ROSENLEW RRKK53 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Liesi
Spis
Komfyr
Käyttöohje
Bruksanvisning
Instruksjonsbok
RRKK53
FI
SE
NO
2
Tervetuloa Electroluxin
maailmaan
Kiitos, että olet valinnut ensiluokkaisen
Electrolux-tuotteen, jonka toivomme tuovan
Sinulle paljon iloa tulevaisuudessa.
Electroluxilta on saatavilla laaja valikoima
elämääsi helpottavia korkealaatuisia tuotteita.
Joitakin esimerkkejä löydät tämän
käyttöohjeen kansilehdeltä. Pyydämme Sinua
tutustumaan hetkisen uuden laitteesi
käyttöohjeeseen, jonka avulla voit hyödyntää
kaikkia sen ominaisuuksia. Noudattamalla
käyttöohjeita uuden laitteesi käyttö on erittäin
vaivatonta ja helppoa. Onnea ja menestystä!
Välkommen till Electrolux
värld
Tack för att du har valt en förstklassig produkt
från Electrolux, vilken vi hoppas skall ge dig
mycket nöje i framtiden.Electrolux ambition är
att erbjuda ett brett sortiment av produkter
som kan göra livet enklare.Du hittar några
exempel på omslaget till denna
bruksanvisning.Avsätt några minuter till att
läsa denna bruksanvisning så att du kan
utnyttja fördelarna med din nya produkt.Vi
lovar att den kommer att vara överlägset
användarvänlig. Lycka till!
Velkommen til Electrolux
verden.
Takk for at du valgte et kvalitetsprodukt fra
Electrolux. Vi håper det vil gi deg mye glede i
årene som kommer. Electrolux ambisjon er å
tilby et bredt og variert utvalg av
kvalitetsprodukter som gjør livet mer
behagelig. På forsiden av denne
bruksanvisningen finner du noen eksempler
på hva du kan velge i. Ta deg noen minutter til
å lese gjennom innholdet i denne
bruksanvisningen, slik at du kan dra nytte av
alle fordelene med den nye maskinen din. Vi
lover at den vil gi deg en enestående
brukeropplevelse og gjøre hverdagen din litt
enklere. Lykke til!
25
Innehåll
Säkerhet……………………………………................................
Spisen …………………………………......................................
Uppackning…………………………............................
Tillbehören …………………………..............................
Säkerhetsutrustingen…………………......................................
Tippskyddet………………………................................
Kastrullskyddet (extra tillbehör) ……...………………..
Luckspärren…………………...........................……….
Före första andvändning…………………………………….…..
Rengöring av spisen………………………..…………..
Rengör tillbehören……………..........................………
Bränn av ugnen……………...................................……
Manöverpanelen…………………...................................………
Kontrollamporna ………................................…………
Glaskeramikhällen…………………..........................................
Användning av hällen…………............................……
Ugnen…………………………………....................................….
Ugnens funktioner ……………..................................….
Praktiska användning………...................................……
Rengöring och skötsel….................................…………
Installation …………………….....................................…………
Ändring av sockelhöjd och-djup...................................…
Nivåjustering ………………..................................…….…
Elektisk anslutning………..................................…………
Service ………………………….................................………….
Tekniska uppgifter…………....................................…………….
Praktiska råd och tips……….....................................…………..
Problem och åtgärder………..................................…………….
Skrotning…………………………………………………………….
26
28
28
28
29
29
29
30
30
30
30
30
31
31
31
32
34
34
34
36
38
39
39
39
40
41
43
44
45
26
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan
inte alltid använda din nya spis som den
gamla. Läs därför noga igenom
anvisningarna och bekanta dig med din nya
spis och dess funktioner. Spisen är avsedd
för normal hushållsanvändning. Tänk på att
spara bruksanvisningen, som måste finnas
om spisen säljs eller överlåts på annan
person. Hör gärna av dig till oss om du har
några synpunkter eller frågor om spisen och
dess användning. Adress och telefonnummer
finns under kapitel “Service”.
