Progress PBP5360X Användarmanual

Typ
Användarmanual
bruksanvisning
Inbyggnadsugn
PBP 5360
Innehåll
Säkerhetsinformation 2
Produktbeskrivning 3
Innan maskinen används första gången
5
Användning 6
Tips och tillagningstabeller 12
Skötsel och rengöring 17
Om maskinen inte fungerar 23
Tekniska data 23
Installation 24
Avfallshantering 26
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinformation
Förvara alltid denna bruksanvisning
ihop med ugnen. Om ugnen överlåts el-
ler säljs till en annan person är det viktigt
att den nya ägaren har tillgång till denna
bruksanvisning och bifogad informa-
tion.
Dessa varningar är till för användarens
och andra personers säkerhet. Läs där-
för igenom dem noggrant innan du in-
stallerar och/eller använder ugnen.
Installation
Installationen skall utföras av en behörig
fackman enligt gällande lagar och bestäm-
melser. De olika installationsarbetena be-
skrivs i avsnittet "Instruktioner för installa-
tören".
Låt en fackman med specialkunskaper ut-
föra installationen och anslutningen enligt
gällande bestämmelser
Alla ändringar av elledningar som kan vara
nödvändiga för installationen, skall göras
av en behörig elektriker.
Denna ugn är tillverkad för användning
som ugn eller, beroende på modell, som
kombinationsugn med elektriska kokplat-
tor för anslutning till en 1-fas nätspänning
som levererar 230 V.
Användning
Denna ugn är avsedd för matlagning; An-
vänd den aldrig till något annat.
Var mycket försiktig när du använder ug-
nen. Genom den starka hettan från vär-
meelementen blir galler och övriga delar
mycket varma
Om du av någon anledning använder alu-
miniumfolie vid tillagning av maträtter i ug-
nen, låt aldrig folien komma i kontakt med
ugnens botten.
Var försiktig vid rengöring av ugnen:
Spraya aldrig något på fettfiltret (om det är
monterat), värmeelementen eller termo-
statgivaren.
Det är farligt att göra ändringar på denna
ugn eller dess egenskaper.
Under bakning, stekning och grillning blir
ugnsluckans glas och andra delar av ug-
nen varma. Håll barn på avstånd från ug-
nen. När elektriska apparater ansluts till
kontakter i närheten av ugnen, se till att
sladdar inte kommer i kontakt med varma
kokzoner eller kläms i ugnsluckan.
Använd alltid ugnshandskar när du tar ut
varma ugnssäkra kärl ur ugnen.
Regelbunden rengöring förhindrar att ug-
nens ytmaterial skadas.
Stäng av ugnen eller tag ur kontakten från
eluttaget före rengöring.
Var noga med att ställa ugnen i AV-läge när
den inte skall användas.
•Ugnen får inte rengöras med ång- eller
högtryckstvätt.
Använd inte repande rengöringsmedel el-
ler metallskrapor. Glasluckan kan repas,
vilket kan leda till att den spricker.
Personsäkerhet
Denna ugn är avsedd att användas av vux-
na. Det är farligt att låta barn använda eller
leka med den.
Håll barn på säkert avstånd från ugnen när
den används. Luckan är varm, även långt
efter att ugnen har stängts av.
Den här produkten inte avsedd att använ-
das av barn eller personer med nedsatt fy-
sisk, sensorisk eller mental förmåga, eller
om de har bristande erfarenhet och kun-
skap, om de inte övervakas och instrueras
av en person som ansvarar för att de kan
använda produkten på ett säkert sätt.
2 progress
Kundtjänst
Låt kontrollarbeten och/eller reparationer
utföras av Electrolux Service eller av en
auktoriserad serviceverkstad och använd
endast originaldelar.
Försök inte att reparera ugnen själv om en
felfunktion eller skada uppstår. Reparatio-
ner som utförs av oerfarna personer kan
orsaka personskador eller felfunktioner.
Produktbeskrivning
1
2
3
4
6
5
7
1 Kontrollpanel
2 Ventilationsöppningar för kylfläkt
3 Grill
4 Innerbelysning
5 Ugnsfläkt
6 Öppning för roterande grillspett
7 Typskylt
Tillbehör
Bakplåt
Långpanna
progress 3
Galler
Grillspett
31 2 4
1 Löstagbart grillspetthandtag
2 Grillspett
3 Gafflar
4 Stöd för grillspett
Kontrollpanel
1 2 3
45678910
1 Tillagningsfunktioner
2 Temperaturindikering
3 Tidindikering
4 Minutinställning / Koktid / Stopptid
5
Knapp för öka "
" (Tid eller temperatur)
6
Knapp för minska "
" (Tid eller tem-
peratur)
7 Rengöring med pyrolys
8 Uppkokningsfunktion
9 Knapp för tillagningsfunktioner
10 På / Av
Alla ugnsfunktioner styrs av ett elektroniskt
program.
Du kan välja kombinationer av tillagnings-
funktion, temperatur och timer.
Observera
Vid ett strömavbrott behåller programmet
alla inställningar (tid, programinställning eller
pågående program) i ca. 3 minuter. Vid ett
längre strömavbrott raderas alla inställningar.
När strömmen återkommer blinkar siffrorna i
displayen. Om detta händer måste klockan
och timern ställas in igen.
4 progress
Innan maskinen används första gången
Varning Innan ugnen används första
gången måste allt
förpackningsmaterial som finns
inuti och utanpå ugnen avlägsnas.
När ugnen ansluts till elnätet första gången
visar displayen automatiskt 12:00 och sym-
bolen
blinkar.
Ställ in rätt tid innan ugnen används.
Ställa in klockan:
1.
Tryck på knappen
och, medan sym-
bolen
blinkar, ställ in rätt tid genom att
trycka på knappen "
" eller " "
Pilsymbolen för tid
försvinner ca. 5 se-
kunder efter att rätt tid visas i displayen.
1
2
2.
När symbolen
slutar blinka, tryck två
gånger på knappen
.
Fortsätt sedan enligt punkt 1.
Före den första användningen skall den tom-
ma ugnen brännas av.
