Zanussi ZBS773X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
30
Ugnen får endast användas i enskilt hushåll och för
normal hushållsanvändning. Den uppfyller internatio-
nella säkerhetsföreskrifter och kvalitetsnormer.
Samtliga säkerhetsåtgärder kan dock inte till fullo
eliminera alla olycksrisker.
Läs därför noga igenom anvisningar, råd och
varningstexter innan du installerar och börjar använda
ugnen. Ge speciellt akt på texter med en
varningstriangel för att undvika skador på person eller
egendom. Tänk att spara bruksanvisningen, som
måste finnas om ugnen säljs eller överlåts på annan
person.
Installation
Ur säkerhetssynpunkt bör ugnen byggas in i
anpassat inbyggnadsskåp.
Ingrepp i ugnen skall utföras av behörig fackman.
Arbete utfört av lekman kan försämra ugnens
funktion samt leda till skada på person och/eller
egendom.
Kontrollera att ugnens elsladd inte kommer i kläm
vid installationen av ugnen.
Skruva fast ugnen i inbyggnadskåpet för att
undvika att den tippar vid onormal belastning.
Barn
Kontrollera att luckspärren är i funktion och att den
fungerar. Låt inte små barn leka med eller röra
reglage och lucka.
Håll ugnen under uppsikt då den värms upp före
första användning. Det finns risk för brännskador.
Se till att barn inte finns i närheten när du öppnar
ugnsluckan.Varm luft strömmar ut. Ugnen och
luckans insida är mycket varma och kan vid
beröring ge brännskador.
Användning
Före första användning skall ugnen värmas upp.
Vädra köket. Var försiktig! Ugnen blir mycket varm.
Lägg inte aluminiumfolie på ugnens botten. Hin-
dras undervärmen kan emaljen skadas på grund
av överhettning.
Använd endast kärl av material som är avsett för
tillagning i ugn. Kontrollera kärltillverkarens anvis-
ningar.
Använd alltid val isolerande grytvantar och ta ett
stadigt tag i det som skall tas ut ur ugnen
Kontrollera att ugnen är avstängd när den inte
används.
Kontrollera att inte sladden till en i närheten
ansluten elektrisk apparat kläms i en varm
ugnslucka.
Rengöring
Se till att ugnen svalnat av innan rengöring sker.
Häll alltid ugnen ren. Fett och spill osar rejält vid
uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Det är absolut förbjudet att rengöra ugnen med
hjälp av en ång- eller högtryckstvätt
Underhåll och Service
Dra ut stickkontakt eller lossa säkringen före byte
av trasig lampa.
Service och ev reparationer bör utföras av ett av
leverantentören godkänt serviceföretag. Använd
endast original reservdelar.
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade ugnen. Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den så nära
ugnens bakstycke som möjligt. Sätt luckspärren ur
funktion. Kontakta din kommun för information om
var du kan lämna in ugnen.
Säkerhetsinformation
31
Innehållsförteckning
Säkerhetsinformation 30
FÖR ANVÄNDAREN
Beskrivning av ugnen 32
Säkerhetsutrustning 33
Kylfläkt 33
Överhettningsskydd 33
Säkerhetsavstängning 33
Barnspärr 33
Innan du använder ugnen
första gången 34
Rengör plåtarna/långpannan 34
Värm upp ugnen 34
Ugnens funktioner 35
Val av ugnsfunktion 35
Val av temperatur 35
Så här stänger du av ugnen 35
Snabbuppvärmning 36
Upptining/torkning 36
Inställning av signalur / timer 37
Inställning av automatisk
avstängning av ugnen 37
Inställning av automatisk start
och avstängning av ugnen 38
Energibesparing 38
Ugnsutrymmet 39
Tillbehör 39
Fettfiltret 39
Ugnsstegar 39
Så här använder du: 40
Över- och undervärme 40
Undervärme 40
Grillning 40
Gratinering 40
Varmluft 40
Paj- / Pizzaläget 40
Pizza- / Stekläge 40
Tips och råd 41
Allmänt om bakning 41
Varmluft 41
Bakning med varmluft 41
Stekning 41
Upptining/värmning 41
av färdiglagad mat 41
Tabeller 42
Skötsel och rengöring 44
Panel och front 44
Ugn med rostfri panel och lucka 44
Ugnen 44
Ugnens takelement 44
Ugnsutrustningen 45
Fettfiltret 45
Byte av ugnslampa 45
Ugnslucka 46
Om ugnen inte fungerar 47
Praktiska problem 47
Tekniska problem 48
Service och reservdelar 48
Konsumentköp EHL 48
Konsumentkontakt 48
Tekniska data 49
FÖR INSTALLATÖREN
Installation 49
Transportskador 49
Emballage 49
Inbyggnad av ugnen 50
Fastsättning av ugnen 50
Montering av luckspärr 50
Elektrisk anslutning 50
32
Beskrivning av ugnen
Informationsfönster (displayer)
Ugnluckans handtag
Ugnslucka
Ugnsluckans glas
123456789
AV / PÅ
Val av ugnens olika funktioner
Snabbuppvärming - Upptining/torkning
Kontrollknapp för temperatur / tid
Minskar inställd tid eller temperatur
}
FÖNSTER SOM VISAR
INSTÄLLD UGNSFUNKTION
FÖNSTER SOM
VISAR TID
1
Ökar inställd tid eller temperatur.