Denna apparat är inte avsedd att
användas av personer (inklusive barn)
med nedsättningar eller begränsningar
vad avser fysisk, sensorisk eller mental
förmåga, eller av personer i avsaknad av
erforderliga kunskaper, såvida inte
användningen av apparaten sker under
överinseende av en ansvarig vuxen
person eller efter instruktioner från
densamma.
Text med en VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet. LÄS DESSA TEXTER
EXTRA NOGGRANT, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade
av det mesta, även spisen. Vi vill för
säkerhets skull betona några saker som du
bör tänka på om du har barn eller besök av
barn:
Det måste finnas minst 40 cm
avställningsyta, alternativt en vägg eller ett
högskåp, på båda sidor om spisen. Se till att
TIPPSKYDDET är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har KASTRULLSKYDD (som extra
tillbehör) till din spis, skall det vara monterat.
LUCKSPÄRREN/LUCKSPÄRRARNA skall
också vara i funktion.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär
dem att kärl, häll och ugnar blir mycket varma
och behåller värmen en tid efter användning.
BERÖRING KAN GE BRÄNNSKADOR!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av BEHÖRIG
FACKMAN. Arbete utfört av lekman kan
försämra spisen samt leda till skada på person
och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du
vanligtvis inte kommer i kontakt med kan vara
vassa. Använd handskar vid förflyttning av
spisen.
TIPSKYDDET ska vara monterat, då undviker
du att spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll.
Vätska kan vid överkok och/eller rengöring
tränga ner till spänningsförande delar. Bryt
strömmen till spisen och kontakta service för
reparation.
Lägg inte alumiumfolie, plast o.d. på
glaskeramikhällen. En av misstag påsatt
värmezon kan få papperet/plasten att
brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller lättantändligt utan tillsyn. Vid
brand, nollställ spisens vred och stäng av
köksfläkten. KVÄV ELDEN MED LOCK,
använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för
glaskeramikhäll respective ugn. Kontrollera
kärlens bottnar.
27
Kärl som buktar utåt, ger dålig värmekontakt
och snurrar lätt på glaskeramikhällen.
Håll dig på avstånd från ugnen när du
öppnar ugnsluckan under tillagning, eller när
maten är klar, så att du inte står i vägen för
den ånga eller värme som kan strömma ut
när du öppnar luckan.
Ugnspanna blir hett i ugnen. Använd
grillvanten när du tar bort ugnspannan från
ugnen.
Spisen blir hett vid användning. Var
försiktig i närheten av värme element, som
ligger i ugnen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den
inte används, samtliga vred ska vara
nollställda.
Varning! Alkohol och liknande som
kan bilda explosiva gaser eller andra
ämnen vilka kan förorsaka brand eller
explosion får inte användas i ugnen.
Användning på hällen måste ske med största
försiktighet. T.ex. flambering med konjak,
eller annan alkohol, kan medföra att fettrester
i köksfläkten antänds och orsaka allvarliga
bränder. Likaså kan eldslågor och brinnande
fettstänk förorsaka personskador.
Rengöring
Häll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och
spill osar rejält vid uppvärmning och medför i
värsta fall risk för brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är het)
med rakbladsskrapan ta bort socker och
överkok med högt sockerinnehåll t.ex.
marmelad, samt smält plast och folie för att
inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet är
mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig
lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett
av leverantören godkänt företag. Använd
endast original reservdelar.
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen;
Lossa sladden från vägguttaget och kapa den
så nära spisens bakstycke som mögligt. Sätt
luckspärren/luckspärrarna ur funktion.
28
Spisen
1. Ventilationsöppning
2. Häll med värmezoner
3. Manöverpanel med vred
4. Ugn
5. Förvaringslåda
6. Sockel
Spisen har hjul baktill för att underlätta
förflyttning vid städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i överkant och dra sedan ut spisen.
1
4
6
3
5
2
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan
skador. Transportskador anmäler du
omedelbart till återförsäljaren – kontakta
dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt
kommunkontor om du inte vet var du ska
lämna det.