1.
Tryck på knappen
för att sätta på ug-
nen.
2.
Tryck två gånger på knappen
och välj
funktionen "Varmluft"
12
3. Ställ in temperaturen 250°C genom att
använda knappen "
".
4. Låt den tomma ugnen vara i drift i ca. 45
minuter.
5. Öppna ett fönster för att ventilera.
Denna procedur skall upprepas med funk-
tionen "Över- och Undervärme" och "Grill" i
ca. 5-10 minuter.
Det kan hända att du känner en obehaglig
lukt från ugnen medan värmningen pågår.
Detta är helt normalt. Lukten orsakas av res-
ter från tillverkningen.
När detta är genomfört, låt ugnen kallna, ren-
gör sedan ugnsutrymmet med en mjuk duk
och varmt vatten med handdiskmedel.
Rengör även ugnens tillbehör noggrant innan
du använder ugnen för matlagning.
Håll alltid i mitten på handtaget när du öppnar
ugnsluckan, tills den är helt öppen.
"På / Av" - knapp
Ugnen måste sättas på innan en tillagnings-
funktion eller ett program ställs in. När du har
tryckt på knappen
, visas ugnssymbolen
i displayen och ugnsbelysningen tänds.
Du kan stänga av ugnen genom att trycka på
knappen
. Detta kan göras när som helst.
progress 5
Alla tillagningsfunktioner eller program avslu-
tas, ugnsbelysningen slocknar och i tiddisp-
layen visas bara klockan.
Det går att stänga av ugnen när som helst.
Välja tillagningsfunktion
1.
Sätt på ugnen genom att trycka på
.
2.
Tryck på knappen
för att välja önskad
ugnsfunktion. Varje gång du trycker på
knappen
, visas en tillagningssymbol i
displayen och motsvarande nummer på
tillagningsfunktionen visas till vänster om
symbolen för den valda tillagningsfunk-
tionen.
3. Om den förinställda temperaturen inte är
lämplig, tryck på knappen "
" eller "
" för att ställa in rätt temperatur. Tem-
peraturen justeras i steg om 5 grader.
När ugnen värms upp stiger termometer-
symbolen sakta
och visar hur mycket ug-
nen har värmts upp.
När önskad temperatur är uppnådd, hörs
en signal en kort stund och termometer-
symbolen
tänds.
Ställa in temperatur och koktid
Tryck på knapparna "
" och " " för att
öka eller minska den förinställda temperatu-
ren medan " ° " symbolen blinkar. Maxtem-
peratur är 250°C.
Tryck på knapparna " " och " " för att
öka eller minska den förinställda koktiden
medan symbolen
blinkar.
Säkerhetstermostat
För att undvika farlig överhettning (på grund
av felaktig användning av ugnen, eller defekta
komponenter), är ugnen utrustad med en sä-
kerhetstermostat som vid behov kopplar från
strömmen. Ugnen sätts automatiskt på igen
när temperaturen sjunker.
Om säkerhetstermostaten aktiveras beroen-
de på felaktigt handhavande av ugnen, kor-
rigera bara felet när ugnen har kallnat. Om
däremot termostaten aktiveras på grund av
defekt komponent, kontakta Electrolux Ser-
vice.
Kylfläkt
Fläkten kyler ugnen och kontrollpanelen.
Fläkten startar automatiskt efter några minu-
ters tillagning. Varm luft kommer ut genom
ventilen intill luckhandtaget. När ugnen har
stängts av kan fläkten fortsätta att gå för att
kyla värmeelementen. Detta är helt normalt.
Fläktens aktivitet beror på hur länge ug-
nen har varit i drift och vid vilken tempe-
ratur. Den kopplas inte in vid låga tem-
peraturer eller om ugnen bara varit i drift
en kort stund.
Användning
Funktionssymboler
Ugnsfunktion Användning
Varmluft
Med denna funktion kan du rosta eller rosta och baka samtidigt
på valfria hyllnivåer utan att aromerna blandas. Förinställd tem-
peratur: 175 ºC.
Övre och undre
värmeelement
Värmen kommer från både det övre och det undre värmeele-
mentet och fördelas jämnt inuti ugnen. Förinställd temperatur:
200 °C.
6 progress
Ugnsfunktion Användning
Undre
värmeelement
Värmen kommer endast från det undre värmeelementet. Denna
inställning är mycket bra för att slutföra tillagningen av maträtter.
Förinställd temperatur: 250 ºC.
Termisk grill
Denna funktion erbjuder en alternativ metod för matlagning som
normalt förknippas med traditionell grillning. Här arbetar grillele-
mentet och ugnsfläkten tillsammans så att het luft cirkulerar runt
maten. Förinställd temperatur: 180 °C.
Högsta temperatur: 200 °C.
Grill och roterande
grillspett
Grillspettet kan användas för att grilla t.ex. kött och kebab och
även små köttstycken. Förinställd temperatur: 250 °C.
Upptining
Ugnsfläkten arbetar utan värme och cirkulerar luft som håller
rumstemperatur inuti ugnen. Denna funktion är särskilt lämplig
för att tina upp känslig mat som kan skadas av värme, t.ex.
gräddfyllda tårtor, iskylda kakor, bakverk, bröd och andra jäst-
produkter.
Pyrolytisk rengör-
ing
Med denna funktion kan du rengöra ugnsutrymmet noggrant.
Användning av ugnen
Viktigt Lägg inte aluminiumfolie eller placera
inte bakplåtar etc. på ugnens botten,
eftersom värmen som ackumuleras skadar
ugnens emalj. Placera alltid kokkärl och kärl,
ugnssäkra kärl samt aluminiumformar på
gallret vilket sätts in på ugnsstegarna. När
livsmedel värms upp alstras ånga på samma
sätt som i en kastrull. När ångan kommer i
kontakt med ugnsluckans glas kondenseras
den och vattendroppar bildas.
Förvärm alltid ugnen tom i 10 minuter för
att minska kondens.
Vi rekommenderar att du torkar av vatten-
dropparna efter varje användning.
