Progress PBN1310X Användarmanual

Typ
Användarmanual
bruksanvisning
Inbyggnadsugn
PBN 1310
Innehåll
Säkerhetsinformation 2
Produktbeskrivning 3
Innan maskinen används första gången
5
Användning 5
Tips och tillagningstabeller 7
Skötsel och rengöring 11
Om maskinen inte fungerar 14
Tekniska data 15
Installation 15
Avfallshantering 18
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinformation
Förvara alltid denna bruksanvisning
ihop med ugnen. Om ugnen överlåts el-
ler säljs till en annan person är det viktigt
att den nya ägaren har tillgång till denna
bruksanvisning och bifogad informa-
tion.
Dessa varningar är till för användarens
och andra personers säkerhet. Läs där-
för igenom dem noggrant innan du in-
stallerar och/eller använder ugnen.
Installation
Installationen skall utföras av en behörig
fackman enligt gällande lagar och bestäm-
melser. De olika installationsarbetena be-
skrivs i avsnittet "Instruktioner för installa-
tören".
Låt en fackman med specialkunskaper ut-
föra installationen och anslutningen enligt
gällande bestämmelser
Alla ändringar av elledningar som kan vara
nödvändiga för installationen, skall göras
av en behörig elektriker.
Denna ugn är tillverkad för användning
som ugn eller, beroende på modell, som
kombinationsugn med elektriska kokplat-
tor för anslutning till en 1-fas nätspänning
som levererar 230 V.
Användning
Denna ugn är avsedd för matlagning; An-
vänd den aldrig till något annat.
Var mycket försiktig när du använder ug-
nen. Genom den starka hettan från vär-
meelementen blir galler och övriga delar
mycket varma
Om du av någon anledning använder alu-
miniumfolie vid tillagning av maträtter i ug-
nen, låt aldrig folien komma i kontakt med
ugnens botten.
Var försiktig vid rengöring av ugnen:
Spraya aldrig något på fettfiltret (om det är
monterat), värmeelementen eller termo-
statgivaren.
Det är farligt att göra ändringar på denna
ugn eller dess egenskaper.
Under bakning, stekning och grillning blir
ugnsluckans glas och andra delar av ug-
nen varma. Håll barn på avstånd från ug-
nen. När elektriska apparater ansluts till
kontakter i närheten av ugnen, se till att
sladdar inte kommer i kontakt med varma
kokzoner eller kläms i ugnsluckan.
Använd alltid ugnshandskar när du tar ut
varma ugnssäkra kärl ur ugnen.
Regelbunden rengöring förhindrar att ug-
nens ytmaterial skadas.
Stäng av ugnen eller tag ur kontakten från
eluttaget före rengöring.
Var noga med att ställa ugnen i AV-läge när
den inte skall användas.
•Ugnen får inte rengöras med ång- eller
högtryckstvätt.
Använd inte repande rengöringsmedel el-
ler metallskrapor. Glasluckan kan repas,
vilket kan leda till att den spricker.
Personsäkerhet
Denna ugn är avsedd att användas av vux-
na. Det är farligt att låta barn använda eller
leka med den.
Håll barn på säkert avstånd från ugnen när
den används. Luckan är varm, även långt
efter att ugnen har stängts av.
Den här produkten inte avsedd att använ-
das av barn eller personer med nedsatt fy-
sisk, sensorisk eller mental förmåga, eller
om de har bristande erfarenhet och kun-
skap, om de inte övervakas och instrueras
av en person som ansvarar för att de kan
använda produkten på ett säkert sätt.
2 progress
Kundtjänst
Låt kontrollarbeten och/eller reparationer
utföras av Electrolux Service eller av en
auktoriserad serviceverkstad och använd
endast originaldelar.
Försök inte att reparera ugnen själv om en
felfunktion eller skada uppstår. Reparatio-
ner som utförs av oerfarna personer kan
orsaka personskador eller felfunktioner.
Produktbeskrivning
1
4 3 2 5
6
7
8
9
10
1 Kontrollpanel
2 Ugnsvred
3 Temperaturvred
4 Kontrollampa för temperaturvred
5 Nätindikator
6 Ventilationsöppningar för kylfläkt
7 Grill
8 Innerbelysning
9 Ugnsfläkt
10 Typskylt
Tillbehör
Långpanna
progress 3
Bakplåt
Galler
Användning
Funktionsvred
Ugnen är avslagen
Varmluft
Över- och Undervärme
Undervärme
Termisk grill
Grill
Upptining
Effektindikering
Effektindikeringen lyser när funktionskontrol-
len används.
Temperaturvred
Vrid temperaturvredet moturs för att ställa in
temperaturer mellan 50°C och 250°C.
Temperaturvred - indikering
Denna indikering lyser när du vrider på tem-
peraturvredet.