Signalur / Timer
För inställning av koktid = Tillagningstid
För inställning av tidpunkt för avslutad
koktid = Stopptid
2
3
4
6
7
8
9
Panel
Knappar för olika inställningar
5
FÖNSTER SOM
VISAR
TEMPERATUR
33
Säkerhetsutrustning
Kylfläkt
Ugnen har en kylfläkt som för bort ånga och värme
från vred och luckhandtag.
Fläkten startar när du väljer en ugnsfunktion (gäller
inte ugnsbelysningen). Den är termostatstyrd, vilket
innebär att den kan gå en stund efter att ugnen
stängts av.
Överhettningsskydd
För att förhindra en onormalt hög temperatur i eller
runt ugnen är ugnen försedd med ett överhettnings-
skydd som bryter strömmen.
Har överhettningsskyddet löst ut måste du kontakta
Elektroservice.
Barnspärr
För att undvika att små barn sätter på ugnen under
lek går det att spärra ugnens funktioner.
Stäng av ugnen genom att trycka in knapp 1.
Tryck samtidigt in knapparna 4 och 5 och håll
dem intryckta i cirka 3 sekunder. I fönstret visas
en blinkande punkt efter siffrorna.
Nu är ugnens funktioner spärrade. Det går varken
att välja ugnsfunktioner eller temperatur.
För att koppla ur barnspärren:
Tryck samtidigt på knapparna 4 och 5 och håll
dem intryckta i cirka 3 sekunder. Den blinkande
punkten efter siffrorna slocknar. Nu kan ugnen
användas som vanligt igen.
Säkerhetsavstängning
Om du skulle glömma att stänga av ugnen kommer
ugnen att stänga av sig själv efter en viss tid, beroende
på inställd ugnstemperatur:
Om den inställda
ugnstemperaturen är: stängs ugnen av efter:
250 °C eller högre 1,5 timmar
mellan 120 och 250 °C 5 timmar
lägre än 120 °C 12 timmar
34
Innan du använder ugnen första gången
Rengör plåtarna/långpannan
Tag ut plåtar, galler och långpanna. Diska dom med
varmt vatten och eventuellt handdiskmedel. Skölj och
torka torrt med hushållspapper.
Värm upp ugnen
Ugnen skall värmas upp före användning. Ventilera
väl med hjälp av t ex köksfläkt eller öppna fönstret.
När du värmer upp ugnen håll barn och
djur borta från ugnen eftersom den blir
mycket varm.
När ugnen först ansluts till elnätet:
Siffrorna ”12.00” visas med blinkande sken i
fönstret. Om ingen knapp trycks in på 10
sekunder slutar siffrorna att blinka och klockan
börjar gå från 12.00.
Tänk på att detta är en 24-timmarsklocka, vilket
betyder att när klockan är två på eftermiddagen
visas ”14.00” i fönstret.
Att ställa klockan:
Om siffrorna blinkar, trycker du på knapp 5 eller
6. När rätt tid visas bekräftar du inställningen
genom att trycka in knapp 4. Nu börjar klockan
gå.
Om siffrorna inte blinkar, utan står stilla, trycker
du samtidigt in knapparna 8 och 9 och håller dem
intryckta tills siffrorna börjar blinka. Sedan följer
du anvisningarna ovan för att ställa klockan.
När du har ställt in rätt tid gör du följande:
Tryck på knapp 1. Ugnsbelysningen tänds.
Tryck två gånger på knapp 2. Kontrollampan vid
symbolen tänds.
Låt den tomma ugnen stå på i cirka 45 minuter.
Medan uppvärmningen av ugnen pågår kan den avge
en obehaglig lukt. Detta är alldeles normalt och har
att göra med små rester av olja på ugns elementen
från tillverkningen.
Låt ugnen svalna. Rengör ugnsrummet med en mjuk
trasa, varmt vatten och lite handdiskmedel.
35
Gratinering = Grill och varmluft.
(förinställd temperatur: 180 °C)
Välj en temperatur på max. 200 °C
Pizza / stek = över / undervärme och fläkt
(förinställd temperatur: 200 °C)
Enbart undervärme
(förinställd temperatur: 250 °C)
Mingrill = Det inre elementet i taket är
inkopplat
(förinställd temperatur: 250 °C)
Ugnens funktioner
Ugnsluckan måste vara stängd under all tillagning. Håll barnen under uppsikt. Ugnsutrymmet och en
öppen ugnslucka blir mycket varma, samt behåller värmen en tid efter användning. Beröring kan ge
brännskador. Var försiktig när du öppnar ugnsluckan. Varm luft kan strömma ut.
Val av ugnsfunktion
Sätt på ugnen genom att trycka på knapp 1.
Tryck på knapp 2. En lampa tänds vid
ugnsfunktionens symbol. Tryck tills önskad
ugnsfunktions lampa tänds.