Viktigt Ha alltid ugnsluckan stängd när
ugnen används.
Öppna luckan försiktigt. Låt inte luckan "fal-
la upp", stöd den med handtaget tills den är
helt öppen
Ugnsstegarna har fyra nivåer.
Nivåerna räknas nerifrån och uppåt, så
som visas på bilden.
Ugnsstegarna skall alltid vara ordentligt
monterade (se figuren).
Placera inte kokkärl direkt på ugnsbot-
ten.
Varmluft
Livsmedlet tillagas av förvärmd luft som cir-
kuleras i ugnen av en fläkt som sitter på bakre
ugnsväggen.
Värmen når alla delar i ugnen jämnt och fort.
Detta innebär att du kan samtidigt tillaga olika
typer av mat på olika nivåer.
Fördelarna med att tillaga med denna
funktion är:
progress 7
Snabbare förvärmning
Eftersom varmluftfläkten snabbt uppnår
rätt temperatur är det i regel inte nödvän-
digt att förvärma ugnen, men du kanske
behöver lägga till 5-7 extra minuter till kok-
tiden. För recept som kräver högre tem-
peraturer erhåller du det bästa resultatet
om du först förvärmer ugnen, till exempel
för bröd, bakverk, scones, suffléer, etc.
Lägre temperaturer
Tillagning med hjälp av fläkt kräver lägre
temperatur än vanlig tillagning.
Följ temperaturerna som rekommenderas
i tillagningstabellen. Kom ihåg att minska
temperaturer för Över- och Undervärme
med ca. 20-25 ºC för dina vanliga recept.
Jämn värme vid bakning
Fläkten ger jämn värmefördelning på alla
nivåer. Detta innebär att stora mängder av
samma livsmedel kan tillagas i ugnen sam-
tidigt. Den övre nivån kan dock brynas nå-
got snabbare än den undre nivån.
Detta är helt normalt. Det sker ingen över-
föring av aromer mellan maträtter.
Användning av fläkten
1. Sätt på ugnen.
2.
Tryck på funktionsknappen
tills sym-
bolen
visas I displayen.
3. Ändra vid behov temperaturinställningen
med knapparna "
" eller " ".
Över- och Undervärme
Den mellersta nivån ger den bästa värme-
fördelningen. Om du vill ha brun botten,
placera då kakan och bakverken på en
lägre nivå i ugnen. Använd en högre nivå
för att öka bryningen av ovansidan.
Bakplåtarnas och kokkärlens material och
ytfinish påverkar matens färgsättning.
Emaljerade kärl, mörka, tunga eller teflon-
behandlade kärl ökar bottenfärgningen,
medan ugnskärl av glas, blank aluminium
och polerade stålformar reflekterar bort
värmen och ger mindre bottenfärgning.
Placera alltid kärlen centralt på gallret för
att säkerställa en jämn brunstekning.
Placera rätterna på bakplåtar av lämplig
storlek för att undvika spill på ugnsbotten
och därigenom underlätta rengöringen.
Placera inte kärl, formar eller bakfor-
mar direkt på ugnsbotten eftersom den
blir mycket varm och skador kan uppstå.
Med denna inställning kommer värme
både från över- och underelementen. Det-
ta gör att du bara kan tillaga på en nivå.
Detta är speciellt lämpligt för rätter som
behöver extra bottenbryning, till exempel
quiche och sufflé.
Gratänger, lasagne och köttgrytor som krä-
ver extra toppbryning går också bra att tillaga
med Över- och Undervärme.
Användning av normal ugn
1. Sätt på ugnen.
2. Välj Över- och Undervärme; Tryck på
funktionsknappen
tills symbolen
visas i displayen.
3. Ändra vid behov temperaturen med
knapparna "
" eller " ".
Undervärme
Denna funktion är speciellt lämplig vid bak-
ning av kakor och pajbottnar, samt som av-
slutning för quiche eller sufflé, för att säker-
ställa att botten är ordentligt bakad.
Grillning
De flesta livsmedel bör placeras på gallret
för att ge maximal luftcirkulation och för att
maten inte skall ligga i fett eller vätska. Om
du föredrar det kan livsmedel som till ex-
empel fisk, lever och njure placeras direkt
på gallret.
För att minimera stänk bör maten torkas av
ordentligt före grillning. Pensla tunna kött-
och fiskbitar lätt med lite matolja eller smält
smör för att hålla dem fuktiga under tillag-
ningen.
Tillbehör, som till exempel tomater och
svamp kan läggas under gallret när kött
grillas.
Vid rostning av bröd är översta nivån lämp-
ligast.
Maten bör vändas under tillagning.
Användning av grillen:
Grillen ger snabb och direkt värme till det
centrala området av grillplåten. Genom att
använda det inre grillelementet för att tillaga
små mängder av mat kan du spara energi.
1. Sätt på ugnen.
2. Välj Grill-funktionen genom att trycka på
knappen för tillagningsfunktioner
tills
symbolen
visas på displayen.
3. Justera vid behov temperaturen med
knappen "
" eller " ".
4. Justera gallrets och grillplåtens position
efter tjockleken på maten. Följ sedan in-
struktionerna för grillning.
8 progress
Termisk grill
Termisk grill innebär en alternativ metod för
att tillaga mat som normalt grillas med vanlig
grill. Här verkar grillelement och fläkt tillsam-
mans så att den varma luften cirkulerar runt
maträtten.
Behovet att kontrollera och vända maten
minskar.
Termisk grill minskar matoset i köket.
Med undantag för rostat bröd och stekar kan
allt livsmedel som normalt tillagas med vanlig
grill grillas med termisk grill.
Tillagning är lättare; Därför tar det i allmänhet
lite längre tid att tillaga med termisk grillning
jämfört med vanlig grill.
En fördel är att stora mängder kan tillagas
samtidigt.
1. Sätt på ugnen.
2. Välj funktionen Termisk grill; Tryck på
funktionsknappen
tills symbolen
visas i displayen.
3.
Tryck, vid behov på knapparna "
" eller
"
", för att ändra temperaturinställning-
en.
Högsta temperatur: 200 °C.