Indikeringen är tänd tills önskad temperatur
är uppnådd. Lampan tänds och släcks se-
dan omväxlande för att indikera att tempera-
turen upprätthålls.
Säkerhetstermostat
För att undvika farlig överhettning (på grund
av felaktig användning av ugnen, eller defekta
komponenter), är ugnen utrustad med en sä-
kerhetstermostat som vid behov kopplar från
strömmen. Ugnen sätts automatiskt på igen
när temperaturen sjunker.
Om säkerhetstermostaten aktiveras beroen-
de på felaktigt handhavande av ugnen, kor-
rigera bara felet när ugnen har kallnat. Om
däremot termostaten aktiveras på grund av
defekt komponent, kontakta Electrolux Ser-
vice.
Kylfläkt
Ugnen har en kylfläkt som kyler kontrollpa-
nelen, kontrollvreden och ugnsluckans hand-
tag. Kylfläkten startar automatiskt när ugnen
är i drift.
Varm luft strömmar ut genom öppningen
nära luckhandtaget.
Kylfläkten stannar när funktionsvredet ställs i
läge " 0 ".
4 progress
Innan maskinen används första gången
Varning Innan ugnen används första
gången måste allt
förpackningsmaterial som finns
inuti och utanpå ugnen avlägsnas.
Före den första användningen skall den tom-
ma ugnen brännas av.
Det kan hända att du känner en obehaglig
lukt från ugnen medan värmningen pågår.
Detta är helt normalt. Lukten orsakas av res-
ter från tillverkningen.
Se till att köket är väl ventilerat.
1.
Ställ funktionsvredet på Varmluft
2. Ställ temperaturvredet på 250°C.
3. Öppna ett fönster för att ventilera.
4. Låt den tomma ugnen vara påslagen i
cirka 45 minuter.
Upprepa proceduren med Över- och Under-
värme
och Termisk grill i ca. 5-10 mi-
nuter.
När detta är genomfört, låt ugnen kallna, ren-
gör sedan ugnsutrymmet med en mjuk duk
och varmt vatten med handdiskmedel.
Rengör även ugnens tillbehör noggrant innan
du använder ugnen för matlagning.
Håll alltid i mitten på handtaget när du öppnar
ugnsluckan, tills den är helt öppen.
Användning
Användning av ugnen
Viktigt Lägg inte aluminiumfolie eller placera
inte bakplåtar etc. på ugnens botten,
eftersom värmen som ackumuleras skadar
ugnens emalj. Placera alltid kokkärl och kärl,
ugnssäkra kärl samt aluminiumformar på
gallret vilket sätts in på ugnsstegarna. När
livsmedel värms upp alstras ånga på samma
sätt som i en kastrull. När ångan kommer i
kontakt med ugnsluckans glas kondenseras
den och vattendroppar bildas.
Förvärm alltid ugnen tom i 10 minuter för
att minska kondens.
Vi rekommenderar att du torkar av vatten-
dropparna efter varje användning.
Viktigt Ha alltid ugnsluckan stängd när
ugnen används.
Öppna luckan försiktigt. Låt inte luckan "fal-
la upp", stöd den med handtaget tills den är
helt öppen
Ugnsstegarna har fyra nivåer.
4
3
2
1
Nivåerna räknas nerifrån och uppåt, så
som visas på bilden.
Ugnsstegarna skall alltid vara ordentligt
monterade (se figuren).
Placera inte kokkärl direkt på ugnsbot-
ten.
Varmluft
Livsmedlet tillagas av förvärmd luft som cir-
kuleras i ugnen av en fläkt som sitter på bakre
ugnsväggen.
Värmen når alla delar i ugnen jämnt och fort.
Detta innebär att du kan samtidigt tillaga olika
typer av mat på olika nivåer.
progress 5
Fördelarna med att tillaga med denna
funktion är:
Snabbare förvärmning
Eftersom varmluftfläkten snabbt uppnår
rätt temperatur är det i regel inte nödvän-
digt att förvärma ugnen, men du kanske
behöver lägga till 5-7 extra minuter till kok-
tiden. För recept som kräver högre tem-
peraturer erhåller du det bästa resultatet
om du först förvärmer ugnen, till exempel
för bröd, bakverk, scones, suffléer, etc.
Lägre temperaturer
Tillagning med hjälp av fläkt kräver lägre
temperatur än vanlig tillagning.
Följ temperaturerna som rekommenderas
i tillagningstabellen. Kom ihåg att minska
temperaturer för Över- och Undervärme
med ca. 20-25 ºC för dina vanliga recept.
Jämn värme vid bakning
Fläkten ger jämn värmefördelning på alla
nivåer. Detta innebär att stora mängder av
samma livsmedel kan tillagas i ugnen sam-
tidigt. Den övre nivån kan dock brynas nå-
got snabbare än den undre nivån.