Den förinställda temperaturen visas i fönstret när
lampan tänds
Varmluft
(förinställd temperatur: 175 °C)
Över/undervärme
(förinställd temperatur: 200 °C)
Maxgrill = Båda elementen i taket är
inkopplade
(förinställd temperatur: 250 °C)
Paj / panpizza = varmluft och undervärme
(förinställd temperatur: 175 °C)
Val av temperatur
Varje gång du väljer en ugnsfunktion visas den
förinställda temperaturen i fönstret. Du kan ändra
temperaturen när du så önskar.
Tryck in knapp 5 eller 6 och ändra temperaturen.
Du kan också ta reda på vilken temperatur det är inuti
ugnen genom att trycka en gång på knapp 4.
Så här stänger du av ugnen
Det går att stänga av ugnen i vilket ögonblick som helst.
Tryck en gång på knapp 1.
I fönstret visas endast hur mycket klockan är.
36
“Snabbuppvärmning”
Normalt tar det ca 10 - 15 minuter för att värma upp
ugnen beroende på vilken funktion och temperatur
som valts.
Om den normala uppvärmningstiden önskas
förkortas kan funktionen “snabbuppvärmning “ väljas.
Starta ugnen genom att trycka på knapp 1
Välj ugnsfunktion och temperatur.
Tryck på knappen , en gång. I fönstret visas
“FHU”.
När vald temperatur är uppnådd, hörs en signal.
I fönstret visas nu den valda inställda
temperaturen.
Denna funktion kan alltid användas, oberoende av
vilken ugnsfunktion och temperatur som väljs.
Upptining/torkning
Genom att endast utnyttja varmluftsfläkten för att få
luften att cirkulera och inte tillföra någon värme från
ringelementet, kan skonsam upptining eller torkning
ske.
Starta ugnen genom att trycka på knapp 1.
Tryck på knappen , två gånger. “32” visas i
fönstret. Denna temperatur kan inte ändras.
För att stänga av funktionen; Tryck på knappen en
gång. Ugnen stängs av och rätt tid visas i fönstret.
Bakverk som kräver en skonsam upptining är t. ex.
kakor med fyllning av smörkräm och glaserade kakor.
37
Inställning av signalur / timer
Tryck på knapp 7. En lampa blinkar och i fönstret
visas 0.00.
Tryck på knapp 5 eller 6 för att välja önskad tid.
Maximitid är 19 timmar och 59 minuter.
3 sekunder efter att inställningen har avslutats
startar nedräkningen av tiden.
När den inställda tiden har gått, hörs en signal
och i fönstret blinkar 0.00.
Obs! Ugnen stängs INTE av.
För att stänga av signalen räcker det att du
trycker på någon av knapparna. I fönstret visas
hur mycket klockan är och signalurets lampa
slocknar.
Så här avbryter du inställd tid:
Tryck in knapp 7, håll den intryckt och tryck
samtidigt in knapp 5.
Inställning av automatisk
avstängning av ugnen
Ställ in maten i ugnen, välj ugnsfunktion och
justera den inställda temperaturen om så krävs.
Tryck in knapp 8 för att välja funktionen ”koktid”.
Lampan över symbolen börjar blinka och i
fönstret visas 0.00.
Använd knapp 5 eller 6 för att trycka fram önskad
tillagningstid. Maximal tid är 19 timmar och 59
minuter.
3 sekunder efter att inställningen avslutats börjar
tiden att räknas ned.
När tiden har gått ut stängs ugnen av automatiskt
och en signalen hörs. I fönstret visas 0.00 med
blinkande sken.
För att stänga av signalen räcker det att du
trycker på någon av knapparna. I fönstret visas
hur mycket klockan är och koktidens lampa
slocknar.
Så här avbryter du koktiden:
Tryck in knapp 8, håll den intryckt och tryck
samtidigt in knapp 4. Om detta görs medan tiden
räknas ned, kommer ugnen INTE att stängas av.
38
Inställning av automatisk start
och avstängning av ugnen
Gör de inställningar som krävs för att ställa in
koktid enligt beskrivningen i föregående avsnitt.
Obs! I fönstret måste rätt klockslag visas.
Tryck in knapp 9. På detta sätt väljs funktionen
”Tidpunkt för avslutad koktid” och den tillhörande
lampan börjar blinka. I fönstret visas nu den tid
när koktiden är slut (det vill säga aktuell tid +
koktid).
Tryck på knapp 5 eller 6 för att ändra till önskad
tidpunkt för avslutad koktid (stopptid).
Exempel: Om du vill att ugnen skall slås på klockan
11.30 och slås av klockan 13.00 ställer du in en
koktid på en timme och 30 minuter och ställer in
stopptiden till klockan 13.00.
När denna tid gått stängs ugnen av automatisk
och en signal hörs. I fönstret visas 0.00 med
blinkande sken.
För att stänga av signalen räcker det med du
trycker på någon av knapparna. I fönstret visas
hur mycket klockan är och lamporna slocknar.