4. Välj nivån för gallret för att grilla mat med
olika tjocklek. Följ sedan instruktionerna
för grillning.
Grill och roterande grillspett
Varning Ha alltid ugnsluckan
stängd.
Gafflarna och grillspettet är spetsi-
ga och vassa (om din modell har
denna utrustning).
Var försiktig när du använder denna
utrustning så att du inte skadar dig.
Följ nedanstående anvisningar:
1. För på köttet på grillspettet och säkra
köttet med gafflarna.
2. Sätt grillspettet på stödet och placera
hela enheten på den andra nivån.
3. För in spetsen på grillspettet i motoröpp-
ningen på ugnens bakre vägg.
4. Skruva loss handtaget från grillspettet.
5. Fyll på långpannan med cirka 0,5 liter vat-
ten och placera den på första nivån.
6. Välj Grillspett-funktionen genom att
trycka på knappen för ugnsfunktioner
tills symbolen visas på dis-
playen.
Upptining
Ugnsfläkten arbetar utan värme och cirkule-
rar luft som håller rumstemperatur inuti ug-
nen.
Detta påskyndar upptiningen.
Observera dock att temperaturen i köket på-
verkar hur snabbt upptiningen sker.
Denna funktion är speciellt lämplig för uppti-
ning av ömtåliga livsmedel, vilka kan skadas
av värme, till exempel kakor med krämfyll-
ning, glasstårtor, kakor, bröd och bakverk av
jästdeg.
Användning av funktionen Upptining
1. Sätt på ugnen.
2. Välj funktionen Upptining; Tryck på funk-
tionsknappen
tills symbolen visas
i displayen.
3. I displayen visas " def ".
Programmering av ugnen
Inställning av timer
1.
Tryck på knappen
för att välja timer-
funktionen. Symbolen
blinkar och i dis-
playen visas "0.00"
progress 9
1
2
2.
Tryck på knappen "
" för att ställa in
önskad tid. Längsta tid är 23 timmar 59
minuter. Efter detta väntar timern i 3 se-
kunder och sedan startar den.
3. När den inställda tiden har gått ut hörs en
signal.
4. Tryck på en valfri knapp för att stänga av
signalen.
Om ugnen är i drift vid denna tidpunkt
stängs den INTE av. Timern kan även
användas när ugnen är avstängd.
Använda timern eller ändra tiden:
Tryck på knapparna
tills symbolerna
och blinkar.
Nu kan du ändra timerns inställningar För att
göra detta, tryck påknappen "
" eller "
".
Stänga av timern:
Tryck på knapparna
tills symbolerna
och blinkar.
Tryck på knappen "
" för att minska tiden
tills "0.00" visas i displayen
1
2
Programmera ugnen så den stänger av
1. Placera mat i ugnen, sätt på ugnen, välj
en tillagningsfunktion och ändra vid be-
hov temperaturen.
2.
Tryck på knappen
för att välja funktio-
nen "Koktid". Symbolen koktid
blin-
kar och i displayen visas "0.00"
1
2
3.
När symbolen
blinkar, tryck på knap-
pen "
" för att välja önskad tid. Längsta
tid är 23 timmar 59 minuter. Programmet
väntar i 3 sekunder, sedan startar det.
4. När programmet är klart, stängs ugnen av
automatiskt En signal hörs och "0.00" vi-
sas i displayen.
5. Tryck på en valfri knapp för att stänga av
signalen.
Avbryta programmerad koktid:
1.
Tryck på knappen
, tills symbolen
blinkar.
2.
Tryck på knappen "
" för att minska
tiden tills "0.00" visas i displayen.
1
2
Programmera ugnen så den sätts på och
stängs av.
1. Ställ in "Koktid" så som beskrivits i det
avsnittet.
2.
Tryck på knapparna
tills funktionen
"Stopptid"
är vald och motsvarande
symbol blinkar. I displayen visas stoppti-
den (det är aktuell tid + koktid).
10 progress
1
2
3.
Tryck på knappen "
" för att välja den
önskade stopptiden.
4. När inställningen är gjord väntar program-
met i 3 sekunder, sedan startar det.
5. Ugnen sätts på och stängs av automa-
tiskt. När den slås av hörs en signal.
6. Tryck på en valfri knapp för att stänga av
signalen.
Avbryta programmet, radera bara kokti-
den.
Specialfunktioner
Ugnens säkerhetsavstängning
Ugnen stängs av automatiskt om ändring av
inställning görs, enligt följande tabell
Temperaturinställ-
ning:
Ugnen stängs av:
250ºC efter 3 timmar
från 200 upp till 245°C efter 5.5 timmar
från 120 upp till 195°C efter 8.5 timmar
mindre än 120°C efter 12 timmar
Restvärmefunktion
När en koktid är inställd stängs ugnen av au-
tomatiskt några minuter innan programmet
är klart, tillagningen fortsätter med eftervär-
men utan energiförbrukning.
Alla inställningar visas i displayen tills kokti-
den är slut.
Funktionen är inte aktiv om koktiden är mind-
re än 15 minuter.
Ugnens barnlås
Ugnens kontrollpanel går att spärra så att
ugnen inte kan slås på av barn.
1. Stäng av ugnen genom att trycka på
knappen
.
2.
Tryck samtidigt på knapparna
och "
" i 3 sekunder. En signal hörs och in-
dikeringen ' SAFE ' visas I displayen
3. Ugnen är nu spärrad. Varken ugnsfunk-
tioner eller temperatur kan väljas.
Deaktivering av barnlås:
Tryck samtidigt på knapparna
och " "
och håll dem intryckta i 3 sekunder.
En signal hörs och indikeringen "SAFE"
slocknar.
Ugnen kan nu användas
Snabbuppvärmning
När en tillagningsfunktion och temperatur har
valts, värms ugnsutrymmet upp tills den val-
da temperaturen är uppnådd.
Detta tar från 10 till 15 minuter, beroende på
vald funktion och temperatur.
Om du vill uppnå den önskade temperaturen
snabbare kan funktionen "Snabbuppvärm-
ning" användas.