Detta är helt normalt. Det sker ingen över-
föring av aromer mellan maträtter.
Över- och Undervärme
Den mellersta nivån ger den bästa värme-
fördelningen. Om du vill ha brun botten,
placera då kakan och bakverken på en
lägre nivå i ugnen. Använd en högre nivå
för att öka bryningen av ovansidan.
Bakplåtarnas och kokkärlens material och
ytfinish påverkar matens färgsättning.
Emaljerade kärl, mörka, tunga eller teflon-
behandlade kärl ökar bottenfärgningen,
medan ugnskärl av glas, blank aluminium
och polerade stålformar reflekterar bort
värmen och ger mindre bottenfärgning.
Placera alltid kärlen centralt på gallret för
att säkerställa en jämn brunstekning.
Placera rätterna på bakplåtar av lämplig
storlek för att undvika spill på ugnsbotten
och därigenom underlätta rengöringen.
Placera inte kärl, formar eller bakfor-
mar direkt på ugnsbotten eftersom den
blir mycket varm och skador kan uppstå.
Med denna inställning kommer värme
både från över- och underelementen. Det-
ta gör att du bara kan tillaga på en nivå.
Detta är speciellt lämpligt för rätter som
behöver extra bottenbryning, till exempel
quiche och sufflé.
Gratänger, lasagne och köttgrytor som krä-
ver extra toppbryning går också bra att tillaga
med Över- och Undervärme.
Så här använder du över- och undervärme:
1.
Vrid ugnsvredet till önskad funktion
.
2. Vrid temperaturvredet till önskad tempe-
ratur.
Undervärme
Denna funktion är speciellt lämplig vid bak-
ning av kakor och pajbottnar, samt som av-
slutning för quiche eller sufflé, för att säker-
ställa att botten är ordentligt bakad.
Temperaturindikeringen lyser tills korrekt
temperatur har uppnåtts. Indikeringen
tänds och släcks sedan omväxlande för
att indikera att temperaturen upprätt-
hålls.
Grillning
De flesta livsmedel bör placeras på gallret
för att ge maximal luftcirkulation och för att
maten inte skall ligga i fett eller vätska. Om
du föredrar det kan livsmedel som till ex-
empel fisk, lever och njure placeras direkt
på gallret.
För att minimera stänk bör maten torkas av
ordentligt före grillning. Pensla tunna kött-
och fiskbitar lätt med lite matolja eller smält
smör för att hålla dem fuktiga under tillag-
ningen.
Tillbehör, som till exempel tomater och
svamp kan läggas under gallret när kött
grillas.
Vid rostning av bröd är översta nivån lämp-
ligast.
Maten bör vändas under tillagning.
Använda grillen
Grillen alstrar snabbt direkt värme i mitten av
gallret. Grilla små mängder för bästa resultat.
På detta sätt sparas också energi.
1. Vrid funktionsvredet för att sätta på ug-
nen
2. Ställ in önskad temperatur med tempe-
raturvredet.
3. Välj lämplig nivå för grillning, beroende på
om maten som skall grillas är tjock eller
tunn. Följ instruktionerna för grillning.
Grillelementet kontrolleras av termostaten.
För att undvika överhettning slås grillelemen-
tet av och på under grillningen.
6 progress
Termisk grill
Termisk grill innebär en alternativ metod för
att tillaga mat som normalt grillas med vanlig
grill. Här verkar grillelement och fläkt tillsam-
mans så att den varma luften cirkulerar runt
maträtten.
Behovet att kontrollera och vända maten
minskar.
Termisk grill minskar matoset i köket.
Med undantag för rostat bröd och stekar kan
allt livsmedel som normalt tillagas med vanlig
grill grillas med termisk grill.
Tillagning är lättare; Därför tar det i allmänhet
lite längre tid att tillaga med termisk grillning
jämfört med vanlig grill.
En fördel är att stora mängder kan tillagas
samtidigt.
1. Vrid funktionsvredet för att sätta på ug-
nen
2.
Viktigt Med termisk grill, välj maximal
temperatur 200°C.
Upptining
Ugnsfläkten arbetar utan värme och cirkule-
rar luft som håller rumstemperatur inuti ug-
nen.
Detta påskyndar upptiningen.
Observera dock att temperaturen i köket på-
verkar hur snabbt upptiningen sker.
Denna funktion är speciellt lämplig för uppti-
ning av ömtåliga livsmedel, vilka kan skadas
av värme, till exempel kakor med krämfyll-
ning, glasstårtor, kakor, bröd och bakverk av
jästdeg.
Kontrollera att temperaturvredet är ställt i AV-
läge.