Tillbehören
DESSA LEVERERAS MED SPISEN:
Emaljerad långpanna
Emaljerad plåt
Ugnsgaller
Rakbladskrapa för rengöring av
glaskeramikhällen
Tippskydd inkl. Monteringsdetaljer
Bruksanvisning
Kondensationsskyd
FÖLJANDE FINNS ATT KÖPA SOM EXTRA
TILLBEHÖR:
Kastrullskydd inkl. Monteringsdetaljer
29
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40
cm breda, på båda sidor om spisen (SE
BILD). En av bänkarna kan ersättas av en
vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till
att följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Vid installation av spisen måste
även tippskyddet monteras.
Tippskyddet måste vara monterat, för att
hindra spisen från att tippa vid onormal
belastning. Tippskyddet fungerar endast när
spisen är inskjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till
att spisen har blivit justerad till den rätta
nivån, se kapitel Installation, s.39.
1. Rita en linje på väggen längs hällens
bakre kant (SE BILD).
2. Måttuppgifter gäller för montering på
vänster sida (SE BILD). Mät ut var
tippskyddet ska placeras och skruva fast
det i massivt material eller lämplig
förstärkning.
OBS! Om utrymmet mellan bänkskåpen är
större än spisens bredd, måste du justera
sidmåttet om du önskar centrera spisen.
3. Tänk på, om du justerat måttet, att passa
in tippskyddet i hålet på spisens
bakstycke när du skjuter in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det
gör det svårare för barn att komma åt kärl på
hällen.
1. Placera skyddet på spisen.
2. Tryck skyddet över hällkanten med bakre
fästet upplyftat.
3. Lås skyddet genom att trycka de främre
fästet på platsen och tryck nedåt de
bakre fästena.
30
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att
öppna luckan. När du ska öppna luckan tryck
ner spärren och dra ut luckan.
Luckspärren hindrar öppningen av
ugnsluckan. Det finns ändå smala utrymme
omkring luckan samt mellan kontrollpanelen
och luckan. Särskilt små barn kan sticka in
fingrarna i dessa och få brännskador.
Före första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren
trasa, varmt vatten och lite handdiskmedel
direkt efter användning. ANVÄND ALDRIG
SKURMEDEL ELLER ANDRA REPANDE
MEDEL. Ett effektivare rengöring kan på
några fall vara på plats.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du
dragit ur spisen för att göra rent bakom den
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten
och handdiskmedel. Skölj och torka torrt
Kondens
Det är fullt normalt att det ibland bildas
kondens vid tillagning och bakning i spisen.
Var försiktig då ugnsluckan öppnas. Stå inte
för nära luckan och öppna först luckan en
aning innan den öppnas helt för att släppa ut
kondens som bildats.
Mängden av kondens kan minimiseras
genom följande åtgärder:
- Om maträtten innehåller mycket fukt t.ex
en gryta bör lock användas.
Förvärm ugnen under 15-20 minuter innan
tillagning, stekning eller bakning sker.
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången,
måste du bränna av den. Kontrollera, att
ugnen är tom. Gör så här:
1. Sätt på över/undervärme
samt
maximal temperatur. Ugnsluckan skall
vara stängd.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt
och rökutveckling upphört.
3. Torka av ugn, lucka och stegar med
varmt vatten och handdiskmedel. Torka
torrt.
31
Manöverpanelen
2
3
1
4 a 4 b
1. Vred till VÄRMEZONER
2. Termostatvred UGNEN
3. Funktionsvred UGNEN
4a. Kontrollampa UGNEN
4b. Kontrollampa SPISEN
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har
normalt lång livslängd. Om de slutar fungera,
kontakta service.
Glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När
du sätter på en zon lyser den i olika långa
perioder beroende på vilket läge du valt på
vredet. Även på den högsta inställningen
slocknar zonen ibland, då för att förhindra
överhettningen.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för varje
zon. Lampan lyser om zonen är varmare än
ca 55°C även efter att den är avstängd.
