Progress PAS6100E Användarmanual

Typ
Användarmanual
bruksanvisning
Glaskeramikhäll
PAS6100E
Innehåll
Säkerhetsinformation 2
Beskrivning av hällen 3
Hällens betjäning 4
Tips för kokning och stekning 4
Skötsel och rengöring 5
Vad gör jag om ... 6
Avfallshantering 6
Installationsanvisningar 7
Service 9
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinformation
Varning Var vänlig iakttag dessa
instruktioner. I annat fall täcks inte
eventuella skador av garantin.
Rätt användning
Denna häll är inte avsedd att användas av
barn eller personer med nedsatt fysisk eller
sensorisk förmåga, eller om de har bris-
tande erfarenhet och kunskap, om de inte
övervakas och instrueras av en person
som ansvarar för deras säkerhet.
Lämna inte hällen obevakad under an-
vändning.
Denna häll skall bara användas i ett hushåll
för normal kokning och stekning.
Hällen får inte användas som arbetsyta el-
ler förvaringsplats.
Ändringar eller modifieringar av hällen är
inte tillåtna.
Placera eller förvara inte eldfarliga vätskor,
lättantändliga material eller smältbara fö-
remål (till exempel plastfolie, plast, alumi-
nium) på eller i närheten av hällen.
Barnsäkerhet
Håll små barn borta från hällen.
Låt bara stora barn använda hällen under
uppsikt.
Allmän säkerhet
Hällen får endast installeras och anslutas
av en behörig elektriker.
Inbyggnadshällar får bara användas efter
att de har monterats i lämplig inbyggnads-
enhet och bänkskiva enligt standard.
Vid eventuellt fel på hällen eller skador på
glaskeramiken (sprickor, repor eller brist-
ningar) skall hällen stängas av och skiljas
från elnätet för att förhindra elöverslag.
Reparationer av hällen får endast utföras
av en behörig servicetekniker.
Säkerhet under användning
Tag bort dekaler och folie från glaskerami-
ken.
Det finns risk för brännskador om hällen
används vårdslöst.
Sladdar till elektriska apparater får inte
komma i kontakt med hällens varma yta
eller varma kokkärl.
Överhettat fett eller olja kan lätt antändas.
Varning! Brandrisk!
Stäng av kokzonerna efter att de har an-
vänts.
Risk för brännskador! Placera inte metall-
föremål såsom knivar, gafflar, skedar eller
kastrullock på hällen. De kan bli mycket
heta.
Säkerhet vid rengöring
Vid rengöring skall hällen vara avstängd
och kall.
Av säkerhetsskäl, rengör inte hällen med
ånga eller högtryckstvätt.
Så här undviker du skador på hällen
Glaskeramiken kan skadas av föremål
som faller på den.
Glaskeramikens kanter kan skadas av
kokkärl som slår emot dem.
Kokkärl tillverkade av gjutjärn, gjuten alu-
minium eller med skadad botten kan repa
glaskeramiken när de dras över den.
Föremål som smält och överkokning kan
bränna in i glaskeramiken och bör genast
tas bort.
Använd inte kokzonerna utan kokkärl eller
med tomma kokkärl.
För att inte skada kokkärl och hällens glas-
keramik, låt aldrig kokkärl torrkoka.
2 progress
Beskrivning av hällen
Beskrivning av hällen
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
145 mm
145 mm
180 mm
180 mm
1 2 3
6 5 4
1. Enkelkokzon 1200W
2. Enkelkokzon 1700W
3. Häll Kokzon Kontrollvred
4. Enkelkokzon 1200W
5. Restvärmeindikator
6. Enkelkokzon 1700W
Kontrollvred
1
2
3
4
1
2
3
4
Kontrollvred
Effekten kan ställas in mellan nivå 1 och 9.
1 Lägsta effekt
9 Högsta effekt
0 Av-läge
Restvärmeindikator
Restvärmeindikatorn tänds när en kokzon är
varm.
Varning Risk för brännskador på grund
av restvärme. När kokzonerna har
stängts av behöver de lite tid för att
kallna. Beakta restvärmeindikeringen.
Restvärme kan användas för smältning
och för varmhållning av maträtter.
progress 3
Hällens betjäning
Inställning av värmeläge
När en kokzon sätts på kan den brumma
kortvarigt. Detta är karakteristiskt för alla
glaskeramikkokzoner och påverkar inte
funktionen eller hällens livslängd.
Värmeläge Vred för värmezon Inställningvred
Öka Vrid medurs 1 - 9
Minska Vrid moturs 9 - 1
Stäng av 0
1. Välj ett högt värmeläge vid kokning av
vatten/bryning.
2. Ställ in ett lägre värmeläge när ånga bil-
das eller när fett eller olja är heta.
3. Ställ in Av-läget för att avsluta tillagning-
en.