1.
Sätt på ugnen genom att trycka på
.
2. Ställ in den önskad tillagningsfunktionen
och temperatur så som tidigare har be-
skrivits.
3. Ställ in temperaturen genom att trycka på
knappen "
" eller " ". Temperaturen
visas i displayen.
4.
Tryck på knappen
. Temperaturdisp-
layen visar " FHU "
progress 11
5.
Tryck på knappen
Symbolen " ° " blin-
kar i ca. 10 sekunder. Nu kan den öns-
kade temperaturen ställas in. För att göra
detta, tryck på knappen "
" eller "
".
6. När den önskade temperaturen är upp-
nådd, piper den elektroniska kontrollen
en kort stund och temperaturdisplayen
ändras till den önskade temperaturen.
Denna funktion kan användas med alla till-
agningsfunktioner och temperaturer.
Demo läge
Detta läge är avsett att användas i affärer för
att demonstrera ugnsfunktioner utan elför-
brukning, förutom ugnsbelysningen, dis-
playen och fläkten.
Denna funktion kan bara slås på när ugnen
ansluts första gången.
Vid ett strömavbrott, när strömmen åter är
tillbaka kan funktionen Demo bara slås på om
12:00 och symbolen
blinkar automatiskt i
displayen.
1.
Tryck på knappen
i ca. 2 sekunder. En
kort signal hörs.
2.
Tryck samtidigt på knapparna
och "
" . En kort signal hörs och "12:00" vi-
sas i displayen.
12
När ugnen sätts på, visas symbolen i dis-
playen.
Detta innebär att demofunktionen är aktiv.
Ugnens alla funktioner kan väljas.
Ugnen är inte i drift och värmeelementen
kopplas inte in.
Stäng av ugnen och följ instruktionerna ovan
för att deaktivera demoläget.
Demoläget sparas i programmet för ett
eventuellt strömavbrott.
Ton vid knapptryck
Du kan välja att knapptryck indikeras med en
ton.
Denna funktion kan bara aktiveras när ugnen
är avslagen.
1.
Tryck samtidigt på knapparna
och "
" håll dem intryckta i 3 sekunder. To-
nen hörs en gång
Deaktivering av ton:
1. Med påslagen ugn, tryck på knappen
för att stänga av den.
2.
Tryck samtidigt på knapparna
och "
" håll dem intryckta i ca. 3 sekunder.
Den elektroniska kontrollen hörs en gång.
Felkoder
Det elektroniska programmet genomför kon-
tinuerligt en systemdiagnos.
Om någon parameter inte är korrekt, stoppar
kontrollenheten de aktiverade funktionerna
och visar motsvarande felkod i displayen.
För ytterligare detaljer, se avsnitt "Vad gör jag
om ..".
Tips och tillagningstabeller
Bakning:
Kakor och bakverk behöver vanligtvis en me-
deltemperatur (150°C-200°C).
Därför är det nödvändigt att förvärma ugnen
i ca. 10 minuter.
Öppna inte ugnsluckan innan 3/4 av grädd-
ningstiden har gått.
Mördeg bakas i springform eller på plåt tills
2/3 av gräddningstiden har gått och garneras
därefter innan den bakas färdigt.
12 progress
Den fortsatta gräddningsstiden beror på sort
och mängd av garnering.
Sockerkaksblandningar skall knappt släppa
från en sked.
Gräddningstiden förlängs onödigt länge ge-
nom för mycket vätska.
Om två plåtar med bakverk sätts in samtidigt
i ugnen skall en nivå vara tom mellan plåtar-
na.
Om två plåtar med bakverk samtidigt sätts in
i ugnen skall plåtarna byta plats och vridas
efter 2/3 av gräddningstiden.
Stekning:
Stek inte mindre stekar än 1 kg.
Mindre stekar kan torka ut under stekningen.
Mörkt kött som skall vara välstekt på utsidan,
men rosa eller rött inuti, skall stekas vid en
högre temperatur (200-250 °C).
Vitt kött, kyckling och fisk däremot, behöver
en lägre temperatur (150°C- 175°C).
Ingredienserna till en sås eller sky bör endast
tillsättas i stekfatet i början av tillagningen om
koktiden är kort.
Tillsätt dem annars under den sista halvtim-
men.
Du kan använda en sked för att prova om
köttet är klart: Går den inte att trycka in är
köttet färdigt.
Rostbiff och filé som skall vara rosa inuti skall
stekas med hög temperatur på kort tid.
Vid stekning av kött direkt på gallret, placera
långpannan på nivån nedanför för att samla
upp vätska.
Låt steken vila minst 15 minuter innan den
skärs upp så att saften inte rinner ut.
Häll lite vatten i långpannan för att minska
osbildningen i ugnen.
Tillsätt vatten ofta för att undvika kondens.
Tallrikar kan varmhållas, till serveringen, i ug-
nen på lägsta temperatur.
Viktigt Lägg inte ut aluminiumfolie i
ugnen och ställ inte bakplåtar, kastruller
eller annat på ugnens botten eftersom
emaljen skadas av hettan som uppstår.
Tillagningstider
Koktider kan variera beroende på olika sam-
mansättning, ingredienser och mängd väts-
ka i olika rätter.
Notera inställningarna vid din första tillagning
eller stekning för senare användning vid till-
agning av samma rätter.
Baserat på dina egna erfarenheter kan du då
ändra de angivna värdena i tabellerna.
Över- och Undervärme och Varmluft
Tidsangivelserna innefattar inte förvärm-
ning.
Förvärm alltid tom ugn i 10 minuter.