Tips och tillagningstabeller
Bakning:
Kakor och bakverk behöver vanligtvis en me-
deltemperatur (150°C-200°C).
Därför är det nödvändigt att förvärma ugnen
i ca. 10 minuter.
Öppna inte ugnsluckan innan 3/4 av grädd-
ningstiden har gått.
Mördeg bakas i springform eller på plåt tills
2/3 av gräddningstiden har gått och garneras
därefter innan den bakas färdigt.
Den fortsatta gräddningsstiden beror på sort
och mängd av garnering.
Sockerkaksblandningar skall knappt släppa
från en sked.
Gräddningstiden förlängs onödigt länge ge-
nom för mycket vätska.
Om två plåtar med bakverk sätts in samtidigt
i ugnen skall en nivå vara tom mellan plåtar-
na.
Om två plåtar med bakverk samtidigt sätts in
i ugnen skall plåtarna byta plats och vridas
efter 2/3 av gräddningstiden.
Stekning:
Stek inte mindre stekar än 1 kg.
Mindre stekar kan torka ut under stekningen.
Mörkt kött som skall vara välstekt på utsidan,
men rosa eller rött inuti, skall stekas vid en
högre temperatur (200-250 °C).
Vitt kött, kyckling och fisk däremot, behöver
en lägre temperatur (150°C- 175°C).
Ingredienserna till en sås eller sky bör endast
tillsättas i stekfatet i början av tillagningen om
koktiden är kort.
Tillsätt dem annars under den sista halvtim-
men.
Du kan använda en sked för att prova om
köttet är klart: Går den inte att trycka in är
köttet färdigt.
Rostbiff och filé som skall vara rosa inuti skall
stekas med hög temperatur på kort tid.
Vid stekning av kött direkt på gallret, placera
långpannan på nivån nedanför för att samla
upp vätska.
Låt steken vila minst 15 minuter innan den
skärs upp så att saften inte rinner ut.
Häll lite vatten i långpannan för att minska
osbildningen i ugnen.
Tillsätt vatten ofta för att undvika kondens.
Tallrikar kan varmhållas, till serveringen, i ug-
nen på lägsta temperatur.
Viktigt Lägg inte ut aluminiumfolie i
ugnen och ställ inte bakplåtar, kastruller
eller annat på ugnens botten eftersom
emaljen skadas av hettan som uppstår.
Tillagningstider
Koktider kan variera beroende på olika sam-
mansättning, ingredienser och mängd väts-
ka i olika rätter.
Notera inställningarna vid din första tillagning
eller stekning för senare användning vid till-
agning av samma rätter.
progress 7
Baserat på dina egna erfarenheter kan du då
ändra de angivna värdena i tabellerna.
Över- och Undervärme och Varmluft
Tidsangivelserna innefattar inte förvärm-
ning.
Förvärm alltid tom ugn i 10 minuter.
KAKOR
Över- och Under-
värme
Varmluft Koktid
MATRÄTT
Nivå
Tempe-
ratur. (°C)
Nivå
Tempe-
ratur. (°C)
minuter ANMÄRK-
NING
Bakverk i formar 2 170
2(1 and 3)
1)
160 45-60 bakform
Mördeg 2 170
2(1 and 3)
1)
160 20-30 bakform
Cheese cake 1 175 2 165 60-80 bakform
Äppelkaka 1 170
2(1 and 3)
1)
160 90-120 bakform
Strudel 2 180 2 160 60-80 Bakplåt
Syltkaka 2 190
2(1 and 3)
1)
180 40-45 bakform
Fruktkaka 2 170 2 150 60-70 bakform
Rulltårta 1 170
2(1 and 3)
1)
165 30-40 bakform
Julkaka 1 150 2 150 120-150 bakform
Russinkaka 1 175 2 160 50-60 Brödform
Småkakor 3 170 2 160 20-35 Bakplåt
Småkakor 2 160
2(1 and 3)
1)
150 20-30 Bakplåt
Maränger 2 135
2(1 and 3)
1)
150 60-90 Bakplåt
Kärlekskakor 2 200 2 190 12-20 Bakplåt
Smördegskakor:
Petit-choux deg
2 eller 3 210
2(1 and 3)
1)
170 25-35 Bakplåt
Tartletter 2 180 2 170 45-70 bakform
1) Om du vill tillaga mer än en rätt samtidigt rekommenderar vi att placera dem på nivåer angivna inom
parantes.
De angivna temperaturerna är riktvärden. Vid
behov bör temperaturen ändras enligt per-
sonliga önskemål.