Keramiken i hällen tål värme, kyla och
temperaturchocker, men är känsligt för slag.
En kryddkvarn som ramlar ner kan spräcka
hällen. Använd aldrig hällen som stå-,
avlastnings- eller förvaringsplats.
Värmevarnaren lampor
32
Användning av hällen
ANVÄND ALDRIG EN SPRÄCKT
GLASKERAMIKHÄLL.
Vätska kan vid överkok tränga ner till
spänningsförande delar. Bryt stömmen till
spisen och kontakta service för reparation.
Du måste genast (medan hällen ännu är het)
med skrapan ta bort socker och överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad samt
smält plast och folie för att inte skada hällen.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn.
Vid brand, nollställ spisens vred och stäng av
köksfläkten. KVÄV ELDEN MED LOCK,
använd aldrig vatten.
Vreden till värmezonerna är märkta från 0-12,
där 12 ger den högsta värmen. De kan vridas
både med- och moturs.
GÖR SÅ HÄR NÄR DU VILL ANVÄNDA
HÄLLEN:
1. Ställ in läget på vredet till den zon du
valt.
2. Nollställ vredet efter användning.
Du får pröva dig fram till det läge och den
värmezon som passar dig och dina kärl bäst
beroende av vad du ska tillaga. Här följer en
liten vägledning:
Kokning
Vanligtvis kokar du upp på högsta läget för
att sedan vidarekoka på en lägre inställning.
Ljudet eller storleken på “vattenbubblorna”
kan hjälpa dig att välja rätt läge:
SVAG VÄRME: Sjudande vatten. Lämpligt för
vidarekokning av ris, fisk, samt grönsaker
som t.ex. sockerärter och broccoli.
MEDEL VÄRME: Småkokande vatten.
Lämpligt för det mesta som ska kokas t.ex.
kött, rotfrukter och vidarekokning av potatis.
STARK VÄRME: Ljudet tystnar innan vattnet
börjar bubbla kraftigt.
Lämpligt för uppkokning av vatten till pasta
och ris. Ställ sedan in önskat läge för
vidarekokning.
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte
är kylskåpskall och täcker högst 2/3 av
stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och
ställ in ett läge på vredet. Det är viktigt att
fettet har rätt färg (temperatur) när du börjar
steak för att du ska få ett bra resultat. Tryck en
ljus stekspade mot botten så ser du lätt fettets
färg.
SVAGT BRYNT FETT: Lämpligt för t.ex. lök,
rå potatis, kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT FETT: Lämpligt för det mesta:
pannkakor, färsrätter, korv, tuna fiskfiléer,
grytbitar osv.
KRAFTIGT BRYNT FETT: Lämpligt för tuna
köttskivor. Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
33
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer store
krav på dina kärl än en spis med plattor.
Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (buktar utåt), snurrar lätt
på glaskeramikhällen och ger dålig
värmekontakt.
Aluminium har god
värmeledningsförmåga, men kan lämna
silverliknande fläckar på hällen. Fläckar
tar du bort med rengöringsmedel lämpligt
för keramikhällar (medföljer inte spisen).
Kastruller och kannor i glas eller
emaljerade med grovt monster sliter, om
de dras fram och tillbaka, mer på hällen
än vad kärl av andra material gör.
För att spara tid och därmed energi ska
kastrullens/stekpannans botten:
täcka zonen helt. Med en för liten botten
bränner dessutom överkok lätt fast på
zonen.
vara slät.
vara plan. En botten som buktar för
mycket utåt eller inåt ger förlängda
uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att
välja en rostfri model med sandwichbotten,
dvs. en stabil botten med lager av olika
metaller.
Spara energi!
Använd lock och du halverar
energiåtgången (jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar
25% energi (jfr med utan lock).
Se till att zonen är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen
mellan kärl och zon.
Stäng av zonen och låt maten bli fårdig på
eftervärmen.
Ång- och tryckkokning spar också energi.