KAKOR
Över- och Under-
värme
Varmluft Koktid
MATRÄTT
Nivå
Tempe-
ratur. (°C)
Nivå
Tempe-
ratur. (°C)
minuter ANMÄRK-
NING
Bakverk i formar 2 170
2(1 and 3)
1)
160 45-60 bakform
Mördeg 2 170
2(1 and 3)
1)
160 20-30 bakform
Cheese cake 1 175 2 165 60-80 bakform
Äppelkaka 1 170
2(1 and 3)
1)
160 90-120 bakform
Strudel 2 180 2 160 60-80 Bakplåt
Syltkaka 2 190
2(1 and 3)
1)
180 40-45 bakform
Fruktkaka 2 170 2 150 60-70 bakform
Rulltårta 1 170
2(1 and 3)
1)
165 30-40 bakform
Julkaka 1 150 2 150 120-150 bakform
Russinkaka 1 175 2 160 50-60 Brödform
Småkakor 3 170 2 160 20-35 Bakplåt
Småkakor 2 160
2(1 and 3)
1)
150 20-30 Bakplåt
progress 13
Över- och Under-
värme
Varmluft Koktid
MATRÄTT
Nivå
Tempe-
ratur. (°C)
Nivå
Tempe-
ratur. (°C)
minuter ANMÄRK-
NING
Maränger 2 135
2(1 and 3)
1)
150 60-90 Bakplåt
Kärlekskakor 2 200 2 190 12-20 Bakplåt
Smördegskakor:
Petit-choux deg
2 eller 3 210
2(1 and 3)
1)
170 25-35 Bakplåt
Tartletter 2 180 2 170 45-70 bakform
1) Om du vill tillaga mer än en rätt samtidigt rekommenderar vi att placera dem på nivåer angivna inom
parantes.
De angivna temperaturerna är riktvärden. Vid
behov bör temperaturen ändras enligt per-
sonliga önskemål.
BRÖD OCH PIZZA
Över- och Under-
värme
Varmluft Grädd-
ningstid
MATRÄTT
Nivå
Tempe-
ratur. (°C)
Nivå
Tempe-
ratur. (°C)
minuter ANMÄRK-
NING
Franskbröd 1 195 2 185 60-70 Brödform
Rågbröd 1 190 1 180 30-45 Brödform
Småfranska 2 200
2(1 and 3)
1)
175 25-40 Bakplåt
Pizza 2 200 2 200 20-30 Bakplåt
1) Om du vill tillaga mer än en rätt samtidigt rekommenderar vi att placera dem på nivåer angivna inom
parantes.
De angivna temperaturerna är riktvärden. Vid
behov bör temperaturen ändras enligt per-
sonliga önskemål.
SUFFLÉER
Över- och Under-
värme
Varmluft Tillag-
ningstid
MATRÄTT
Nivå
Tempe-
ratur. (°C)
Nivå
Tempe-
ratur.
(°C)
minuter
ANMÄRK-
NING
Pastagratäng 2 200
2(1 and 3)
1)
175 40-50 Brödform
Grönsaksgatäng 2 200
2(1 and 3)
1)
175 45-60 Brödform
Quiche 1 210 1 190 30-40 Brödform
Lasagne 2 200 2 200 25-35 Brödform
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 Brödform
1) Om du vill tillaga mer än en rätt samtidigt rekommenderar vi att placera dem på nivåer angivna inom
parantes.
De angivna temperaturerna är riktvärden. Vid
behov bör temperaturen ändras enligt per-
sonliga önskemål.
14 progress
KÖTT
Över- och Under-
värme
Varmluft Koktid
MATRÄTT
Nivå
Tempera-
tur. (°C)
Nivå
Tempe-
ratur.
(°C)
minuter
ANMÄRK-
NING
Nötkött 2 190 2 175 50-70 Galler
Griskött 2 180 2 175 100-130 Galler
Kalvkött 2 190 2 175 90-120 Galler
Rostbiff röd
- blodig 2 210 2 200 50-60 Galler
- medium 2 210 2 200 60-70 Galler
- grå 2 210 2 200 70-80 Galler
Grisbog 2 180 2 170 120-150 med svål
Fläsklägg 2 180 2 160 100-120 2 styck
Lammkött 2 190 2 175 110-130 Ben
Kyckling 2 190 2 200 70-85 Hel
Kalkon 2 180 2 160 210-240 Hel
Anka 2 175 2 220 120-150 Hel
Gås 2 175 1 160 150-200 Hel
Kanin 2 190 2 175 60-80 I bitar
Hare 2 190 2 175 150-200 I bitar
Fasan 2 190 2 175 90-120 Hel
Köttfärslimpa 2 180 2 175 Hel 150 Brödform
De angivna temperaturerna är riktvärden. Vid
behov bör temperaturen ändras enligt per-
sonliga önskemål.
FISK
Över- och Under-
värme
Varmluft Koktid
MATRÄTT
Nivå
Tempera-
tur. (°C)
Nivå
Tempe-
ratur.
(°C)
minuter
ANMÄRK-
NING
Forell / havsbrax 2 190 2(1 and 3)
1)
175 40-55 3-4 fiskar
Tonfisk / lax 2 190 2(1 and 3)
1)
175 35-60 4-6 filéer
1) Om du vill tillaga mer än en rätt samtidigt rekommenderar vi att placera dem på nivåer angivna inom
parantes.
De angivna temperaturerna är riktvärden. Vid
behov bör temperaturen ändras enligt per-
sonliga önskemål.
Grillning
Tidsangivelserna innefattar inte förvärm-
ning.
Förvärm alltid tom ugn i 10 minuter.
progress 15
Mängd Grillning
Koktid i minuter
MATRÄTT Bitar g
Nivå
Tempe-
ratur.
(°C)
1:a sidan 2:a sidan
Filébiffar 4 800 3 250 12-15 12-14
Biffar 4 600 3 250 10-12 6-8
Korv 8 / 3 250 12-15 10-12
Fläskkotletter 4 600 3 250 12-16 12-14
Kyckling (halvor) 2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 250 10-15 10-12
Kycklingbröst 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburgare 6 600 3 250 20-30
Förvärm 5'00''
Fiskfilé 4 400 3 250 12-14 10-12
Varma smörgåsar 4-6 / 3 250 5-7 /
Rostat bröd 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Termisk grill
Varning Med termisk grill, välj maximal
temperatur 200°C.
Mängd Grillning
Koktid i minuter
MATRÄTT Bitar g
Nivå
Tempe-
ratur.