BRÖD OCH PIZZA
Över- och Under-
värme
Varmluft Grädd-
ningstid
MATRÄTT
Nivå
Tempe-
ratur. (°C)
Nivå
Tempe-
ratur. (°C)
minuter ANMÄRK-
NING
Franskbröd 1 195 2 185 60-70 Brödform
Rågbröd 1 190 1 180 30-45 Brödform
Småfranska 2 200
2(1 and 3)
1)
175 25-40 Bakplåt
Pizza 2 200 2 200 20-30 Bakplåt
1) Om du vill tillaga mer än en rätt samtidigt rekommenderar vi att placera dem på nivåer angivna inom
parantes.
8 progress
De angivna temperaturerna är riktvärden. Vid
behov bör temperaturen ändras enligt per-
sonliga önskemål.
SUFFLÉER
Över- och Under-
värme
Varmluft Tillag-
ningstid
MATRÄTT
Nivå
Tempe-
ratur. (°C)
Nivå
Tempe-
ratur.
(°C)
minuter
ANMÄRK-
NING
Pastagratäng 2 200
2(1 and 3)
1)
175 40-50 Brödform
Grönsaksgatäng 2 200
2(1 and 3)
1)
175 45-60 Brödform
Quiche 1 210 1 190 30-40 Brödform
Lasagne 2 200 2 200 25-35 Brödform
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 Brödform
1) Om du vill tillaga mer än en rätt samtidigt rekommenderar vi att placera dem på nivåer angivna inom
parantes.
De angivna temperaturerna är riktvärden. Vid
behov bör temperaturen ändras enligt per-
sonliga önskemål.
KÖTT
Över- och Under-
värme
Varmluft Koktid
MATRÄTT
Nivå
Tempera-
tur. (°C)
Nivå
Tempe-
ratur.
(°C)
minuter
ANMÄRK-
NING
Nötkött 2 190 2 175 50-70 Galler
Griskött 2 180 2 175 100-130 Galler
Kalvkött 2 190 2 175 90-120 Galler
Rostbiff röd
- blodig 2 210 2 200 50-60 Galler
- medium 2 210 2 200 60-70 Galler
- grå 2 210 2 200 70-80 Galler
Grisbog 2 180 2 170 120-150 med svål
Fläsklägg 2 180 2 160 100-120 2 styck
Lammkött 2 190 2 175 110-130 Ben
Kyckling 2 190 2 200 70-85 Hel
Kalkon 2 180 2 160 210-240 Hel
Anka 2 175 2 220 120-150 Hel
Gås 2 175 1 160 150-200 Hel
Kanin 2 190 2 175 60-80 I bitar
Hare 2 190 2 175 150-200 I bitar
Fasan 2 190 2 175 90-120 Hel
Köttfärslimpa 2 180 2 175 Hel 150 Brödform
progress 9
De angivna temperaturerna är riktvärden. Vid
behov bör temperaturen ändras enligt per-
sonliga önskemål.
FISK
Över- och Under-
värme
Varmluft Koktid
MATRÄTT
Nivå
Tempera-
tur. (°C)
Nivå
Tempe-
ratur.
(°C)
minuter
ANMÄRK-
NING
Forell / havsbrax 2 190 2(1 and 3)
1)
175 40-55 3-4 fiskar
Tonfisk / lax 2 190 2(1 and 3)
1)
175 35-60 4-6 filéer
1) Om du vill tillaga mer än en rätt samtidigt rekommenderar vi att placera dem på nivåer angivna inom
parantes.
De angivna temperaturerna är riktvärden. Vid
behov bör temperaturen ändras enligt per-
sonliga önskemål.
Grillning
Tidsangivelserna innefattar inte förvärm-
ning.
Förvärm alltid tom ugn i 10 minuter.
Mängd Grillning
Koktid i minuter
MATRÄTT Bitar g
Nivå
Tempe-
ratur.
(°C)
1:a sidan 2:a sidan
Filébiffar 4 800 3 250 12-15 12-14
Biffar 4 600 3 250 10-12 6-8
Korv 8 / 3 250 12-15 10-12
Fläskkotletter 4 600 3 250 12-16 12-14
Kyckling (halvor) 2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 250 10-15 10-12
Kycklingbröst 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburgare 6 600 3 250 20-30
Förvärm 5'00''
Fiskfilé 4 400 3 250 12-14 10-12
Varma smörgåsar 4-6 / 3 250 5-7 /
Rostat bröd 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Termisk grill
Varning Med termisk grill, välj maximal
temperatur 200°C.
10 progress
Mängd Grillning
Koktid i minuter
MATRÄTT Bitar g
Nivå
Tempe-
ratur.
(°C)
1:a sidan 2:a sidan
Roulader (kalkon) 1 1000 3 200 30-40 20-30
Kyckling (halvor) 2 1000 3 200 25-30 20-30
Kycklinglår 6 - 3 200 15-20 15-18
Vaktel 4 500 3 200 25-30 20-25
Grönsaksgratäng - - 3 200 20-25 -
Bitar Musslor - - 3 200 15-20 -
Makrill 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Fisk i skivor 4-6 800 3 200 12-15 8-10
De angivna temperaturerna är riktvär-
den. Vid behov bör temperaturen ändras
enligt personliga önskemål.
