57
Avfrostning och rengöring av kylskåpet
För enheter med avdelning
I vidstående tabell anges hur
många månader olika frysta
livsmedel kan förvaras i
frysen. Följ dessa anvisningar.
Att tänka på när du köper
frysta livsmedel:
Försäkra dig om att
förpackningen eller omslaget
är intakt eftersom kvaliteten
på livsmedlet annars kan ha
försämrats. Om förpackningen
är skrovlig eller har fuktfläckar,
har livsmedlet inte förvarats
under optimala förhållanden
och det finns risk att det har
börjat tina upp.
Planera din runda i
livsmedelsaffären så att du
går till frysdisken det sista du
gör och använd fryspåsar för
hemtransporten.
Lägg in de frysta livsmedlen i
lågtemperaturavdelningen så
fort du kommit hem.
Tinade livsmedel får inte
frysas om, utan måste förtäras
inom 24 timmar.
Undvik temperaturvariationer
eller se till att de blir så små
som möjligt. Respektera det
"bäst före datum" som anges
på förpackningen.
Följ alltid anvisningarna om
förvaring av frysta livsmedel
som finns på förpackningen.
Tillverkning av istärningar
Fyll istärningslådan till 2/3
med vatten och ställ in den i
lågtemperaturavdelningen.
Använd inte spetsiga eller
vassa föremål för att få loss
istärningslådan om den har
fastnat på botten av
lågtemperaturavdelningen.
Bänd en aning på
istärningslådan så går det
lättare att få loss
istärningarna.
MÅNADER
LIVSMEDEL
Dra alltid ut stickproppen
ur eluttaget eller skilj
enheten från elnätet på
annat sätt innan någon typ
av rengöring och underhåll
utförs.
Avfrostningen av kyldelen
sker helt automatiskt.
Det är helt normalt att det
bildas vattendroppar på
kyldelens bakre innervägg och
det visar att det automatiska
avfrostningsprogrammet
pågår. Avfrostningsvattnet
leds till ett dräneringshål och
samlas sedan upp i en
behållare där det förångas.
Rengör dräneringshålet
regelbundet med hjälp av det
därtill avsedda verktyget för
att garantera att
avfrostningsvattnet rinner av
på konstant och korrekt sätt
Avfrostningen av
lågtemperaturavdelnin
gen
Vi rekommenderar att du
frostar av
lågtemperaturavdelningen
1 eller 2 gånger per år eller
när frostlagret blir alltför
tjockt.
Det är normalt att det
bildas frost. Hur mycket
frost det bildas och hur
snabbt detta går beror på
omgivningsvillkoren och
på hur ofta dörren öppnas.
Framför allt bildas det
frost i den övre delen av
frysen, men detta är helt
normalt och försämrar inte
skåpets funktion.
Det är en god regel att passa
på att frosta av enheten när
livsmedelsförråden inte är
så stora.
Öppna frysdörren och ta ut
alla livsmedel. Slå in
matvarorna i tidningspapper
och placera dem tätt intill
varandra på en mycket sval
plats eller i en frysväska.
Låt frysdörren stå öppen så
att frosten smälter.
Rengör frysen invändigt med
en svamp som fuktats i en
blandning av ljummet vatten
och milt rengöringsmedel.
Använd inte slipmedel.
Skölj och torka noggrant.
Lägg tillbaka livsmedlen i
frysen.
Stäng dörren.
Sätt i stickproppen igen.
Sätt igång kyl- och frysskåpet.
4sv33002.fm5 Page 57 Wednesday, January 31, 2001 11:54 AM