(°C)
1:a sidan 2:a sidan
Roulader (kalkon) 1 1000 3 200 30-40 20-30
Kyckling (halvor) 2 1000 3 200 25-30 20-30
Kycklinglår 6 - 3 200 15-20 15-18
Vaktel 4 500 3 200 25-30 20-25
Grönsaksgratäng - - 3 200 20-25 -
Bitar Musslor - - 3 200 15-20 -
Makrill 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Fisk i skivor 4-6 800 3 200 12-15 8-10
De angivna temperaturerna är riktvär-
den. Vid behov bör temperaturen ändras
enligt personliga önskemål.
Grill och roterande grillspett
Tidsangivelserna inkluderar inte för-
värmning.
Ugnen bör alltid förvärmas tom i 10 mi-
nuter.
TYP AV MAT
Mängd
(gram)
nivå
Temp. (°C)
Tillagningstid i
minuter
Fågel 1000 2 250 50/60
Fläskkött 800 2 250 50/60
16 progress
De angivna temperaturerna är riktvärden. Ju-
stera vid behov temperaturerna enligt dina
personliga krav.
Skötsel och rengöring
Varning Stäng av ugnen och låt den
kallna före all rengöring.
Varning Ugnen får inte rengöras
med ång- eller högtryckstvätt.
Observera: Innan rengöring skall ugnen skil-
jas från elnätet.
För att säkerställa en lång livslängd för ugnen
är det nödvändigt att regelbundet genomföra
följande rengöringsåtgärder:
Rengör inte ugnen förrän den har kallnat.
Rengör de emaljerade delarna med varmt
vatten och handdiskmedel.
Använd inga rengöringsmedel med slipef-
fekt.
Torka rostfria delar och glasskivor torra
med en mjuk duk.
Om det finns fläckar som är svåra att ta
bort, använd ett i handeln förekommande
rengöringsmedel för rostfritt eller varm ät-
tika.
Ugnens emalj är mycket hållbar och är i stort
sett ogenomtränglig.
Påverkan av varm fruktsaft (från citron, plom-
mon eller liknande) kan emellertid lämna per-
manenta, matta, ojämna märken på emal-
jens yta.
Sådana märken på den polerade emaljytan
påverkar inte ugnens funktion.
Rengör ugnen noga efter varje användning.
Smuts är då lättast att avlägsna. Därmed
undviks också att smuts bränner in.
Rengöringsprodukter
Innan du använder någon rengöringsprodukt
på din ugn, kontrollera att dess användning
är lämplig och rekommenderas av tillverka-
ren
Rengöringsmedel som innehåller blekmedel
bör INTE användas eftersom dessa kan
medföra att ytfinishen mattas. Skarpa slip-
medel bör också undvikas.
Utvändig rengöring
Torka regelbundet av kontrollpanelen, ugns-
luckan och luckans tätning med en mjuk duk
och varmt vatten med handdiskmedel.
För att inte skada eller försvaga luckans glas-
paneler får följande produkter inte användas:
Hushållsrengöringsmedel och blekmedel
Impregnerade rengöringssvampar som är
olämpliga för teflonbelagda kärl
Brillo/Ajax-svampar eller stålull
Kemiska ugnssvampar eller sprayer
Rostborttagningsmedel
Fläckborttagningsmedel för badkar, hand-
fat
Rengör det yttre och det inre luckglaset med
varmt vatten och handdiskmedel.
Om luckans inre glas blir mycket smutsigt re-
kommenderar vi att använda en rengörings-
produkt, till exempel Hob Brite. Använd inte
skrapor för att ta bort smutsbeläggning.
Rengöring med pyrolys
Ugnsutrymmet är belagt med en speciell
emalj som tål höga temperaturer.
Under rengöring med pyrolys kan tempera-
turen i ugnsutrymmet bli ca. 500°C vilket
bränner bort matrester.
För din säkerhet, under rengöring med pyro-
lys, låses ugnsluckan automatiskt när tem-
peraturen i ugnsutrymmet närmar sig ca. 300
°C.
Förutom under rengöringen är ugnsluckan
låst tills ugnsutrymmet har kallnat.
Kylfläkten är i drift under tillagning tills ugnen
har kallnat. Efter tillagning rekommenderar vi
att ta bort alla matrester med en våt svamp.
Det är emellertid nödvändigt att då och då
göra en noggrannare rengöring med pyro-
lysfunktionen.
Du kan välja på två olika nivåer av rengöring
med pyrolys, beroende på hur smutsig ug-
nen är.
Om ugnen inte är mycket smutsig rekom-
menderar vi att välja pyrolys 1 funktionen (P
1) i programdisplayen.
Efter varje rengöring med pyrolys är det
lämpligt att torka av ugnsutrymmet med en
svamp och varmt vatten med handdiskme-
del.
Om ugnen är mycket smutsig rekommende-
rar vi att välja pyrolys 2 funktionen (P 2) i pro-
gramdisplayen.
Under rengöring med pyrolys går det inte att
använda ugnen under 2 timmar med Pyr 1
progress 17
funktionen, och under 2 ½ timmar när Pyr 2
funktionen är aktiv.
Pyro påminnaren rekommenderar att
rengöring med pyrolys skall genomföras
efter många baknings- och steknings-
moment och beroende på hur smutsig
ugnen är.
En signal hörs och indikeringen Pyro vi-
sas i displayen i ca. 15 sekunder, där-
efter hörs en andra signal.
Välj den lämpligaste pyrolysfunktionen
beroende på hur smutsig ugnen är.
Så länge inte en rengöring med pyrolys
har genomförts visas Pyro påminnaren
varje gång ugnen sätts på.
Använda funktionen pyrolytisk
rengöring
Varning Innan funktionen pyrolytisk
rengöring startas, tag bort smuts
och kontrollera att ugnen är tom.
Lämna inte något kvar i
ugnsutrymmet (till exempel kokkärl,
galler, bakplåt, långpanna etc.)
eftersom de kan bli allvarligt
skadade.
Varning Kontrollera att ugnsluckan
är stängd innan funktionen
rengöring med pyrolys aktiveras.