Skötsel och rengöring
Varning Stäng av ugnen och låt den
kallna före all rengöring.
Varning Ugnen får inte rengöras
med ång- eller högtryckstvätt.
Observera: Innan rengöring skall ugnen skil-
jas från elnätet.
För att säkerställa en lång livslängd för ugnen
är det nödvändigt att regelbundet genomföra
följande rengöringsåtgärder:
Rengör inte ugnen förrän den har kallnat.
Rengör de emaljerade delarna med varmt
vatten och handdiskmedel.
Använd inga rengöringsmedel med slipef-
fekt.
Torka rostfria delar och glasskivor torra
med en mjuk duk.
Om det finns fläckar som är svåra att ta
bort, använd ett i handeln förekommande
rengöringsmedel för rostfritt eller varm ät-
tika.
Ugnens emalj är mycket hållbar och är i stort
sett ogenomtränglig.
Påverkan av varm fruktsaft (från citron, plom-
mon eller liknande) kan emellertid lämna per-
manenta, matta, ojämna märken på emal-
jens yta.
Sådana märken på den polerade emaljytan
påverkar inte ugnens funktion.
Rengör ugnen noga efter varje användning.
Smuts är då lättast att avlägsna. Därmed
undviks också att smuts bränner in.
Rengöringsprodukter
Innan du använder någon rengöringsprodukt
på din ugn, kontrollera att dess användning
är lämplig och rekommenderas av tillverka-
ren
Rengöringsmedel som innehåller blekmedel
bör INTE användas eftersom dessa kan
medföra att ytfinishen mattas. Skarpa slip-
medel bör också undvikas.
Utvändig rengöring
Torka regelbundet av kontrollpanelen, ugns-
luckan och luckans tätning med en mjuk duk
och varmt vatten med handdiskmedel.
För att inte skada eller försvaga luckans glas-
paneler får följande produkter inte användas:
Hushållsrengöringsmedel och blekmedel
Impregnerade rengöringssvampar som är
olämpliga för teflonbelagda kärl
Brillo/Ajax-svampar eller stålull
Kemiska ugnssvampar eller sprayer
Rostborttagningsmedel
Fläckborttagningsmedel för badkar, hand-
fat
Rengör det yttre och det inre luckglaset med
varmt vatten och handdiskmedel.
Om luckans inre glas blir mycket smutsigt re-
kommenderar vi att använda en rengörings-
produkt, till exempel Hob Brite. Använd inte
skrapor för att ta bort smutsbeläggning.
Ugnsutrymme
Det är bäst att rengöra den emaljerade ugns-
botten när ugnen fortfarande är varm.
progress 11
Torka av ugnen med en mjuk duk och varmt
vatten med handdiskmedel efter varje an-
vändning. Då och då är en noggrannare ren-
göring nödvändig. Använd ett i handeln före-
kommande ugnsrengöringsmedel för detta.
Grillelement
Denna modell har ett gångjärnsupphängt
grillelement som kan fällas ned för att förenk-
la rengöring av ugnens tak.
Varning Kontrollera att ugnen är
skiljd från elnätet och låt den kallna
innan du fortsätter.
1. Lossa skruven som håller grillele-
mentet (se fig.). När du gör detta för-
sta gången rekommenderar vi att du
använder en skruvmejsel.
2. Drag sedan försiktigt ner grillelemen-
tet tills du kommer åt ugnstaket (se
fig.).
3. Rengör ugnstaket med ett lämpligt
rengöringsmedel och torka torrt in-
nan grillelementet sätts tillbaka.
4. Tryck försiktigt upp grillelementet på
plats och skruva fast skruven ordent-
ligt.
Varning Se till att låsskruven är
ordentligt åtdragen så att
grillelementet inte faller ner när
ugnen används.
Byte av ugnslampa
Viktigt Skilj ugnen från elnätet genom att
lossa eller bryta säkringen.
Vid byte av ugnslampa skall den nya lampan
ha följande märkning:
Effekt: 15 W / 25 W
Spänning: 230 V / 50 Hz
Värmebeständig upp till 300 °C
–Sockel: E14
Utbyteslampa kan anskaffas i fackhandeln.
Byte av ugnslampa:
1. Kontrollera att ugnen är skild från elnätet
och låt den kallna innan du fortsätter.
2. Tryck in och vrid täckglaset moturs
3. Tag bort den trasiga glödlampan och sätt
dit en ny.
4. Sätt tillbaka täckglaset och anslut ugnen
till elnätet.