Så här avbryter du en inställning:
Tryck in knapp 8, håll den intryckt och tryck
samtidigt in knapp 4. Om detta görs medan tiden
räknas ned, kommer ugnen INTE att stängas av.
Energibesparing
När en koktid (tillagningstid) har ställts in kommer
ugnen att automatiskt att stängas av ett par minuter
innan avslutad tid. Du utnyttjar då restvärmen inuti
ugnen utan att någon energi förbrukas.
Ugnens kontrollampa fortsätter dock att lysa tills
inställd tillagningstid har gått slut.
Denna funktion fungerar inte när inställd tid är kortare
än 15 minuter.
39
Avtagbara ugnsstegar
Varmluftsfläkt med ringelement
Takelement
Grillelement
Ugnslampa
Dataskylt
Ugnsutrymmet
A
B
C
D
E
F
Fettfiltret
Fettfiltret som medföljer ugnen skall placeras framför
varmluftsfläktens insug när du steker och grillar.
Fettstänk på fläkthjulet kan ge os och lukt.
Gör så här:
Tryck filtret uppifrån och ner så att klämmorna fäster i
gallret framför fläkten.
OBS! Vid bakning bör fettfiltret avlägsnas eftersom
detta kan försämra bakresultatet.
Tillbehör
2 bakplåtar
1 långpanna
1 galler
2 handtag till långpanna
1 fettfilter
F
A
C
D
B
E
A
3
2
1
Ugnsstegar
Stegarna har 6 falsar. Sätt in plåtar eller långpanna på
det sätt som visas på bilden, så erhålls ett tippskydd.
6
5
4
40
Placera aldrig någon plåt/långpanna eller
aluminiumfolie direkt på ugnsbotten.
Temperaturen på botten kan då stiga och
förstöra emaljen.
Över- och undervärme
Tak- och bottenelementen är inkopplade. Kan i princip
användas vid all matlagning och bakning. Resultatet
kan påverkas av recept, formars material och färg.
Vid gräddning i ljusa aluminumformar får undersidan
bättre färg om formen placeras på en plåt i stället för
på galler.
Undervärme
Kan används som ett komplement till funktionen över/
undervärme då extra värme och färg behövs i slutet
av gräddningstiden. Som separat funktion tar det
mycket lång tid att nå den förinställda temperaturen
eftersom ugnseffekten är låg.
Grillning
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Värm upp grillelementet/en ca 5 minuter innan du
börjar grillningen. Elementet/en skall vara helt röda.
Använd läge “Mingrill” när du grillar mindre mängder
och läge “Maxgrill” när du grillar stora mängder eller
rostar många skivor bröd.
Storleken, marmoreringen, formen och mängden och
temperaturen på det som du skall grilla inverkar på
tiden och resultatet. Fisk och ljust kött (fågel, kalv och
gris) blir inte lika färgsatt som mörkt kött (nöt och vilt).
Grillolja och/eller grillkryddor ger bättre färg, men
ökar risken för bränd yta. Grillresultatet blir bäst om
det som skall grillas inte tas direkt från kylskåpet.
Torka av och lägg det på ugnsgallret och krydda efter
önskemål. Placera alltid en folieklädd långpanna
under gallret för att samla upp fettstänk m. Passa
noga och vänel minst en gång. En för lång grilltid ger
torr, tråkig och i värsta fall bränd mat.
Gratinering
Grillelementet är inkopplat för färgsättning, samtidigt
som fläkten får den varma luften att cirkulera och
värma. Utmärkt att använda till griljering av julskinka,
som ska ha färg runt om, gratänger och varma
smörgåsar.
Varmluft
Den varma luften cirkulerar i ugnen. Plåtarna placerar
du på ett sådant sätt att luften kan cirkulera samt att
jäsdegar och sockerkakor har plats att höja sig under
gräddningen. Temperaturen skall vara ca 15-20 %
lägre än vid över/ undervärme.
Vid bakning skall ugnen vara uppvärmd men vid
matlagning kan start ske från kall ugn.
OBS! Vid gräddning av bakverk som skall ha hög
temperatur och kort gräddningstid
rekommenderas inte varmluft.
Så här använder du:
Paj- / Pizzaläget
Lämplig till degar som innehåller lite eller mycket lite
socker som t.ex pajer och pizzor med tjock botten.
Strålningsvärmen från underelementet ger en extra
spröd och färgsatt botten.
Önskas en maximal påverkan av undervärmen
placeras plåten/gallret på fals 1.
Välj ca 15 - 20 % lägre temperatur (varmluft).
Pizza- / Stekläge
Lämpligt för rätter/bakverk som innehåller frukt eller
fuktig fyllning som t.ex pizza. Stekning sker normalt
vid låga temperaturer och tack vare strålningsvärmen
från tak och bottenelementen samt att den varma
luften cirkulerar, täpps köttets porer till snabbare.
41
Allmänt om bakning
Tänk på att kontrollera gräddningstiden när du börjar
använda en ny ugn. I många äldre recept finns ofta
angivet en något hög ugnstemperatur.
