41
Allmänt om bakning
Tänk på att kontrollera gräddningstiden när du börjar
använda en ny ugn. I många äldre recept finns ofta
angivet en något hög ugnstemperatur.
I dagens moderna ugnar sker gräddningen vid lägre
temperatur. Sänk därför temperaturen om
gräddningstiden är för kort. En för hög temperatur ger
bl a ett ojämnare resultat.
Varmluft
Utnyttja varmluften till att laga mat på flera plåtar/
galler samtidigt. Du kan blanda olika rätter, t ex för-
rätt, huvudrätt och dessert så länge de kräver samma
ugnstemperatur. Men tiden i ugnen kan variera för de
olika rätterna.
Bakning med varmluft
Färgsättning sker när en ytas temperatur stiger och
fukt försvinner.
Med varmluft blir färgsättningen något annorlunda.
Den varma luften cirkulerar och påverkar ytans
temperatur runt om. Vid färgsättning av
t ex bullar, kan sidorna därför få lite mer färg än
toppen.
Tänk på att:
● Bullar/bröd måste vara ordentligt uppjästa. För
dåligt jästa bullar t ex, blir lätt missformade vid
gräddningen och ojämnt färgsatta.
● Placera inte bullarna för tätt på plåten. Om bullar-
na står för nära varandra och jäser ihop, kan inte
luften cirkulera runt bullen.
● Kontrollera gräddningstiden och ta inte ut plåten
för tidigt. Färgsättningen sker olika fort i början av
gräddningen. Vissa bullar kan ha fått färg, medan
andra är ljusa, efterhand sker en viss utjämning.
● Med för hög ugnstemperatur blir färgsättningen
ojämn, ytterkanterna brända, höjden dålig på
matbröden och sockerkakorna spricker.
● Placera helst matbröd/sockerkakor i luftens
riktning, d.v.s. brödet/formens kortsida mot luckan.
Bakplåtar och långpanna kan slå sig om de utsätts
för stora temperaturväxlingar och/eller ojämn
placering av bakverk. Oftast försvinner skevheten när
plåten svalnat.
● Placera inte en het plåt/långpanna på exempelvis
en kall diskbänk.
● Häll inte t ex kall pannkakssmet i en het lång-
panna.
● Det är bättre att grädda t ex två limpor på en plåt,
än en stor mitt på plåten.
● En djupfryst pizza, direkt från frysen, innebär stora
spänningar i plåten och därmed risk för skevhet.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt. Välj en
ugnssäker form med låg kant där köttstycket precis
får plats, så undviker du att skyn torkar in och
bränner fast. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det i
regel mycket spad. Använd därför ett stort stekfat
eller en långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Om du använder en stekpåse, klipp då hål i ett hörn
på påsen innan den sätts in i ugnen. Du minskar då
risken att bränna dig på het ånga när påsen skall
öppnas.
Upptining/värmning
av färdiglagad mat
Välj ugnsfunktionen varmluft och temperaturer 200
o
C.
Maten tinas i täckta formar. Om du använder
plastkärl, kontrollera att det tål minst 200
o
C. Ställ
formarna på ugnsgaller. Tiden varierar beroende på
mängd och typ av mat. När maten tinat, kan du med
fördel använda en stektemometer för att värma till rätt
temperatur.
Tips och råd