Ugnsluckan
Ugnsluckan består av två glasskivor. Ugns-
luckan kan tas isär och glasskivorna kan tas
bort för att förenkla rengöringen.
Varning Tag bort ugnsluckan innan den
rengörs. Ugnsluckan kan plötsligt
stängas om du försöker ta bort
glasskivorna när luckan fortfarande är
hopsatt.
Gör enligt följande:
1. Öppna luckan helt.
2. Lokalisera de två luckgångjärnen
12 progress
3. Lyft och vrid armarna på de två gångjär-
nen
4. Håll på luckans sidor och stäng den sakta
men inte HELT
5. Drag luckan framåt, tag bort den
6. Lägg en mjuk duk på en plan yta och lägg
luckan på den för att skydda handtagsy-
tan
7. Lossa låssystemet för att ta bort glasski-
vorna
8. Vrid de två hållarna 90° och tag bort dem
90°
progress 13
9. Lyft försiktigt den övre glasskivan och
drag ut skivan som syns på ramens alla
fyra sidor.
1
2
Rengör ugnsluckan med en mjuk duk och
varmt vatten med handdiskmedel. Använd
inte skurmedel, stålull, repande svampar eller
syra vilket kan skada den värmereflekterande
beläggningen på innerglaset.
Sätt tillbaka innerglaset i luckan efter rengör-
ing. Sätta tillbaka luckan på ugnen; Gör i om-
vänd ordning. Kontrollera noga glasskivor-
nas inrättning.
För att göra detta rätt, gör enligt följande:
1. Innerglaset, med ram på alla sidor, skall
monteras så att dekorationen är vänd
utåt från ugnen. Känn på den synliga
ytan. Om det inte känns några ojämnhe-
ter på glaset är skivan rätt monterad.
2. Innerglaset skall sättas på plats enligt fi-
guren.
När glasskivorna har monterats i luckan, sä-
kra dem i omvänd ordning, enligt anvisning-
arna i punkt 8 .
Viktigt Rengör aldrig ugnsluckan när
den är varm eftersom glaset kan
spricka. Om det finns repor eller
sprickor på glasskivorna, kontakta
Electrolux service för byte av glaset.
Modeller i rostfritt stål eller aluminium:
Rengör ugnsluckan och kontrollpanelen av
rostfritt eller aluminium, med en våt svamp
och torka noga med en mjuk duk. Använd
aldrig metallkuddar, stålull, syra eller repande
medel vid rengöring eftersom dessa kan repa
ytan.
Rengöring av ugnsluckans tätning
En tätning sitter runt ugnsluckans öppning.
Viktigt Kontrollera regelbundet
tätningens kondition.
Om tätningen är skadad, kontakta ge-
nast Electrolux Service. Använd inte ug-
nen innan den har bytts ut.
Om maskinen inte fungerar
Om ugnen inte fungerar som den skall, kon-
trollera då följande innan du kontaktar Elec-
trolux Service.
14 progress
PROBLEM ÅTGÄRD
Ugnen går inte att sätta på. Kontrollera om en tillagningsfunktion eller tem-
peratur är inställd,
eller
kontrollera att ugnen är rätt ansluten och att det
finns ström i eluttaget.
Indikeringen för ugnstemperaturen tänds inte. Använd temperaturvredet för att välja en tem-
peratur,
eller
använd funktionsvredet för att välja en funktion.
Ugnsbelysningen fungerar inte. använd funktionsvredet för att välja en funktion.
eller
Kontrollera glödlampan och byt den vid behov
(se "Byte av ugnslampa").
Tillagningen av maträtter tar för lång tid eller går
för fort.
justera vid behov temperaturen,
eller
kontrollera i denna bruksanvisning, speciellt av-
snittet "Tips och tillagningstabeller".
Ånga och kondens på mat och i ugnsutrymmet. Låt inte mat stå i ugnen längre än 15 - 20 mi-
nuter efter att tillagningen är klar.
Ugnsfläkten bullrar. Kontrollera att galler och plåtar inte vibrerar ge-
nom kontakt med ugnens bakre panel.
Tekniska data
Värmeeffekt
Undre värmeelement 1000 W
Övre och undre värmeelement 1800 W
Varmluft 1825 W
Termisk grill 1650 W
Grill 1650 W
Ugnsbelysning 25 W
Varmluftsmotor 25 W
Kylfläkt 25 W
Total effekt
1875 W
Driftspänning (50 Hz) 230 V
Inbyggnadsmått
Höjd - nedre övre kant 600 mm
Höjd - i inbyggnadsskåpet 587 mm
Bredd 560 mm
Djup 550 mm
Ugnsutrymme
Höjd 335 mm
Bredd 395 mm
Djup 400 mm
Ugnskapacitet 56 liter
Installation
Säkerhetsinformation för installatören
Viktigt
Installation och anslutning måste
utföras enligt gällande lagar och
bestämmelser. Alla ingrepp skall göras
med avslagen ugn. Endast kvalificerade
servicetekniker får reparera ugnen
Tillverkaren fråntar sig allt ansvar om
säkerhetsåtgärderna inte följs.