I dagens moderna ugnar sker gräddningen vid lägre
temperatur. Sänk därför temperaturen om
gräddningstiden är för kort. En för hög temperatur ger
bl a ett ojämnare resultat.
Varmluft
Utnyttja varmluften till att laga mat på flera plåtar/
galler samtidigt. Du kan blanda olika rätter, t ex för-
rätt, huvudrätt och dessert så länge de kräver samma
ugnstemperatur. Men tiden i ugnen kan variera för de
olika rätterna.
Bakning med varmluft
Färgsättning sker när en ytas temperatur stiger och
fukt försvinner.
Med varmluft blir färgsättningen något annorlunda.
Den varma luften cirkulerar och påverkar ytans
temperatur runt om. Vid färgsättning av
t ex bullar, kan sidorna därför få lite mer färg än
toppen.
Tänk på att:
Bullar/bröd måste vara ordentligt uppjästa. För
dåligt jästa bullar t ex, blir lätt missformade vid
gräddningen och ojämnt färgsatta.
Placera inte bullarna för tätt på plåten. Om bullar-
na står för nära varandra och jäser ihop, kan inte
luften cirkulera runt bullen.
Kontrollera gräddningstiden och ta inte ut plåten
för tidigt. Färgsättningen sker olika fort i början av
gräddningen. Vissa bullar kan ha fått färg, medan
andra är ljusa, efterhand sker en viss utjämning.
Med för hög ugnstemperatur blir färgsättningen
ojämn, ytterkanterna brända, höjden dålig på
matbröden och sockerkakorna spricker.
Placera helst matbröd/sockerkakor i luftens
riktning, d.v.s. brödet/formens kortsida mot luckan.
Bakplåtar och långpanna kan slå sig om de utsätts
för stora temperaturväxlingar och/eller ojämn
placering av bakverk. Oftast försvinner skevheten när
plåten svalnat.
Placera inte en het plåt/långpanna på exempelvis
en kall diskbänk.
Häll inte t ex kall pannkakssmet i en het lång-
panna.
Det är bättre att grädda t ex två limpor på en plåt,
än en stor mitt på plåten.
En djupfryst pizza, direkt från frysen, innebär stora
spänningar i plåten och därmed risk för skevhet.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt. Välj en
ugnssäker form med låg kant där köttstycket precis
får plats, så undviker du att skyn torkar in och
bränner fast. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det i
regel mycket spad. Använd därför ett stort stekfat
eller en långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Om du använder en stekpåse, klipp då hål i ett hörn
på påsen innan den sätts in i ugnen. Du minskar då
risken att bränna dig på het ånga när påsen skall
öppnas.
Upptining/värmning
av färdiglagad mat
Välj ugnsfunktionen varmluft och temperaturer 200
o
C.
Maten tinas i täckta formar. Om du använder
plastkärl, kontrollera att det tål minst 200
o
C. Ställ
formarna på ugnsgaller. Tiden varierar beroende på
mängd och typ av mat. När maten tinat, kan du med
fördel använda en stektemometer för att värma till rätt
temperatur.
Tips och råd
42
Tabeller
BAKNING Läge över/under Läge varmluft *
Fals Temp °C Tid ca.min. Fals Temp °C Tid ca.min
Matbröd
Småfranska 3 - 4 225 - 250 8 - 10 1 + 4 190 - 220 10 - 12
Lätta limpor, vitt formbröd 3 200 - 225 30 - 40 1 + 4 185 - 200 30 - 40
Tunga limpor 1 - 3 175 - 200 40 - 60 1 + 4 165 - 185 50 - 60
Hålkakor 1 - 3 200 - 225 10 - 12 1 + 4 185 - 200 12 - 16
Vetebröd
Bullar 3 - 4 225 - 250 8 - 10 1 + 4 185 - 200 10 - 15
Längder, kransar 1 - 3 200 - 225 15 - 20 1 + 4 180 - 200 15 - 20
Mjuka kakor
Muffins 3 - 4 200 - 225 8 - 12 1 + 4 175 - 200 12 - 15
Rulltårta 3 225 - 250 5 - 8
Tårtbotten 3 175 - 200 30 - 40 1 + 4 170 - 190 30 - 40
Mjuk kaka med lite fett 1 - 3 175 - 200 35 - 45 1 + 4 170 - 180 35 - 45
Mjuk kaka med mycket fett 1 150 - 175 50 - 60 1 + 4 150 - 160 50 - 60
Småkakor
Mördegskakor 3 - 4 175 - 200 6 - 8 1 + 4 175 - 185 8 - 10
Smördegskakor 3 - 4 200 - 225 5 - 8 1 + 4 200 - 215 8 - 10
Pepparkakor 3 - 4 175 - 200 6 - 8 1 + 4 165 - 175 7 - 10
Maränger 3 - 4 100 - 125 45 - 50 1 + 4 100 45 - 60
Då du använder långpannan, bör denna placeras på den högre rekommenderade falsen, eftersom den är djupare
än en bakplåt.
* Att baka med varmluft skiljer sig från över-/undervärme. Bl a. sker en annan typ av färgsättning. Läs mer om
varmluft under avsnittet “Tips och råd”.