34
Ugnen
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fyra
falser. Vilken falsnivå som är lämplig att
använda för olika funktioner och
temperaturer, kan du se i tabellerna för
bakning och matlagning i slutet av
bruksanvisningen.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula
kontrollampan på manöverpanelen lyser
under uppvärmning och slocknar vid uppnådd
temperatur (tänds och släcks när termostaten
slår till och från). För att välja ugnsfunktion
vrider du funktionsvredet till symbolen för
önskad funktion (se nedan).
UGNEN HAR FÖLJANDE FUNKTIONER
Belysning
Ugnsbelysningen tänds automatiskt vid
samtliga inställningar. Du kan även ha enbart
belysningen på, utan att någon av de andra
funktionerna är igång.
Över/undervärme
Tak- och bottenelement är inkopplade.
Övervärme
Takelement inkopplat.
Undervärme
Bottenelement inkopplat.
Grill
Grill- och tak element inkopplade.
Snabbstart
Grill- och bottenelement inkopplade. Det tar
ca 9-10 minuter att värma upp ugnen till
200°C. Kan även användas vid gratinering.
Lågtemperaturstekning
Långtidsläge, max. 125ºC.
Tak- och bottenelement är inkopplade med
ugnseffekt 500 W.
Praktisk användning
Placera aldrig aluminiumfolie,
långpanna eller plåt direkt på ungsbotten.
Hindras undervärmen kan emaljen skadas på
grund av överhettning. Ugnen blir varm under
användning, HÅLL BARN UNDER UPPSIKT.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn
placering av t.ex. pizza på en plåt finns det
risk att den slår sig (blir skev). Plåten återgår
till sin ursprungliga form när den kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när
du använder ugnen? Här nedan får du
praktiska råd och tips på hur du bäst utnyttjar
ugnens olika funktioner för olika typer av
matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem
minuter före full tid. Du har då möjlighet att
förkorta/förlänga gräddningstiden. Resultatet
kan påverkas av recept, formars material,
färg, form och storlek.
35
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt.
Stekar av nötkött, som rostbiff och innanlår,
blir saftigast om de tillagas i 125°C
ugnsvärme, men tar lite längre tid än vid
högre ugnstemperatur. Välj en ugnsäker form
med låg kant där steken précis får plats, så
undviker du att skyn torkar in. Vid
ugnsbakning av julskinka bildas det ofta
mycket spad. Använd
därför ett stort stekfat eller ugnsgallret och
därunder en långpanna. Slå i litet vatten till
pannan, det hindrar fettet att bränna fast.
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett),
formen, mängden och temperaturen på det
som du ska grilla inverkar på tiden och
resultatet. Fisk och ljust kött (fågel, kalv och
gris) blir inte lika lätt färgsatt som mörkt kött
(nöt och vilt). Grilloja och/eller grillkryddor ger
bättre färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas
inte tas direkt från kylskåpet. Torka av och
lägg det på ugnsgallret och krydda efter
önskemål. Placera en långpanna, gärna
folieklädd, under gallret för att samla upp
fettstänk m.m. fläskkotletter, biffar, fiskfiléer
o.d. placeras högt upp i ugnen medan t.ex.
tjocka revbensspjäll placeras i nedre delen av
ugnen.
Ställ funktionsvredet på
och
termostatvredet
på önskad temperatur. Börja grilla efter 3-5
minuters prevärmning. Passa noga och vänd
minst en gang under tiden. En för lång grilltid
ger torr, tråkig och i värsta fall bränd
mat.Ugnsluckan ska vara stängd vid grillning.
Snabbstart (Gratinering)
Utmärkt vid färgsättning av gratänger och
varma smörgåsar. Den här funktionen kan du
även använda för snabbuppvärmning av
ugnen till inställd temperatur. När ugnen
kommit upp i den valda temperaturen väljer du
önskad funktion. Det tar ca 8 minuter att
värma upp ugnen till 200°C. Men, ingen regel
utan undantag, undvik snabbuppvärmning om
du ska grädda småkakor eller maränger.
Lågtemperaturstekning - max.
125°C.
