1. Vrid vredet för den kokzon du vill använda
medurs till önskad inställning.
2. Återställ vredet moturs till 0 efter använd-
ning.
Så här använder du den bakre högra stora
kokzonen:
1. Vrid vredet medurs förbi symbolen efter
siffran 12,
2. vrid sedan vredet tillbaks till önskat läge
mellan 12 och 1. Återställ vredet moturs
till 0 efter användning.
Du måste prova dig fram för att hitta den in-
ställning och kokzon som passar dig och
dina kokkärl, beroende på den mat du lagar.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större
krav på dina kokkärl än en spis med vanliga
värmeplattor. Observera följande:
• Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (buktar utåt) snurrar lätt på
glaskeramikhällen och ger dålig värme-
kontakt.
• Aluminium har god värmeledningsförmå-
ga, men kan lämna silverliknande fläckar
på hällen.
• Kastruller och pannor i glas eller om de är
emaljerade med grova mönster, sliter mer
om de dras fram och tillbaka över hällen än
vad kokkärl av andra material gör.
För att spara tid och energi måste botten på
en kastrull eller stekpanna
• täcka kokzonen helt. Med en för liten bot-
ten bränner överkok lätt fast på hällen.
• skall vara slät eller finmönstrad.
• måste vara helt slät. En botten som buktar
för mycket utåt eller inåt ger förlängda upp-
värmningstider.
När du skall köpa en ny kastrull är det lämp-
ligt att välja en rostfri modell med sandwich-
botten, dvs. en botten med lager av olika
metaller. Vissa kastruller är konkava i kallt till-
stånd, men planar ut sig när de värms upp.
Användning av ugnen
Det är normalt att ånga och kondens bildas
på ugnsluckan. Detta beror på kondens från
maten som tillagas och påverkar inte ugnens
säkerhet eller funktion.
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fem
falsar
Praktisk användning
Varning Lägg aldrig aluminiumfolie, en
långpanna eller en plåt direkt på ugnens
botten. Om undervärmen blockeras kan
emaljen skadas på grund av
överhettning.
Ugnen blir het under användning så håll
barn under uppsikt.
Principen för varmluft
Ett ringelement runt fläkten värmer upp luften
som sedan sprids genom luftkanaler i ug-
nens bakre vägg med hjälp av fläkten. Den
varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter
sugs in genom fläktgallret. Värmen överförs
snabbt och effektivt, vilket i regel innebär att
du kan använda en lägre ugnstemperatur än
vid Över/Undervärme. Sänk temperaturen
med 15-20% om receptet säger att du skall
använda en temperatur mellan 160 och 225
°C. Ju högre temperatur, desto större sänk-
ning. Vid temperaturer över 225°C är det
bättre att använda Över/Undervärme.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula
kontrollampan på manöverpanelen lyser un-
der uppvärmning och slocknar vid uppnådd
temperatur (den tänds och släcks i takt med
att termostaten aktiveras och stängs av). För
att välja ugnsfunktion vrider du funktionsvre-
det till symbolen för önskad funktion (se ne-
dan).
Ugnsfunktioner Användning Värmeelement / fläkt
Varmluft För stekning och bakning på upp
till tre nivåer samtidigt. Ställ in
ugnstemperaturen 20-40 °C läg-
re än vid konventionell uppvärm-
ning.
Ringelement och fläkt
Över-undervärme För bakning och stekning på en
ugnsnivå.
Övre och undre värmeelement
electrolux 7