C.
Maten tinas i täckta formar. Om du
använder plastkärl, kontrollera att det
tål minst 200˚C. Placera formarna på
ugnsgaller i en eller flera nivåer. Tiden
varierar beroende på mängd och typ av
mat. När maten tinat, kan du med
fördel använda en stektermometer för
att värma till lagom ättemperatur.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38

Electrolux EOB372 Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för