UGNSRÄTTER Läge över/under Läge varmluft
Fals Temp °C Tid ca.min Fals Temp °C Tid ca.min
Omelett, äggstanning 1 - 3 200 - 225 20 - 40 1 + 4 185 - 200 20 - 40
Suffléer 1 - 3 175 - 200 30 - 50
Ugnspannkaka 3 200 - 225 20 - 25 1 + 4 185 - 200 25 - 30
Gratänger 1 - 3 200 - 225 30 - 50 1 + 4 185 - 200 30 - 50
Steknig av hel fisk ca 1 kg 1 - 3 225 - 250 20 - 30 1 + 4 200 - 225 20 - 30
Kokning av fisk utan folie 1 - 3 100 50 - 70 1 + 4 185 30 - 50
Kokning av fisk med folie 1 - 3 200 30 - 50 1 + 4 185 30 - 50
När du steker eller kokar fisk i ugnen, är tillagningstiden beroende på ryggtjockleken hos fisken. Ju tjockare fisk
desto längre tid. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt och ogenomskinligt. Prova vid ryggbenet med en gaffel.
43
GRILLNING Fals Temp °C Ca min, sida 1 Ca min, sida 2
Kotletter, 4 st ca: 1,5 cm 5 250 8 - 10 6 - 8
Biffar, 3 - 4 st ca: 1,5 cm 5 250 6 - 8 4 - 6
Kyckling i halvor 4 250 13 10
Grillkorv 5 250 6 - 8 6
Rostat bröd 5 250 1-2 + - 1
Ugnsluckan skall vara stängd vid grillning.
Långpannan placeras på nedersta falsen, för att samla upp ev dropp av
fett eller köttsaft. Lägg gärna aluminiumfolie i långpannan, så spar du disk.
Grilltiden varierar beroende på mängd och tjocklek på det som grillas. Tjockare biff eller kotlett grillas på fals 3 och
gallret vänds upp och ner.
GRATINERING Fals Temp.°C
Varma smörgåsar 4 - 5 200 - 225
Gratänger, färgsättning 3 - 4 200 - 225
Julskinka, griljering 1 - 3 200
Bakning av brödkakor med Plåt på fals 2, lägg in bröd 250 - 275
kort gräddningstid, ca 4-6 min. på plåt vid gräddning
STEKNING Över/under Pizza /Stek
Inner
Fals Temp. Ca.tid, min Fals Temp. Ca.tid, min temp. i
°C för 1 kg °C för 1 kg kött °C
Rostbiff 3 125 75 - 85 3 120 75 - 85 55 - 60
Nötstek, rosa 3 125 90 - 120 3 120 90 - 120 65
Nötstek, genomstekt 3 125 100 - 130 3 120 100 - 130 70 - 75
Skinkstek 1 170 90 - 105 3 160 90 - 105 80
Karré med ben 1 170 105 3 160 105 85
Revbenspjäll, tjocka 3 175 90 3 165 90 -
Rimmad skinka i folie 3 170 60 - 70 3 160 60 - 70 73 - 75
Lamm/kalvstek, rosa 3 170 90 3 160 90 70
Lamm/kalvstek, genomstekt 1 170 105 3 160 105 75
Hel kyckling 3 190 50 - 60 3 180 50 - 60 85
Kyckling/Kalkonbröst, filé 3 - 4 220 - 3 200 - 75
Kalkon, hel eller halv 1 - 3 170 45 - 55 1 - 3 160 45 - 55 90
PIZZA
Pizza i långpanna 3 210-220 16 - 22 3 200 16 - 22 -
Pizza, rund på plåt 3 220-225 10 - 12 3 210 10 - 12 -
Lasagne 3 190-200 55 - 65 3 170-180 55 - 65 -
Använd en ugnsfast form, som passar till storleken på köttet, så slipper du vidbränd sky.
Se till att spetsen på stektermometern ligger mitt i köttstycket, inte mitt i fett eller mot ben.
PAJ/PIZZA Fals Temp.°C Ca.tid, min
Spenat och ostpaj 1 - 3 160 - 180 40 - 50
Mazarinkaka, fruktpaj 1 - 3 170 35 - 45
Pan-pizza, i långpanna 1 - 3 210 - 220 15 - 25
Pan-pizza, bakad i rund form 1 - 3 200 - 210 10 - 16
Pitabröd 3 - 4 240 6 - 8
Placera en ugnsfast glas-eller keramikform samt mörk pajform på ett galler.
Pajskal behöver inte förgräddas.
44
Panel och front
Rengör ytorna med en ren trasa, varmt vatten och lite
handdiskmedel.
Efter rengöring torka torrt med en mjuk, ren trasa.
Använd aldrig skurmedel eller repande
rengöringsmedel, som skador ytorna.
Ugn med rostfri panel och lucka
All rengöring, avtorkning och polering
måste ske i den rostfria ytstrukturens
riktning (fina horisintella linjer) för att inte
förstöra ytan.
Använd rengöringsmedel, anpassade för rostfri yta
och följ noga tillverkarens anvisning.