Tips för kokning och stekning
Information om akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen
kan intensiv bryning av mat, särskilt pro-
dukter som innehåller stärkelse, orsaka
hälsorisker på grund av akrylamid. Där-
för rekommenderar vi att tillaga med låg
temperatur och inte bryna maträtter för
kraftigt.
Kokkärl
Botten på kokkärlet avgör om det är bra
eller dåligt. Kokkärlets botten skall vara så
tjock och så plan som möjligt.
Kokkärl av emaljerad stål eller med alumi-
nium- eller kopparbotten kan lämna miss-
färgningar på glaskeramiken vilka är svåra
eller omöjliga att ta bort.
Spara energi
Ställ kokkärlet på kokzonen innan du
sätter på den.
Sätt om möjligt lock på kokkärl.
Utnyttja eftervärmen genom att stänga
av kokzonen innan tillagningen är helt
klar.
Botten på kokkärl bör vara lika stor som
kokzonen.
Exempel på olika typer av tillagning
Angivelserna i följande tabell är riktvärden.
Värmeläge Tillagning Lämpligt för Tillagningstid Tips/anvisning-
ar
0 Av-läge
4 progress
Värmeläge Tillagning Lämpligt för Tillagningstid Tips/anvisning-
ar
1 Varmhållning av
livsmedel
Varmhållning av
tillagade livsmedel
vid behov Täck över
1 - 2 Smältning Hollandaisesås,
smältning av
smör, choklad,
gelatin
5-25 minuter. Rör om då och då
Stanning Omeletter, ägg-
stanning
10-40 minuter. Tillaga med lock
2-3 Sjudning på låg
värme
Sjudning av ris
och mjölkbasera-
de rätter Värmning
av färdiglagade
rätter
25-50 minuter. Tillsätt minst dub-
belt så mycket
vätska som ris,
rör om mjölkrätter
under tillagning
3-4 Ångkokning Brä-
sera
Ångkoka grönsa-
ker, bräsera fisk
20-45 minuter. Tillsätt bara lite
vätska (några
matskedar) till
grönsaker
4-5 Koka Koka potatis 20-60 minuter. Använd bara lite
vätska, till exem-
pel: Max. ¼ liter
vatten till 750 g
potatis
Tillagning av stora
mängder livsme-
del, stuvningar
och soppor
60-150 minuter. Upp till 3 liter
vätska plus ingre-
dienser
6-7 Lätt stekning Stekning av esca-
lopes, cordon
bleu, kotletter,
kroketter, korv,
ägg, pannkakor,
munkar
Normal stekning Vänd efter halva
tiden
7-8 Hård stekning Rårakor, stekar,
biffar, Flädle
(pannkakor som
tillbehör till soppa)
5-15 minuter. per
panna
Vänd efter halva
tiden
9 Kokning Bryning
Fritering
Kokning av stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött
(gulasch, grytstek), fritering av pommes frites
Skötsel och rengöring
Varning Risk för brännskador på grund
av restvärme.
Varning Vassa föremål och repande
rengöringsmedel skadar hällen. Rengör
med vatten och ett milt handdiskmedel.
Varning Rester av rengöringsmedel
skadar hällen. Avlägsna sådana rester
med vatten och ett milt handdiskmedel.
Rengöring efter varje
användningstillfälle
1. Torka av hällen med en fuktig duk och lite
handdiskmedel.
2. Torka den torr med en ren duk.
Avlägsna beläggningar
1. Sätt en rakbladsskrapa snett mot hällens
yta.
2. Avlägsna beläggningar genom att föra
skrapan över ytan.
progress 5
3. Torka av hällen med en fuktig duk och lite
handdiskmedel.
4. Torka den torr med en ren duk.
Kokkärl av emaljerad stål eller med aluminium- eller kopparbotten
kan lämna missfärgningar på glaskeramiken vilka är svåra eller
omöjliga att ta bort.
Typ av smuts omedelbart när hällen har kallnat använd
socker, livsmedel som
innehåller socker
ja --- a skrapa *
plast, folie ja --- a skrapa *
kalkbeläggning och
vattenringar
--- ja rengöringsmedel för glas-
keramik eller rostfritt stål *
fettstänk --- ja rengöringsmedel för glas-
keramik eller rostfritt stål *
metalliska missfärg-
ningar
--- ja rengöringsmedel för glas-
keramik eller rostfritt stål *
* Skrapa och rengöringsmedel för glaskera-
mik kan anskaffas i fackhandeln
Avlägsna svår beläggning med ett ren-
göringsmedel för glaskeramik eller rost-
fritt stål.
Repor och mörka fläckar på glaskerami-
ken kan inte tas bort, de påverkar dock
inte hällens funktion.
Vad gör jag om ...
Problem Möjlig orsak Åtgärd
Kokzonerna fungerar inte. Det önskade värmeläget är inte
inställt.
Ställ in värmeläget.
Säkringen i fastighetens elcent-
ral (säkringsskåpet) har löst ut.
Kontrollera säkringen. Kontakta
en auktoriserad elinstallatör om
säkringarna löser ut flera gånger.
Restvärmeindikatorn visar ing-
enting
Kokzonen har bara varit inkopp-
lad en kort stund och är därför
ännu inte tillräckligt varm
Om kokzonen borde vara varm,
kontakta Electrolux Service,
0771-76 76 76.
Om du inte lyckas korrigera felet med
hjälp av ovanstående förslag, kontakta
din lokala leverantör eller Elextrolux Ser-
vice 0771-76 76 76.
Varning Reparationer av hällen får
endast utföras av en behörig
servicetekniker. Felaktiga reparationer
kan utsätta användaren för allvarliga
säkerhetsrisker.
Om du p.g.a. handhavandefel tillkallar
kundtjänst-tekniker eller fackhandlare är
deras besök inte kostnadsfritt, inte heller
under garantitiden.
Avfallshantering
Symbolen på produkten eller emballaget
anger att produkten inte får hanteras som
hushållsavfall. Den skall i stället lämnas in på
uppsamlingsplats för återvinning av el- och
elektronikkomponenter. Genom att
säkerställa att produkten hanteras på rätt
sätt bidrar du till att förebygga eventuellt
negativa miljö- och hälsoeffekter som kan
uppstå om produkten kasseras som vanligt
avfall. För ytterligare upplysningar om
återvinning bör du kontakta lokala
myndigheter eller sophämtningstjänst eller
affären där du köpte varan.
6 progress
Installationsanvisningar
Säkerhetsinstruktioner
Varning Detta måste läsas!
Gällande lagar, förordningar, direktiv och
standard i brukarlandet skall följas (säker-
hetsbestämmelser, avfallshanterring enligt
bestämmelserna, etc.) Hällen får bara instal-
leras av en behörig elektriker. Minsta avstånd
till andra apparater och enheter skall beak-
tas. Vid installationen skall skydd mot elöver-
slag monteras, exempelvis får lådor bara in-
stalleras om det finns en skyddsskiva direkt
under hällen. Kanterna i bänkskivans urtag
skall skyddas mot fukt med ett lämpligt tät-
ningsmedel. Tätningsmedlet tätar hällen mot
bänkskivan utan mellanrum. Vid inbyggnad,
skall hällens undersida skyddas mot ånga
och fukt, till exempel från en diskmaskin eller
ugn. Undvik installation av hällen direkt intill
dörrar och under fönster. Dörrar och fönster
som slås upp kan slå ner heta kokkärl från
kokzonen.
Varning Skador genom elektrisk ström.
Nätanslutningsplinten är spännings-
satt.
Gör nätanslutningsplinten spännings-
lös.
Följ kopplingsschemat.
Beakta säkerhetsbestämmelser för
elektrisk ström.
Säkerställ skydd mot elöverslag ge-
nom korrekt installation.
Anslutning av hällen till elnätet får bara
göras av en behörig elektriker.
Varning Skaderisk genom elektrisk
ström.
Lösa och ej fackmässigt monterade
kontakter kan orsaka överhettning i
kopplingsplinten.
Låt alla anslutningar göras korrekt av
en behörig elektriker.
•Dragavlasta kabeln.
Vid en- eller tvåfasanslutning skall
lämplig kabel av typen H05BB-F
Tmax 90°C (eller högre) användas.
Om hällens elanslutningskabel är ska-
dad skall den ersättas med en spe-
cialkabel (typ H05BB-F Tmax 90°C;
eller högre). Den sistnämnda kan an-
skaffas hos Electrolux service.
A En anordning, med en minsta kontaktöpp-
ning på 3 mm, som möjliggör att skilja hällens
alla poler från elnätet skall finnas i den elekt-
riska installationen. Lämpliga isoleringsa-
nordningar är kabelskydd, säkringar (säk-
ringar av skruvtyp skall tas ur hållaren), jord-
felsbrytare.
Montering
min.
50mm
min. 500mm
1
2
progress 7
560+1
490+1
600
R5
8 progress
P E E 2011
PAS 6100 E
5,8 kW
949 592 998
230 V 50 Hz
PROGRESS
Service
Kontrollera först vid tekniska störningar om
du själv kan avhjälpa problemet med hjälp av
bruksanvisningen (avsnitt "Vad gör jag
om...").
Om du inte kan lösa problemet, kontakta
Electrolux Service eller någon av våra servi-
cepartner.
För att snabbt kunna hjälpa dig behöver vi
följande upplysningar:
Modellbeteckning
–Produktnummer (PNC)
Serienummer
S Nr.: - se typskylten)
–Typ av fel
Felmeddelande i hällens
display
kombinationen tre bokstäver-siffror
för glaskeramik
progress 9
10 progress
progress 11
867201662-B-052008
www.progress-hausgeraete.de
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Progress PAS6100E Användarmanual

Typ
Användarmanual