Anslutning till elnätet
Observera följande före nätanslutning:
Säkringen och elinstallationen i bostaden
skall vara utformad för ugnens maximala
belastning (se typskylten).
Installationen i bostaden skall ha en enligt
gällande föreskrifter jordad anslutning.
Stickkontakten eller flerpolskontakten skall
vara åtkomlig efter installation av ugnen.
progress 15
Denna ugn levereras med en anslutningska-
bel med standardkontakt, lämplig för ström
enligt typskylten. Stickkontakten skall sättas
i ett lämpligt eluttag.
Följande typer av elkabel är lämpliga:
H07RN-F, H05RN-F, H05RR-F, H05VVF,
H05V2V2-F (T90), H05BB-F.
Om ugnen ansluts utan stickkontakt, eller om
kontakten inte går att nå, skall en flerpolig
frånkopplare (till exempel säkring, kretsbry-
tare) med en minsta öppning på 3 mm mellan
kontakterna installeras mellan ugnen och el-
kabeln. Kopplingen får inte bryta jordkabeln
på någon punkt. Den gul-gröna jordkabeln
skall vara 2-3 cm längre än alla andra kablar.
Anslutningskabeln skall alltid läggas så att
den inte på någon punkt blir varmare än 50°C
(över rumstemperatur).
När anslutningen är klar skall värmeelemen-
ten kontrolleras genom att de sätts i drift un-
der cirka 3 minuter.
Kopplingsplint
Ugnen har en lätt åtkomlig kopplingsplint, vil-
ken är avsedd för anslutning till en 1-fas nät-
spänning som levererar 230 V.
Anvisning för installation
För att säkerställa en felfri funktion för den in-
stallerade ugnen, skall platsen där ugnen in-
stalleras ha lämpliga mått.
Enligt gällande bestämmelser, skall alla delar
som säkerställer skydd mot elektrisk stöt
vara monterade så att de endast kan lossas
med verktyg.
Detta gäller även för en serie av inbyggda
enheter.
Skyddet mot elektrisk stöt skall säkerställas
vid inbyggnad av ugnen.
Ugnen kan placeras med baksidan eller en
sida mot högre köksenheter, apparater eller
väggar. Mot den andra sidoväggen får där-
emot endast apparater eller skåp med sam-
ma höjd som ugnen finnas.
Ugnens mått (se figur)
594
7
20
570
590
540
560
50
587
550 min
560÷570
550 min
600
560-570
80÷100
16 progress
Anvisningar för inbyggnad
För att säkerställa en felfri funktion för den in-
stallerade ugnen, skall platsen där ugnen in-
stalleras ha lämpliga mått.
Säkring av ugnen i inbyggnadsskåpet
1. Öppna ugnsluckan.
2. Fäst ugnen i skåpet med de fyra distans-
stöden (se figur - A ).
Dessa passar exakt i ramens hål. Skruva
sedan fast de fyra medlevererade träsk-
ruvarna (se figur B ).
A
B
Kundtjänst
Om problemet kvarstår efter de beskrivna
kontrollerna, kontakta Electrolux Service och
beskriv felet, ugnsmodell ( Mod. ), produkt-
nummer ( Prod. No. ) och serienummer
( Ser. No. ) vilket finns på typskylten.
progress 17
Avfallshantering
Symbolen på produkten eller emballaget
anger att produkten inte får hanteras som
hushållsavfall. Den skall i stället lämnas in på
uppsamlingsplats för återvinning av el- och
elektronikkomponenter. Genom att
säkerställa att produkten hanteras på rätt
sätt bidrar du till att förebygga eventuellt
negativa miljö- och hälsoeffekter som kan
uppstå om produkten kasseras som vanligt
avfall. För ytterligare upplysningar om
återvinning bör du kontakta lokala
myndigheter eller sophämtningstjänst eller
affären där du köpte varan.
Förpackningsmaterial
Förpackningsmaterialet är miljövänligt
och kan återanvändas. Plastdelar är
märkta med internationella förkortningar
som till exempel >PE <, >PS< osv . Läm-
na förpackningsmaterialet i därför av-
sedda behållare vid den lokala återvin-
ningsstationen.
Varning För att ugnen inte skall utgöra
någon fara måste den göras obrukbar
före kassering.
Lossa stickkontakten från eluttaget och
klipp av nätkabeln.
18 progress
progress 19
359056166-A-112008
www.progress-hausgeraete.de
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Progress PBN1310X Användarmanual

Typ
Användarmanual