Inga repande medel eller svampar får användas.
Använd mjuka trasor och efter rengöringen skall ytan
torkas av med rent vatten och poleras med en ren torr
trasa.
Ugnen
Denna ugn har en speciell “Easy Clean” emalj som
underlättar rengöringen.
Använd aldrig vassa föremål på emaljen.
Ytan kan skadas.
Torka ur ugnen efter användning medans den
fortfarande är varm med fuktig trasa och hand-
diskmedel.
Gör så här om den är mycket smutsig:
Lossa spill eller överkok som sitter fast på
ugnsbotten med hjälp av t ex en stekspade.
Stryk med en svamp ut såpa, gärna flytande, i
ugnen.
Stäng luckan. Sätt ugnen på 100
o
C och över/
undervärme i ca 10 minuter.
När ugnen svalnat tvättas den med rent vatten, ev
kan du behöva gnida försiktigt med tvålull. Torka torrt.
Ugnens takelement
För att underlätta rengöringen av ugnens tak kan
detta element fällas ner en bit.
Ur säkerhetssynpunkt skall ugnen först
göras strömlös.
Skruva därefter bort skruven som håller elementet
(se fig.) För försiktigt ner elementet och rengör taket.
Torka torrt innan du för elementet tillbaka och skruva
fast det. OBS! Skruva fast skruven ordentligt så att
inte elementet kan falla ner när ugnen används.
Skötsel och rengöring
45
Ugnsutrustningen
Plåt och långpanna rengörs efter användning med
hushållspapper och ev en bakplåtsskrapa. De kan vid
behov diskas för hand.
Gallret kan diskas i diskmaskin men vid kraftig
nedsmutsning behöver det ligga i blöt och sedan
rengöras ev med tvålull.
Lossa stegarna (se figur) som rengörs separat, för
hand eller i diskmaskin. Vid kraftig nedsmutsning kan
de behöva ligga i blöt och sedan rengöras ev med två
ull.
Fettfiltret
Lossa fettfiltret framför varmluftsfläkten genom att dra
det uppåt. Lägg det i varmt vatten och handdisk-
medel. Skölj under rinnande varmt vatten. Kan även
diskas i diskmedel. Sätt tillbaks filtret efter
rengöringen.
Byte av ugnslampa
Kontrollera att ugnen inte är varm.
Skruva av skyddsglaset (se bild).
Skruva ur den trasiga lampan.
Sätt i en ny ugnslampa märkt 230-240V, 25W,
300
o
C, med E14-sockel.
Återmontera skyddsglaset.
46
Ugnslucka
I normala fall kan luckan rengöras när den sitter på
plats men kan vid behov tas av för rengöring.
Tvätta av luckan både på in- och utsida med varmt
vatten och handdiskmedel. På insidan av luckan kan
det ibland finnas stänk från stekning som bränts in.
Använd gärna en rakbladsskrapa och ett fönsterputs-
medel.
Rengöring mellan glasen:
Luckan tas bort så här:
Fäll upp hakarna som sitter på gångjärnen (se
figur).
Stäng luckan tills hakarna tar i och gångjärn- en
fjädrar. Lyft sedan ut luckan .
Lägg luckan på ett plant underlag med insid- an
nedåt.
Lossa de 2 skruvarna vid A. Obs! De yttre
skruvarna skall inte tas bort (C).
Lyft upp glaset (B).
Rengör glasen enligt ovan och montera där- efter
ihop luckan.
Se till att luckan skruvas ihop rätt innan du åter
monterar den på ugnen.
Se till att luckan tätar ordentligt mot ugnen när den
är stängd. En otät lucka påverkar bakresultatet.
Kontakta Elektroservice om fel uppstår på din
lucka.
47
Problem
Mat-/vetebröd, mjuka kakor blir
platta.
Mat-/vetebröd, mjuka kakor blir
torra.
Bakverk/maträtter blir för mörka
eller ojämnt gräddade
Bakverk/maträtt blir ljusa.
Orsak
För låg temperatur i ugnen gör att
bakver- ket jäser upp och sedan
sjunker ner och blir platt.
Mat-/vetebrödsdegar har inte jäst
rätt. För lång jäsning efter
utbakning ger ett platt resultat.
För lite jäst eller bakpulver.
För varm fett/vätskeblandning
förstör jästen/bakpulvrets verkan.
För liten vätskemängd, för mycket
mjöl eller fel mjölsort kan ge torrt
bröd.
För låg temperatur i ugnen gör att
bakverket får stå inne för länge för
att bli färdigt och blir därmed torrt.
Vid för hög temperatur i ugnen blir
bakverket/maträtten för mörk innan
det är färdigt.
För högt placerat bakverk/maträtt
vid konventionell värme ger för
mycket övervärme, motsatt effekt
vid placering för lågt i ugnen.
Felaktig falsplacering i varmluft gör
att luften inte kan cirkulera rätt.
Temperaturen skall i regel vara ca
15 % lägre med varmluft än med
konventionell värme. OBS! Med
varmluft kan färgsättningen blir
något ojämn.
