George Foreman 23937036001, 28000-56 Användarmanual

27
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du överlåter
apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
Denna apparat kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt och av
personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga eller med
bristande erfarenhet och kunskap, om personerna i fråga är under uppsikt
och har fått anvisningar om hur apparaten fungerar och om de har förstått
vilka risker som användningen kan medföra. Barn ska inte leka med
apparaten. Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av barn,
vida de inte är över 8 år och är under uppsikt. Håll apparat och elkabel
utom räckhåll för barn under 8 år.
Anslut inte apparaten genom en extern timer eller ärrkontroll.
¬ Apparatens utsida blir varm.
Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren, serviceombud
eller någon med liknande kompetens för att undvika skaderisker.
b Använd inte denna apparat nära badkar, dusch, handfat eller andra behållare för vatten.
Vira inte in ingredienserna i plast-/aluminiumfolie eller plastpåsar vid grillningen – det förstör grillen
och det utgör en brandfara.
Använd inte grillen för något annat ändamål än det avsedda.
Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK
BILDER
1. Indikatorlampa (d)
2. Termostatlampa (grön)
3. Droppbricka
4. Grillplattor
5. Tappar
6. Spår
7. Frigöringsknapp
8. Strömbrytare
FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Torka av grillplattorna med en fuktig trasa.
Grillen kan osa lite första gången du använder den. Det är normalt och kommer snart att försvinna.
ATT ANVÄNDA GRILLEN
Ställ apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta.
Skjut in droppbrickan mellan de två skenorna under grillens framsida. Skjut in brickan helt. Brickan
samlar upp eventuellt fett eller sky som rinner ned från plattorna under tillagningen.
1. Sätt stickproppen i väggkontakten.
2. Vrid strömbrytaren till I.
3. Termostatlampan tänds när apparaten har kommit upp till rätt temperatur.
4. gg maten på bottenplattan – använd en stekspade eller en tång, inte ngrarna. Använd ingenting
av metall och inte heller något vasst föremål – beläggningen kan repas. Stäng grillen.
5. När du är färdig med tillagningen ska du vrida strömbrytaren till O och dra ut nätsladden.
Kontrollera grillningen och utöka grilltiden vid behov.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
28
Tillaga kött, fågel och andra därav framställda produkter (köttfärs, hamburgare, etc.) tills köttsaften är
klar. Tillaga sk tills köttet är helt ogenomskinligt.
Ta maten från grillen med ett redskap av trä eller plast.
Gångjärnen är anpassade till att klara ingredienser av olika storlek och form.
Grillningen blir jämnare om grillplattorna är så parallella som möjligt.
SÄTTA PLATTORNA
1. Sätt på en platta åt gången.
2. För in tapparna i spåren vid gångjärnssidan.
3. Lås plattan på plats genom att trycka plattans andra kant mot handtagssidan.
Där den övre och nedre grillplattan kommer i kontakt med varandra kan beläggningen visa tecken
på slitage. Detta är enbart ytligt och påverkar inte grillens funktion.
SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
1. Dra ur sladden på apparaten och låt den kallna innan den görs ren eller ställs undan.
2. Torka av alla ytor med en ren och fuktig trasa.
3. Använd en pappershandduk fuktad med lite matlagningsolja för att ta bort besvärliga äckar.
4. Diska droppbrickan med diskmedel i varmt vatten eller använd diskmaskinens översta ställ.
Använd inte kökssvamp, stålull eller rengöringskuddar.
Där den övre och nedre grillplattan kommer i kontakt med varandra kan beläggningen visa tecken
på slitage. Detta är enbart ytligt och påverkar inte grillens funktion.
FÖRVARING
Fäll in stödet, vira sladden runt sladdvindan och förvara grillen i upprätt ställning för att spara plats.
ÅTERVINNING
W
För att undvika miljö- och hälsoproblem pga. farliga ämnen får man inte kassera
apparater eller laddningsbara och icke-laddningsbara batterier märkta med någon av
dessa symboler i osorterat kommunalt avfall. Elektriska och elektroniska produkter
och, där tillämpligt, laddningsbara och icke-laddningsbara batterier ska alltid kasseras
vid en lämplig, ociell återvinnings-/uppsamlingsstation.
TILLAGNINGSTID OCH LIVSMEDELSSÄKERHET
Följande tillagningstider ska enbart betraktas som vägledande.
De gäller för färska eller helt tinade livsmedel.
KÖTT ANTECKNINGAR
TID (MIN)
Stek
FFör bästa resultat bör stekar tillagas
rumstempererade.
Låt vila i 3-6 min efter tillagning.
Medium rare (lättstekt)
2
Medium (medelstekt) 3
Well done (välstekt) 5+
Kycklingbröst Stek tills köttsaften är klar.
8-10
Lammkotletter
Medium (medelstekt)
4-6
Well done (välstekt) 5+
Fläskkotletter Stek tills köttsaften är klar. Ca 1-2 cm tjocka
5-8
Korv Vänd då och då
6-10
Hamburgare Vänd då och då
6-10
29
KÖTT ANTECKNINGAR
TID (MIN)
Bacon
3-5
FISK
Lax 130-140 g
3-5
Räkor
1-2
Plattsk Spätta, sjötunga, etc. 120-130 g
2-6
Rund sk Kolja, torsk, etc. 130-140 g
3-8
Tonsk/svärdsk 130-140 g
5-10
GRÖNSAKER
Paprikor
4-6
Aubergine Skivade
6-8
Sparris
3-4
Zucchini Skivade
1-3
Tomater Halverade
2-3
Lök Skurna i klyftor
5-6
Svamp Hela, platta svampar
3-6
ÖVRIGT
Halloumi
2-4
Vid tillagning från fruset tillstånd bör man lägga till 2 - 3 minuter för sk och skaldjur och 3 - 6
minuter för kött och fågel, beroende på livsmedlets tjocklek och vikt.
Kontrollera grillningen och utöka grilltiden vid behov.
Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger igenom.
Tillaga sk tills köttet är fast.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
/