Ställ funktionsvredet på
och
termostatvredet på önskad temperatur upp till
max 125°C. Lågtemperaturstekning är
användbart till mat som tål tillagning i låg
temperatur under en längre tid.
36
Tänk på att det tar tid innan maten blir klar
när du planerar din matlagning.
Stekar av nöt, som rosbiff och innanlår, blir
saftigast om de tillagas i 125°C ugnsvärme.
Köttet förlorar dessutom mindre i vikt än vid
tillagning i högre temperatur. Använd
stektermometer.
Obs! Kött får aldrig tillagas i lägre temperatur
än 100°C. Det krävs låg temperatur under
lång tid för att bryta ner kolhydrater till
socker, s.k. mältning.
Lågtemperaturfunktionen är alltså utmärkt till
mältning av t.ex. gröt och potatislåda.
Ställ in termostatvredet på lägsta temperatur.
När mältningen är klar efter flera timmar,
tillagar du rätten som vanligt. Glöm inte att
ställa om till “normal” ugnstemperatur och
över/undervärme.
Rengöring och skötsel
Håll ugn ren. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i
värsta fall risk för brand.
Nollställ samtliga vred före rengöring.
Kontrollera, att ugnen är svalnat innan du
börjar .
Rengöringsmedel
Kontrollera, att rengöringsmedel är avsedd
för ugnsrengöring.
Använd INTE rengöringsmedel som
innehåller blekmedel, det kan bli skador i
emaljen. Det är förbjudet att rengöra ugnen
med en högtrycksspruta. Använd aldrig
skurmedel eller andra repande medel.
Rengöring av yttre delen
Använd rengöringsmedel som inte innehåller
skurmedel; undvika skrapande hjälpmedel,
som stålull osv. Torka av manöverpanelen,
ugnsluckan och luckans tätning med varmt
vatten och rengöringsmedel.
Ugnen
Rengör den emaljerad ugnen när den
fortfarande är lite varm. Torka av ugnen efter
användning med varmt vatten och
handdiskmedel.
SMUTSIG:
1. Spill eller överkok som sitter fast, lossar
du men t.ex. en stekspade.
2. Stryk med en svamp ut såpa i ugnen.
3. Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och
över/undervärme i ca 10 minuter.
4. När ugnen svalnat tvättas den med rent
vatten, ev. kan du behöva gnida försiktigt
med tvålull. Torka torrt.
Ugnstillbehören
1. Skruva ur skruvarna (A), ta ut stegen.
Diska stegen och galler för hand eller i
diskmaskin. Om de är rejält smutsiga,
lägg dem i blöt innan de rengörs med.
t.ex. tvålull.
2. Återmontera delar i motsatt ordning.
37
Plåtar och långpanna torkas av med
hushållpapper och kan vid behov diskas för
hand. Fastbrända fläckar tas bort med en
bakplåtsskrapa.
Byte av ugnslampa
Innan du byter ungslampan:
Nollställ alla vred!
1. Ställ en trasa på botten av ugnen.
2. Skruva moturs av skyddglaset och
rengör det.
3. Sätt i en ny ugnslampa märkt 25 W,
230V, 300°C.
4. Återmontera skyddglaset.
5. Ta ut trasan.
Ugnslucka
Det går att ta bort ugnluckan för att kunna
rengöra den.
Demontering av ugnsluckan
1. Öppna ugnsluckan helt och hållet.
2. Fäll upp spärren på båda gångjärnen (1)
helt och hållet.
3. Stäng ugnsluckan till ungefär ¾, alltså
förbi motståndet (2).
4. Ta tag i luckan med båda händerna på
sidorna. Dra luckan ut (varning: den är
tung!) från ugnen (3).
Montering av ugnsluckan
1. Ta tag i luckan med båda händerna från
hantagssidan sett.
2. Håll luckan i cirka 60° vinkel.
3. Skjut in gångjärnen så långt som möjligt i
de båda urtagen samtidigt till höger och
vänster nedtill på ugnen (1).
4. Lyft upp luckan till motståndet (2) och
öppna den helt och hållet (3).
