90
Infrysning av färska
livsmedel
Frysdelen är avsedd för
infrysning av livsmedel.
På typskylten anges den mängd
livsmedel som kan frysas in
under 24 timmar vid en
rumstemperatur på +25 °C.
Gör så här:
1.
24 timmar innan de färska
livsmedlen ska läggas in i
frysen trycker du in
snabbinfrysningsknappen (7).
Den
gula kontrollampan
(8) tänds och fortsätter lysa
hela tiden (det vill säga i 24
timmar).
2.
Slå in eller placera livsmedlen
i: aluminiumfolie, plastfolie,
vattentäta
plastförpackningar,
polyetylenbehållare med
lock, frysbehållare.
3.
Placera livsmedlet i utrymmet
högst upp och lämna
tillräckligt utrymme runt
förpackningarna för att luften
ska kunna cirkulera. Om du
vill påskynda infrysningen och
öka frysdelens kapacitet tar
du ut den övre korgen och
lådan där frysklamparna
förvaras (om sådan
medföljer). Placera frysta
livsmedel i lådorna och de
livsmedel som skall frysas in
direkt på frysgallret. För att
göra infrysningen effektivare
rekommenderar vi att du låter
snabbinfrysningsfunktionen
vara på i ytterligare 24
timmar. Tryck sålunda på
snabbinfrysningsknappen (7)
igen när den gula
kontrollampan (8) slocknar.
4.
Efter avslutad infrysning
trycker du in
snabbinfrysningsknappen (7)
igen för att koppla ur
funktionen.
Endast elektroniska
modeller:
Snabbinfrysningsfunktionen
kopplas ur automatiskt efter 24
timmar (den gula kontrollampan
(8) slocknar).
Eco Position funktion
Om du har få livsmedel i
frysdelen, placera dem i den
mittersta korgen och välj EC
på displayen för elektronisk
kontroll för att spara på
energiförbrukningen.
Anmärkning:
Om det blir strömavbrott
bibehålls rätt
förvaringstemperatur i
frysdelen i cirka 16 timmar.
På modeller med en eller två
frysackumulatorer kan denna
temperatur bibehållas i 25 till
30 timmar.
Öppna inte frysdörren under
strömavbrottet.
Viktigt:
I vidstående tabell anges hur
många månader olika frysta
livsmedel kan förvaras i
frysen. Följ dessa
anvisningar.
Att tänka på när du köper
frysta livsmedel:
Försäkra dig om att
förpackningen eller omslaget
är intakt eftersom kvaliteten
på livsmedlet annars kan ha
försämrats. Om
förpackningen är skrovlig
eller har fuktfläckar, har
livsmedlet inte förvarats
under optimala förhållanden
och det finns risk att det har
börjat tina upp.
Planera din runda i
livsmedelsaffären så att du
går till frysdisken det sista du
gör och använd fryspåsar för
hemtransporten.
Lägg in de frysta livsmedlen i
frysen så fort du kommit hem.
Tinade livsmedel får inte
frysas om, utan måste
förtäras inom 24 timmar.
Undvik temperaturvariationer
eller se till att de blir så små
som möjligt.
Respektera det bäst före
datum som anges på
förpackningen.
Följ alltid anvisningarna om
förvaring av frysta livsmedel
som finns på förpackningen.
.
MÅNADER
LIVSMEDEL
4sv33001.fm5 Page 90 Thursday, April 5, 2001 11:35 AM