9
Svensk
Tips för gräddning och servering
• Oavsett om en eller två våfflor gräddas
måste järnet roteras efter att våffelformen
har fyllts. Detta gör att smeten sprids ut
över både övre och nedre våffelmönstret
vilket ger de bästa våfflorna.
• Häll inte i för mycket smet. Håll smeten
i mitten av våffelformen och använd
en spatel eller slevens botten (men
inte metallföremål) för att sprida ut
smeten jämnt. Smeten ska nästan täcka
våffelmönstrets toppar.
• Spraya inte olja på våffelformen. Det
ger ett gummiliknande skikt som kan
vara svårt att ta bort. Om våfflorna lätt
fastnar i våffelformen kan du tillsätta lite
mer smör eller olja.
• Använd en kanna i stället för en slev: det
är mycket lättare att hälla smeten än at
skopa den.
• Stäng locket direkt efter att våfflan tagits
ut. Detta gör att järnet behåller sin gräd-
dningstemperatur bättre inför nästa våffla.
• Våfflornas frasighet försvinner om de läggs
på varandra eller ett slätt underlag. För
att få bästa möjliga resultat ska våfflorna
läggas på ett galler innan de serveras.
• När du gör många våfflor kan du hålla
dem varma genom att lägga dem i ugnen
vid 90ºC under upp till 15 minuter. Lägg
våfflorna direkt på ugnsgallret och trava
dem inte på varandra. Våfflor kan även
värmas genom att lägga dem i ett
förvärmt våffeljärn under 1 minut.
• Överblivna våfflor kan djupfrysas med
mycket goda resultat. Låt resterna svalna
på ett galler men inte på varandra,
trava dem sedan med smörgåspapper
eller liknande mellan och lägg dem i en
fryspåse eller annan lufttät behållare
innan de läggs in i frysen. När du sedan
vill ha dem kan du lägga dem i ett skikt
direkt på ett ugnsgaller och värma vid
140ºC i 10 minuter. Frysta våfflor kan
även värmas i ett förvärmt våffeljärn i
2,5 - 3 minuter.
1. Se till att våffeljärnet är avstängt,
urkopplat och kallt före rengöringen.
OBS!
Sänk inte ner våffeljärnet i vatten.
Använd inte slipande rengöringsmedel
eller skursvampar.
2. Öppna våffeljärnets lock och torka rent
våffelformarna med en pappersservett
eller en fuktig trasa.
3. Torka av våffeljärnets utsida med en
trasa och varmt diskvatten, torka
sedan av med en fuktig trasa och
torka torrt med en mjuk trasa. Använd
inte slipande rengöringsmedel eller
skursvampar.
Göra rent våffeljärnet