5. Fäll tillbaka spärren på båda gångjärnen
till sina ursprungliga lägen (4).
6. Stäng ugnsluckan.
38
Förvaringslådan
Förvaringslådan blir het, om ugnen
är i bruk under längre tid. Förvara inte
värmekänsligt materialer t.ex plåstpåsar,
bakdukar inne i förvaringslådan.
1. Ta tag i lådan (se bild) och dra ut den.
2. Dra ut den till stopp, lyft lätt uppåt och
lådan går fri från spärren i bakkanten
och dra ut lådan helt.
3. Efter rengöring sätt lådan tillbaka som
motsatta ordning.
Ovanför förvaringslådan finns det stöden, för
att
förvara långpannan.
Kondensationsskyddet används för att samla
kondensationsvattnet som bildas när ugnen
används.
Efter varje användning skall
kondensationssyddet
rengöras.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG FACKMAN. Spisen är tung.
Kanter och horn, som du vanligtvis inte
kommer i kontakt med, kan vara vassa.
ANVÄND HANDSKAR vid förflytting av
spisen.
Stämmer spisens mått överens med övrig
köksinredning? Mät arbersbänkens höjd från
golvet till bänkens ovansida och sockeldjupet
från väggen till sockelns framkant (SE BILD).
Spisen kan även installeras med en vägg
eller ett högskåp på den ena sidan och en
avställningsyta på den andra
Vid leverans är spisen anpassad till en
bänkhöjd på 90 cm och ett sockeldjup på 50
cm.
Du kan ändra höjd och djup på sockeln så att
spisen passar till en bänkhöjd på 85, 88 eller
88 cm och ett sockeldjup på 49, 50, 51 eller
52 cm (se bild). Se till att spisens kabel inte
kommer i kläm vid förflyttning av spisen.
39
Ändring av sockelhöjd och -djup
Om du vill ändra båda måtten så bör du göra
det samtidigt. Men läs först igenom samtliga
punkter här nedan innan du börjar.
1. Lägg ned spisen försiktigt. Använd t.ex.
frigolit från emballaget som skydd
mellan golv och spis.
2. För att ändra sockeldjup skruva ur
skruvar A (2 skruvar) och skruva ur
skruvar B (2 skruvar), se bild.
3. Haka fast sockeln i önskad djup läge (SE
BILD).
4. Skruva åter i skruvar A och B.
5. För att ändra spisens höjden, skruva ur
skruven C (1 skruv) sockelns bak
mitten. Skruva ur skruvar D (4 skruvar,
SE BILD).
6. Haka fast sockeln till önskad höjd, 90, 88
or 85 cm (SE BILD).
7. Skruva åter skruvarna C och D.
Nivåjustering
Spisen måste stå plant för att t.ex. fettet ska
fördelar sig jämnt i stekpannan. Om du vill
kontrollera att spisen står plant placerar du ett
vattenpass på hällramen, först på ramens
vänstra eller högra sida därefter på dess
framsida.
Vid behov kan du från sockelns framsida
sänka respective höje spisens hjul och fötter.
Använd en kryssmejsel för att justera de bakre
hjulen och en polygrip till de främre fötterna
Elektisk anslutning
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG FACKMAN. Arbete utfört av
lekman kan försämra spisen samt leda till
skada på person och/eller egendom.
Inkopplingsalternativ för spisen framgår av
skylten på bakstycket. Anslutningseffekt och
spänning finns angivet på dataskylten.
40
Service
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG FACKMAN. Arbete utfört av
lekman kan leda till skada på person
och/eller egendom samt försämra spisen.
Problem med spisen? Vi rekommenderar att
du läser bruksanvisningen, speciellt sid. 47
och 48.
Det kan löna sig.
Garanti
Produktens garantitid kan definieras separat.
Finns det ingen definierad garantitid, har
produkten garanti enligt den gällande
lagstiftningen och de lokala bestämmelserna.
Garantivillkoren uppfyller branchens
allmänna villkor enligt den gällande
lagstifningen. Spara inköpskvittot som
verifikation för inköpsdatumet, som avgör
garantitidens början.
