Förvärm alltid ugnen tom i 10 minuter för
att minska kondens.
Vi rekommenderar att du torkar av vatten-
dropparna efter varje användning.
Viktigt Ha alltid ugnsluckan stängd när
ugnen används.
Öppna luckan försiktigt. Låt inte luckan "fal-
la upp", stöd den med handtaget tills den är
helt öppen
Ugnsstegarna har fyra nivåer.
4
3
2
1
Nivåerna räknas nerifrån och uppåt, så
som visas på bilden.
Ugnsstegarna skall alltid vara ordentligt
monterade (se figuren).
Placera inte kokkärl direkt på ugnsbot-
ten.
Över- och Undervärme
– Den mellersta nivån ger den bästa värme-
fördelningen. Om du vill ha brun botten,
placera då kakan och bakverken på en
lägre nivå i ugnen. Använd en högre nivå
för att öka bryningen av ovansidan.
– Bakplåtarnas och kokkärlens material och
ytfinish påverkar matens färgsättning.
Emaljerade kärl, mörka, tunga eller teflon-
behandlade kärl ökar bottenfärgningen,
medan ugnskärl av glas, blank aluminium
och polerade stålformar reflekterar bort
värmen och ger mindre bottenfärgning.
– Placera alltid kärlen centralt på gallret för
att säkerställa en jämn brunstekning.
– Placera rätterna på bakplåtar av lämplig
storlek för att undvika spill på ugnsbotten
och därigenom underlätta rengöringen.
–
Placera inte kärl, formar eller bakfor-
mar direkt på ugnsbotten eftersom den
blir mycket varm och skador kan uppstå.
Med denna inställning kommer värme
både från över- och underelementen. Det-
ta gör att du bara kan tillaga på en nivå.
Detta är speciellt lämpligt för rätter som
behöver extra bottenbryning, till exempel
quiche och sufflé.
Gratänger, lasagne och köttgrytor som krä-
ver extra toppbryning går också bra att tillaga
med Över- och Undervärme.
Så här använder du över- och undervärme:
1.
Vrid ugnsvredet till önskad funktion
.
2. Vrid temperaturvredet till önskad tempe-
ratur.
Undervärme
Denna funktion är speciellt lämplig vid bak-
ning av kakor och pajbottnar, samt som av-
slutning för quiche eller sufflé, för att säker-
ställa att botten är ordentligt bakad.
Temperaturindikeringen lyser tills korrekt
temperatur har uppnåtts. Indikeringen
tänds och släcks sedan omväxlande för
att indikera att temperaturen upprätt-
hålls.
Övervärme
Använd denna funktion för att brunsteka till-
agade rätter som lasagne eller ostöverbakad
blomkål.
Tips och tillagningstabeller
Bakning:
Kakor och bakverk behöver vanligtvis en me-
deltemperatur (150°C-200°C).
Därför är det nödvändigt att förvärma ugnen
i ca. 10 minuter.
Öppna inte ugnsluckan innan 3/4 av grädd-
ningstiden har gått.
Mördeg bakas i springform eller på plåt tills
2/3 av gräddningstiden har gått och garneras
därefter innan den bakas färdigt.
Den fortsatta gräddningsstiden beror på sort
och mängd av garnering.
Sockerkaksblandningar skall knappt släppa
från en sked.
Gräddningstiden förlängs onödigt länge ge-
nom för mycket vätska.
Om två plåtar med bakverk sätts in samtidigt
i ugnen skall en nivå vara tom mellan plåtar-
na.
6 progress