Varning När pyrolysen är aktiv är det
inte lämpligt att använda hällen
eftersom detta kan orsaka
överhettning och skador på ugnen.
Varning Under pyrolysen blir
ugnsluckan mycket het. Håll barn på
avstånd tills ugnen har kallnat.
Välj denna funktion för att rengöra ugnen
med pyrolys.
Följande pyrolysnivåer finns:
Pyrolys 1 (P I), tid: 2 timmar. = 30 minuter
uppvärmning +1 timma. med 480 °C + 30
minuters avkylning.
Pyrolys 2 (P 2), tid: 2 timmar. 30 minuter. =
30 minuter uppvärmning +1 timma 30 minu-
ter. med 480 °C + 30 minuters avkylning.
Tiden för pyrolysen kan inte ändras.
Innan pyrolysen skall ugnsstegarna tas
bort.
Ugnsstegar
Ugnsstegarna på höger och vänster sida kan
tas bort för att förenkla rengöringen av sido-
väggarna.
Kontrollera först att ugnen är kall och att den
har skiljts från elnätet.
Borttagning av ugnsstegar.
Drag först ut stegen framtill från ugnens sida,
haka sedan av den baktill.
Montering av ugnsstegar
Montering av ugnsstege: Haka först fast den
baktill, positionera den sedan framtill och
tryck in den på plats. Rengör stegarna ge-
nom att blötlägga dem i varmt vatten med
handdiskmedel. Tag bort svåra fläckar med
en svamp och varmt vatten med handdisk-
medel. Skölj noga och torka torrt med en
mjuk duk.
18 progress
Aktivera funktionen pyrolytisk
rengöring:
1.
Tryck på knappen
för att sätta på ug-
nen. Tryck upprepade gånger på knap-
pen
tills Pyro symbolen (nivå 1 -
P I) visas i displayen
och symbolen och indikeringen
Pyro blinkar i displayen samtidigt som en
signal hörs
Detta innebär att innan pyrolysen aktive-
ras måste alla ugnstillbehör och ugnsste-
garna tas ut från ugnsutrymmet.
2.
Symbolen "Koktid"
blinkar i 5 sekun-
der; Tryck under denna tid på knappen '
' eller ' ' för att välja pyrolys 1 (P I)
eller pyrolys 2 (P 2)
3. När du har valt den önskade pyrolysfunk-
tionen blinkar Pyro i displayen och väntar
på bekräftelse att starta pyrolysen.
4.
Tryck på knappen
för att bekräfta den
valda pyrolysfunktionen. I displayen slutar
Pyro att blinka och symbolen
slock-
nar, signalen slutar, ugnslampan släcks
och pyrolysen startar
När temperaturen i ugnen stiger, stiger
termometersymbolen
sakta och visar att
ugnstemperaturen ökar.
5. Efter en stund aktiveras lucklåset och
motsvarande symbol
visas i displayen
Nu är inte knappen aktiv längre.
När pyrolysen är avslutad visas klockan i dis-
playen. Ugnsluckan är fortfarande låst.
När ugnen har kallnat hörs en signal och
symbolen
slocknar och luckan låses upp.
Avbryta rengöringen med pyrolys; Tryck på
knappen
.
OBSERVERA: Tidangivelsen inkluderar tid
för avkylning. Om du väljer en tillagningsfunk-
tion när pyrolysfunktionen är aktiv, avbryts
rengöringen.
progress 19
Är lucklåset aktiverat är det omöjligt att välja
en tillagningsfunktion innan luckan låses upp.
Vänta med att använda ugnen tills luckan är
upplåst.
Programmering av pyrolysrengöring
(fördröjd start, automatiskt stopp)
Om du vill kan du programmera start och
stopp för pyrolysen.
1.
Tryck på knappen
för att sätta på ug-
nen.
Tryck upprepade gånger på knappen
tills Pyro symbolen (nivå 1 - P I)
visas i displayen.
Samtidigt blinkar " Pyro indikeringen och
symbolen
i displayen och en signal
hörs.
Detta innebär att innan pyrolysen aktive-
ras måste du ta bort alla ugnstillbehör och
ugnsstegarna från ugnsutrymmet (se ti-
digare avsnitt).
2.
Koktidssymbolen
blinkar i några se-
kunder; Tryck under denna tid på knap-
pen '
' eller ' ' för att välja pyrolys 1
(P I) eller pyrolys 2 (P 2).
3. När du har valt den önskade pyrolysfunk-
tionen blinkar, Pyro i displayen och vän-
tar på att du skall bekräfta start av pyro-
lysfunktionen.
Tryck nu på tidfunktionsknappen
.
Symbolen "Stopptid"
och pilsymbo-
len
blinkar. I displayen visas rengör-
ingsförloppet (dvs. aktuell tid + koktid).
1
2
Tryck på knapparna' ' eller ' ' för
att välja den önskade stopptiden för pro-
cessen. Efter några sekunder slutar ordet
Pyro och symbolen
att blinka, signa-
len slutar medan koktidssymbolen
blinkar tills pyrolysen startar.
4. Efter en stund aktiveras lucklåset och
motsvarande symbol
visas i dis-
playen.
När pyrolysen är avslutad visas klockan i dis-
playen. Ugnsluckan är låst.
När ugnen har kallnat hörs en signal och
luckan låses upp.
Avbryta pyrolysen: Tryck på knappen
.
Ugnsluckan
Ugnsluckan består av tre glasskivor. Ugns-
luckan kan tas isär och glasskivorna kan tas
bort för att förenkla rengöringen.
Viktigt Tag bort ugnsluckan innan den
rengörs. Ugnsluckan kan plötsligt
stängas om du försöker ta bort
glasskivorna när luckan fortfarande är
hopsatt.
Gör enligt följande:
1. Öppna luckan helt.
2. Lokalisera de två luckgångjärnen
3. Lyft och vrid armarna på de två gångjär-
nen
4. Håll på luckans sidor och stäng den sakta
men inte HELT
5. Drag luckan framåt, tag bort den
20 progress
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Progress PBP5360X Användarmanual

Typ
Användarmanual