Kostaderna kan debiteras även under tid som
omfattas av kostnadsfri service
• vid onödigt servicebesök.
• om tillverkarens anvisningar för installation,
användning och skötsel inte följts.
Service
Alla servicearbeten, reservdelsbeställningar
och eventuella reparationer får utföras endast
av ett auktoriserat serviceföretag. Information
om det närmaste auktoriserade
serviceföretaget får du från numret 0200-
2662 (0,1597 €/min+lna) eller
telefonkatalogens gula sidor
“hushållsapparatservice”.
På ugnens framsidan finns en dataskylt med
uppgifter om spisen. Fyll dem i här så de
finns tillhands om du behöver ringa service.
Modell:
Produkt. nr:
Serie nr:
Inköpsdatum:
Konsumentkontakt
Vid eventuella tekniska problem eller om du
har frågor angående produktens funktion eller
användning, ber vi dig ringa vår
konsumentrådgivare, tel. 0200-2662
(0,1597€/min) +lna). Konsumentrådgivaren
kan också kontaktas via elektronisk post,
.
41
Tekniska uppgifter
Med reservation för ändringar. Denna apparat uppfyller kraven i EG-direktiv 89/336/EEC
och 73/23/EEC IEC klass:Y.
RRKK53
Bredd (mm):
Höjd (mm):
Djup (mm):
Ugnsvolum (liter):
Total effekt 230V-spis (w):
500
850/880/900
600
49
8925
VÄRMEZONERNA
Bakre vänstra
Bakre högra:
Främre vänstra:
Främre högra:
STORLEK (mm)
140
180
180
140
VÄRMEZONERNA
Bakre vänstra
Bakre högra:
Främre vänstra:
Främre högra:
ENERGIKLASS
ENERGIFÖRBRUKNING
Konventionell (kWh)
Varmluft (kWh)
A
0,79
-
ENERGIKLASS
ENERGIFÖRBRUKNING
Konventionell (kWh)
Varmluft (kWh)
TILLAGNINSTID STARDARDLAST
Konventionell (min)
Varmluft (min)
YTA PÅ BAKPLÅTEN (cm
2
)
43
-
1200
Vid märkning av
energieffektivitetsklass har läge
konventionell används.
KONTROLLAMPORNA är av glimlampetyp
UGNSLAMPAN: E-14 sockel, märkt 230V, 25W och 300ºC.
42
Tabeller
Bakning
Över/undervärme
Typ av bakverk
Placering
fals
Temperatur
0
C
Tid i
minuter
Mjuka kakor
Tunga kakor, fruktkakor 2 160 -180 50-70
Kakor med lite fett 2 180-200 40-50
Tårtbotten 2 190–200 1) 25-35
Långpannekakor 3 180-190 1) 20-35
Muffins, tunga 3 170-180 1) 15-25
Muffins, lätta 3 180-210 1) 10-20
Rulltårta 3 225-250 1) 6-8
Småkakor
Mördegskakor 3 170-180 1) 10-15
Pepparkakor 3 170-190 1) 8-12
Smördegskakor 2 180-200 1) 20-30
Maränger 3 100-115 60-100
Matbröd
Formbröd 2 180-200 1) 40-50
Lätta limpor 2 190-200 1) 35-45
Tunga limpor 2 160-180 45-70
Tekakor 3 190-210 1) 10-15
Portionsbröd 2 210-220 1) 12-18
Vetebröd
Bullar/snäckor 3 225-250 1) 8-12
Längder,kransar 2 180-200 1) 25-35
Ugnsrätter
Pizza 2 210-230 25-30
Potatisgratäng 2 200-225 40-50
Äggstanning 2 160-170 1) 30-40
Sufflér 2 180-200 1) 30-50
Ugnspannkaka 3 190-200 20-35
Kokning av fisk utan folie 2 100-110 40-60
Kokning av fisk med folie 3 180-200 25-40
1) förvärm ugnen
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

ROSENLEW RRKK53 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

på andra språk