Aluminiumfolie i botten på ugnen
hindrar undervärmen och kan
dessutom skada emaljen.
Ljusa bakformar ger ljusare kakor
än mörka formar.
Åtgärd
Kontrollera inställd temperatur mot
rekommendation i tabell eller
recept.
Mat-/vetebrödsdegar skall jäsa
dragfritt i rumstemperatur. Vid ett
lätt tryck på degen skall
fördjupningen gå tillbaka.
Kontrollera jästiden mot receptets
rekommendation.
Kontrollera i receptet att du tagit rätt
mängd.
Kontrollera alltid temperaturen på
vätskan innan du tillsätter den. För
färsk jäst 37°C, för torrjäst 45-50°C.
Kontrollera i receptet att du tagit rätt
mjölsort och rätt mängd mjöl/
vätska.
Kontrollera att du ställt in rätt
temperatur.
Kontrollera att du ställt in rätt
temperatur.
Kontrollera i tabell eller recept att
du valt rätt placering.
Kontrollera i tabellen att du valt rätt
falsplacering.
Kontrollera att du valt rätt
temperatur.
Kontrollera att du inte har
aluminiumfolie i botten på ugnen.
Praktiska problem
Kontrollera i nedanstående tabell orsak och åtgärd som du kan avhjälpa själv.
Byt eventuellt till mörkare formar.
Placera formen på bakplåten.
Om ugnen inte fungerar
48
Problem
Ugnen fungerar inte helt eller
delvis.
Ugnslampan fungerar inte.
Tekniska problem
Gör inga ingrepp i ugnen som kan orsaka skada på person eller produkt.
Kontrollera i nedanstående tabell orsak och åtgärd som du kan och får avhjälp själv.
Orsak
Är ugnen stickproppsansluten?
Är säkringen/säkringarna hela? Är
färgbrickan lös?
Finns det jordfelsbrytare i huset?
Har du tryckt på Av/På knappen?
Har ugnen barnspärrats?
Är lampan hel?
Åtgärd
Kontrollera att stickproppen är
ordentligt intryckt.
Byt ut trasig säkring.
Kontrollera att den är tillslagen.
Kontrollera att lampan lyser.
Kontrollera om en punkt blinkar
efter siffrorna i fönstret.
Byt ut trasig lampa.
Innan service kontaktas. Läs igenom bruksanvis-
ningen och följ de råd och anvisningar som ges i
avsnittet “Om produkten inte fungerar för att
försäkra dig om att du inte kan åtgärda felet på egen
hand.
Om service tillkallas inom EHL-åtagandet för att
åtgärda de problem som finns med på denna lista,
riskerar du att själv få stå för kostnaden.
Detta gäller också om du använt produkten till annat
än den är avsedd för.
Service och reservdelar till din produkt får du via din
återförsäljare eller AB Elektroservice (se under
“Hushållsutrustning, vitvaror” i telefonkatalogens Gula
sidor).
Uppge produktens modellbeteckning, produkt- och
serienummer enligt dataskylten.
Modell. _______________________
Prod. nr _______________________
Ser. nr _______________________
Inköpsdatum: _______________________
Konsumentköp EHL
Vid försäljning till konsument i Sverige gäller
Konsumentköp EHL samt övriga EHL-bestämmelser,
vilka återförsäljaren tillhandahåller.
Kom ihåg att spara kvittot och EHL -
försäkringsbevis.
Konsumentkontakt
Har du frågor angående produktens funktion eller
användning ber vi dig ringa vår konsumentgrupp,
tel.nr. 08 -7387930
Service och reservdelar
49
Installation
Tekniska data
Ugnens yttermått bredd: 560 mm
djup: 550 mm
höjd: 594 mm
Ugnens inre mått: bredd: 420 mm
djup: 390 mm
höjd: 325 mm
volym: 53 l
Inbyggnadsmått: bredd 560 - 570 mm
djup, min: 550 mm
höjd: 580 - 591 mm
Effekt:
Undervärme 1 000 W
Övervärme 800 W
Över- och undervärme( 800 + 1000) 1 800 W
Mingrill 1 750 W
Maxgrill 2 550 W
Varmluft 2 000 W
Gratinering 2 550 W
Paj / Pizza 3 000 W
Pizza / Stek 1 800 W
Ugnslampa 25 W
Motor: Varmluftsfläkt 30 W
Motor: Kylfläkt 25 W
Total effekt 3 080 W
Spänning 230 V
Denna apparat uppfyller kraven i EG-
direktivet 73/23/ -90/683/EEG,
89/336/EEG, 93/68/EEG
Vi reserverar oss för ändringar.
Transportskador
Kontrollera att ugnen är utan skador. Transportskador
anmäler du omedelbart till Distrilux
Distributionskontor, se fraksedeln. Vid leverans från
butik eller återförsäljare-kontakten dem.
Emballage
Allt förpackningsmaterial kan återvinnas.
Träemballager är av obehandlat virke, plasten och
stöddämpande emballagedelar är märkta.
Kontakta ditt kommunkontor om du inte vet var du ska
lämna det.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Zanussi ZBS773X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual